Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola1988 wrote:Witam się po majówce
Co do spakowanej torby do szpitala,to ja już mam prawie wszystko. Na stronie szpitala, w którym będę rodzić była lista niezbędnych rzeczy co bardzo ułatwiło kompletowanie szpitalnej wyprawki
Co do L4 to ja dopiero od niedawna jestem na zwolnieniu i wyobraźcie sobie, że dostałam wypłatę większą niż zwykleRozmawiałam z babeczką, która zajmuje się w mojej pracy finansami i mi wytłumaczyła, że do wyliczania L4 bierze się pod uwagę wszystkie premie, dodatki itp. Zaśmiałam się tylko i skomentowałam, że bardziej opłaca mi się siedzieć w domu brzuchem do góry niż chodzić do pracy i szkoda, że szybciej o tym nie wiedziałam, bo bym szybciej poszła na zwolnienie
Jutro wybieram się do Lidla na łowy ubrań ciążowych. Widziałam, że są też ubranka niemowlęce ale ja już tyle mam...zobaczę czy uda mi się oprzeć i nie kupić choćby pary spodenek
Witam nową mamusię- GlistkęSyn Filip 28 czerwiec -
Glistka witam:)
My dzisiejszy dzień mamy bardzo udany:) bo wyprawka skompletowana. Tzn. Jeszcze trzeba czekać na kurierów ale ogólne wszystko zamowone. Dziś kupiliśmy wanienke, Polko przewijak, przewijak, materac do lozeczka:) zostało mi kupić tylko biustonosze do karmienia, herbatkę m laktacje i tyletorby jeszcze spakowanej nie mam ale zrobie to na dniach:)
Pogode piekna zapowiadaja wiec pewnie wezme sie pomalu za pranie a później prasowanie:)
lista rzeczy do.szpitala jest następująca :
*przybory toaletowe
*2 reczniki
* 3 koszule w tym 1 do porodu
*szlafrok
*biustonosz do.karmienia
*podkłady na łóżko
*podpaski mega
*majtki siatkowe
*kapcie
*klapki pod.prysznic
*telefon
*ładowarka
*aparat:-)
*woda mineralna Plus jedna mała.mała dzieckiem
*biszkopty
*obuwie zamienne dla Męża
*herbatka na pobudzenie laktacje
*wkładki laktacyjne
*papieru toaletowy/reczniczki
*rivanol w żelu - do okladania krocza
Dla dziecka :
*bepanten
*ubranie na wyjscie
*niedrapki
*kocyk
*pampersy
*pielucha tetrowa
* chusteczki nawilzone:)
To tyle to lista rzeczy ze szkoły rodzenia w szpitalu gdzie Bede rodzićDorjana lubi tę wiadomość
-
Lidlowe spodnie dresowe, te granatowe polecam. Mam je jakies 2-3 miesiace juz (tutaj ta oferta byla dluzszy czas temu) i jestem zadowolona. Sa wygodne, nigdzie nie uciskaja i prezentuje sie nie najgorzej. Staniki to dla mnie byla porazka, bo szerokie pod biustem i male miseczki, wiec ja nic dla siebie nie znalazlam, ale moze wam sie cos uda
Glistka witamTermin masz 2 dni po mnie
Co do aktywnosci to mielismt taki ponad tydzien spokojnego caasu a teraz nadrabia za dwoch i w kolko jakies wygibasy. -
Agabtm to naprawdę duża różnica. Warto to wyjaśnić dlaczego jest aż tak duża i upewnić się czy ktoś nie popełnił jakiegoś błedu przy wyliczeniach. Znam taki przypadek, że ZUS przelewał na konto jednej pracownicy zasiłek macierzyński dwóch kobiet (były w tym samym czasie na macierzyńskim. Jedna była zatrudniona na cały etat, a ta druga tylko na czastkę etatu, więc ta kasa nie była zbyt duża, dlatego ta pierwsza nawet się nie zorientowała, że dostaje nie swoją kasę). Więc może Twoja część wynagrodzenia też trafiła na jakieś inne konto
-
Ja też mam już spakowaną torbę do szpitala, ale na razie tylko pod swoim kątem, bo nie prałam jeszcze ciuszków dla dzieciaczka więc dla niej nie pakowałam. Poza tym myślę sobie, że jakbym teraz urodziła to i tak byłby wcześniak i nie sądzę, żeby te rzeczy były od razu potrzebne. Zastanawiam się tylko czy brać te podkłady na łóżko, u nas na stronie szpitala nic o nich nie piszą.
