X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Pola7 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatabtm na L4 powinnaś dostać średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy poprzedzających. Nie można tego uzależniac od dodatków funkcyjnych itd. Średnie to średnie, ze wszystkimi składnikami. Jeśli twoje wynagrodzenie w różnych miesiącach się zmieniało, to różnice mogą być, jednak to nadal ma być średnie z 12 mcy ze wszystkimi dodatkami.

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola7 wrote:
    Agatabtm na L4 powinnaś dostać średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy poprzedzających. Nie można tego uzależniac od dodatków funkcyjnych itd. Średnie to średnie, ze wszystkimi składnikami. Jeśli twoje wynagrodzenie w różnych miesiącach się zmieniało, to różnice mogą być, jednak to nadal ma być średnie z 12 mcy ze wszystkimi dodatkami.
    No to właśnie nic z tego.nie rozumiem bo co miesiąc mam niższa pensje jestem ciekawa jak wyjaśni mi to księgowa w przyszłym tygodniu bo różnica jest kolosalna i jeszcze fakt ze zabrano mi dodatki bo jestem na l4 i księgowa co miesiąc na nowo mi wylicza pensje skoro dodatki mam wpisane na umowie o pracę a dyrektor napisał pismo, że mi je wstrzymuje wydaje mi się. Ze nie ma takiego prawa bo powinnam dostać aneks do umowy pozatym w kodeksie pracy zapisane jest, że nie można kobiet będących na l4 ciążowym pozbawić dodatków na czas niefyspozycji do pracy.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Pola7 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet gdyby Ci je zabrał teraz nie powinno to mieć wpływu na wynagrodzenie chorobowe.

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm może poczytaj na forach prawnych lub na gazecie prawnej może na necie są o tym artykuły.
    Dziewczyny tak grzało aż nogi sobie trochę opalałam . Maź porobił fotki :)
    Joanna mnie tez tak czasami boli... Wypij ciepła herbatkę i się połóż ... Odpocznij , powinno trochę puścić.

feegu6l.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś

Czytałam,że brzuch do przodu w kształcie piłeczki to chłopak,ale to lipa. Z synem taki miałam i teraz z córką dokładnie tak samo. Decyduje raczej nasza budowa:)

klz9cwa198k5jqr7.png
  • jane Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana, jak to co wyrośnie? Mały kosmita :P

A tak poważnie ja mam też brzuch-piłeczkę a ma być dziewczynka :) I lepiej niech płci nie zmienia, bo będzie chodzić w dziewczyńskich ciuszkach ;)

dais, Dorjana, Kaja lubią tę wiadomość

kochana córeczka 16.06.2016 :)
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O MAMO, ale intensywny dzień! Poprałam wszystkie ciuszki! Co prawda ostatnia tura sie suszy, ale prasowanie będzie za tydzien jak już komoda będzie. Wyszło jakieś 6 pralek. Nawet nie wiedziałam, że tyle się tego nazbierało.

Co do brzuszków i kształtu to totalny kit. Chociaż ja mam okrągły i będzie facet to moja siostra z kolei ma mieć dziewczynkę, a brzuszek ma też okrągły. Więc to nie reguła.

Piszecie o swoich szyjkach, a moja lekarka nigdy nie mówi jakiej długości ani innych szczegółów. Teraz na wizycie ją dopytam, bo jestem ciekawa. Ale ta ciąża jest zupelnie inna niż pierwsza. W pierwszej większość czasu leżałam, a tutaj nic się nie dzieje, ciągle w ruchu, codziennie odkurzam i cisza. Mimo chęci urodzenia w maju coś czuję, że urodzę po terminie :P

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Moni15382 Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam brzuch jak piłkaaa i to wielka a nie piłeczka:) mam wrażenie że ostatnimi dniami bardzo urósł...formy nie mam, w nocy co chwilę wstaję na siku, potem cały dzień niewyspana, w niedzielę zrobiliśmy sobie małą wycieczkę majówkową:) było super, synek zadowolony, ale ja wieczorem wykończona jakbym maraton przebiegła..no cóż już nie mam w końcu 18 lat;)

Poza tym mam wszystko wyprane, wyprasowane, torba do szpitala spakowana, poza piżamami, które muszę jeszcze dotrzeć...i mam na razie jeden biustonosz do karmienia, drugi też w drodze, mam nadzieję że będzie pasował:) cały czas siedzę i myślę..co jeszcze nam trzeba...jakbym pierwszy raz miała dziecko rodzić

f2wlx1hp5he3saaa.png

Nasza córeczka km5szbmh4y78x3jb.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello mamuśki widzę ,że tutaj bylyscie my cały dzień po za domem i nad morzem wykończona na maksa :-) Ale Marceli pobiegal drugi dotleniony więc dzień udany !!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 05:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjan nic nie mów o praniu ja nawet nie zaczęłam szukać ciuszkow w kartonach hihihi no ,ale dziś wizyta więc ogarnę się z pudlami po wizycie i będę działać :-)

Tym ,które dziś wizytuja udanej wizyty !!!!

