X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach my dostaliśmy od pediatry skierowanie do ośrodka interwencji na rehabilitację. Jednak u nas procedura jest taka że dziecko najpierw bada neurolog i on kieruje do fizjoterapeuty. To się odbyło jednego dnia z gabinetu neurologa poszliśmy do fizjoterapeuty.
    U nas jest asymetria (młoda często leżąc na pleckach przechyla głowę w prawo zamias leżeć prosto) i to wzmożenie obręczy barkowej - ciężko mi czasem ubrać jej body bo ma takie jakby sztywne rączki od łokcia do barku. Jak ją podnoszę to czuję że ona mi chowa jakby głowę w ramiona i tak jakby w tej części ciała sztywnieje. Jak leży na macie i chcę ją przewrócić na boczek to bioderka i nóżki idą ładnie a w ramionach czuję opór. Mamy narazie skupić się na pielęgnacji żeby to dobrze robić i jedno ćwiczenie dodatkowe (mamy wkładać dłoń pod głowę a drugą rękę na mostek i delikatnie ten mostek jakby ściągać w dół - kurczę nie wiem jak to opisać lepiej)

tm01qjv.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neurolog stwierdziła ze malutka się dobrze rozwija i ze tylko to napięcie u niej występuje. Mówiła tez żebyśmy zrobili profilaktycznie usg przezciemiączkowe póki nie zarosło - ona nie widzi tu problemu ale mówiła ze nie zaszkodzi a będzie komplet badań. Z tym ulewaniem i moim karmieniem skierowała nas do logopedy - i tu się zdziwiłam. Ale oczywiście pójdę jak mi wyznaczą wizytę żeby zobaczyć co powie.

tm01qjv.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryśka dzięki za odpowiedź! Uspokoiłaś mnie z tym zezem trochę.
    A czyli do odbijania można podnieść, bo mój mąż już wariuje ze nawet nie mam jej odbijać w ten sposób, a na necie wyczytał że przy kp wcale nie trzeba, no tylko potem napewno pojawi się problem z bolącymi brzuszkiem i wtedy i tak będzie płacz😔

Santi to Wy macie to nosidło co fizjoterapeuta miała Wam pokazać sposób noszenia? Czy coś mieszam? Jest wszytko ok, nosicie? Moje ma jutro dojść i też chcę je wziąść w przyszłym tygodniu do fizjoterapeuty zapytać co o nim myśli.

OrT4p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po drugiej dawce rota. Jestem załamana, Mała za Słabo przybiera. Pić z butelki nie chce, nie wiem jak ją dokarmiać. Okropne uczucie, że nie umiem wykarmić swojego dziecka. Kompletnie inaczej, niż z synem. 🙄 Chcę już z nią przejść na MM, skoro tak się dzieje. Tylko jak skoro ona nie chce butli.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach nam w szpitalu mówiono ze niby jak konto odbijać nie trzeba ale tylko wtedy jak nie ma problemów z ulewaniem czy ogólnie brzuszkiem. My mamy zalecenie po pobycie na SOR’ze ze odbijać conajmniej 3 krotnie podczas karmienia No ale u nas to kwestia mojego pokarmu. Młoda beka jak stara. Fizjo skorygowała nam tylko pozycje do odbijania. Mamy ją podnosić wysoko tak aby jej barki i rączki były ponad naszym ramieniem a brzuszek przylegał do naszego ciała delikatnie. Nóżki są wtedy w takiej pozycji ze dziecko nie ma się jak odepchnąć od naszego ciała. Główkę i pupę z pleckami podtrzymujemy żeby się dziecko nie wyginało w do tylu (u nas to związek z napięciem ma)

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

tm01qjv.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka ja sie stresuję jutrzejszym dniem, też mamy drugą dawkę na rota i tez będzie ważenie. Po ostatnich przejściach ze spadkiem wagi i skierowaniem do szpitala chyba już każde ważenie będzie stresujące. I przez te diety i inne historie z kp tez bym to chętnie rzuciła w cholerę ale jednak człowiek sie męczy dla tego szkraba :-)

tm01qjv.png
  • Santi_14 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Kryśka dzięki za odpowiedź! Uspokoiłaś mnie z tym zezem trochę.
    A czyli do odbijania można podnieść, bo mój mąż już wariuje ze nawet nie mam jej odbijać w ten sposób, a na necie wyczytał że przy kp wcale nie trzeba, no tylko potem napewno pojawi się problem z bolącymi brzuszkiem i wtedy i tak będzie płacz😔