A tak z innej beczki, to zaopatrujecie się w krem z wysokim filtrem UV dla noworodków? Ja cały czas o tym myślę, ale jeszcze nie kupiłam. Wiadomo, że dziecka nie będę wystawiać na słońce, ale promieniowanie UV działa nawet w cieniu. A w końcu to będzie lato. Poczytałam trochę o tych kremach u sroki, ale dalej nie wiem jaki kupić. Większość jest dla dzieci od 6msc życiaKtóraś z doświadczonych mamuś używa takiego kremu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 18:39
kochana córeczka 16.06.2016 -
Super te wasze porady wyprawkowe - będę korzystać, bo moja torba już niby spakowana, a teraz myślę że ręczników nie spakowałam i że ręczniki papierowe to też dobry pomysł jest:)
Byłam dzisiaj u lekarza, z malutką wszystko okej, tylko waga mnie trochę zdziwiła, bo ostatnio mi mówił że będzie duża, nawet 4 kilo, podobnie jak brat, a dzisiaj pomiar pokazał 2650, oczywiście trzeba brać pod uwagę błąd jeszcze...miałam też dzisiaj robiony wymaz na paciorkowca, wyniki mam odebrać już za tydzień, bo lekarz stwierdził że na tym etapie wszystko może się zdarzyć, a to badanie jest bardzo ważne przy porodzie, następna wizyta za dwa tygodnie
caly dzień myślę o porodzie i jeszcze rzutem na taśmę zapisałam się na szkołę rodzenia:)myślałam że za póżno, ale położna stwierdziła że absolutnie nie, jutro idę na pierwsze zajęcia:)
jane co do tego kremu to też się nad tym zastanawiałam i zapytam po prostu pediatrę przy pierwszej wizycie, a z założenia będę malutką po prostu chronić od słońcabeatas, beatas, evus lubią tę wiadomość
Nasza córeczka -
Kupiłam też pieluszke bambusowa i jest cudowna w dotyku taką milusia
tylko szkoda że takie drogie są bo z chęcią zamienilabym je za tetrowe.
Jak znajdę gdzieś jeszcze w rozsądnej cenie te pieluszki tylko większy rozmiar to będę stosować jako otulacz bo narazie nie kupowalismy kolderki ani grubych kocy. Mysle ze na lato sprawdza sie rewelacyjnie takie pieluszki. -
Tez bym sie z checia wybrala jutro do lidla ale zeby coś wybrać to trzeba iść z rana bo będzie już czekał dziki tłum. A nadal mnie męczą opuchnięte i już bolace kostki więc pewnie sobie daruję. Chyba ze jak mąż wróci z pracy to podjade może coś jeszcze zostanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 20:05
-
Jane ja zamówiłam Linomag Sun krem przeciwsłoneczny SPF30 od urodzenia ale jeszcze nie stosowałam.
Agabtm a może dostaniesz jeszcze wyrównanie? Tak jak piszą dziewczyny może wcześniej była tworzona lista płac? Np. zwolnienie masz do 20-go, potem kolejne to w danym miesiącu zapłacili Ci 20 dni za L4 i 10 dni normalnej wypłaty (i tu np. bez tego dodatku o którym pisałaś, że niby Ci zabrali-chociaż nie wiem czy mogą).
Moja torba jeszcze nie spakowana, ale już najwyższy czas się za to zabrać...