Dorjana lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• beatas Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już nie śpimy! Wstałam do łazienki, a w międzyczasie Blanka zdążyła się obudzić i już nie było mowy o ponownym zaśnięciu, tak łobuziara szaleje w brzuchu! Przez weekend majowy nie mieszkań czasu tu zaglądać, się widzę, że u Was intensywne przygotowania:) my też już zamówiliśmy łóżeczko, kupiliśmy komodę, także został nam tylko materac (nie mogę się zdecydować!) i jakiś komplecik do łóżeczka.. W weekend rozpoczne pranie i prasowanie;)
    W ogóle to wyglądam jak potwór - zrobiła mi się opryszczka na wardze i strasznie spuchły mi usta.. Nie miałam dziada od lat, więc nawet nie zauważyłam jej pojawienia się;/ teraz jest ogromna i boli:(
    Co do brzuszka, jak widać na zdjęciu, mój też piłeczkowy:) a ma być dziewczynka!

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • jane Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Ja dziś pobudka o 4:30 na siku a potem przekręcałam się tylko z boku na bok, bo ciągle było mi niewygodnie. Więc wstałam w końcu przed 6 i od rana przeglądam katalogi biblioteczne. Nie to, że jestem taką nawiedzoną czytelniczką, ale kończę pisać pracę magisterską...

Wszystkie dziewczyny mają teraz piłeczki :) Na szkole rodzenia też wszystkie szczupłe z piłką z przodu. Aż położne się z nas śmieją, że w ogóle ciąży nie widać jak stoimy tyłem ;) Ostatnio na zajęciach mieliśmy temat o cesarskim cięciu i jeszcze z większą gorliwością zaczęłam się modlić, żeby to mnie nie spotkało. Oby udało się urodzić jak najbardziej naturalnie!

dais, Dorjana lubią tę wiadomość

• Andzia SM Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja:) ja po 6 dziś wstałam m siku i też już nie zasne:/
    My przed wczoraj zamowilismy lozeczko:) a dziś jedziemy po resztę rzeczy, materac, wanienka, przewijak :) i będziemy czekać na przesylki:)
    Jane ja też planuje rodzić naturalnie:)

Trzymam kciuki za wizytujace:) My wizyte mamy 10 czyli już za nie cały tydzień :-)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rowniez sie witam, noc w miare przespana ale starszak przyszedl do nas do lozka ok 2 i zabral moja poduche ciazowa, wiec rano powital mnie bol plecow. Dzisiaj wizytuje u poloznej 0 11, bedziemy rozpisywac plan porodu, poslucham serduszka malucha i moze czegos dowiem sie o bolach okresowych :)
    Zakupy mamy juz za soba, torba spakowana, pranie zrobione, czyli glownie zostalo czekanie.
    Powodzenia dla innycn wizytujacych i milego, spokojnego dnia :)

beatas lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• munequita Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Ja po powrocie ze szpitala wpadłam w szał wyprawkowy i przygotowawczy :D Wiem, że teraz wszystko się może zdarzyć ^^ Torba spakowana leży, ubranka poprane i poprasowane, łóżeczko przygotowane. Zebrałam się w sobie i wyciągnęłam maszynę do szycia i zrobiłam imię nad łóżeczko i uszyłam króliczka :) Teraz kompletuje najpotrzebniejsze rzeczy na allegro no i jeszcze został wózek. Ale szał powiem Wam a Mała już nie raz dawała znać "mama zwolnij" :D

dais, beatas lubią tę wiadomość

3i49krhmcw514vrd.png

Blanka <3
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj mi coś nie dało spokoju, więc zapytam.
    Kupilismy łóżeczko 120/60. Do tego od razu w sklepie poduszka, kołderka, pościel. No i w domu wczoraj dopiero wyjmuję kołdrę i się zszokowałam - jej wymiary to 135cm/100cm. Wydaje się ogromna. W sklepie nie zwróciliśmy uwagi na jej wymiary, poprosiliśmy komplet pasujący do naszego łóżeczka.
    Jeśli macie te mniejsze łóżeczko czyli 60cm / 120 cm też macie kupione kołderki o takich wymiarach? Normalnie się zszokowałam, przecież dzidziuś jest taki mały w taka kołdra to jak dla kilkulatka.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zamowiliśmy przed wczoraj łóżeczko :) a dziś jedziemy po reszte rzeczy:) kocyk, wanienka, przewijak, materac do łóżeczka :) I kilka pierdołek :) No i będziemy pomału zamykać wyprawkę :)
    Pościeli na razie nie kupujemy bo nie będziemy uzywac więc nie pomogę :(

