CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAle żeście się dziewczyny rozpisały
Jeśli chodzi o kartę ciąży- mnie nie założyła. Ja dzisiaj miałam usg transvaginalne ale to tylko usg bez wizyty ginekologicznej. Taka wizyta 14.10.
Cieszę się z każdych dobrych wyników i gratuluję bijących malutkich pikawek
U mnie również, ale nie mam podanego jak szybko. Według OM 6t3d, według USG 6t1d, 4,7 mm więc mała różnica
Widziałam jak pika...
Chyba że jakiś wynik o tym mówi a ja nie wiem...
Co do tego kiedy powiedzieć- myślę że to sprawa indywidualna. Ja pracuję z tatą, jakbym powiedziała żeby po mnie nie przyjeżdżał to by od razu wiedział co i jak, a zresztą mój wypaplał wszystkim xD
Nana, łatwo mówić- nie stresuj się, ale to prawda. Nic ci to nie pomoże a może zaszkodzić z betą najważniejsze by rosła, nie daj sobie wmówić że jak jest za mały % wzrostu to źle (ja tak miałam w zeszłym tygodniu w szpitalu a serducho pik pika .)
Może owu się przesunęła albo miałaś późno zagnieżdżenie?
Trzymam mocno kciukiOlciak lubi tę wiadomość
-
A więc tak test Papa wykonuje się razem z pierwszym USG prenatalnym i ich połączone wyniki dają prawdopodobieństwo dla danej wady. Test Papa bada poziom białka PAPP-A oraz wolnego beta hCG we krwi. I ich wartości oraz relacja do siebie dają prawdopodobieństwo danej wady:
Gdy wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM – zespół Downa;
Gdy wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM – zespół Edwardsa lub zespół Pataua;
Gdy wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM – zespół Turnera;
Gdy fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM – triploidie.
Mi po zrobieniu testu Papa ryzyko wzrosło z 1:14251 na 1:394!! Więc sobie wyobrażacie mój strach. A wyniki nie były najgorsze fb-HCG 5,5MoM ale to już więcej niż 2,52, a Pappa 1,599 MoM.I to wystarczyło, bym dostała skierowanie na amio i miała zepsute kolejne 6 miesięcy ciąży.
Test bierze też pod uwagę wiek matki, więc im bliżej 35 roku życia tym gorzej. A potem jak się okazało suplementacja progesteronu również nie jest obojętna, choć w internecie zdania są podzielone. Mam nadzieję, że coś rozjaśniłam
Co do Nifty, niestety to jest już zaawansowane badanie genetyczne i koszt to ok 2,5 tysiąca ;/ I dlatego go nie zrobiłam te 2 lata temu, bo mnie nie było stać, a nie spodziewałam się, że będę miała potrzebę. Dlatego teraz zbieram już kasę, by mieć na listopad.
Także kochane serduszka to jedno, jak przyjdzie czas badań genetycznych to będzie dopiero stressss.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 21:15
Beti82, Malmal lubią tę wiadomość
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
nick nieaktualnyZieziulka wrote:A więc tak test Papa wykonuje się razem z pierwszym USG prenatalnym i ich połączone wyniki dają prawdopodobieństwo dla danej wady. Test Papa bada poziom białka PAPP-A oraz wolnego beta hCG we krwi. I ich wartości oraz relacja do siebie dają prawdopodobieństwo danej wady:
Gdy wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM – zespół Downa;
Gdy wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM – zespół Edwardsa lub zespół Pataua;
Gdy wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM – zespół Turnera;
Gdy fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM – triploidie.
Mi po zrobieniu testu Papa ryzyko wzrosło z 1:14251 na 1:394!! Więc sobie wyobrażacie mój strach. A wyniki nie były najgorsze fb-HCG 5,5MoM ale to już więcej niż 2,52, a Pappa 1,599 MoM.I to wystarczyło, bym dostała skierowanie na amio i miała zepsute kolejne 6 miesięcy ciąży.
