CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja córka urodziła się 56 i nosiła ten rozmiar miesiąc jakoś.
Co do ruchów poczułam pierwsze (takie, że byłam ich pewna) 17t6d. W pierwszej ciąży w 21 tygodniu. Mam nadwagę, natomiast nawet na belly było, że można nie czuć nawet do 26 tyg.
U nas szpital, idę dziś ż córką do kontroli i czuje, że mnie sama już rozbiera.
-
Ja pierwsze ruchy poczułam w 20 tygodniu, a łożysko mam z przodu
Od tamtej pory czułam codziennie jakieś ruchy, ale w jednej porze dnia kilka ruchów. Po tygodniu czuję już kilka razy dziennie, o różnych porach dnia, rano, w południe, popołudniu, wieczorem albo nawet w nocy
Ostatnio Lilka dość intensywnie i często kopie
Mój pępek na razie ciągle wklęsły. A brzuch też mi rośnie raczej skokowo. Przez długi czas nie był widoczny, później się pokazał, za tydzień coś urósł i teraz znów chyba stoi w miejscu. Muszę zrobić zdjęcie za parę dni dla porównania
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
U mnie pępek od miesiąca wypukły, w bluzkach się odbija. W ciąży z córcią to samo miałam, a jeszcze zaczyna ciemnieć jakby był brudny. Pod koniec ciąży jak mi brzuch opadł, żartowałam, że to cycek.
Ruchy od 2 tygodni czuję regularnie, takie mocniejsze kopniaczki, wybrzuszenia brzucha itp. uwielbiam to.
Starsza córeczka była mniej aktywna. Ale wtedy też miałam łożysko na przedniej ścianie, teraz na tylnej, więc pewnie stąd też różnica.
No i ta główka uwiera na górze i naciska na nerw. Mała dalej leży miednicowo.
Coraz bliżej wizyty, do poniedziałku już niedługo, skoro już tyle się czeka.
Ja jestem wysoka, mam 175 cm, mąż tyle samo, córcia miała 54 cm, długo chodziła w 56cm. W 62 topiłaby się. Nie wiem jaka teraz będzie druga córcia, mam troszkę ciuszków na 52 cm. Przy 62 cm zawsze można podwinąć rękawki czy nogawki.
Jak któraś ma więcej niż jedno dziecko i zawsze były spore, to raczej kolejne też będzie duże.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2018, 14:39
-
Hejo!
Pierwszy syn urodził się 3800 56 dlugi i rozmiar 56 nosił krótko. Drugi 3500 i 57 długi ale nosił dłużej ten mniejszy rozmiar bo był dużo szczuplejszy (i tak jest do dziś) parę bodziakow na 56 napewno kupię ale raczej pod koniec ciąży kiedy ta waga będzie bardziej miarodajna.
Co do brzucha ja wyglądam jakbym piłkę połknęła hehe serio, pępek już jest płaski. I też było tak,że długo nic nie było widać i nagle brzuch dosłownie wyskoczył na wierzch. I teraz też rośnie skokowo -
zielonooka7 wrote:Wlasnie zrobilam trening z youtube i od razu lepsze samopoczucie
Dla mnie te ciuszki 50 i 56 wydaja sie takie malutkie, chyba wyobrazam sobie, ze to dziecko od razu bedzie wieksze :p
Ja pierwsze delikatne ruchy poczulam w 19-20 tc teraz juz sa duzo wyrazniejsze, maz zaczal wyczuwac pod reka a czasami jak mala mocniej kopnie to widze na brzuchu, ktory swoja droga strasznie urosl w ostatnim tygodniuale u mnie tez mala od poczatku jest tydzien wieksza.
Mam moze glupie pytanie, ale powiedzcie mi czy ktorejs z was wypchnelo juz pepek ? Ja mam wrazenie, ze moj juz nie jest tak gleboko jak wczesniej. -
U mnie pępek jest płaski ,ale nigdy nie był za specjalnie wklęsły tylko odstawał. Ja przyuważyłam ze jak brzuch mnie swędzi to lada moment brzuch soe pojawi :d
Dziewczyny powoli chce zacząć tez kompletować torbe dla siebie i chciałam dowiedziec sie po ile tak mniej więcej kupic podkładów poporodowych ,majtek czy podpaść poporodowych . -
welonka wrote:U mnie pępek jest płaski ,ale nigdy nie był za specjalnie wklęsły tylko odstawał. Ja przyuważyłam ze jak brzuch mnie swędzi to lada moment brzuch soe pojawi :d
Dziewczyny powoli chce zacząć tez kompletować torbe dla siebie i chciałam dowiedziec sie po ile tak mniej więcej kupic podkładów poporodowych ,majtek czy podpaść poporodowych .Magda33 lubi tę wiadomość
-
U mnie też brzuszek rośnie skokowo, np. dziś rano zauważyłam mega skok
aż mąż jak przyszedł z pracy to zauważył! Widocznie w nocy Ignacy dużo się rozpychał i mamie brzuszek powiększył
Za chwilke jedziemy na wizytę, trzymajcie kciuki!
Co do ubranek tez mam po kilka malutkich i kilka większych, ale łącznie to już dużo miejsca w szafie zajmuje wiec się dalej wstrzymuje z kupnem czegokolwiek narazieI też uważam że zawsze można podwinąć rękawek, nogawkę itp.
-
Anitka201 wrote:Sarra jeśli chodzi o macierzyński to jest rozwiązanie zawiesić działalność i od nowego miesiąca podwyższyć składki. Pracujesz cały miesiąc i idziesz na chorobowe- rozwiazanie dla osób prowadzących własna działalność. Tylko ja nie lubię kombinować. Boje się kontroli a takie już u nas bywaly. Ostatnia (sprzed miesiąca) na szczęście zakończyła się bez kary. Ja już teraz wiem ze moge sobie pozwolić na max 8 miesięczny macierzyński.
Dziewczyny tez Was opanowała mania kompletowania wyprawki?? Kurcze ja już powoli dopinam listę i krok po kroku ja realizuje -
welonka wrote:U mnie pępek jest płaski ,ale nigdy nie był za specjalnie wklęsły tylko odstawał. Ja przyuważyłam ze jak brzuch mnie swędzi to lada moment brzuch soe pojawi :d
Dziewczyny powoli chce zacząć tez kompletować torbe dla siebie i chciałam dowiedziec sie po ile tak mniej więcej kupic podkładów poporodowych ,majtek czy podpaść poporodowych .tez już zaczęłam się pakować
powoli ogarniam moje niezbędne przybory. Muszę skoczyć do pepco bo pamietam ze w ciazy z synem kupowałam tam takie majciochy bawełniane w jednolitym kolorze za jakieś max 2 zł para. Później od razu wyrzucałam do kosza. Nie znoszę tych siateczkowych przeznaczonych jako poporodowe.
Ja na pewno wezmę do szpitala wygodne spodnie piżamowe + koszulki. Jedynie do porodu kupiłam sobie koszule. Nie lubię koszul nocnych i w domu używam tylko spodenki lub spodnie. -
nick nieaktualny