X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    ...a ty co za test robiłas jesli mozna zapytac bo niedoczytałam jakoś nie moge znależć

NIFTY z krwi test genetyczny.

Rub45 lubi tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    NIFTY z krwi test genetyczny.

No właśnie tez sie nad nim zastanawiam jakby na amniopunkcje nosem kręcili
    Trzymam kciuki i koniecznie daj znac jak wyszło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 18:51

• Karolka9 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa najukochansza (sarkazm) ciągle pytała, jak mąż powiedział, że to on ma problem to stwierdziła, że jej też miał problem i lekarz dał mu jedna tabletkę i się udało (żeby tak wszystkim się udawało). I od tamtego momentu była cisza o dziecku.

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:
    Moja teściowa najukochansza (sarkazm) ciągle pytała, jak mąż powiedział, że to on ma problem to stwierdziła, że jej też miał problem i lekarz dał mu jedna tabletkę i się udało (żeby tak wszystkim się udawało). I od tamtego momentu była cisza o dziecku.

Matko ale wymysły ta twoja tesciowa tworzy teorie ze tylko wspołczuc fajnie ze wam sie udłao zajsc wiesz dla mężczyzny to kiepsko jak ma problemz płodnością. Kobiety moim zdaniem radza sobie z tym lepiej lecza sie rozmawiaja o tym wymieniaja sie doswiadczeniem a mężczyzna musi dojrzec do tego zeby przyznac ze jest problem i trzeba cos z tym zrobic bo czesc to nie chce robic z tym nic

Karolka9 lubi tę wiadomość

• Glass Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Kobiety moim zdaniem radza sobie z tym lepiej lecza sie rozmawiaja o tym wymieniaja sie doswiadczeniem a mężczyzna musi dojrzec do tego zeby przyznac ze jest problem i trzeba cos z tym zrobic bo czesc to nie chce robic z tym nic
    A to już zależy od faceta, jak nam zlecili badania w Holandii to dla obojga i mąż nie miał problemu żeby się zbadać, sam chciał wiedzieć czy z jego strony wszystko ok. Pośmialiśmy się z tego, bo to jednak niezręczne pobierać próbkę w publicznej toalecie (za daleko mieszkaliśmy żeby wieźć) i skupiliśmy na osiągnięciu celu. .
    Dziewczyny czy boli was czasem brzuch jak podniesiecie coś ciężkiego? Wczoraj jak głupia dźwignęłam i trochę mnie bolało, ale przyszłam do domu, przespałam się i przeszło. Teraz czasem jak wnoszę wózek po schodach to poczuję napięcie w brzuchu. W pierwszej ciąży pamiętam bolało mnie jak kichałam, ale to raczej było w późniejszych tygodniach.

l22ndf9h9ev1tba6.png
    2nn3vfxmbuq4kvth.png
  • Pati. Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iness witaj :) też tu dołączyłam dopiero jak usłyszałam ♥️ :) mamy taki sam wiek ciąży- ja 8+2 dziś:)
    Co do teściow to moi niestety nie żyją 😟 teściowa zmarła rok temu, była bardzo fajną babką i strasznie czekała na pierwszego wnuka... niestety 😢
    Nie rozumiem jak dziadkowie mogą faworyzować dzieci 😳 moi rodzice maja już 8 wnuków, i mimo że np nie przepadają za moją bratową to ich dzieci kochają i rozpieszczają tak samo jak całą resztę bandy:)

iness00 lubi tę wiadomość

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glass wrote:
    Dziewczyny czy boli was czasem brzuch jak podniesiecie coś ciężkiego? Wczoraj jak głupia dźwignęłam i trochę mnie bolało, ale przyszłam do domu, przespałam się i przeszło. Teraz czasem jak wnoszę wózek po schodach to poczuję napięcie w brzuchu. W pierwszej ciąży pamiętam bolało mnie jak kichałam, ale to raczej było w późniejszych tygodniach.

Jak sie napracuje nabiegam to mnie ciagnie jak na okres w poprzednich ciazach tez tak miałam
    Z tym dzwiganiem to moze sobie odpuść jezeli mozesz albo podnoś tak z nog a nie brzuchem i nie gwałtownie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 20:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak boli mnie brzuch, bardzo często. Dźwigam milion razy dziennie 11 kg diabła. 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 20:44

• iness00 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za miłe przyjęcie przez Was 😚
    Widzę, że piszecie o teście nifty. Ja mam zalecenie wykonania testu Sanco, ale to rozszerzone, ze względu na konfliktowe grupy krwi z mężem. Badanie to jest w stanie określić Rh plodu i dzieki temu wiadomo czy trzeba podawać immunoglobine. Jest to badanie droższe od nifty, a porownalam to mniej wykrywa ewentualnie, tylko to co najważniejsze to ta grupa krwi. Znalazlam też, ze mozna zrobic sam test sanco rhd i wtedy to koszt 300zl. Robiła któraś z Was moze to badanie, albo jakieś inne rozwiązanie proponowano przy konflikcie?

