Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Noelle wrote:Cyprysek no właśnie zagłębiam się w temat i widzę, że mój grubcio to wagowo taki 20 tydzień. 😂
Czy lekarz mówił Ci jaka długa jest dzidzia?
Edit: Teraz doczytałam, że u nas 15 cm ciałka także taki 19 tydzień jeśli chodzi o wagę i wymiary. 🤩Noelle lubi tę wiadomość
-
Same wspaniałe wiadomości! U mnie bóle prawdopodobnie od rozciągania wiązadeł. Zawsze miałam bardzo bolesne miesiączki i może mam tez tak wrażliwe te wszystko mięśnie. Dzidzie już czasem czuje, ale tylko czasem. Co do wydzieliny, to jest jej więcej i jest może jeszcze bardziej gęsta i mam wrażenie, ze już nie taka biała jak na początku.
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o wagę maluszka to ona właśnie jak dziewczyny mówią może być różna. Z synem rosła ona u nas skokowo. W 19+5 było 347g, w 22+6 zaledwie 520g, pamiętam, że wtedy mało urósł, usg wyszło słabo i był stres, więc następną wizytę miałam szybciej, bo już po 10 dniach i już ważył w 24+2 820 g. I potem już patrzyliśmy tylko na przepływy, bo on właśnie tak do końca rósł, raz malutko, raz bardzo dużo. Ostatecznie parę dni przed porodem na usg wyszło 3650 i za parę dni urodził się 3780, więc nie był taki mały.
Mała syrenka - w większości miejsc już z tego co wiem one się odbywają. I mam nadzieję, że tak zostanie.
-
Mi za to poszło w drugą stronę. Kilka dni przed porodem byłam u lekarza, na USG 3200, USG w dniu porodu- 2400. Stres i nerwówka... Okazało się że Adam ważył 3140
Pisaliście o ubraniach ciążowych. Osobiście mam wrażenie że wszystkie mają zawyżone rozmiary, takie antydepresanty. Kupiłam najmniejsze spodnie ciążowe jakie znalazłam (jeansy rozmiar 25) i się w nich topie. Kupiłam drugie z innej firmy, rozmiar 34, również olbrzymie. Zawsze noszę 34 więc mam porównanie z innymi ubraniami. Wg mnie wypadają jak 36/38. Jednak wylicytowałam nowe za 20 zł, więc sobie je zostawię, nawet jeśli przydadzą się na chwilę przed samym porodemWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 08:48
-
Cześć Wszystkim Czerwcowym Mamom!
Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko dołączenia nowej osoby do forum
Kilka słów o mnie - jak wiadomo rodzę w czerwcu 2021 (termin 05.06.)
Jestem w pierwszej ciąży, udało nam się dopiero dzięki in vitro. Szczęśliwie była to pierwsza próba i od razu udana. Czekamy na córeczkę.
Dzisiaj mamy 2 prenatalne - jak widzę nie tylko my
Dziewczyny od razu mam do Was pytanie. Czy Wy dużo tyjecie w ciąży? Ja byłam przed ciążą bardzo szczupłą osobą (ok. 54 kg przy wzroście 170 cm) a teraz mknę do góry jak szalona. Dzisiaj już wybija prawie 60 kg. Przy czym dzidziuś wody płodowe itp jest jeszcze malutki i prawdziwy wzrost wagi dopiero się zacznie. Więc głównie przybyło mi tłuszczu.... nie jem oczywiscie za dwóch, pilnuje się, by jeść zdrowo, ale też beż żadnych restrykcji a tu nogi się robią jak balerony Pewnie predyspozycje po mamie, babci itp. Czy któraś z Was ma tak samo?Santi_14, unify lubią tę wiadomość
-
Kamkam - fakt, też to zauważyłam. Mam dwie pary spodni ciążowych, mniejsze i większe i w obu się topię, normalnie noszę jeszcze pasek do nich. Zamówiłam spódnicę z Misimi rozmiar M (czyli na moje "doły" jak najbardziej rozmiar) i też się topię. Nie odsyłałam, bo będzie dobra jak brzuch już będzie duży, a później może sprzedam lub komuś oddam. Ale przez to już nie chce mi się nic kupować ciążowego.