Santi to Wy macie to nosidło co fizjoterapeuta miała Wam pokazać sposób noszenia? Czy coś mieszam? Jest wszytko ok, nosicie? Moje ma jutro dojść i też chcę je wziąść w przyszłym tygodniu do fizjoterapeuty zapytać co o nim myśli.

Mama po przejściach tak mamy nosidło z lennylamb od fizjo. W sumie to ona nam wypożyczyła dwa rodzaje tych nosideł i mamy sobie przetestować mamy UpGrade i Hybrid oba pokazywała jak nosić i wkładać malucha. Ale nasz na razie bardzo w nich płacze. Zobaczymy jak będzie szło dalej. Mamy je u siebie na tydzień jak się nie przekona to nie kupimy żadnego. Ogólnie jak w nim siedzi to mi jest bardzo wygodnie go tak trzymać

I mi bardziej pasuje ten Lennylamb Hybrid bo można dobrze go związać to jest wogole prawie jak chusta tylko ma już gotowy pas na miednicę.

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryśka wrote:
    Bajka ja sie stresuję jutrzejszym dniem, też mamy drugą dawkę na rota i tez będzie ważenie. Po ostatnich przejściach ze spadkiem wagi i skierowaniem do szpitala chyba już każde ważenie będzie stresujące. I przez te diety i inne historie z kp tez bym to chętnie rzuciła w cholerę ale jednak człowiek sie męczy dla tego szkraba :-)

Totalnie rozumiem i współczuję bardzo.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:
    My dzisiaj po drugiej dawce rota. Jestem załamana, Mała za Słabo przybiera. Pić z butelki nie chce, nie wiem jak ją dokarmiać. Okropne uczucie, że nie umiem wykarmić swojego dziecka. Kompletnie inaczej, niż z synem. 🙄 Chcę już z nią przejść na MM, skoro tak się dzieje. Tylko jak skoro ona nie chce butli.
    co znaczy: za mało?
    jakkolwiek głupio to zabrzmi - Mała nie walnęła kupy przed wizytą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 16:13

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    co znaczy: za mało?
    jakkolwiek głupio to zabrzmi - Mała nie walnęła kupy przed wizytą?

Hahhaa no kurde właśnie nie, od 2 dni znowu nie walnęła nic, niestety... A przybrała przez miesiąc 350 g tylko. 😕

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Santi_14 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:

Bajka też ponowie pytanie, co znaczy za mało przybiera? Ile przybrała od ostatniego ważenia i ile dni minęło?

Wiem troszkę o czym piszecie bo u nas na ważeniu też mały dziś nie przybrał tyle ile powinien bo wyszło 22g/dzień więc teoretycznie za mało. Ale doktor powiedziała żeby się tym jeszcze nie przejmować bo jest długi i ta waga inaczej się rozkłada i żebym go próbowała częściej dostawiać ale to akurat jest wykluczone bo on nie zje jak nie ma ochoty nawet jak ku wsadzę cycka w buzię🤷🏻‍♀️ a i tak samo Bajka jak u Ciebie z butli jeść nie umie więc go nie dokarmiam nawet swoim mlekiem chociaż mam go sporo. A on ogólnie krótko je 5-6 minut i tyle.

Zobaczymy za 4 tygodnie na drugiej dawce Rota.

Adaś ❤️ 20.06.2021

29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

• Santi_14 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:
    Hahhaa no kurde właśnie nie, od 2 dni znowu nie walnęła nic, niestety... A przybrała przez miesiąc 350 g tylko. 😕

A co Ci zaleciła pediatra na to?