Test bierze też pod uwagę wiek matki, więc im bliżej 35 roku życia tym gorzej. A potem jak się okazało suplementacja progesteronu również nie jest obojętna, choć w internecie zdania są podzielone. Mam nadzieję, że coś rozjaśniłam
Co do Nifty, niestety to jest już zaawansowane badanie genetyczne i koszt to ok 2,5 tysiąca ;/ I dlatego go nie zrobiłam te 2 lata temu, bo mnie nie było stać, a nie spodziewałam się, że będę miała potrzebę. Dlatego teraz zbieram już kasę, by mieć na listopad.
Także kochane serduszka to jedno, jak przyjdzie czas badań genetycznych to będzie dopiero stressss.
Ja osobiście zastanawiam się nad tymi badaniami... Jeśli gin powie bym zrobiła to zrobię. Nie wiem jak Wy dziewczyny ale nie powinnam należeć do grupy ryzyka, w mojej rodzinie, nawet tej dalekiej, nie dochodziło do problemów wad genetycznych, ze strony mojego też nie. Wiek również nie wskazuje na jakieś problemy, a że jestem osobą bardzo nerwową to boję się że mini prawdopodobieństwo będzie powodem do nerwów i stresu którego chcę unikać jak ognia. Wystarczy że z plamieniem poleciałam i tydzień czekałam na wyrok x.x
A tak z innej beki... Co się dzieje z paskami?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 21:49
-
Dabria wrote:Ja wzielam nowy suwaczek ze strony http://fajnamama.pl/suwaczki
-
Dziewczyny u mnie początek 6 tygodnia, ale nie mam jakichś mega objawów jedyne co to piersi troszkę pobolewaja, dzisiaj zrobiłam betę, pierwsza wizyta dopiero w poniedziałek 😲Starania od 01.2018
Kwiecień 2019 - [*] 6 tc
30.09.2019 - beta 124,5 ❤️ (4t+5)
02.10.2019 - beta 430,6 ♥️ (5t+0)
10.10.2019 - beta 5673,0 ♥️ (6t+2)
14.10.2019 - jest pęcherzyk z ciałkiem żółtym
28.10.2019 - jest już ♥️, fasolka ma 1,5 cm
Encorton
Duphaston
Heparyna
Euthyrox -
belly_love wrote:Dziewczyny u mnie początek 6 tygodnia, ale nie mam jakichś mega objawów jedyne co to piersi troszkę pobolewaja, dzisiaj zrobiłam betę, pierwsza wizyta dopiero w poniedziałek 😲
Ja też czuję tylko piersi, no i odczuwam bóle tak jakby okresowe. Raz na jakiś czas brzuch mnie pobolewa, jeszcze przewiało mi plecy w pracy to już w ogóle panikuję, bo nie wiem czy to czasem nie bóle z krzyża. Ale tylko spokój może nas uratować. Także wdech i wydech i pozytywne nastawienie 😉belly_love lubi tę wiadomość
-
U mnie wczoraj kolejna wizyta. Było 5+0 - pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i jakaś malizna obok, ale jeszcze bez . Kolejną wizytę mam umówioną na 17.10 - zrobimy tylko usg, żeby zobaczyć, czy serduszko się pojawiło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 09:35
Tymuś (*) - 26 stycznia 2017, 10 tc
Bliźniaki (*) - 30 sierpnia 2017, 11 tc
Ciąża biochemiczna - wrzesień 2019
Talita(*) - 31 października 2019, 9 tc
Maluch(*) - 20 lipca 2021, 6 tc
Zdrowy Synek Ur. 8 sierpnia 2022 -
Ustawienia - spolecznosc - twoj opis na forum - wkleic link ze strony fajna mama suwaczek
A na stronie jak wejdziesz od razu masz do wybrania suwaczek i potem znacznik wybierasz a nastepnie ost dzien miesiaczki i wtedy masz link BBCode kopiuj wklej do opis na forumWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 09:36
Martunka88 lubi tę wiadomość
-
Melisandra wrote:U mnie wczoraj kolejna wizyta. Było 5+0 - pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i jakaś malizna obok, ale jeszcze bez . Kolejną wizytę mam umówioną na 17.10 - zrobimy tylko usg, żeby zobaczyć, czy serduszko się pojawiło.