Udanego wieczorka mamuśki -
smerfetkaa bardzo fajny termin
szczerze mówiąc czerwiec ogólnie świetny termin do narodzin. Ominęły nas ciążowe upały. A przed nami lato, słońce, spacery i szybszy powrót do formy
Dais dziękuję za podpowiedź w sprawie biustonoszy z lidla wezmę pod uwagę i na temat spodni. Jutro właśnie się wybieram na zakupy.
U mnie mała jest bardzo aktywnaczasami mam wrażenie,że da mi nieźle popalić ponieważ w ogóle nie śpi
wierci, kręci się, oj daje szkołę ale kocham to uczucie
-
nesone wrote:beatas - wspolczuje opryszczki
ja jestem tak podatna, że jak tylko pomyśle o niej to juz dostaje, w ciąży jak do tej pory mialam opryszczke już 8 razy, masakra..
mam nadzieje że się więcej nie przyplącze.
Mmarzenak, też jutro wizytuje!co do ruchów, to ja mam ostatnio mega intensywne i bolesne! Aż czasem krzykne z bólu... I ma teraz w zwyczaju od rwzu odpowiadac na moje zaczepki:) ale podobno po 30 tyg ruchy mogą być mniej odczuwalne!
Dorjana, mam pampersy premium care i kupowałam w podobnej cenie:)
Też nie kupuje kolderki do lozeczka, tylko na poczatek kocyk z podusia:)
Dais, dobrze, że mówisz o tych stanikach, bo miałam w planach się po nie wybrać..
Agabtm, pewnie pracujesz w miejscu, gdzie jest powyżej 20 pracowników i to pracodawca wypłaca Ci L4? Może próbować Cię wykorzystać, bo to idzie z jego kieszeni.. Więc lepiej to dokładnie sprawdź!
Jane, ja kupilam mustele SPF 50:)
mmarzenak lubi tę wiadomość
-
Pola7 wrote:NesonE a dlaczego uważasz, ze premii uznaniowej sie nie wlicza do podstawy zasiłku.? Moim zdaniem wliczamy.
A w ogóle to niestety ale trzeba sobie tych wypłat bardzo pilnować bo u mnie odkąd jestem na L4 co chwila jakieś klocki, jak nie za mało to o wiele za dużo.
To też liczą tylko ludzie i niestety mylą się, a czasem jest się ciężko zorientować szczególnie kiedy przez ostatni rok miało się bardzo różne wypłaty i jakieś dodatki, nadgodziny itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 20:29
-
nesone wrote:Normalnie się wlicza ale jeżeli w miesiącu w którym dostalaś premie byłaś na L4 to jest często niewliczane.
A z tym się zgodzęSrednia z 12 mcy POPRZEDZAJACYCH miesiąc, w ktory wystapilo L4.
09.2015 - 1 ICSI
06.2016 -Mój Cud ❤
2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
2018 - 3 ICSI -
No to jestem po wizycie !!! Młody ma 2100kg i termin mam od samego początku 25.06.2016 i wchodzę za dwa dni w 33tc
więc walizka będzie pakowana !!!!! Jak na razie dr mówił że nie ma przeciwwskazań do porodu sn mimo że była cc młody ułożony prawidłowo
Hania222, Dorjana, evus, mmarzenak, Helen, beatas, dais lubią tę wiadomość
-
Dokładnie tak pracuje w zakładzie gdzie jest więcej niż 20 osób dlatego wylicza to księgowa od nas. Żebyście wiedziały, że sobie to przypilnuje we wtorek idę znowu do tej księgowej ma być juz przygotowana i ma mi wszystko wyjaśnić ja też już wiem swoje wiec nie może mnie oszukać.Syn Filip 28 czerwiec
-
Dorjana we wrześniu dostałam nowa umowę z nowym wymiarem i nowa stawka dodatkowo dostałam stałe nadgodziny od września
A na l4 jestem od 20 lutego.
Jane ja bym zakupiła podkłady zawsze możesz je potem wykorzystać do wózka albo łóżeczka jak będziesz chciała dzidzie przewijać. W szpitalu przyda się na 100 %Syn Filip 28 czerwiec