Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Edwarda, jesteś niezastąpiona!
Też może coś sobie kupię w tym sklepie
Ja dziś pierwszy dzień z glukometrem! Nie jest źle, choć już zmarnowałam kilka pasków i igiełek, bo za płytko kłuję i potem jest za mało krwi. Wczoraj próbowałam pierwszy raz, zmarnowałam dwa paski i się rozpłakałam, że nigdy mi się nie uda tego zmierzyć
Za to same wyniki fajnie, póki co eksperymentuję. Ale nie jest źle - byłam właśnie na firmowej kolacji, zjadłam zupę i duże spaghetti z krewetkami, a po godzinie glukoza 94 (mam trzymać poniżej 140, idealnie poniżej 120). Spodziewałam się gorszych wartości po makaronie
Za to po takiej pseudociemnej bułce z kurczakiem było 130. Pewnie była przyciemniana karmelem.
I raz już mierzyłam cukier "w trasie" - na stojąco, w parku na jakimś osiedlu
Tak czy inaczej, jestem zadowolona na razie - wyniki są dobre, jem lepiej i częściej, niż wcześniej, bo muszę planować posiłki. I nawet nie ciągnie mnie do słodyczy - mózg mi się przestawił w tryb "0 słodkiego" Noo, może nie do końca, bo zrobiłam sobie musli z płatków owsianych, oleju kokosowego i ksylitolu (wszystko przemieszane na patelni przez 10min). Mój autorski przepis, polecam
Jeszcze muszę sprawdzić, jak mi ksylitol wpływa na glukozę, ale powinno być ok.pilik, Paulinaaa, Alphelia, edwarda20 lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Co do cukrzycy ciazowej moja kolezanka powiedziała ze w ciąży wymeczyla ja ale dzięki temu nauczyła się jeść regularnie i zdrowiej ,że tak weszło jej w nawyk ,że po ciąży dalej tak je tylko wprowadziła sobie więcej rzeczy ale z dużo innych zrezygnowała
mi88 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry Wczoraj. mielismy usg III trymestru Franio w 30+2 wazy 1.580 kg Wszystko dobrze. Szyjka długa w dalszym ciągu mogę chodzić na spacery kolejna wizyta za miesiąc Jak zawsze nie za bardzo chciał się pokazać poza swoim sprzętem heh wiec ze zdjęcia nici a szkodami bo będzie nam potrzebne, ale co zrobić Miłego dniaAlphelia, mi88, pumka1990, Paulinaaa, Eilleen, Czara, welonka, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
nick nieaktualnyIneczka, super! Ja byłam 26.04, w 30+6. Franek wazyl 1828 g... Na tych dopplerowskich usg zawsze sporo większy jest.
Doktor zaleciła jeszcze jedno takie usg, aby sprawdzić przepływy, czy nie trzeba zwiększyć dawki heparyny.
Początek ciąży strasznie mi się dłużył, a teraz już leci 32 tydz! Muszę się sprężyć z wyprawką... Postanowiłam jutro zamówić łóżeczko. Co myślicie o woodies? Zależy mi na szufladzie. Zastanawiam się ile takie łóżeczko powinno kosztować... Znalazłam tez ładne na Allegro za 300 zł, ale czy to nie za mało? Nie chce kupic bubla, ale tez nie chce za dużo zapłacić Nie znam się kompletnie. -
J.S
Czara, z łóżeczkiem nie pomogę niestety - koleżanka mówiła, że to jest OK i że jakość taka, jak Ikeowych:
https://amc.sklep.pl/pl/p/14-el-LOZECZKO-Z-SZUFLADA-TAPCZANIK-LEZANKA-%2C-MATERAC-KOKOSOWY-%2C-POSCIEL-MINKY/96
(są też tańsze opcje tej samej firmy)
Przede mną cały tydzień urlopu Mąż musi pracować, więc będę miała mnóstwo czasu dla siebie Taki wstęp do czerwcowego L4
Dość często twardnieje mi brzuch już od ponad miesiąca - jak dłużej stoję/chodzę, lub od razu jak tylko muszę iść trochę szybszym tempem.
Zaczęłam się tym znowu stresować, bo wizytę miałam już 3 tygodnie temu, a do następnej jeszcze 2 - i zapisałam się w Luxmedzie na dodatkową wizytę na jutro. Oczywiście została mi lekarka ze średnimi opiniami (ale większość złych jest za to, że nie przepisuje antykoncepcji i uważa, że USG w ciąży szkodzi - więc nie robi), ale mam nadzieję, że szyjkę będzie potrafiła ocenić - przynajmniej lepiej, niż ja.
Mąż marudzi, że panikuję - ale przecież lepiej sprawdzić...
A z moją cukrzycą - jem zdrowo i czego bym nie zjadła, mam cukier poniżej 100. Wczoraj nawet wcisnęłam 1 gałkę lodów przed obiadem - i też wynik był ok.
Przestałam się stresować mierzeniem - nawet mnie to wciągnęło, bo lubię testować różne posiłki.