KasiaC witaj. Myślę, że to mocno indywidualna kwestia, poczytasz historie dziewczyn, które przytyły od 1 do 30 kg. Jeśli się w miarę zdrowo odżywiasz o według mnie nie ma co się przejmować, taka widocznie Twoja natura. -
Witaj KasiaC😀
Jeśli chodzi o tycie, to ja też startowałam z 53 kg, a wczoraj na wizycie było już 60. A to dopiero 18t4d. Także tak...w poprzednuej ciąży startując z takiej samej wagi przytylam w sumie 15 kg, na pocieszenie dodam że 2 mce po porodzie mialam juz tylko 2 na plusieWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 09:03
-
Cześć KasiaC 😀
Tez jestem w ciąży dzięki in vitro i tez udało się za pierwszym razem ☺️ Czekamy na synusia 🥰
Ja tez mam tak jak Ty ze waga w pierwszym trymestrze mi bardzo podskoczyła przed ciążą ważyłam 64 kg przy wzroście 172 cm a teraz wazę już 70 kg 🙈🙈 nigdy tyle nie ważyłam i jestem trochę podłamana no ale to ze dzidzia rozwija się prawidłowo jest dla mnie najważniejsze.
Ja na początku ciąży byłam obstawiona lekami dodatkowo przez immunologa, długo brałam steryd i wtedy bardzo zle się czułam i trochę więcej jadłam, myśle ze to była przyczyna tak rosnącej wagi. Teraz czuje się już dużo lepiej więcej się ruszam i mam nadzieje ze nie będę już tak szybko tyla 🙈 -
Mi im dalej w ciazy, tym spodnie bardziej spadaly🙈 tzn trzymalybsie na brzuvhu, bo poprzednio jak i teraz szybko byl wyraznie widoczny, wiec tutaj sie trzymaly, ale z tylka lecialy🙈
Mam jedne z c&a i tam sa jak w dzieciecych jeszcze dodatkowo te gumki na guziki zmniejszane/powiekszane, wiec te trzymaja...
No i jeszcze zauwazylam, ze rozmiar rozmiarowi nie rowny nawet tej samej firmy, bo mam dwie oary h&m obie skinny, obie ten sam rozmiar a jedne sa troche wezsze od drugich
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
KasiaC, hej!
Moj maluszek tez z ivf tak jak zreszta i moja pierwsza pociecha
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Tak z tą odzieżą ciążową to tez loteria ja mam trzy pary spodni z h&m wszystkie rozmiar 38 jedne już chyba w12 tc były bardzo obcisłe, drugie nosze cały czas i są idealne a trzecie jeszcze trochę luźne, fakt ze każde maja inny fason ale mimo wszystko rozstrzał w rozmiarach jest 😉
-
Tez jestem dość szczupła. Ale jak tyje to zawsze idzie mi w boki i brzuch 🥺
Mam 165 cm i startowałam z wagi 58 kg. Noszę rozmiar S. Jak na razie mam 3 kg do przodu, dzisiaj rano stanęłam na wagę i widzę 61,2 kg. Wcześniej zauważyłam, ze jak byłam opuchnięta, woda mi się zatrzymywała to waga potrafiła skakać nawet o 1,5 kg. Zresztą widziałam, że w pierwszym trymestrze jest w normie przytycie 4 kg. Jesteśmy już w II trymestrze. Więc myślę że +6 kg na tym etapie tez jest ok.
Posiłki praktycznie na tym samym poziomie. Chyba że na obiadokolację ok 16:30 jest zupa pomidorowa to muszę później zjeść dodatkowo jakiegoś owoca czy dwie małe kanapki. Ogólnie ograniczyłam jeszcze bardziej słodycze i chipsy Laysy cebulowe - moją miłość 😭 zostawiłam sobie tylko lody czekoladowe. To dla mnie ciężki temat bo teściowa dosłownie torbami zwozi nam słodycze z zagranicy. Mam ich tyle że część zostawiam u mamy, a u siebie w szafce mam ułożone chronologicznie od najbliższego Terminu ważności
Ja bym chciała mieć predyspozycje po mamie. Po 5 dziecku wyglądała bardzo dobrze. A w jej spodnie z młodości ledwo się zapinałam 😅 -
_agrafka_ wrote:Tak z tą odzieżą ciążową to tez loteria ja mam trzy pary spodni z h&m wszystkie rozmiar 38 jedne już chyba w12 tc były bardzo obcisłe, drugie nosze cały czas i są idealne a trzecie jeszcze trochę luźne, fakt ze każde maja inny fason ale mimo wszystko rozstrzał w rozmiarach jest 😉
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dzięki! Nie ukrywam, że jest to trochę pocieszające, że nie tylko mi waga przy normalnym jedzeniu szaleje
Najwyżej się będziemy po porodzie motywować do długich spacerów
Trzymam dziewczyny kciuki za wszystkie prenatalne dzisiejsze i te zbliżające się -
Z odzieży ciążowej mam tylko dwie pary spodni jeansowych i nic więcej nie będę kupować. Siedzę w domu na pracy zdalnej więc prócz dresiaków nic więcej nie potrzebuję. Mam nadzieję że lato przyjdzie bardzo wcześnie bo mam sporo letnich sukienek które będą w stanie zmieścić brzuch.