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • Glass Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Jak sie napracuje nabiegam to mnie ciagnie jak na okres w poprzednich ciazach tez tak miałam
    Z tym dzwiganiem to moze sobie odpuść jezeli mozesz albo podnoś tak z nog a nie brzuchem i nie gwałtownie
    Zajmę się pewnie teraz dokumentami, lekami i zastrzykami w pracy czyli tym za co mi płacą, chciałam wtedy pomóc koleżance opiekunce i w sumie się nawet oszczędzałam a wyszło jak zawsze.
    Pierwszy raz jak mnie z Oliwką rwało przy kichaniu to panikowałam :D. Teraz też ma gwiazda jakieś 11 kilo.

l22ndf9h9ev1tba6.png
    2nn3vfxmbuq4kvth.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sierściucha wrote:
    O z tym jedzeniem to jakby o mnie, mnie tez ta 2jka zjada od środka ;)
    My dziś 11 i 4.
    Krew na pappa juz oddany.
    W czwartek i sobote mam usg prenatalne i one prawdę powiedzą.

No kobito! Już Cię miałam wywoływać! xD
    iness00 wrote:
    Dziękuję za miłe przyjęcie przez Was 😚
    Widzę, że piszecie o teście nifty. Ja mam zalecenie wykonania testu Sanco, ale to rozszerzone, ze względu na konfliktowe grupy krwi z mężem. Badanie to jest w stanie określić Rh plodu i dzieki temu wiadomo czy trzeba podawać immunoglobine. Jest to badanie droższe od nifty, a porownalam to mniej wykrywa ewentualnie, tylko to co najważniejsze to ta grupa krwi. Znalazlam też, ze mozna zrobic sam test sanco rhd i wtedy to koszt 300zl. Robiła któraś z Was moze to badanie, albo jakieś inne rozwiązanie proponowano przy konflikcie?

Ja mam grupę Rh- i konflikt w jeszcze innym układzie (konfliktów jest dużo). Przyjmowałam immunoglobulinę w pierwszej ciąży, wtedy jeszcze płatną. Zadziałała jak trzeba, nie wytwarzam przeciwciał antyD, tylko do tego drugiego konfliktu doszło. RhD płodu nie jest wymagane do podania immunoglobuliny, kto Ci to powiedział? Teraz jest refundowana dla wszystkich kobiet Rh- z ujemnym Coombsem między 28tc a 30tc. Żadnych badań nie musisz robić, a już na bank za to płacić (no poza Coombsem za paręnaście zł). Utrzymuję kontakt z dużą grupą konfliktowych mam - RhD płodu oznacza się głównie wtedy, gdy do konfliktu już dojdzie, bo od tego zależy prowadzenie ciąży. A dopłacanie za to oznaczenie i to jeszcze kosztem uboższych badań w zakresie genetyki prenatalnej to jakiś wymysł kopmletny, brzmi jakby ktoś chciał Cię po prostu naciągnąć na badanie, które nic nie wnosi. Ten zastrzyk dostajesz tak czy tak za darmo w ciąży bez względu na grupę dziecka, drugi raz po porodzie dziecka Rh+. Jak masz za co płacić to zrób sobie lepszy test prenatalny ;)

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do reakcji rodziny xD hitem była babcia mojego męża jak był u niej przejazdem i jej powiedział o ciąży. Dodam, że babcia to stara pielęgniara i przy niejednym porodzie była obecna...
    Tekst nr 1: "Ciąć to ją chyba muszą teraz w drugą stronę?"
    Tekst nr 2: "No i jajowody to jej chyba podwiążą?".
    Także ten... xD strach się kłaść na stół :P