Adaś ❤️ 20.06.2021

• espoir Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:
    ja się nie znam, bo ja nigdy takich problemów nie miałam, zawsze było, że jak waga rośnie, a nie spada, to jest git... ale trzymam kciuki, żeby było dobrze 😘

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, uspokoiłas mnie serio. Ja kojarzę,że Twoja Mia ulewala dużo, ale inaczej sobie to wyobrażałam. Bo jak dziecko w ciągu 15 min ulewa tyle razy i to takie ilości,że tetra jest cała mokra, dziecko, rodzic i podłoga, to się wydaje lekko niepokojące. A wydaje mi się,że u Was było podobnie. No, ale są przyrosty. Z głodu dziecko nie nabiera masy. Ile ona tego mleka wypija, skoro na oko dziennie ulewa że 2 szklanki i jest taka upasiona?! I skoro ona tyle je, to czemu produkcja mleka nie ruszyła mojego zapotrzebowania kalorycznego i jestem tylko coraz większa?

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrenka mój syn też tak ulewał, mega współczuję wszystkim Wam męczącym się z tym.

Santi sprawdziłam i dokładnie to 380 g w 31 dni, czyli jakieś ok 12,3 g na dzień. Ja się na tym nie znam, z synem nie miałam takiego problemu. I mam tak samo jak Ty, moja Mała nie weźmie piersi jak nie chce. Nie da się kek przystawiać kiedy ja chcę. Buzia zamknięta na amen. A jak próbuję to krzyczy. Dzisiaj wypiła 20 ml tylko z butelki. Ale dzisiaj to ona bije rekordy i nic nie je, żadnym sposobem. Pani doktor kazała raz dziennie dawać MM i zrobić badanie moczu.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mój mały od kilku dni wciąga dolną wargę, potrafi tak nawet zasnąć. Na internetach piszą ze to na zęby… to możliwe ze zęby tak wcześnie ?

Ja sprzedałam to swoje nosidło lennylamb i zamierzam kupić tez może takie żeby już wcześniej małego nosić… on ma takie dni ostatnio ze masakra, nie idzie go odłożyć

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka my jak mieliśmy na początku problem z przybieraniem na wadze i była u nas CDL ( ona jest tez położną) to powiedziała mi ze dzieci mają skoki wzrostowe i te skoki są w 3 i 6 tygodniu życia a później w 3,6 i 9 miesiącu życia dziecka, ze właśnie wtedy przyrosty mogą być różne, dużo większe lub dużo mniejsze. Może u was to właśnie taki sok.

• Kryśka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas taka sytuacja … czekamy właśnie na gości, młoda pół h temu zjadła, przebrałam jej pampersa, poodbijałam, chciałam usiąść i chlust, piękne ubranko młodej mokre, mokra moja bluzka i spodnie i podłoga. Przebrałam się przebrałam młodą a tu buch kupa. No to zmiana pampersa. Przebrałam, włożyłam w nowym wdzianku do łóżeczka minęło 5 minut i chlust ubranie śliniak mokry , body i prześcieradło. Gości jeszcze nie ma a ja już mam dość. 😩

tm01qjv.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka dzięki! Oby. Ale ona ogólnie przez całe 4 tygodnie tak kiepsko szła, jak ją jeszcze ważyłam. Potem przestałam, bo tylko się stresowałam tym. Oby to to, dzięki za info. :)

Espoir to w UK istotny jest generalnie tylko przyrost?

Kryśka o to przeżycia, a tam pewnie outfit był przygotowany dla gości? 😁

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryśka wrote:
    A u nas taka sytuacja … czekamy właśnie na gości, młoda pół h temu zjadła, przebrałam jej pampersa, poodbijałam, chciałam usiąść i chlust, piękne ubranko młodej mokre, mokra moja bluzka i spodnie i podłoga. Przebrałam się przebrałam młodą a tu buch kupa. No to zmiana pampersa. Przebrałam, włożyłam w nowym wdzianku do łóżeczka minęło 5 minut i chlust ubranie śliniak mokry , body i prześcieradło. Gości jeszcze nie ma a ja już mam dość. 😩

Też mam wrażenie, że im bardziej mi zależy tym ona bardziej " robi na złość " 🤣

OrT4p2.png
‹‹ 1085 1086 1087 1088 1089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