Jak przestane mieścić się w swoje koszulki to będę zakładać mężowe. On nie ma nic przeciwko, nawet powiedział taki zachwycony ze mogę jego bluzy brać jeżeli chcę i spodnie tez 🤣Marta9191 lubi tę wiadomość
-
W szpitalu, w którym leżałam teraz porody rodzinne oraz odwiedziny są odwołane.
Oddział przyjmuje tylko pacjentki z ujemnym testem na covid, jest zakaz przemieszczania się po budynku. Tatuś może zobaczyć dziecko dopiero po wyjściu ze szpitala, no oczywiście poza videorozmowami 😭
Będę więc zdana po cesarce na pomoc położnych, a ta pierwsza doba po to koszmar, później jest coraz lepiej. -
Cześć kobietki, kilka dni nieobecności ciężko było nadrobić 😱😁 ale udało sie💪🏻 wiele tematów poruszonych i jak zwykle ciekawych.
Co do laktatorów to sama nie wiem co robić, ciężko przewidzieć jak dużo pokarmu będzie i ja właściwie raczej nie mam zamiaru zastawiać maluszka. Więc myślę że ręczny byłby odpowiedni ale to jeszcze muszę przemyśleć.
Wczoraj przyszły nam już wszystkie meble co mnie zaskoczyło bo minimalny czas oczekiwania był 6 tyg 😊😊
Witamy KasiaC, z tą waga to jest praktycznie jak u mnie 🤦♀️ też zaczynałam od 54kg przy 173cm a dziś rano na wadze już 59kg 🤷♀️ ale nie czuję się z tym źle.
Aha i powiedzcie mi czy któraś z was wybiera się do szkoły rodzenia? Bądź czy wogole są u was otwarte? U mnie niestety wszystko pozamykane a jak wczoraj dzwoniłam do swojej jednej jedynej położnej w przychodni to mi powiedziała że mam do niej zadzwonić dopiero po porodzie, rozumiecie? Bierze za mnie pieniądze a nawet nie ma zamiaru przyjść przed porodem i cokolwiek mi powiedzieć, ręce mi opadłyAdaś ❤️ 20.06.2021
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Witaj KasiaC , miło że dołączyłaś 😊
Tak jak dziewczyny piszą, wagą za bardzo się nie przejmuj , kwestia indywidualna. Cieszę się, że nie jestem tutaj z tym " problemem" sama 😆 też już sporo przytyłam a przed ciąża 57 kg przy wzroście 176cm. Ale moja położna mnie za każdym razem uspokaja, że im szczuplejsza sylwetka przed ciążą, bardziej aktywny tryb życia, bardziej restrykcyjne dieta była to w ciąży można więcej przytyć, bo jeść trzeba a aktywność szczególnie w pierwszym trymestrze trzeba odpuścić i wrzucić na luz, bo kiedy jak nie w ciąży 😉
Teraz czuję się wręcz doskonale, zaraz wychodzę na spacer w tej zimowej scenerii. Miłego dnia wszystkich 😊
Aha i jeszcze pytanko o adaptery do pasów samochodowych dla ciężarnych. Jakie macie albo planujecie kupić? Widziałam, że są różne rozwiązania. Z racji obecnej sytuacji jeżdżę bardzo mało i w sumie nie chciałbym kupować więcej niż jeden tylko przekładać, ale żeby też to nie trwało 10 min🙈