X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ja miałam problem z internetem w szpitalu. Wczoraj zastałam wypisana, prawie dwa tygodnie. Czuję się lepiej, niż przed szpitalem rzecz jasna, ale dalej mam delkatne skurcze od czasu do czasu i stawianie się brzucha. Myslę, że jeśli bym im o tym mówiła, to bym do końca ciąży nie została wypuszczona do domu. Jeden z lekarzy powiedział mi,że na tym etapie tak może być, ale czasami i skurcze niebolesne. W zasadzie z moich doświadczeń wynika, że każdy ma inne zdanie. Tyle dobrze, że szyjka ma ponad 3 cm, więc nie skraca się jakoś tragicznie. Niestety mam łożysko starzejące się, wg lekarza 2/3. Na tym etapie ciąży jest "za stare". Więc wróciłam, mam zamiar z pomocą rodziny się przygotować do przyjścia na świat małego i jak coś to mogę iść z powrotem do szpitala i tam leżeć do końca. Dopiero wczoraj kupiliśmy łóżeczko i wszystko do niego, drobiazgi dla małego. Rzeczy dla mnie do szpitala do porodu, kosmetyki itp.
    CZuję się spokojniejsza. TYle, że muszę się pilnować, leżeć, co mnie denerwuje, bo już bym chciała prać itp. A muszę o wszystko prosić innych.
    No i nie mam brać tabletek, które brałam w szpitalu tylko luteinę dopochwowo. Trochę się boję czy te tabletki relanium, które brałam na skurcze nie zostały za szybko odłożone...
    Czy na tym etapie ciąży brać no spę jakby były skurcze? Bierzecie? Bo nic innego przecież nie mam.
    Pozdrawiam w ten wolny choć niesłoneczny dzień.

beatas lubi tę wiadomość

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szyjka ma 4 cm. Nie skraca sie...
    Ginka tylko stwierdzila ze glowka jest nisko...to oznacza ze wczesniej urodze...? Bo zapytac sie jej zapomnialam...

jigt0hs.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Hello :D
    Witajjcie o poranku ;))
    U nas ciąg dalszy prac remontowo-wykonczeniowych.
    Już mam dość, musze przyznać :/

Czy wasi lekarze podają wam długość szyjki ???
    Czy już zaczyna się wam skracać ???

Mój nie podaje. Ostatnio badał to przy wzierniku mówił, że dobrze ukrwiona, ale jak palcem sprawdzał to, że już miękka. Dwa tygodnie temu stwierdził, że się skraca, tak na oko;) Teraz kazał już się raczej oszczędzać i brać globulki z progesteronem 2 razy dziennie zamiast raz. Ale jak krótka jest nie wiem.

klz9cwa198k5jqr7.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna nospa powinna być ok i magnez jego dużo ... Jeszcze 3tygodnie i możesz śmiało rodzic.

Joana33 lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana mojego znajomego żona miala rozwarcie 3cm i urodziła ponad tydzień pózniej..wiec pewnie nie masz czym się martwić. Moja szyjka jest zamknięta ale dość długo brałam lutke.

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas znowu piękny dzień .. Po śniadaniu jedziemy z mężem nad jeziorko polezec

madziak2202 lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia wrote:
    U mnie szyjka ma 4 cm. Nie skraca sie...
    Ginka tylko stwierdzila ze glowka jest nisko...to oznacza ze wczesniej urodze...? Bo zapytac sie jej zapomnialam...
    Tzn ze jest już w kanale rodnym ? Lekarze...
    Moja szyjka ma ok.3cm i skraca się bardzo powolutku, ale to pewnie zależy od długości wyjściowej, bo każda jest inna.

feegu6l.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Też macie takie delikatne bóle jak na @ ? Bo mnie tak ostatnio pobolewa, nie jakoś mocno ale wyczuwalnie... Nie pamiętam abym w 1 ciąży miała takie coś hmm...

