Co można, a co nie można !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, jestem przerażona.
Co przeglądam internet dowiaduje się, że znowu czegoś nie mogę.
1) jestem na początku 5 tc, stosowałam serum 4 long lashes do rzęs, dziś przeczytałam że nie wolno. Oczywiście już nie będę stosować, myślicie, że zaszkodziłam czymś ?
Podobno nie wolno jeść ananasa, coś slyszałam o borówkach, co forum to inne rewelacje. Szczerze jestem coraz bardziej tym wszystkim przerażona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 15:23
24.06.2025 ⏸️
14.07. 2025 - wizyta, zarodek - wszystko ok -
aniaaniak wrote:Hej dziewczyny, jestem przerażona.
Co przeglądam internet dowiaduje się, że znowu czegoś nie mogę.
1) jestem na początku 5 tc, stosowałam serum 4 long lashes do rzęs, dziś przeczytałam że nie wolno. Oczywiście już nie będę stosować, myślicie, że zaszkodziłam czymś ?
Podobno nie wolno jeść ananasa, coś slyszałam o borówkach, co forum to inne rewelacje. Szczerze jestem coraz bardziej tym wszystkim przerażona.
Polecam nie czytać i porozmawiać z lekarzemżeby Ci dał listę czego nie wolno.
Czego ja nie robię w ciąży:
- nie jem niepasteryzowanych produktów,
-nie jem surowych ryb i mięsa/szynek,
-nie jem wątróbki,
-nie stosuje produktów kosmetycznych z retinolem,
-nie chodzę na zabiegi których nie można w ciąży,
-masaże tylko za zgodą lekarza,
No i oczywiście piwo tylko 0%.
Tyle👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
-> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii
-> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
- w trakcie badań immunologicznych
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
6 transfer- nasz Maleńki Cud
Koniec starań.
2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
Będzie zdrowy ChłopczykHenio.💙
-
aniaaniak wrote:A myślicie, że stosowanie tego serum mogło zaszkodzić ? Trochę panikuje
Do 6tc nic nie zaszkodzi. Ja miałam operację na oko w 4tc (nie wiedziałam o ciąży) Lekarz powiedział że do 6tc nie ma to wpływu na dziecko.👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
-> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii
-> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
- w trakcie badań immunologicznych
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
6 transfer- nasz Maleńki Cud
Koniec starań.
2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
Będzie zdrowy ChłopczykHenio.💙
-
aniaaniak wrote:A myślicie, że stosowanie tego serum mogło zaszkodzić ? Trochę panikuje
-
W tym serum bimatoprostu jest bardzo mało, a przez skórę powiek wchłonie się jeszcze mniej. Jednak lepiej już nie używaj. Działa poronnie, więc gdyby miało ci zaszkodzić to już byś o tym wiedziała.
W ciąży nie można:
Surowego mięsa, nabiału, ryb i owoców morza
Alkoholu !!!
Retinolu i innych pochodnych witaminy A
Leków bez konsultacji z lekarzem
Sportów ekstremalnych
W innych kwestiach najważniejszy jest umiar - najczęściej budzą wątpliwości kawa, herbatki ziołowe, niektóre owoce i warzywa. O ile nie pijesz litra espresso i ośmiu szklanek naparu szałwii albo kopru włoskiego i nie zagryzasz trzema ananasami (co do ananasa to nie wiem o co chodzi), to krzywdy sobie ani dziecku nie zrobisz.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Mi powiedziano że mogę zajadać się nawet serkami pleśniowymi byle były ze sprawdzonego źródła, czyli w supermarkecie raczej jest wszystko przebadane, przetworzone i zakonserwowane żeby przeżyło co najmniej kilka tygodni w marketowych warunkach bez zepsucia, z wiejskiej zagrody znajomych lepiej podziękować. Oczywiście lepiej nie kusić losu, ale od kawałka ananasa czy okazjonalnej wątróbki naprawdę nic ci nie będzie.
