Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPołożna koleżanka radzi mi podać delicol od razu i próbować odgazować ruchami i masażem
Koleżanka radzi rurki..na odgazowanie ?
Pediatrę mamy w środę jakby co..
Espusmisan mam 100. Nie mam sab ani lefax.
Jeżeli to występuje tylko wieczorem to raczej już kolki czy tylko gazy / gazy chyba byłyby cały dzień ??
Czeko - noooo zobacz wszystko razem przechodzimy, tak podobnie .. musimy się wspierać damy radę z naszymi maluszkami -
Coasteczko, gazy tez nie musza byc caly dzien w strone kolek przemawia to, ze zaczyna sie i trwa zazwyczaj tyle samo, ale nie jest powiedziane, ze to to...
Sprobuj z espumisanem (ja tez mialam w domu espumisan 100 i on u nas lepiej dzialal jak sb simplex, ale ten drugi mialam na recepte, za darmo, a espumisan sciagany z pl wiec stosowalysmy saba bo u nas to bylo ze wzgledu na ulewania...
Rurki to dla mnie ostatecznosc jak nie pomoze espumisan, masaz brzuszka, ogrzewanie brzuszka i kladzenie duzo na brzuszekCiasteczko777 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Zarówno kolki jak i dyschezja czyli najczęstsze problemy brzuszkowe wynikają z niedojrzości przewodu pokarmowego. I najważniejszy jest czas. Dziecko musi się nauczyć robić kupkę, bo wbrew pozorom to nie jest łatwe. Podobnie oddwanie gazów- musi w dobrym momencie napiąć właściwe mięśnie a to nie jest latwe. Nie pomaga też, że dziecko większość czasu leży. Bo i dorosłym byłoby ciężko w tej sytuacji.Im dziecko starsze tym mniej tych objawów brzuszkowych. Wiadomo, że chcemy maluszkowi pomóc i dajemy leki- sama tak robiłam. Co do rurek to je można stosować ale naprawdę jako ostateczności. Zbyt częste stosowanie może później utrudniać dziecku samodzielne robienie kupki czy oddawanie gazów.
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
dziewczyny u nas podobny problem- podejrzewam kolki. maly marudzi rano i kolo 17tej. uzywalismy infacolu- to cos jak espumisan na bazie simetikonu, ale czasem dziala czasem nie dziala. nie ma dowodow z badan, ze to w ogole ma jakis wplyw.
poczytalam w internecie i pisza ze jedyne dowiedzione naukowo sa probiotyki. no i pogadalam z lekarka i podajemy teraz te probiotyki. u mnie nazywa sie to vitals i to jest zestaw dla maluszka od pierwszych dni zycia. poki co ciezko powiedziec czy dziala bo zaczelismy wczoraj. robimy tez masaz brzuszka. kupy maly sadzi koncertowo i baczki tez puszcza, ale mimo wszystko placz jest. -
Mam chwilę to napiszę.
Przepraszam ale nie czytam jak u Was.
30 kwietnia poszłam na ktg kontrolne i okazało się że mam wysokie ciśnienie mówię że to od pogody ale wiadomo ciąża po terminie za duże ryzyzko skierowanie na szpital. Induckja porodu była 1i2 maja. 3 rano po ktg miała paść decyzja czy cc czy dalej walczymy ale że zaczęło coś się dziać to indukcyja była dalej. Byłam sama na oddziale jeżeli chodzi o rodzące. Miałam super położna bardzoooo nam pomogła. I była piłka i worki sako i gaz i prysznic. Super poszło do tych 8cm potem trochę był kryzys. Trochę nie szło mi też parcie i bałam się bo nie mogłam płynnie wypuszczać powietrza ale cały poród był mój mąż. Wspierał mnie a na koniec trzymał nogi razem z dr i dr naciskał na brzuch. Miałam też lekkie nacięcie. Po porodzie oczywiście walka z karmieniem co położna to inna gadka dokarmianie po kątach ściganie mleka picie herbatek. Generalnie mętlik mi zrobili że nawet położna na 1 wizycie mówi że ładna sieczke mi w głowie zrobili. Ale jak narazie karmię. Mam mleko czasem ciężko mała łapie dość lapczywie je. W środę wizyta położnej i wtedy się okaże jaki efekt tego karmienia.
