X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzanka zazdroszczę, coraz blizej finału jesteś ;)

jane ja też na razie pościeli nie piorę, nie wyciągam i nastawiam się na kocyk. Mam po starszym rożek, więc on też a'la kołderka się może nadać, chociaż w lato wątpię, że użyje.

co do torby szpitalnej to przypomnę, bo może któraś zapomniała o rękawiczkach niedrapkach dla malucha, bo ja zapomniałam i dziś dopakowałam :P

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a właśnie oglądam w dd tvn o bieliźnie po ciąży :P

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wyprawkowo wlaściwe też na finiszu, jeszcze tylko jedno zamówienie z apteki zostało bo musze laktator kupić i jakieś kosmetyki dla małej, a jeszcze nie wiem co powinnam więc musze gdzieś doczytać. Może jakieś rady od Was?

O torbie do szpitala jeszcze nie myśle choć może już powinnam..
    I w końcu kupiłam sobie jakieś normalne biustonosze, które mnie nie uciskają z H&M mama do karmienia i jestem w końcu zadowolona.

marka - 6 pralek? :) jak na całą armie hehe :) mi wyszły tylko 2 pralki ubranek (jedna biała, jedna kolor) i pralka rzeczy innych takie jak kocyki itp.

beatas - wspolczuje opryszczki :( ja jestem tak podatna, że jak tylko pomyśle o niej to juz dostaje, w ciąży jak do tej pory mialam opryszczke już 8 razy, masakra.. :( mam nadzieje że się więcej nie przyplącze.

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    Hej dziewczyny, wczoraj mi coś nie dało spokoju, więc zapytam.
    Kupilismy łóżeczko 120/60. Do tego od razu w sklepie poduszka, kołderka, pościel. No i w domu wczoraj dopiero wyjmuję kołdrę i się zszokowałam - jej wymiary to 135cm/100cm. Wydaje się ogromna. W sklepie nie zwróciliśmy uwagi na jej wymiary, poprosiliśmy komplet pasujący do naszego łóżeczka.
    Jeśli macie te mniejsze łóżeczko czyli 60cm / 120 cm też macie kupione kołderki o takich wymiarach? Normalnie się zszokowałam, przecież dzidziuś jest taki mały w taka kołdra to jak dla kilkulatka.
    Witam Joana33:-) też kupiłam łóżeczko 120x60 do niego była kołderka 120x90 i podusia 60x40.

w57vs65gx51rsw3w.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriana- ja już zaczynam swoją kruszynek coraz bardziej odczuwać podczas chodzenia jej ciężar, a jak zacznie się prężyć w brzuchu to ojej jak naciąga mięśnie brzucha:-) tydzień temu na USG wyszła waga 2400:-) ja nie mogę się już doczekać, każdy dzień mi się ciągnie żeby już przekroczyć tą granicę 36 tygodnia:) mam skrytą nadzieję że wyjdzie wcześniej chociaż 2 tyg :) słyszałam opinie że dziewczynki lubia trochę wcześniej wyjść a chlopczyki się przenosić nie wiem ile w tym prawdy,słyszała któraś z Was o czymś takim?:)

w57vs65gx51rsw3w.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana ja z jednej strony czuję się już ciężko( ale może to psychika bo mam tak odkąd lekarz kazał uważać i odpoczywać). A z drugiej jakoś do mnie nie dociera,że zostalo mi 2-2.5tygodnia do cc...

Też muszę się zabrać za pranie i dokończyć zamówienie z apteki. Wstrzymuje mnie ten mój remont łazienki,grrr

beatas lubi tę wiadomość

klz9cwa198k5jqr7.png
  • mamaNika Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, raz na jakiś czas zaglądam bo nie miałam czasu. Może przyda się info. że od czwartku w lidlu staniki do karmienia po 29 zł. Ja szukałam w necie ale są dość drogie. Pozdrawiam mamusie

• ma_rka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone a no strasznie dużo tego wyszło. Ale prałam cały przedział 0-3 miesiąca i większość to ubrana po starszaku. Muszę zmieścić się w dużej komodzie, więc pewnie jeszcze zrobię segregację małą. Co do kosmetyków dla dziecka to ja tylko krem do pupy i oliwkę spakowałam. Mam jeszcze małą próbkę emolientu, więc pewnie i to spakuję. Smoczek i niedrapki na rączki. No i oczywiście małą paczkę pampersów 1 i opakowanie chusteczek. I to tyle. Moja torba jest dużo większa, a jeszcze do końca nie spakowana :/