Co do kosmetyków przepytałam chata gpt o składy i czy coś w nich może zaszkodzić. Wywaliłam kosmetyki z retinolem, reszta niepewnych do szuflady. Serum do rzęs nakłada się chyba na rzęsy prawda? Włosy to materia nieżywa, nie wchłania do krwioobiegu składników a ich powierzchnia jest dość mała, więc wnioskuję że szkodliwość czynu jest raczej żadna.
Przygotuj sobie leki które można w ciąży żeby nie połknąć czegoś co jest w ciąży niewskazane z rozpędu, np ibuprofen👩🏽 + 🧔🏻 + 🎁
6.06 ⏸️
11.06 pęcherzyk + pierścień żółtkowy
2.07 ❤️ 150/1min -
Dodam jeszcze żeby dokładnie myć owoce i warzywa przed jedzenie.
Siedzisz sobie gdzieś na działeczce i chcesz truskawkę prosto z karzaka: lepiej najpierw umyjLetycja, dinozaurowa lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
11.07 - pechrzyk ciążowy i żółtkowy 😍
Czekamy na ❤️ -
Borówki? Pierwsze słyszę 😂 ananas to samo
Człowiek tak to by nic nie jadł, a kluczem jest nie jeść w nadmiarze. Jedyne owoce przed którymi ostrzegała mnie ginekolog to grejpfruty, ale sama podkreśliła, że chodzi o 3-4 grejpfruty dziennie (myślę, że wynikało to z tego, że po prostu miała taką pacjentkę, tu chodzi o to, że ponoć przy takiej ilości nie zamyka się przewód Botalla w serduszku)
Tego czego nie wolno absolutnie to dziewczyny wymieniły wyżej. Mniej stresu, dużo relaksu💪👩🏻👦🏻😺😺🐶
Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025
12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
23.03 ⏸️
24.03 betaHcG 213 mIU/ml
26.03 betaHCG 577 mIU/ml
9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯
11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków
27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵
15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g
4.08 - połówkowe
-
dinozaurowa wrote:Mi powiedziano że mogę zajadać się nawet serkami pleśniowymi byle były ze sprawdzonego źródła, czyli w supermarkecie raczej jest wszystko przebadane, przetworzone i zakonserwowane żeby przeżyło co najmniej kilka tygodni w marketowych warunkach bez zepsucia, z wiejskiej zagrody znajomych lepiej podziękować. Oczywiście lepiej nie kusić losu, ale od kawałka ananasa czy okazjonalnej wątróbki naprawdę nic ci nie będzie.
Co do kosmetyków przepytałam chata gpt o składy i czy coś w nich może zaszkodzić. Wywaliłam kosmetyki z retinolem, reszta niepewnych do szuflady. Serum do rzęs nakłada się chyba na rzęsy prawda? Włosy to materia nieżywa, nie wchłania do krwioobiegu składników a ich powierzchnia jest dość mała, więc wnioskuję że szkodliwość czynu jest raczej żadna.
Przygotuj sobie leki które można w ciąży żeby nie połknąć czegoś co jest w ciąży niewskazane z rozpędu, np ibuprofen
Podbiję o tych lekach, bo ja prawie łyknęłam ibum z rozpędu raz, bo to lek, który zawsze mam w domu. Tak samo w przypadku przeziębienia - ja lubiłam te saszetki co się rozpuszcza w wodzie, ale niektóre już niestety odpadają. Tylko paracetamol niestety z przeciebólowychdinozaurowa lubi tę wiadomość
👩🏻👦🏻😺😺🐶
Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025
12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
23.03 ⏸️
24.03 betaHcG 213 mIU/ml
26.03 betaHCG 577 mIU/ml
9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯
11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków
27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵
15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g
4.08 - połówkowe
-
dinozaurowa wrote:Mi powiedziano że mogę zajadać się nawet serkami pleśniowymi byle były ze sprawdzonego źródła, czyli w supermarkecie raczej jest wszystko przebadane, przetworzone i zakonserwowane żeby przeżyło co najmniej kilka tygodni w marketowych warunkach bez zepsucia, z wiejskiej zagrody znajomych lepiej podziękować. Oczywiście lepiej nie kusić losu, ale od kawałka ananasa czy okazjonalnej wątróbki naprawdę nic ci nie będzie.
