Cukrzyca typu 1 a ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi jeszcze nie dal na badania ani nie przepisal zadnych witamin . Procz luteiny dopoch...i acardu . Nie wspomne o karcie ciazy ale wiem ze taka pozno zakladaja.
Napisz mi kiedys kiedy mialas jakie badania i na co powinnam zwrocic uwage bo ten ginekolog ponoc dobry ale moze sie nie zna tak na kobietach z c1 bo o zaswiadczeniu o pilnej wizycie u diab musialam mu przypomniec ze ja musze isc juz a nie czekac na moj termin za 3miechy
Aha sorry ze pisze bez pl znakow ale wole pisac na tablecie a wyl slownik bo nieraz pisalam szybko i nie popatrzylam a slownik wklejal co chcial -
Kartę ciąży lekarz zakłada zazwyczaj wtedy kiedy widać już jak u maluszka bije serduszko. Musisz spokojnie poczekać chociaż przyznam Ci się ze ja też przebierałam z nogi na nogę kiedy już ją będę miała. To takie pierwsze pisemne potwierdzenie ciąży więc to chyba nic dziwnego
A badania robię od początku ciąży co miesiąc - morfologia i mocz. Najpierw jednak w 6tc zaliczyłam szpital bo były plamienia więc tam mnie w miarę przebadali a potem 5 dni leżałam na diabetologii w wojewódzkim bo zapisując się do tego ośrodka pobyt w szpitalu tym bardziej ciężarnej był konieczny. Więc tam też miałam komplet. Ostatnio dopiero od diabetologa dostałam skierowanie na tsh, hba1c i ft4.
Między 12 a 14tc będziesz musiała zrobić badania prenatalne składające się z porządnego usg gdzie mierzą całego dzieciaczka i wszystkie najważniejsze parametry, sprawdzają narządy itd. i z badania krwi. Na podstawie tych dwóch badań dostaniesz wyniki statystycznego obciążenia wadami wrodzonymi m.in. trisomia 21
Potem wizyta u genetyka gdzie odbierasz te wyniki i z lekarzem omawiasz wszystko.
Między 20 a 22tc powtarza się to dokładne usg i robi się maluchowi echo serduszka. To samo w 30-32tc.
Możliwe że u Ciebie będzie to wyglądało trochę inaczej ale pisze Ci jak jest u mnie.
I ja mam jeszcze wadę wzroku i astmę oskrzelową więc wizyty u okulisty i pulmunologa mam konieczne co miesiąc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2016, 21:16
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Hejka.
Sorry że się nie odzywałam ale miałam troche na głowie i załamke. Jutro mam do ginekologa i tak sie boje że nawet sobie nie wyobrażasz. A cukry tragedia. Ketony w moczu i coraz wiecej insy a coraz mniej jem bo tak mi wzrasta zapotrzebowanie .
A co tam u Was ? -
MIGOTKA 31 wrote:Hejka.
Sorry że się nie odzywałam ale miałam troche na głowie i załamke. Jutro mam do ginekologa i tak sie boje że nawet sobie nie wyobrażasz. A cukry tragedia. Ketony w moczu i coraz wiecej insy a coraz mniej jem bo tak mi wzrasta zapotrzebowanie .
A co tam u Was ?
2015 ( 12 tydz) ciąża martwa
2015 IVF
-
Witam.
NA cukrzycę choruję od 2003r. Od 8 lat na pompie insulinowej. Dodatkowo mam sarkoidozę i PCO. O pierwsze dziecko staraliśmy się 2lata. Ciąża bezproblemowa, poród sn w 38tc. Synek 3600g 56cm i 10pkt. Urodził się bez hipoglikemii. W ciąży byłam może tylko na 3 wizytach u diabetologa, lekarz nie widział większej potrzeby, tym bardziej, że sama dobrze ogarniałam cukry. Synek zdrowo rośnie. Zaczyna już mówić. Nie choruje.
Teraz jestem w drugiej ciąży i podobnie. Tp na 8go listopada. Póki co bez komplikacji i oby tak zostało.