Ja jutro idę na spontaniczną wizytę, to będzie 5+6 i chciałabym chociaż tyle zobaczyć, ale się nie nastawiam. Bardziej chcę obczaić nową lekarkę, jeszcze u niej nie byłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 09:37
Kraków
FV R2_4070A-G hetero, MTHFR_1298A-C hetero
kariotyp ok
grudzień 2017 - ciąża biochemiczna
lipiec 2018 - puste jajo płodowe, łyżeczkowanie
październik 2019 - puste jajo płodowe, poronienie -
Testów genetycznych, szczerze powiedziawszy, nie planuję. Jeśli coś by wyszło i tak nie planuję terminacji ciąży. Uważam, że byłyby dla mnie tylko dodatkowym stresem. Nie wiem, co na to powie lekarz, bo w naszym przypadku, po 3 poronieniach pewnie może być różnie. Cały czas nie mogę uwierzyć, że idzie to wszystko do przodu. wczoraj na wizycie byłam przekonana, że będzie po wszystkim. Mam nadzieję, że w którymś momenciebędę się stresowała trochę mniej...
Tymuś (*) - 26 stycznia 2017, 10 tc
Bliźniaki (*) - 30 sierpnia 2017, 11 tc
Ciąża biochemiczna - wrzesień 2019
Talita(*) - 31 października 2019, 9 tc
Maluch(*) - 20 lipca 2021, 6 tc
Zdrowy Synek Ur. 8 sierpnia 2022 -
Melisandra wrote:U mnie wczoraj kolejna wizyta. Było 5+0 - pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i jakaś malizna obok, ale jeszcze bez . Kolejną wizytę mam umówioną na 17.10 - zrobimy tylko usg, żeby zobaczyć, czy serduszko się pojawiło.
Widzę że jesteśmy w identycznym dniu ciąży też wczoraj miałam usg. I mam umówiona wizytę na 16 ale boję się że za wcześnie jeszcze bedzie może zmienię tak jak ty na 17Mikołaj❤
3× aid nieudane abovo Lublin
Rok 2019 0% morfologia
InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
6 zapłodnionych-5 blastek
23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
Czekają ❄❄❄
10.01 transfer 4AB
5dpt kreska na teście
10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
7.02-28dpt 0.62mm ❤
13.02- 7t4d 1.3cm😍
26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙
MTHFR 6777C-T hetero
PAI- 1 4G homo -
Cześć dziewczyny! Dołączam do Was!☺️🎉🎉🥂🍾
7 tydzień że mną! Wczoraj byłam u ginekologa i jest bijące serduszko, a mały gzubek mierzy 0,48 cm!
Jestem przeszczęśliwa! 😍 😍PLPaulina, Bunia89, Beti82, alicjaaa_d, Wombat, Karolka9, Martunka88, Dabria, Zieziulka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tak w ogóle to chciałabym się w wami powoli przywitać przychodzę z wątku In vitro. Udało się za 1 razem. Starałam się o ten mały cud 5 lat. I wierzę że zobaczę go w czerwcu wstępny termin 10czerwca wizyta planowana na 16.10
Bunia89, Beti82, alicjaaa_d, Karolka9, Martunka88, Kinga13, Dabria, Zieziulka, mila_88 lubią tę wiadomość
Mikołaj❤
3× aid nieudane abovo Lublin
Rok 2019 0% morfologia
InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
6 zapłodnionych-5 blastek
23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
Czekają ❄❄❄
10.01 transfer 4AB
5dpt kreska na teście
10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
7.02-28dpt 0.62mm ❤
13.02- 7t4d 1.3cm😍
26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙
MTHFR 6777C-T hetero
PAI- 1 4G homo -
Milli wrote:Cześć dziewczyny! Dołączam do Was!☺️🎉🎉🥂🍾
7 tydzień że mną! Wczoraj byłam u ginekologa i jest bijące serduszko, a mały gzubek mierzy 0,48 cm!
Jestem przeszczęśliwa! 😍 😍
Na kiedy masz termin i skad jestes?