Dorjana moje samopoczucie średnie. Nogi mnie bolą, mimo, że nie puchną. No i ogólnie już brzuch mega duży, jakiś nieproporcjonalny do reszty ciała, bo ja ogólnie szczupła jestem tylko brzuch wywaliło. Sąsiedzi komentują, że co ja chodzę tak długo z tym brzuchem, zdziwieni, że jeszcze nie czas się rozpakowywać. Więc staram się nie wychodzić, bo wkurzają mnie te komentarze :P

mamaNika dzięki za info, już z dziewczynami oglądałyśmy te staniki. Fajnie wyglądają. Szkoda, że obwód taki duży. Bo chyba od 85 się zaczynają. A ja nadal obwód 70-75 tylko miseczka większa, więc z bólem serca nie skorzystam :(

Sshape ale mega! 2 tyg i będziesz miała dzieciątko. Dziewczyny będą kończyć się rozpakowywać, a Ty już miesięcznego bobasa w domu będziesz miała ;)

Anna26 to bzdura z tym przenoszeniem i płcią. Ja- synek- 3 dni przed terminem, koleżanka z kolei ma dwie dziewczynki, obie przenoszone i wywoływane. To żadna reguła. Ja bardzo boję się przenoszenia, więc mam zamiar robić wszystko, żeby urodzić przed albo w terminie.

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marka- też nie chciałabym przenosić i też będę się starać jakoś wypędzić malutką z brzucha, jeszcze dwa tygodnie muszę odczekać:-)a ciągnie mi się ten czas niemiłosiernie:-)

Doriana- ja już mam spakowaną torbę od dwóch tygodni:-))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 12:29

mloda1995 lubi tę wiadomość

w57vs65gx51rsw3w.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja torba wygląda tak:

- 3 koszule rozpinane
    - 2 ręczniki
    - ręcznik papierowy
    - papier toaletowy
    - tantum rose 3 saszetki
    - wkłady poporodowe 1 op.
    - wkładki laktacyjne
    - gumka do włosów
    - grzebień
    - 2 staniki do karmienia
    - 6 sztuk majtek jednorazowych
    - żel, szampon, szczoteczka, dezodorant, pasta do zębów, żel do intymnej, pomadka ochronna, chusteczki nawilżane do h. intymnej,
    - pas poporodowy (czy dam radę nosić już w szpitalu się okaże, ale wezmę)
    - klapki,
    - laktator ( po pierwszym dziecku miałam mega nawał, a na oddziale tylko 2 laktatory, cycki rozrywało, a trzeba było czekać na swoją kolej)
    - ładowarka do tel,
    - książka,
    - dokumenty

Dla dziecka:

- ubranko na wyjście,
    - pieluszka tetrowa,
    - pampersy,
    - chusteczki nawilżane,
    - krem do pupy,
    - smoczek,
    - oliwka,
    - emolient,
    - niedrapki,
    - kocyk,

No i luzem:
    - napój,
    - chrupki kukurydziane,
    - jabłka/banany,
    - batonik,
    - klapki dla męża

Moni15382 lubi tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo... dzięki Mar_ka
    widze że zapomniałam o laktatorze :o
    Musze sobie od kogoś pożyczyć z nadzieją że moja maleńka szarpie z piersi :P

A pieluszki jakie kupujecie ???
    Bo ja się zastanawiam nad tymi pieluszkami:

Pieluchy Pampers Premium Care 2 Newborn 22szt.
    res_9acbdaed03b34ce2069cee8b3965c429_120x120_plk3.jpg
    cena za 22szt to 12zł

Pieluchy Pampers Premium Care 2 Mini 22szt.
    res_cada48e6d72cb86a46800881a331c7d1_120x120_3v20.jpg
    cena za 22szt to 10,50zł

Pieluchy Pampers New Baby Dry 2 Mini 100szt.
    res_61c802680bcdc7a0c676076842640dc4_120x120_h2j5.jpg
    cena za 100szt to 45zł

widze ze w tesco maja podobne ceny :P
    Możecie poradzić czy to są dobre ceny ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 13:40

Helen lubi tę wiadomość

• mloda1995 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też torbę muszę spakować!! AAAAAAA... Ale jeszcze czas;)

beatas lubi tę wiadomość

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana- Dobre ceny masz,taniej ciezko znaleść:) do szpitala mam pozycja pierwsza Pampers premium care 1 newborn 22 szt - dałam 12,70zł
    Do domku 1 paczkę Pampers ( zielone )new baby-dry 1 (43sztuki 2-5kg)-21,99zl
    i 3 paczki Pampers twoja pozycja 3 tylko mniejsze paczki( zielone baby-dry mini 3-6 kg) po 21,80 paczka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 14:48