Karolka9 lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• Finezja19 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Witajcie :)
    Czy mogę do Was dołączyć?
    Podczytuję Was od jakiegoś czasu, jednak nie miałam odwagi dołączyć, bo stres od wizyty do wizyty czy aby wszystko jest w porządku. W końcu nadszedł ten czas.
    W skrócie o mnie to nasze starania tez trwały długo, bo blisko 3 lata, ale nigdy nie ujrzałam przez ten czas 2 kresek, choć raz na wizycie gin dała mi nadzieję, jednak nie było happy endu wtedy. Przez ten czas zaliczyłam wielu lekarzy, 2 kliniki i w końcu trafiliśmy na tych właściwych. Mialam już wizytę serduszkową, oraz wczoraj kolejną, potwierdzającą, że jest dobrze, dzidziuś rośnie :)
    Termin porodu różnie prognozują jedni na 26, inni na 28 czerwca i bardziej ten drugi termin prawdopodobny. Obecnie 8 tydzień +1 lub 2 dni, nie wiem, którego lekarza słuchać.
    Trzymam kciuki za wszystkie tu obecne kobietki, abyśmy miały bezproblemowe i zdrowe ciąże, a poźniej szczęsliwe dzieciątka :)
    Łączy nas podobny termin, samopoczucie, przeżycia, problemy i obawy jakie napotykamy, policzyłam jest nas aż 52 :) Wspaniale :)
    PS: Finezja to zdjęcie z wczorajszego usg to bezkonkurencyjna petarda dnia :) Na tym etapie taki piękny obraz i ułożenie dziecka udało się uchwycić, szacun dla lekarza :)

Witaj ;) To jesteśmy w tym samym dniu, ja dziś 8+3 i też termin około 26 czerwca ;)
    Zrób sobie suwaczek na babyboom.com to Ci będzie pokazywać :D

Napisz jeszcze gdzie mieszkasz :)

Zdjęcie jest super :D Wisi na lodówce :D

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dziś fatalnie czuje, pół dnia przespałam. Bardzo boli mnie brzuch, dwa jajniki naraz :/

Ogólnie przez dzień jestem nie do życia, dopiero wieczorami jestem w stanie cokolwiek zrobić.
    Ja nie wiem jak wy chodzicie do pracy ;d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 22:07

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czuję się super! Moje dziecko rano wstało i oświadczyło, że chce jechać do babci, więc wywiozłam i miałam luz xD cały dzień pracowałam nad stroną, niestety miała dojść dostawa a jednak nie było i ze śledzenia wynika, że niewiadomo czy jutro będzie :( przynajmniej trochę sprawy księgowe poogarniałam..

Asiulka84 lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• Asiulka84 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Ja się dziś fatalnie czuje, pół dnia przespałam. Bardzo boli mnie brzuch, dwa jajniki naraz :/

Ogólnie przez dzień jestem nie do życia, dopiero wieczorami jestem w stanie cokolwiek zrobić.
    Ja dopiero od ok 2 tygodni lepiej funkcjonuje chociaz nadal zdarzają mi sie drzemki w ciagu dnia. Podobno w drugim trymestrze jest lepiej wiec czekam ;)a bol brzucha nadal czasem mam jak na okres naszczescie sporadycznie. Jak to mój gino mowi jakbym nic nie czula moglabym sie martwic ;)

zi13sek28nq2a06c.png

mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

"Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:

Pierwsza ciąża daje sporo możliwości. 😊

Teraz z chęcią bym poszła do pracy trochę odpocząć. 🤣🤣

Zmęczenie mija tak z upływem 1trymestru.
    Ale u mnie od 20tc były takie bole6, że włosy z głowy chciałam rwac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 22:53

• Yamajka Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w ciązy nigdy brzuch nie bolał, jedynie w dniu spodziewanej miesiączki :D ogolnie jak dotąd lekkie poranne nudności 6-7 t.c od tamtego momentu 0 objawów, ew odbijanie ale tego nie licze :D

efc7fdl.png
    Beta-> 27.09- 4313 mlU/ml
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 08.01.2020 365g-> Jest Syneczek ! :-)
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też już od dawna brzuch nie pobolewa jak na okres, jedynie kłuje mnie po bokach tak jakby jajniki.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:

Ja z rana najgorzej. Zaliczyłam już poranne wymioty. Zdarza mi się to prawie zawsze jak się po wstaniu czegoś napije. Teraz jem samą bułkę w drodze do pracy i trochę to pomaga. A poza tym bardzo sie męczę. Jak robią np pożywkę dla bakterii to tak śmierdzi, że uciekam w najdalsze kąty żeby nie zwymiotować. Osoby nie będące w ciąży mają podobnie, a co dopiero 🤦‍♀️ A jeszcze doszły te bóle brzucha. Wczoraj biegunka w pracy. Czy może być gorzej?! 😫
    I właśnie wczoraj przy kichanie rwało mnie w brzuchu i od razu panikowałam 🤷‍♀️

06.2020 👶🧚‍♀️
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