CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyObowiązkiem pracodawcy jest przedłużenie umowy do dnia porodu, z pracownicą, która jest w ciąży..
Umowa o pracę przedłużona do dnia porodu rozwiązuje się wraz z dniem urodzenia dziecka. Jednocześnie jest to pierwszy dzień urlopu macierzyńskiego.
Zasiłek macierzyński przysługuje, i pracodawca ubiega się o niego w zusie.nefaste lubi tę wiadomość
-
Nie jest to to samo, ale przepis mówi, że pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu, czyli samo przez się wynika z tego, że nie może pracownicy zwolnić jedynym wyjątkiem jest ogłoszenie upadłości, oczywiście z zachowaniem wszystkich procedur i wyrokiem sądu
Ja ze Stasiem miałam umowę do końca roku, a rodziłam we wrześniu, czyli kilka mcy jeszcze miałam umowę. A teraz w zależności jak się potoczy z porodem, bo umowa mi wygasa tak akurat na stykach. Generalnie się te sytuacje nie różnią niczym, bo tak jak napisałam Paulina - dzień porodu jest ostatnim dniem umowy i jednocześnie pierwszym dniem Twojego urlopu macierzyńskiego. Czyli urlop zaczynasz u pracodawcy i u pracodawcy składasz wszystkie wnioski itd. Po wygaśnięciu umowy obowiązek wypłacenia zasiłku przejmuje za pracodawcę ZUS. Ja ze Stasiem brałam najpierw 100% i potem już w ZUS musiałam składać wniosek żeby dalej dostawać 60%, bo wtedy nie byłam już zatrudniona.08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Asiulka84 wrote:Tak dokladnie ten :)powinnam wtorwk sroda miec dam znac jak dziala. Ja wlasnie tez mialam taka sytuacje w nowy rok pol dnia przeplakalam bo nie czulam maluszka i najgorsze myslu mialam wczoraj gin sam mi zasugerowal ten detektor zebym w razuw co mogla zawsze posluchac serduszka😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2020, 10:26
Ambriel lubi tę wiadomość
-
iness00 wrote:Czytałam właśnie, ze miałaś podobną sytuację, ale nie pisałam sama aby nerwów nie potegowac, także swietnie Cię rozumiem. Czujesz już ruchy dziecka? Czytałam opinie to narzekają jedynie, że nie z każdym telefonem zgra się ten detektor. Moja gin mówiła o innych takich z wyświetlaczem, z wyzszej polki, ale różnica w cenie spora, a myślę że gdy doczekam się ruchów to będę spokojniejsza to zbędny wydatek przepłacać. Nie wiem czy do środy wytrzymam z nie zamówieniem 😊 ale daj znać jak sprawuje się 😊
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
Kinga13 wrote:Nie jest to to samo, ale przepis mówi, że pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu, czyli samo przez się wynika z tego, że nie może pracownicy zwolnić jedynym wyjątkiem jest ogłoszenie upadłości, oczywiście z zachowaniem wszystkich procedur i wyrokiem sądu
Ja ze Stasiem miałam umowę do końca roku, a rodziłam we wrześniu, czyli kilka mcy jeszcze miałam umowę. A teraz w zależności jak się potoczy z porodem, bo umowa mi wygasa tak akurat na stykach. Generalnie się te sytuacje nie różnią niczym, bo tak jak napisałam Paulina - dzień porodu jest ostatnim dniem umowy i jednocześnie pierwszym dniem Twojego urlopu macierzyńskiego. Czyli urlop zaczynasz u pracodawcy i u pracodawcy składasz wszystkie wnioski itd. Po wygaśnięciu umowy obowiązek wypłacenia zasiłku przejmuje za pracodawcę ZUS. Ja ze Stasiem brałam najpierw 100% i potem już w ZUS musiałam składać wniosek żeby dalej dostawać 60%, bo wtedy nie byłam już zatrudniona. -
Kwotowo 100% i 60% a 80% wychodzi na to samo, chyba ze twoj macierzynski wyniesie ponizej 1000zl to wtedy masz wyrownanie do tej kwoty pelnego tysiaca to w takim wypadku lepiej wziąć 100% i 60%
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2020, 12:57
-
nick nieaktualnynefaste wrote:Kwotowo 100% i 60% a 80% wychodzi na to samo, chyba ze twoj macierzynski wyniesie ponizej 1000zl to wtedy masz wyrownanie do tej kwoty pelnego tysiaca to w takim wypadku lepiej wziąć 100% i 60%
Ja wolę 80%, To i tak jest mega odczuwalnie mniej. U mnie to ponad 500zl.🤦🏻♀️ -
Rozumien musze sobie to dobrze przeliczyc
Co do ruchow gdzie czujecie?