Po mału dochodzę do siebie.
Mąż zachwycony małą ale bardzo się stresuje. Nie umie za bardzo jej brać na ręce czy przewijac. Mała zaraz się streusje kopie nogami płacze on wtedy jeszcze bardziej i tak koło się zamyka. Dziś w nocy to aż mówi nie będę jej brał na ręce. Tłumaczę mu mówię staram się go wspierać mam nadzieję że z dnia na dzień będzie lepiej.IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx -
A powiedzcie mi jak to jest z tym karmieniem ? Niby na życzenie ale od 8 do 10 razy dziennie. Moja mała z początku budziła się co około 3h potem ten czas się wydłuża i czasem potrafi spać po 5 6 h zwłaszcza w nocy. Tak wiem że musi być 1 przerwa dłuższa. Ale 6h to długo i potem wstaje głodna i je lapczywie i w efekcie na dobę nie ma 8 czy 10 posiłków a 6.
Co myślicie budzić czekać czy jak ?IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx -
nick nieaktualny
-
Iwka, zgadzam sie z Buko, noworodka przez pierwsze 4 tygodnie powonno sie karmic na zadanie, ale nie rzadziej jak co 3-4h ze wzgledu na spadki cukru chociazby a dodatkowo spotkalam sie juz z nawrotem zoltaczki przez zbyt rzadkie jedzenie w pierwszych tygodniach zycia
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
a ja bym w nocy nie wybudzała o il przyrosty ma w normie i budzi się bez problemów i jest tyko głodna a nie apatyczna, każde dziecko jest inne i jęli nie ma powodów do wybudzania to ja bym korzystała, szczególnie że przy tak małym dziecku za chwile może się to zmienić.06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
Iwkaaa, u nas podobnie jeśli chodzi o mętlik i dezinformację. Każda położna co innego mówi. Chciałam dokarmiać, bo widziałam że mam mało swojego pokarmu, to mi prawie oczy jedna wydrapała. A przez to dziś nie wyjdziemy do domu, bo jest zbyt duży ubytek wagi i mam mu dawać mm po każdym kp. No żesz... 🤬
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2019, 14:02
-
Veri gratulacje!!!
Iwka, Veri mi też zrobily mętlik. I przez nie karmie teraz przez nakładki, bo daly małemu butle..
Veri lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, od 11 mamy spokój, dziecko aniołek, już widać, ze nic go nie boli.. dostał i tak dicoflor do mleczka na obiad i zobaczymy.. jak się problem powtórzy to dam mu espumisan dziękuję za wszystkie rady!
Ciacho, damy radę!!!Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Motylek1313 wrote:Dziewczyny a jaka witamine D dawalyscie maluszkom? I jak dlugo?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Motylek1313 wrote:Dziewczyny a jaka witamine D dawalyscie maluszkom? I jak dlugo?
Ciasteczko777, Veri lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas śpi tera cały dzień pięknie - teraz tylko był jeden moment gdzie pomarudzil i robiłam tak nóżkami i pupkę podnosilam - i spokoj . Zbiera siły na wieczór boje sie co bedzie wieczorem
Wiem ze to niedojrzałość - pan tabletka fajnie to opisał 💩 kurczę że tez nie ma sposobu
Podamy wtedy espumisan 100, jutro chyba badanie kalu .. to na wizytę w środę u pediatry bedzie wynik. Boje sie podawać leki mimo wszystko .. oczywiście probiotyk / zwiększamy dawkę do tej zalecanej.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCccierpliwa wrote:Vigantol bo jest lekiem nie suplementem i mam podswac minimum do 2rż i wedlug pediatry z kliniki dzieciecej, ktory badal mala przed wypisem i mojej pediatry
-
Ciasteczko777 wrote:Też mamy juvit w pompce / kurde - zle mi odmierza i potrafią 2 krople na raz.. przez to podajemy w 10 ml mm
Ciasteczko ja też daję juvit. I pełna dawka to 2 naciśnięcia pompki do oporu a nie krople. Aż poszłam sprawdzić na opakowaniu