Dorajna moja szyjka ostatnio miała 4 cm ;) ( 2 tygodnie temu) teraz mam wizytę w piątek ciekawe jak tam sytuacje się mają :D

Helen mi się jeszcze nie obniżył... Wg w 1 ciąży obniżył się tylko minimalnie, pomimo że rodziłam w 42 tyg :/

Joanna jak to łożysko 2/3? Chodzi o stopnie ? Bo ja już 2 tyg temu miałam 3 stopnia... Hmm... Współczuję szpitala...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nesone Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria85 ja też mam nieraz zgagę, co prawda bardzo rzadko (odpukać) ale jak już mnie złapie to jest nie do wytrzymania, biore sobie wtedy jedną tabletke czegoś ogólnie dostępnego np rennie.
    co do brzucha ja też mam piłeczke, a u mnie w środku też dziewczynka siedzi więc to nie ma reguły z tym kształtem, jakieś zabobony.. ;)

Dorjana mi bada lekarz szyjkę zazwyczaj na fotelu i w ten sposób sprawdza czy jest ok, dwa razy miałam tylko dodatkowo zbadane USG dopochwowo aby zmierzyć długość ale to było w czasie jak mnie dość podbrzusze bolało i chyba dlatego chciała sprawdzić długość. Ostatni taki pomiar na usg miałam w 26tyg i dlugosc byla 37cm. Od tego czasu mam badane tylko na fotelu i wpis w karcie ciąży że szyjka 'utrzymana', cokolwiek to znaczy.

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 3 maja 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 222- ja mam takie bóle jak na @ kilka razy w tygodniu głównie wieczorem lub w nocy( czasem dosyć mocne ) lekarz swierdził,że w tych tygodniach ma prawo boleć,organizm ćwiczy do porodu. W razie czego zalecił nospe zażyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2016, 12:18

Helen, Paula222 lubią tę wiadomość

w57vs65gx51rsw3w.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny witam się wtorkowy słoneczny dzionek

Helen lubi tę wiadomość

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I od jutra zaczynamy 37tydzien kurczę obym wytrzymała jeszcze ze dwa tygodnie to będzie dobrze

Helen lubi tę wiadomość

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam szyjkę utrzymana ale nie wiem ile ma cm.
    Mnie mega męczy zgaga szczególnie w nocy biorę wtedy migdały mleko. Nie biorę środków farmaceutycznych.
    Ostatnio dość często odczuwam juz napinanie brzucha myślę, że to są te skurcze właśnie, których wcześniej nie czułam.
    Dziewczyny mam pytanie czy Wy będąc na l4 macie jednakową pensje mniejwiecej co miesiąc bo moja z miesiąca na miesiąc jest coraz niższa. Byłam wczoraj w księgowości bo znowu dostałam 200 zł mniej niż ostatnio. Generalnie księgowa zaprosiła mnie na przyszły tydzień do siebie bo nie była przygotowana ale powiedziała mi jedynie, że odebrano mi dodatki funkcyjne i dlatego moja pensja jest mniejsza. Zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem aby mi zabrać dodatki funkcyjne skoro ja jestem na l4. Pozatym czy orirntujecie się czy dyrektor może mi zabrać dodatki?? Bez mojej wiedzy i dlaczego księgowość wylicza mi co miesiąc nowa pensje to nie powinna być średnia z ostatnich 12 miesięcy?? A skoro dostałam we wrześniu nowa umowę i wymiar godzin pracy czy nie powinno się tego liczyć od września? Czytałam kodeks pracy i generalnie wydaje mi się, że mnie oszukują

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm, ja mam co m-c tę samą wypłatę. Pracuję w budżetówce..hmm nie wiem jak to jest z dodatkiem funkcyjnym, ja nie miałam takiego. Miałam motywacyjny, tego będąc w ciąży się nie otrzymuje. Musisz zapytać księgową.