Dorjana lubi tę wiadomość

w57vs65gx51rsw3w.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, ze zaczelo sie szalenstwo przygotowawcze :D
    Ja kolderki 135x100 uzywam do teraz przy Olafie, a ma prawie 4 latka i jak pomysle ze mialby uzywac wiekszej to sie zastanawiam gdzie to by mialo sie zmiescic. Wkurzajace bo te posciele z autkami etc sa zazwyczaj na duza, zwykla koldre a te na 135 sa takie niemowlakowe. Mam jeszcze druga kolderke jakies 60x80 i jej uzywalam czasem w zimie jak Olaf byl malutki. Ja stawiam na pieluche muslinowa, mam 125x125 oraz spiworki i kocyki (dziergany i minky). Poscieli raczej jak cos to powyzej roczku zaczne uzywac.
    Bylam na spotkaniu z polozna i maluch jest glowka w dol, ale jeszcze w pozycji nieustalonej, co podobno jest normalne u wielorodek. Puls maluszka w porzadku i wielkosc macicy tez w srodku wykresu. Dopytalam sie o mierzenie szyjki i polozna powiedziala ze tutaj sie nie mierzy az do porodu, dopiero jak pojade na porodowke to ja zmierza. Bole okresowe i odczucie cisnienia w dole sa normalne na tym etapie ciazy. Rozpisalysmy plan porodu i dostalam dzisiaj termin dodatkowego USG klasyfikujacego do typu porodu na 30 maja.

Helen lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy macie takie dni że gorzej czujecie ruchy maluszków?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neosone dzięki policze to sobie jeszcze sama i będę czekać na wtorek na wizytę u księgowej. Nie moje dodatki to składowe mojej pensji.
    Ja zabieram się za obiad a tutaj widzę szał wyprawkowy ;) uwielbiam Was takie!! ;);)

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    czy macie takie dni że gorzej czujecie ruchy maluszków?
    Mmarzenka ja mam czasami takie dni że prawie się nie rusza zawsze jestem przestraszona bo mimo,że ruszam brzuszek to dzidzia nie chce reagować:-\a jak już się ruszy yto tak minimalnie . Zauważyłam,że głównie jak jest dzień deszczowy i ja jestem senna to mała też się ruszać nie chce. A na zmianę pogody znów szaleje jak zwariowana:-) np. dzisiaj u mnie burzowo cały dzień a mała mam wrażenie,że przez skórę mi wyjdzie:-)

w57vs65gx51rsw3w.png
  • glistka Znajoma

Wysłany: 4 maja 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny.
    Również czekam na szczęśliwy dzień. To moja pierwsza ciąża, dziewczynka :) termin 14 czerwca.
    Nie wiem dlaczego dopiero teraz tu zajrzałam :/ ale od dzisiaj będę zaglądać codziennie.
    Ubranka mam już wyprane, wyprasowane i przygotowane, wyprawkę całą również już mam. Dzisiaj będę pakować torbę do szpitala, bo to przecież już tuż, tuż :) troszkę stresu jest, ale mam nadzieję że damy radę.
    Pozdrawiam Was serdecznie

beatas, Helen lubią tę wiadomość

• Pola7 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NesonE a dlaczego uważasz, ze premii uznaniowej sie nie wlicza do podstawy zasiłku.? Moim zdaniem wliczamy.

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po majówce :)
    Co do spakowanej torby do szpitala,to ja już mam prawie wszystko. Na stronie szpitala, w którym będę rodzić była lista niezbędnych rzeczy co bardzo ułatwiło kompletowanie szpitalnej wyprawki ;)
    Co do L4 to ja dopiero od niedawna jestem na zwolnieniu i wyobraźcie sobie, że dostałam wypłatę większą niż zwykle :D Rozmawiałam z babeczką, która zajmuje się w mojej pracy finansami i mi wytłumaczyła, że do wyliczania L4 bierze się pod uwagę wszystkie premie, dodatki itp. Zaśmiałam się tylko i skomentowałam, że bardziej opłaca mi się siedzieć w domu brzuchem do góry niż chodzić do pracy i szkoda, że szybciej o tym nie wiedziałam, bo bym szybciej poszła na zwolnienie ;)
    Jutro wybieram się do Lidla na łowy ubrań ciążowych. Widziałam, że są też ubranka niemowlęce ale ja już tyle mam...zobaczę czy uda mi się oprzeć i nie kupić choćby pary spodenek :D
    Witam nową mamusię- Glistkę :)

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
‹‹ 1100 1101 1102 1103 1104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