Ciężarówki po IVF 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Oranda, nie czytaj, wyrzuć komputer przez okno naprawdę te wyniki są nic nie warte bez interpretacji lekarza i USG. Nie stresuj się na zapas :*
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Marianka@87 wrote:Tak patrzę na pierwszą stronę i widze że wszystkie dziewczyny, u których było to możliwe znają już płeć swoich kruszynek, oprócz mnie... Tak bardzo chciałabym zajrzeć do mojego dzidziusia 😔 widziałam go ostatnio 8 lipca w PL a tutaj PIERWSZE USG dopiero 19 sierpnia .. 😭
Marianka@87 lubi tę wiadomość
-
Oranda wrote:Powiem tak. Właśnie przeczytałam cały internet i ten wynik bialka jest do dupy. Mega niski. Chyba niższego w necie nie znalazłam. Wypłakałam swoje i ppstanowiłam noe czekać tylko jutro zrobić nifty. Przeczytalam też, że niskie białko może oznaczac problemy z cisnieniem, łożyskiem, cukrzyca. Załamana jestem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 22:16
-
Cccierpliwa wrote:Dziewczyny, odnosnie wozka, to nie mozecie patrzec na innych, ze dziecko szybko wyroslo z gondoli, ze nie korzystali ze spacerowki itp...
Dzieci sa naprawde bardzo rozne, wozki roznych wymiarow, kazdy inne potrzeby...
My jezdzilismy nasza gondola przez 7 miesiecy, pozniej przeszlismy na spacerowke, ale nie dlatego, ze mala sie nie miescila, a dlatego, ze juz potrafila sama usiasc i juz nie chciala lezec w gondoli...
Pozniej jezdzilysmy w spacerowce do 10 miesiaca i ze trafil sie kupiec na nasz wozek, to sprzedalam, a kupilismy spacerowke...
Ktos pisal, ze najlepiej sie sprawdzaja plastikowe male wozki...
Taki wozek zeby jazda dla matki i dla dziecka byla komfortowa, musi miec idealnie rowny asfalt, no a i tak uzywana na codzien z np rocznym dzieckiem siedzacym caly czas w wozku umeczy, bo sie batdzo ciezko prowadza...
Sa fajne ale na wakacje, albo juz ze starszym daieckiem, ktore siada do wozka sporadycznie...
Mi sie taki wozek nawet na rownym terenie w sklepie prowadzilo ciezko, a i dziecku zbyt lomfortowo nie bylo...
Co do uzywanych wozkow, te 2w1 jesli sa po jednym dziecku to sa zazwyczaj max rok uzywane i sa praktycznie jak nowe...
Ja tez lupilam nowy, no bo poerwsze dziecko i w ogole, jal tu sie nie slusic...
Przy drugim na bank szukalabym uzywanego w idealnym stanie...
Mialam tyle szczescia, ze udalo.mi sie go sprzedac z niewielka strata...
Jesli zas o foteliki chodzi, procz testow, ktore sa na pierwszym miejscu polecam patrzec rowniez na wage, zwlaszcza jak ktos mieszkan na pietrze i na szerokosc fotelika...
Np cybex cloud jest jednym z najciezszych fotelikow, a wcale nie najlepszy, bo jest wiele fotelikow dorownujacych mu w testach... jego przeszlo 5kg plus np 8kg polrocznego dziecka i jest naprawde co dzwigac... do tego nie jest tez najszerszy...
Kiddy Evoluna i-size, fotelik niemalze idealny, swietny w testach, jedyny (chyba ze nowy joie i-level tez ma ta opcje, ale w internecie nie ma tej informacji) z opcja rozkladania do pozycji lezacej w czasie jazdy samochodem (pozostale ta opcje moga miec uzywana wylacznie poza samochodem, a poza raczej sie fitelika uzywa tyle co nic, wiec maly ma sens doplacanie niemalych pieniedzy za taka opcje), naprawde fotelik niemalze idealny, noworodek ma w nim pozycje rewelacyjna, jest z fotelikow ciezszych, ale lzejszy jak no cybex cloud... ale... jest dosyc waski... dla drobniejszych dzieci fotelik zloto, dla jak sie pulchniejszy maluch trafi, moze po kilku miesiacach zrobic sie ciasno...
Na szerokosc najlepiej wychodza chyba maxi cosi i wagowo tez nie sa najciezsze, bo niektore modele nawet do 2kg lzejsze od pozostalych...
Fajne i bardzo leciutkie bo chyba nawet nie 3 kg sa foteliki firmy avionaut...