Przygotuj sobie leki które można w ciąży żeby nie połknąć czegoś co jest w ciąży niewskazane z rozpędu, np ibuprofen
Witam,
Ja dzisiaj zjadlam w bułce ser lazur i tez sie stresuje, nie bylo go duzo, zamawiam jedzenie z cateringu i nie spojrzalam co jest w srodku 😞😞😞 -
polka55 wrote:Czy ktoś rowniez jadl taki ser w ciazy?
W skladzie jest: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, szlachetna plesn penicillumr roqueforti
Lillka lubi tę wiadomość
-
Sery plesniowe z mleka niepasteryzowanego są zabronione w ciąży przez możliwość zarażenia się listerią (nieważne ile go zjesz, listeria moze być nawet w małym kawałeczku). Ten skład który wrzuciłaś nie mówi czy mleko było pasteryzowane. Czasu nie cofniesz, więc sie nie przejmuj na zapas, a na przyszłość po prostu sprawdzaj czy mleko jest pasteryzowane 🙂
dinozaurowa, Marcycha lubią tę wiadomość
-
Szu_szu wrote:Borówki? Pierwsze słyszę 😂 ananas to samo
Człowiek tak to by nic nie jadł, a kluczem jest nie jeść w nadmiarze. Jedyne owoce przed którymi ostrzegała mnie ginekolog to grejpfruty, ale sama podkreśliła, że chodzi o 3-4 grejpfruty dziennie (myślę, że wynikało to z tego, że po prostu miała taką pacjentkę, tu chodzi o to, że ponoć przy takiej ilości nie zamyka się przewód Botalla w serduszku)
Tego czego nie wolno absolutnie to dziewczyny wymieniły wyżej. Mniej stresu, dużo relaksu💪
Wydaje mi się że można dostać paranoi od tych zakazów i nakazów...
Tak samo jak z tym czy można nosić pasek i naszyjnik czy nie 🙄
Z paznokciami to samo można hybrydy czy zaszkodzą 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 16:08
-
LAYLA1 wrote:Sery plesniowe z mleka niepasteryzowanego są zabronione w ciąży przez możliwość zarażenia się listerią (nieważne ile go zjesz, listeria moze być nawet w małym kawałeczku). Ten skład który wrzuciłaś nie mówi czy mleko było pasteryzowane. Czasu nie cofniesz, więc sie nie przejmuj na zapas, a na przyszłość po prostu sprawdzaj czy mleko jest pasteryzowane 🙂
Producent kanapki odpisał mi dzisiaj że w pełni pasteryzowane 🙂dinozaurowa, LAYLA1, Marcycha lubią tę wiadomość
-
Frelcia_na_chwilę wrote:Polecam nie czytać i porozmawiać z lekarzem
żeby Ci dał listę czego nie wolno.
Czego ja nie robię w ciąży:
- nie jem niepasteryzowanych produktów,
-nie jem surowych ryb i mięsa/szynek,
-nie jem wątróbki,
-nie stosuje produktów kosmetycznych z retinolem,
-nie chodzę na zabiegi których nie można w ciąży,
-masaże tylko za zgodą lekarza,
No i oczywiście piwo tylko 0%.
Tyle
Ale wiesz,że 0% procent rak naprawdę ma około 0,5 %,a KAŻDA dawka alko może jakkolwiek zaszkodzić?
Serio tak ciężko powstrzymać się od jakiegokolwie alkoholu przez 9 miesięcy?