Dziewczyny powiem Wam, że tak chciałam być w domu, a teraz się boję czy tu się nic nie stanie... Tu mnie kłuje, tam skurcz...a w szpitalu tego nie miałam. Chyba moja psychika działa, nie wyobrażam sobie znów pojechać do szpitala po kilku dniach od wypisu.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też tak czasami pobolewa. No jest to badzo duży ból Ale jednak. Za tydzień mam wizytę to powiem o tym lekarzowi i zobaczymy co powie:)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.co.do.badań to mi zawsze.mówi że jest wszystko idealnie ale nie podaje szczegolow:)pewnie i tak nic by mi to nie mowilo:)
    A co.do wypłaty to ja tez pracuje w budżetówce i mam różnice w wysokości wypłaty ale to kilka zł jednego miesiąca mam więcej innego mniej. Ale nie jest to aż tak drastyczna kwota. Bo 200 zl to już duża roznica:/

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna no właśnie nie powinno się zabierać nawet motywacyjnego ze względu na to, że jest to jedna ze składowych pensji... Zgodnie z kodeksem pracy. Potrzebuje poradzić się kogoś kto się na tym zna

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 3 maja 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mój brzuszek to też piłeczka i wygląda identycznie jak dwa poprzednie razy z chłopakami :).
    Moja szyjka ma 1,5 cm (od poprzedniej wizyty się nie skróciła), lekarz mi ją bada za każdym razem usg dopochwowym. Podejrzałam w karcie, że poprzednio w 33 tygodniu miałam 1,7 cm, a ostatnie trzy tygodnie było rozwarcie najpierw na 2 potem już na 3 cm. Urodziłam w 40 tygodniu.

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    Tzn ze jest już w kanale rodnym ? Lekarze...
    Moja szyjka ma ok.3cm i skraca się bardzo powolutku, ale to pewnie zależy od długości wyjściowej, bo każda jest inna.

U mnie szyjka 2.9 :) ale zamknięta, kazał mi tylko odpoczywać a w piątek klatkę schodową sprzątałam :D Teraz wizyta 13.05
    Jutro wejdę w 34 tydzień!!! Już sie końca doczekać nie umiem :( czuję się jak wieloryb

lunadelrospo, Helen lubią tę wiadomość

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksztalt brzucha a plec to bzdura :) Chociaz ja mam drugi raz pileczke i chlopak, ale znam dziewczyny ktore mialy szerokie plaskie brzuchy a rodzily chlopakow i te ktore mialy pileczki a byly dziewczynki. To raczej kwestia genow i budowy ciala.
    Moj malec juz ponad 2 tygodnie temu byl nisko w kanale rodnym i nic z tego nie wynika. Raczej to wplywu na szybkosc porodu nie ma, bo szyjka 3 tygodnie temu byla 5,5 cm, twarda i bez oznak zmiekczania. Tutaj mi szyjki nie badaja to nie wiem, ale nawet jeszcze skurczy BH nie mialam.
    Owszem miewalam kilka razy bole jak na okres, ale wyczytalam ze to tez normalne na tym etapie bo dziecko ustawia sie nizej w kanale, wiec miednica i wszystko sie rozszerza.
    Szyjka rozwarta moze byc nawet kilka tygodni i porod rownie dobrze moze byc po terminie, jakos tak znow nie ma zaleznosci.
    Joanna super ze jestescie juz w domu, oszczedzaj sie i staraj sie wytrzymac. Mysle ze magnez, asparagin i nospe jak najbardziej mozesz brac :)
    Ja mam jutro wizyte u poloznej i bedziemy rozpisywaly plan porodu :D
    U nas pogoda niemozliwei upalna i ledwie w domu potrafie wysiedziec, bo chyba z 25 stopni jest i duchota. Od czwartku mamy dlugi weekend, wiec odliczam dni :D

Agabtm, mloda1995, beatas lubią tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

‹‹ 1098 1099 1100 1101 1102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