Ja teraz z biegiem czasu zaluje troche, pod wzgledem predkosci wyroaniecia z fotelika, ze nie wzielismy maxi cosi, bo napewno moja corka pojezdzilaby duzo dluzej w lupinie... ale to tylko z tego wzgledu, bo poza tym nasz kiddy byl fotelikiem idealnym... jakby moja corka byla pulchnym dzieckiem to pewnie bardziej bym zalowala wyboru...
Widze czesto na basenie jak dziewczyny z naszej grupy przychodza jeszcze z lupinami... zadna ktora miala kiddy i cybexa nie uzywa juz lupiny bo zrobily sie za ciasne, wszystkie, ktore wizily w maxi cosi nadal w lupinie, a niektore sa o 2-3 miesiace starsze od mojej...
Mysle, ze przy drugim wybralabym tez raczej maxi cosi...
A, no i jeszcze odbosnie wozkow premium, to nie wszystkie sa faktycznie premium...
Cybex z tyx 2w1 chyba tylko priama ma faktycznie jakosci dobrej, bo np oba baliosy to porazka, kiwaly sie na boki, gondola dosyc mala, ani troche pozytywnego wrażenia na mnie nie zrobiły baliosy, no i amortyzacja taka sobie...
Stokke tez wszystkie wozki to takie typowe mieszczuchy, zero amortyzacji... my mamy chodniki w miare proste a jak widze jak dziadek jezdzi tutaj takim z wnukiem to az mi dziecka szkoda tak nim telepie...
W sklepie tez jak dla mnie mega sztywny... moja spacerowka ma lepsza amortyzacje...
Bardzo dobra jakosc za to jest w wozkach Emmaljunga... do najtanszych nie naleza, ale wozki bardzo dobre...
Najciezszy wybor maja mamy blizniakow, bo tutaj ciezko o jakis kompromis... albo jest jeden obok drugiego ale wielki kombajn i dobra cena, albo sa jeden obok deugiego zgrabne i pasujace we wszystkie drzwi, ale cena szokuje...
Pozniej juz jeden nad deugim, jeden za drugim...
Znam kilma mam, ktore maja jeden obok deugiego firmy Dorjan... wygladaja doayc zgrabnie i nie kosztuja milionow, wiec pozniej nie szkoda bedzie sprzedac i zamienic na jakas fajna spacerowke...
Fajne sa tez wozki tfk, ale nie wiwm jak w pl stoja cenowo...
Właśnie Keep, moze tfk by u was mieli w rozsadnej cenie? Fajne i jako gondola i jako spacerowmi tez sie bardzo fajnie sprawdzaja...
Ehhh pamietam te wybory i to wcale nie taka prosta sprawa...
A im dluzej sie szuka, im wiecej czyta, tym mniej sie wie...
A jeszcze tak mi sie przypomnialo, jak ogladacie wozki, to procz prowadzenia, sprawdzajcie jak wam sie je podbija, bo jak juz sam woz podbija sie tak sobie, to plus dziecko, torba, a moze i zakupy, bedzie sie podbijal naprawde ciezko
Pisze to bo sama o tym noe myslalam, patrzylam jak sie jezdzi i jezdzilo sie super, ale z ppdbiciem nie bylo najgorzej, ale tez nie jakos super lekko
-
Az teraz popatrzylam na moje wyniki wszystkoe tzn cale opracowanie, bo mialam wydeukowane wszystko po opracowaniu wyniku i u mnie bialko bylo 1,98
Ale nie o tym...
W opracowaniu sa wyszczegolnione tez te wszystkie rzeczy z wywiadu jak wiek, wzrost, masa ciala, czy pale itp i wszystko normalnym drukiem, a miedzy tymi informacjami tlustym drukiem wyszczegolnione, ze ciaza uzyskana metoda in vitro...
I to jest juz opracowanie cale z tego programu, po wszystkich wyliczeniach...
Wczwsniej nie zwrocilam uwagi na to, ze program wyszczegolnil to tlustym drukiem...
U mnie ryzyko ZD bylo
Z wywiadu 1:518
Z pappa 1:265
Z usg 1:2511
A ogolne (wywiad+pappa+usg) 1:1283
Pozostale trisomie juz w ogole minimalne ryzyko, ale tych pozostalych najgorszy wynik wyszedl z samego wywiadu
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
zulka wrote:Co do wózków z cybexa masz rację też nam w sklepie odradzono, bo oni się specjalizują w fotelikach. Jeżeli chodzi o fotelik to mam na myśli ten najnowszy Cybex Cloud Z i-Size , który jest o wiele lżejszy od poprzedników i ma system modułowy z fotelikiem następnym obrotowym bez konieczności zmiany bazy. Ma boczne zabezpieczenia, możliwość dużej regulacji. Fajna funkca to, że jest obrotowy i rozkłada się na płasko no i możliwość jazdy tyłem. My będziemy dużo jeździć z dzieciaczkiem bo mam daleko rodzinę więc fotelik musi być wysokiej klasy. Na inne modele z tej firmy nie patrzyłam. Możliwe że na jesień wejdzie jeszcze nowsza wersja więc na razie rozglądam się orientacyjnie. Maxi cosi też są godne uwagi. Dużo znajomych w nich wozi swoje dzieciaczki i są też zadowoleni. Tak naprawdę każdy musi dopasować fotelik i wózek do własnych potrzeb. Ja tam się będę cieszyć z każdej rzeczy jaką kupie dla groszka i już się nie mogę doczekać tej chwili.