Ja nie wiem czy mózg plata mi figle albo poczulam 2 pukniecia mam problem z jelitami i jak nie poczuje kilka razy to nie bede miala pewnosci. Miedzy spojeniem lonowym a pepkiem na samym srodku czulam jakby macica twardniala i bylo takie puk puk i chybq teraz jak pisze raz jestem 1 raz w ciazy tzn 1 tak daleko i nwm na samyk srodku pod pepkiem to juz chyba nie jelita ? -
Dabria wrote:Rozumien musze sobie to dobrze przeliczyc
Ja nie wiem czy mózg plata mi figle albo poczulam 2 pukniecia mam problem z jelitami i jak nie poczuje kilka razy to nie bede miala pewnosci. Miedzy spojeniem lonowym a pepkiem na samym srodku czulam jakby macica twardniala i bylo takie puk puk i chybq teraz jak pisze raz jestem 1 raz w ciazy tzn 1 tak daleko i nwm na samyk srodku pod pepkiem to juz chyba nie jelita ?Emi21 lubi tę wiadomość
~~~~~~~~
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ANA - ujemne
▪endometrioza 1 stopień
Wlasnie wracam z kupionym wozkiem ale sie ciesze jak dzieciak 😀
PLPaulina, Beti82, shelby*, Pati96, Rub45, Izape_91, Bera1983, Alma84, Finezja19, Moniquue, Aniulek.Ka, Pati., MałaMiss, KatWomanDo lubią tę wiadomość
~~~~~~~~
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ANA - ujemne
▪endometrioza 1 stopień
PLPaulina wrote:Ale chyba 60% z najniższej krajowej to wychodzi ponad 1tys. 🤔
Ja wolę 80%, To i tak jest mega odczuwalnie mniej. U mnie to ponad 500zl.🤦🏻♀️
Napisalam, ze jest to uzaleznione od wysokosci zasilku macierzynskiego. Jezeli ma przepracowane 12 miesięcy na najnizsza krajowa to jest tak jak piszesz. Jezeli nie, zasilek bedzie nizszy.
-
Dabria wrote:Rozumien musze sobie to dobrze przeliczyc
Ja nie wiem czy mózg plata mi figle albo poczulam 2 pukniecia mam problem z jelitami i jak nie poczuje kilka razy to nie bede miala pewnosci. Miedzy spojeniem lonowym a pepkiem na samym srodku czulam jakby macica twardniala i bylo takie puk puk i chybq teraz jak pisze raz jestem 1 raz w ciazy tzn 1 tak daleko i nwm na samyk srodku pod pepkiem to juz chyba nie jelita ?
Ja tak dzisiaj mialam, poczulam gule😁 mala sie rozpychala, cos mnie podkusilo delikatnie nacisnac palcem i sie gadzina przesunela obok 🙄😁 -
Finezja19 wrote:Dziewczyny podsyłajcie linki do łóżeczek jak macie sprawdzone bo ja już sama nie wiem co wybrać 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Finezja19 lubi tę wiadomość
-
Alma84 wrote:My mieliśmy też jako pierwsze Chicco Next. I każdemu będę polecać. A drewniane mam z firmy Klupś Meble. Białe, razem z komodą w komplecie, a na komodzie ściągany, drewniany przewijaka.
A pod jakimi względami najbardziej Ci się sprawdziło to chicco ?
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