Ale wczoraj zbadałam mężowi glukozę na czczo i miał 110, więc zdecydowanie za dużo. Po śniadaniu spadło mu do 90. Muszę mu pomierzyć przez następne kilka dni na czczo i zobaczyć, o co chodzi.
Za to walczę z ketonami w moczu. Mam takie paski, jakby papierki lakmusowe. Jeśli którejś z Was wyszły kiedyś ketony, to polecam - można łatwo sprawdzić jak się sprawy mają, w aptece bez recepty.
Póki co testowałam cztery poranki - za pierwszym razem było 'niewiele', więc drugiego dnia zjadłam dużo płatków owsianych z jogurtem i owocem na godzinę przed snem. Rano ketonów brak. Kolejnego dnia przed spaniem wcisnęłam trochę kurczaka z warzywami - i tu chyba za mało węglowodanów, bo następnego dnia był ślad ketonów w moczu (1 stopnień mniej niż 'niewiele'). Wczoraj więc była kanapka z chleba IG (mega dobry, z Buczka, polecam!) i trochę owoców. I dziś znowu brak ketonów.
Stresuje mnie to sikanie, bo póki co jeszcze nie wiem, co jeść przed snem, żeby było dobrze. A diabetolog powiedział, że przez ketony może dojść do niedotlenienia dziecka - nie wiem, w jakim stopniu jest to prawdą i ile tych ketonów musi być, żeby faktycznie był problem. Muszę skonsultować z moją ginekolog za dwa tygodnie. Ale póki co walczę o to, żeby bez stresu sikać rano
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2018, 08:36
nick nieaktualnyEilleen wrote:O łóżeczku trzeba przeczytać z czego jest zrobione i czym pomalowane. 300 zł to nie za mało bo widziałam też takie za 150. Ja zapewne będę miała z Ikei.
-
J.S kciuki )
My chcieliśmy lozeczko z szuflada i takie, które można przerobić na lozeczko kupiliśmy na Allegro za 300zl z tego co pamietam. Jak chodzi o Ikea to jakos tak mało tych łóżeczek i nic nie wpadło mi w oko z szuflada chyba nawet nie było albo mi się nie podobały.Milego dnia
Mi88 u mnie ciagle wychodzą bakterie, pije Urolact i póki nie ma czegoś innego musimy to tylko obserwować. 11 maja idę kontrolnie do nefrologa
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
nick nieaktualnyteqz wrote:Czara ja mam lozeczko z woodies i jest super, z tego co pamietam to szufladę można dokupić na ich stronie.
-
Czara wrote:Właśnie woodies biorę pod uwagę Który konkretnie masz model? Patrzyłam, ze szufladą wyniosą 440 zł, te które mi się podobały Na Allegro z szuflada za 300 zł znalazłam, tez bardzo ładne. No nic, muszę pomyśleć i w końcu zdecydować
Nie kupowałam szuflady bo mi akurat nie potrzebna, jeśli kiedyś zdecyduje, ze jednak by była przydatna to kupię, ale póki co nie widzę zastosowania -
Ineczka wrote:Mi88 u mnie ciagle wychodzą bakterie, pije Urolact i póki nie ma czegoś innego musimy to tylko obserwować. 11 maja idę kontrolnie do nefrologa
Za to ketony już wcześniej mi się zdarzały (na samym początku ciąży, ale zrzuciłam to na karb tego, że jadłam wcześnie kolację; potem już było ok).
Mała mi się wierci w brzuchu - właśnie mi zrobiła taką górkę po prawej stronie. Ostatnio sprawdzaliśmy z mężem metrem krawieckim, ile to jest te jej 22cm+nogi, i aż się zdziwiłam, że tak dużo i że ma możliwość przekręcania się tam w środku
Czara ja mam łóżeczko z szuflada z allegro za 300zl do łóżeczka nie mam zastrzeżeń ładne normalne łóżeczko co do szuflady powiem tak nie bierz na kółkach tylko na prowadnicach my mamy na kółkach jest spora szpara między lozeczkiem a szuflada i nie jest szuflada od góry zakryta docinalismy sami płytę żeby nie było widać co jest w szufladzie , ale jak za taką cenę nie ma co narzekac, w szufladzie planujemy trzymać pampersy chusteczki koce pościel w pokrowcach więc nie musi być super szczelna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2018, 09:47
-
Czara ja też mam łóżeczko z woodies, ten sam model co teqz jestem zadowolona z jakości, sugerowałam się też opiniami innych rodziców i byli zadowoleni. My akurat nie braliśmy szuflady, bo nie chcemy, żeby była siedliskiem kurzu i też nie potrzebujemy. Natomiast widziałam że mają też szuflady na stronie i z tego co pamiętam to są przykrywane.
Mi88 mi też wychodziły na początku ketony w moczu, ale ja piłam niedużo wody. Później zaczęłam się bardziej pilnować z wodą i już od dłuższego czasu jest ok z moczem.mi88 lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.