X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry! Ja właśnie ide odprowadzić córkę do przedszkola i na badania.
    Co do wagi dziecka, to jest bardzo różnie. Mi lekarz pomylil sie o 20 g! A koleżance na tym samym sprzęcie inny lekarz o 300. Wiec jest różnica. A co do rodzenia dużych dzieci to nie ma znaczenia nasza waga przed ciaza, bo niby czemu? Prędzej wzrost. Miłego piatku!

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • cichyszept Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nina_ wrote:
    W stanie nieciążowym mam max 50kg (i 160cm)... jesteś drobniejsza?
    Ja mam 154cm wzrostu i 51-52kg

Plus oczywiscie jestem swiadoma tego, ze pomiary teraz moga przeklamywac i w ogole. Mimo wszystko, jak uslyszalam teraz juz 3kg, zrobilam wielkie oczy. Ojciec dziecka tez rodzil sie z waga powyzej 4kg wiec bardzo mozliwe, ze bierze z niego przyklad :P

7u22vfxm0wxufvzx.png
  • firanki na duszę Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doświadczone Mamy,
    Lepiej do gondoli kupic przscieradlo materac czy wystarczy położyć pieluchę?
    Jeśli prześcieradło to jakie? Frotte?
    Co do wagi dziecka - mój Klops tydzień temu też ważył już 3 kg ( z resztą zalilam się Wam tutaj :( ) ale położna mnie uspokaja i mówi że spokojnie dam radę ja urodzić uwzględniając moja budowlę ( a mam normalną).
    Któraś z Was pisała że też ma spore dziecko i jeśli dalej waga będzie tak rosnąć to będzie miała CC. Czy to będzie jedyne wskazanie do CC? Bo mój lekarz i położna mówią że do 4.5 rodzi się sn...

uwo93e3kxvexoenv.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Czy to będzie jedyne wskazanie do CC? Bo mój lekarz i położna mówią że do 4.5 rodzi się sn...

U mnie to samo mówili, powyżej 4500 g CC, chyba, że dziecko jest ułożone pośladadkowo, wtedy limit wagowy obniża się do 4000 g.

Też dużo zależy od dziecka - jeśli jest ciężkie bo ma np dużą głowę i szeroki rozstaw kości to pewnie będzie trudniej urodzić, ale jeśli ma tylko więcej tłuszczu to nie powinno być aż tak źle, to w końcu tylko miękka tkanka (tak sobie to tłumaczę) :)

firanki na duszę lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Ja kupilam bawelniane przescieradla do wozka. Nie wiem jak sie wstawia zdjecia... jedno w sowy, drugie w koty :D pieknie sie prezentuja :) pod spod podloze po prostu zwykly podklad, te ceratkowe wydaje mi sie, ze nie oddychaja...
    Kolezance lekarz zrobil cc 2 tygodnie przed terminem, bo duze dziecko a do terminu jeszcze urosnie, nerwy, strach - jak to pierworodka - trzeba bylo jechac do innego miasta. Wyjeli dziecko a tam 3100.......

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do wozka zamiast prześcieradła będę używać pieluch flanelowych. Co do podkładów, to nie używałam, córka nigdy mi sie tak nie przesikala, wiec liczę, ze synek tez nie będzie tego robił ;)

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pomoc ;)

Eunice Twój mąż wygrywa ;)

Co do wagi dziecka to ja kiedyś pisałam o cc jeśli będzie duże dziecko. Lekarz mi powiedział, że do 3,9 -4 kg naturalnie jeśli nie to cc. Nawet jeśli wszystko inne ok. Ja jestem pierworódką i poród pośladkowy w moim szpitalu nie wchodzi w grę. Pozwalaja tylko na to tylko wielorodka, tak samo z obracaniem. Za duże ryzyko wg lekarza. Choć u mnie teraz nisko usadowione łożysko to i tak wskazanie do cc na ten moment. Nie wiecie ile musi być łożysko nad ujściem macicy, aby bezpiecznie rodzić SN?

I zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Dziś się zważyłam i od miesiąca nic nie przytyłam. Mały od 13.04 do 02.05 przybrał około 300g. Myślicie, że ok? W dalszym ciągu jest 3 tyg do przodu. Na ostatniej wizycie było dokladnie to samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 09:25

dqpri09kh0x52aib.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula to, że nie "przytyłaś" to nie kwestia tego, że dziecko nie rośnie tylko tego, że może trochę wody z Ciebie zeszło, albo troszkę schudłaś, a w to miejsce mały przytył i waga stoi w miejscu :)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie rozumiem Was :( mi ginekolog powiedziała, żeby wagę dziecka traktować jako szacunkową. Niejednokrotnie się przekonywałasmy, że to zależy od sprzetu i umiejętności lekarza. Więc nie powinnyśmy tych wartości brać jako pewnik. Ja się cieszę z wieści, że maleństwo jest zdrowe i to jest najważniejsze. Co prawda moja znajoma przez wąskie biodra rodziła przez cc ale szybko się z tym pogodzila bo chodzi o nasze i dziecka dobro.

Leira, anna23 lubią tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam rano post i mi go skasowało ;/

firanki na duszę ja w gondoli mam materacyk i na nim prześcieradło na gumce. Ja tym razem kupiłam prześcieradła bawełniane. Frotte miałam przy młodszej córce i nie byłą zadowolona, zresztą tak samo jak do łóżeczka.

Sonia rozumiem Twoją irytację, ale nie bój się bo typowych objawów zbliżającego się porodu nie przegapisz. Poznasz je po tym, że nie ustąpią i będą się nasilać. Każda z nas na tym etapie ma skurcze, bóle itd... Musisz tylko do tego podejść z większym dystansem, zwłaszcza, że masz jeszcze trochę czasu do terminu. Ja sobie cały czas powtarzam, że to jeszcze nie teraz, że jeszcze jest za wcześnie, a że jakieś objawy się pojawiają to dobrze, gorzej jakby się zupełnie nic nie działo. Mój cel to wytrzymać do skończonego 39 tc :) Zresztą myślenie o tym kiedy w końcu urodzę, że już mi ciężko powodowały u mnie takie wahania nastrojów, że już sama ze sobą nie mogłam wytrzymać. Stwierdziłam, że lepiej cieszyć się tym stanem, ostatnimi dniami ciąży bo w moim przypadku to stan, którego już raczej nigdy nie doświadczę. Tak więc uśmiech od ucha do ucha i tak zamierzam przejść ten czas, który mi został w dwupaku :)

Welonka, Tini a jak Wasze samopoczucie? Mam nadzieję, że jest lepiej tak jak u mnie.

Poduszka do karmienia u mnie zupełnie się nie sprawdziła, dlatego teraz nie inwestuje w takie rzeczy. Moja siostra z kolei była bardzo zadowolona ze swojej więc nie ma tutaj reguły.

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha u mnie tez jedne chwala drugie przeciwnie. Kazda wypracuje swoj system :) a ja zaczelam sie zastanawiac juz nie tyle nad waga (a mamy poki co 3 kilo) co nad dlugoscia :) ja mam 175 cm i nie jestem raczej z tych najwyzszych w rodzinie. Najwyzszy ma 2.10. Dzieciaki rodzily sie po 61 dlugie. Chyba przygotuje tez zestaw na 62 :D
    Witam sie w 37 tc ! Chyba juz na serio pomysle nad torba bo internety krzycza zeby ja spakowac : D
    Moj lekarz to tak wylajtowany czlowiek, ze nie da sie u niego pomarudzic albo pobac. Zawsze ma jakas odpowiedz sprowadzajaca na ziemie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 09:45

Leira, Kropka89 lubią tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadrobię Was niestety bo za dużo się dzieje, ale spieszę z informacją że znowu się zakochałam <3
    wczoraj 10 maja o godzinie 9:49 dołączyła do nas nasza 3 królewna Anastazja 3150g, jest piękna i taka pachnąca <3
    Wszystko bez komplikacji sprawnie jak za 2 razem :)
    3mam kciuki za wasz finał

anieszka, Leira, Lucy010, Fufka30, welonka, ptaszek, Magda33, KlaudiaS, Kropka89, Alphelia, klarunia1978, summer86, Fasola1234, witaminkab, kokkosanka, klauuudia, cichyszept, Annaya, Czara, Tini, lotka1990, Sonia94, Anitka201, Pysiaczek89, Wonderland, tomania2806, pilik, Dika lubią tę wiadomość