On fakt jest rozkladany, ale tylko poza samochodem gdzie np kiddy evoluna i-size mozesz rozlozyc rowniez podczas jazdy, wiec tutaj w cybexie ta funkcja rozkladania zadne wow, bo tak rozkladanych fotelikow poza samochodem jest wiele na rynku tylem do kierunku jazdy jest kazda jedna lupina
A jesli chodzi o argumenty z baza pod kolejny fotelik...
Nie masz pewnosci, ze kolejny fotelik bedzie pasowal do dziecka
Kolejny procz tego, ze powinien pasowac do samochodu, musi pasowac rowniez do dziecka, a tutaj duzo trudniej dopasować niz do lupiny
U nas np jak kupowalismy kolejny fotelik mala w cybex zle siedziala, do tego w samochodzie mial nieodpowiednia pozycje w samochodzie, zbyt maly kat pochylenia...
Ostatecznie jako drugi fotelik mamy britax römer swingfix i-size M on jest juz na bazie tzn nie trzeba dokupywac zadnej, to baza i fotelik razem, ma jedne z najlepszych testow jesli chodzi o foteliki tylem (5 gwiazdek w kategorii bezpieczenstwo i plus test), wiec wyszlo na plus
Co do podrozowania to rozumiem bo my tez duzo jezdzimy dlatego wybralam kiddy zamiast maxi cosi
Edit. Doczytalam jaka ma wage i podobno wedlug internetow 4,8kg czyli waga jak kiddy, czy ciezsze maxi cosi
I jeszcze zapomnialam odnosnie obrotowej bazy, to w jolejnym foteliku, który jest caly czas w samochodzie super sprawa (ale wiele obrotowych fotelikow ma baze juz sama w sobie, nieodłączną), ale w lupinie, gdzie sie dziecko razem z fotelikiem praktycznie zawsze zabiera, ti nie bedzie mialo zadnego znaczenia wiekszego, bo dziecko wlozysz i zapniesz w domu, a w samochodzie tylko klik na baze
Wiec moim zdaniem to, ze tak przekonuja na ta baze, to troche takie naciaganie, bo wlasnie przy lupinie to niewielka roznica, a kolejny fotelik nigdy nie wiadomo, czy akurat cybex bedzie pasowal do dziecka i samochodu jak przyjdzie do wymianyWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 23:04
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A i zeby nie bylo, ja nie mowie, ze cybex ma zle foteliki czy cos
Sa bardzo dobre
Poprostu uwazam, ze nie maja niczego, czego inne szanowane marki by nie mialy, bo bywa, ze maja wiecej, jak np sa lzejsze lub obszerniejsze i starcza na dluzej, lub rozkladane podczas jazdy samochodem, a w testach wychodza tak samo swietnie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Rebe to napewno to ze juz po prostu wstawalas . ja nigdy w zyciu i jak teraz musze 2-3 razy to czuje sie jak babulenka
No wlasnie story w ciazy ponoc normalka ze trzeba kupic buty rozmiar wiekszy.. ale i tak mnie to scielo. Faktycznie nie wchodzily mi zadne buty do pracy , w koncu zalozylam takie ktore mialam odlozone bo byly za duze a teraz uciskaly lekko i tak.. W poludnie naciskalam palcem na kostke i wglebienie zostawalo dobrych pare sek (
Ccierpliwa, ale jestes skarbnica wiedzy. powinnac gdzies sie zatrudnic jako konsultantka .Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 00:35
2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
iriiska wrote:Pozdrawiam Dziewczyny z Mazur wakacje zdecydowanie się przydają po całym ivf, to nasze pierwsze po wszystkich procedurach.
Ale żeby nie było tak pięknie to powiem że niestety zaczynam trochę świrować. Tydzień temu byłam na USG i teraz oczywiście natarczywie myślę czy maluszki mają się dobrze, czy wciąż tam są... To wszystko przez to, że czuje się chyba ZA dobrze. Zero mdłości, wymiotów, wrażliwości na zapachy. Nic. Jedyne objawy to fakt że więcej śpię i mam smaki na różne dziwne rzeczy (np. śledzia z brzoskwiniami na kolację zjadłam )
Czy to normalne, tak być w ciąży praktycznie bez objawów?