beatas lubi tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • jane Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, ja też mam taką pościel do łóżeczka 120/60. Jest faktycznie duża, więc nie będę na razie jej używać, dopiero jak mała podrośnie. Na razie stawiam na kocyki, zrobiłam też sobie otulacz z bawełny pościelowej, taki cieńszy na lato. A jak będzie gorąco, to zamierzam przykrywać córcię flanelową lub muślinową pieluszką. Podobno te bambusowe też dobrze się sprawdzają, ale nie kupowałam.

munequita, Joana33 lubią tę wiadomość

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam sie w 37 tygodniu (szok) :)
    czy ktos mi powie kiedy to zlecialo????
    teraz pod koniec ciazy to moglabym spac i spac;)a i wszystko mam juz gotowe
    ,poprasowane,torba spakowana itp

zycze udanych wizyt,ja jutro wizytuje:)

dais, beatas lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    Dziewczyny mam pytanie czy Wy będąc na l4 macie jednakową pensje mniejwiecej co miesiąc bo moja z miesiąca na miesiąc jest coraz niższa. Byłam wczoraj w księgowości bo znowu dostałam 200 zł mniej niż ostatnio. Generalnie księgowa zaprosiła mnie na przyszły tydzień do siebie bo nie była przygotowana ale powiedziała mi jedynie, że odebrano mi dodatki funkcyjne i dlatego moja pensja jest mniejsza. Zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem aby mi zabrać dodatki funkcyjne skoro ja jestem na l4. Pozatym czy orirntujecie się czy dyrektor może mi zabrać dodatki?? Bez mojej wiedzy i dlaczego księgowość wylicza mi co miesiąc nowa pensje to nie powinna być średnia z ostatnich 12 miesięcy?? A skoro dostałam we wrześniu nowa umowę i wymiar godzin pracy czy nie powinno się tego liczyć od września? Czytałam kodeks pracy i generalnie wydaje mi się, że mnie oszukują

Agabtm, z tym L4 to nie jest taka prosta sprawa i ma na to wpływ dość dużo czynników. Ogólnie każdy pracodawca powinien rozliczać tak samo ale są różne skladowe które na to wchodzą, np kiedy poszłaś na L4 (zależne kiey pracodawca kompletuje liste płac i czy informacja do niego dotarła przed tym czasem itp..), czy później jeszcze pracowałaś czy nie.
    Ogólnie zasada jest taka, że bierze się średnią w ostatnich 12 miesięcy więc to co piszesz że teraz zabrano Ci dodatki jest dziwne bo to nie powinno wplywać na rozliczanie zasiłku chorobowego w trakcie ciąży.
    Pytanie jednak jest takie czy dodatek funkcyjny wczesniej być wliczany do podstawy wynagrodzenia czy traktowany jako np premia uznaniowa? bo to ma znaczenie.
    Poniżej masz taki przyklad, spróbuj sobie wg tego obliczyć ile powinno wynosić Twoje wynagrodzenie.

Jeżeli np jesteś na L4 tylko 3dni, powiedzmy że bylo to w marcu 2016 roku, a zarabiasz podstawy 3tyś zł to obliczasz w ten sposób.

Najpierw pomniejszasz wynagrodzenie za 3dni choroby:
    3000,00 zł : 30 dni = 100,00 zł
    100,00 zł x 3 dni = 300,00 zł
    3000,00 zł - 300,00 zł = 2700,00 zł (wynagrodzenie za czas przepracowany)

Później obliczasz ile powinien wynosić zasiłek chorobowy, czyli:
    Bierzesz do podstawy wyliczenia wynagrodzenie za 12 poprzedzających miesięcy (03.2015-02.2016)
    3000,00 zł – 13,71% (% składki ZUS) = 2588,70 zł,
    2588,70 zł x 12 m-cy = 31064,40 zł,
    31064,40/12 m-cy = 2588,70 zł/30 dni = 86,29 zł (stawka dzienna 100%)
    86,29 zł x 100% = 86,29 zł (stawka dzienna „ciążowe zwolnienie”)
    86,29 zł x 3 dni absencji = 258,87 zł (wynagrodzenie za czas choroby)

Zobacz czy w ten sposób da się to jakoś sensownie obliczyć :)

Agabtm lubi tę wiadomość

bl9cuay3h7qefzok.png
‹‹ 1099 1100 1101 1102 1103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