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canario takie wieści to coś pięknego! Gratulacje! Zdrowia dla Ciebie i Anastazji

oar8yx8dab4u94zl.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canaria gratulacje córeczki;) niech zdrowo rośnie Księżniczka, a Ty szybko wracaj do pełni sił ;)

dqpri09kh0x52aib.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam tu kilka wskazówek od położnej, może komuś się przydadzą, jak z tym początkiem porodu
    {Jeżeli jest to Twoje pierwsze dziecko, dzwoń do nas jeśli masz skurcze co 3-4 minuty, trwające minutę, a ten proces trwa już godzinę.
    Jeżeli to drugie albo kolejne dziecko to dzwoń do nas jak masz skurcze co 5 minut, trwające minutę, a ten proces trwa godzinę. }

Jak odejdą Tobie wody płodowe i kolor wód jest zielony, brązowy albo żółty, czy to dzień czy noc zawsze dzwoń do nas.
    Jak odejdą Tobie wody płodowe, kolor jest prawidłowy (przezroczysty, lekko różowawy lub mleczny z białymi kłaczkami) i nie masz skurczy to możesz poczekać do rana lub do momentu aż zaczną się skurcze. W ciągu dnia dzwoń od razu.

Krwawienie żywoczerwoną krwią wczasie porodu jest normalne. Szyjka macicy jest bardzo dobrze ukrwiona i jej rozwieranie może spowodować pęknięcie jakiegoś naczynka, które będzie krwawić. Jeżeli krwawienie jest obfite musisz dzwonić natychmiast.
    Jakiś czas przed porodem możesz zgubić czop śluzowy. Przy czopie śluzowym, który przez całą ciążę stanowi uszczelnienie szyjki macicy może być trochę krwi. Utrata czopu śluzowego nie jest objawem niepokojącym, nie stanowi problemu, może oznaczać, że niebawem zacznie się poród ale może też oznaczać, że to potrwa jeszcze jakiś tydzień. }

Takie ciekawostki. Ale najgorsze jest to, że musimy dziś podwyższyć łóżko do ok 90 cm w razie porodu w domu. Mamy już kupiony podnóżek do schodzenia, ale w nocy to będzie straszne, ja mam 164 cm i już się boję.

Leira lubi tę wiadomość

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018

Wysłany: 11 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ale.to aż tak taki Bobas potrafi się załatwić mimo pieluchy że trzeba podkład do wózka dawać?! OMG

uwo93e3kxvexoenv.png

Wysłany: 11 maja 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde skasowało mi pół posta :/
    Ha,
    Co jest nie tak z tym frotte? Ja mam takie dwa do łóżeczka, ale skoro są do bani to kupię jakieś inne.
    Pytanie za które możecie mnie zlinczować ale trudno :p jak często trzeba zmieniać takie prześcieradło/pościel w łóżeczku? ( O ile nie wydarzy się jakiś wypadek

uwo93e3kxvexoenv.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Kurde ale.to aż tak taki Bobas potrafi się załatwić mimo pieluchy że trzeba podkład do wózka dawać?! OMG

O kochana, u chłopaków wystarczy, że siusior się wywinie i obsika wszystko, bo będzie sikał "pod górę" pieluchy :D

Albo jak walnie rzadką bombę pod dużym ciśnieniem to mu wyjdzie z pieluchy, ubrudzi ubranie z tyłu, prześcieradło, kocyk i pewnie jeszcze podkład, może też ulać i wtedy bez podkładu też przesiąknie w materac.

Nie ma żartów z tymi noworodkami, u mnie kuzyn jak przewijał małą to przy zmianie pieluchy taką petardę odpaliła, że trzeba było prać firanki i odmalowywać ścianę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 10:04

anieszka, Kropka89, Annaya lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png

Wysłany: 11 maja 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahaha hahahaha,
    Nie wiem czy się śmiać czy płakać :) :) :)

uwo93e3kxvexoenv.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Hahahaha hahahaha,
    Nie wiem czy się śmiać czy płakać :) :) :)

Ja tam będę zwalać na to, że "to po ojcu" takie zdolności :P

Andziula_1988, Magda33 lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
‹‹ 860 861 862 863 864 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