Czytałam też Wasze opinie o wózkach, sama szukam i sprawdzam, każda dodatkowa informacja jest bardzo wartosciowamao, iriiska lubią tę wiadomość
-
elfi wrote:Iriiska, moje 2 jedyne objawy od początku ciąży to jedno nocne siku i nawet to czasem (rzadko, bo się bardzo pilnuję) nie występuje jak zapomnę o piciu wody oraz czasem bezsenność od 4 rano 😆 No i teraz jeszcze brzuch widać Czuję się świetnie, w I trymestrze zero mdłości, zmęczenia, plamień, bóli, nadwrażliwości na zapachy. Ciesz się dziewczyno, że Cię ciąża łaskawie traktuje a świrowanie że nie wiesz, co tam w środku się dzieje, to problem chyba każdej z nas - mi przeszło odkąd czuję kopniaki, ale pamiętam, że na USG W 9 tc szłam na miękkich nogach, taka byłam przerażona że może serduszko przestało bić
elfi lubi tę wiadomość
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Iriska, u mnie objawy były, a i tak przed każdym usg tworzyłam w głowie scenariusze, jak to okazuje się, że serduszko juz nie bije itd. Przed wczorajszym byłam strasznie zesresowana, przerażona wręcz. Chyba nie da się tego uniknąć
Kurcze, wczoraj pojechaliśmy nad morze, pierwszy raz w sezonie udało mi się. Było wietrznie i chłodno, ale uznałam to za przyjemną pogodę. I co, dziś katar. Ech...
iriiska lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a to usg genetyczne jest przezpochwowe, czy przez brzuch? Można zabrać swojego partnera? Wy zabierałyście? chciałabym, żeby i on zobaczył, jak małe macha łapkami
-
Patryka89 wrote:Dziewczyny, a to usg genetyczne jest przezpochwowe, czy przez brzuch? Można zabrać swojego partnera? Wy zabierałyście? chciałabym, żeby i on zobaczył, jak małe macha łapkami
U mojego dr od prenatalnych jest uszykowane specjalne miejsce dla tatusia i monitor tak ustawiony, ze widzimy oboje tak samo malucha😍Patryka89 lubi tę wiadomość
-
Dzięki Mao ja do tej pory nie zabieralam męża na usg, bo mój gin robi je na fotelu ginekologicznym, i tam jest oddzielny gabinecik na usg, nie ma miejsca na partnera. Prenatalne będzie gdzie indziej, mam nadzieje ze będzie jak u Ciebie.
-
KeepCalm wrote:
Ccierpliwa, ale jestes skarbnica wiedzy. powinnac gdzies sie zatrudnic jako konsultantka .
Podpisuję się pod tym obiema rękami! 🙂 dzięki Cierpliwa za wszystkie cenne wskazówki, na pewno z nich skorzystam 😘
Cccierpliwa lubi tę wiadomość
luty 2019 - start in vitro
marzec 2019 - ICSI
kwiecień 2019 - crio
06.05.2019 r. - crio 2 x 5dniowe blastki - beta hcg 7 dpt - 77,01 mlU/ml 😍 9 dpt - 260,4 mlU/ml; 11 dpt - 578,4 mlU/ml, 14 dpt- 1775 mlU/ml, 18 dpt - 6148 mlU/ml, 25 dpt - 21780 mIU/ml, 29dpt - ❤️
październik 2021 - powrót do kliniki, walka o rodzeństwo
bilans: 3 stymulacje, 5 transferów, 3 x cb
22.06.2022 r. - FET 2x 5dniowe blastki 4AA i 3AB
beta hcg:
5 dpt - 32,71 mlU/ml, prog 39,63
7 dpt - 84,95 mlU/ml, prog 41,56
9 dpt - 222,20 mlU/ml, prog 49,24
12 dpt - 821,30 mlU/ml, prog 30,66
14 dpt - 1835,00 mlU/ml, prog 38,08
16 dpt - 3217,00 mlU/ml, prog 26,11
27 dpt - 42681,00 mlU/ml, prog 40,91 ❤️ -
Patryka89 wrote:Dzięki Mao ja do tej pory nie zabieralam męża na usg, bo mój gin robi je na fotelu ginekologicznym, i tam jest oddzielny gabinecik na usg, nie ma miejsca na partnera. Prenatalne będzie gdzie indziej, mam nadzieje ze będzie jak u Ciebie.