👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
korallik, mi w 17tc dopiero pierwszy raz sprawdzał gin szyjkę (tak mi wypadała wizyta akurat), normą jest sprawdzanie od usg połówkowego tak naprawdę, nie masz się czym martwić👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Mal86 wrote:Dziewczyny u mnie 16 tc i antybiotyk duomox2x1 zapalenie górnych dróg oddechowych i angina 38 stopni .pięknie Co? Najgorszy ten antybiotyk .Brała któraś antybiotyk?
-
Sunday_92 wrote:Lekarz sam mnie od początku zachęcał do ruchu także wie, na zwolnienie też mnie póki co nie wysłał, stwierdził tylko, że jak do kolejnej wizyty się skróci to niestety posypią się zakazy 😂 mam nadzieję, że ta luteina pomoże, ale zastanawiam się jak to powinno wyglądać na tym etapie. Jedyne normy które znalazłam są dla badania połówkowego (żeby było powyżej 25mm), nie wiem czy w ogóle jest norma dla 16 TC, plus zastanawiam się czy możliwe, że ona się nie skraca tylko po prostu taka była od początku (bo pierwszy raz miałam mierzoną).
Ps. Dostałam na Gwiazdkę książkę o ciąży mamy ginekolog, bardzo polecam -
Tak se myślę,że mi chyba nadal szyjkę. Bo kazał iść na fotel i mi paluchem coś sprawdzal, stwierdził że jest Dobrze. I jeszcze jakimś papierkiem coś sprawdzal i też mówił ,że jest ok 😏
No agina to w sumie tylko antybiotyk. Angina nieleczona ma wiele złych powikłań 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2022, 21:58
-
Ja miałam badanie szyjki USG przezpochwowym.
Co do książki mamy ginekolog, naprawdę fajnie napisana, mimo że jakąś wielką fanką jej nie jestem, to książka mnie bardzo zainteresowała. -
Ewk@ wrote:Tabela 1. Tydzień ciąży, długość szyjki a ryzyko zakończenia ciąży w %
Podsyłam link do źródła:
https://podyplomie.pl/ginekologia/31236,niewydolnosc-szyjki-macicy -
Ja książkę mamyginekolg też polecam podoba mi się sposób jaki jest napisana w pierwszej ciąży miałam W oczekiwaniu na dziecko ale to jakoś tak treści które można znaleźć w aplikacjach ciążowych.
Co do szyjki macicy to ja jeszcze nie miałam badanej przez USG dopochwowe ale zawsze mam na wizycie fotel. Ale dobrze że piszecie o tym bo ja wolę zapomniałam a tak będę pilnować :p jak mi lekarz na polowkowych 19 stycznia nie zbada to poproszę porwadzacego tym bardziej że w pierwszej ciąży nie miałam jakieś długiej szyjki i byłam dłuższy czas na luteine -
Anulka87 wrote:Tak se myślę,że mi chyba nadal szyjkę. Bo kazał iść na fotel i mi paluchem coś sprawdzal, stwierdził że jest Dobrze. I jeszcze jakimś papierkiem coś sprawdzal i też mówił ,że jest ok 😏
No w tym sezonie to nawet zwykle przeziębienia są cięższe niż zwykle. W zeszłym roku u mnie w domu (dzięki dzieciom) panowały jelitowki, zaś przeziębienia były light. A w tym roku ani jednej grypy żołądkowej, ale za to grypy, zapalenia ucha i przeziębiania z gorączką. 🙄
-
Moja szyjka ma 3cm, badał mi gin i powiedział ze wszystko super, a miałam takie napierania na szyjkę.
Ja siedzę w labie bo mam test obciążenia glukoza. -
Anulka87 wrote:A macie jakieś rzetelne strony o zmianach w urlopie macierzyńskim,tacierzynskim,ojcowskim? Niby miały być zmiany,ale w sumie nic nie widzę.
-
Sunday_92 wrote:Te zmiany to na razie tylko projekt ustawy, także typowo rzetelnego źródła ciężko poszukać. Zmiany mają wejść najprawdopodobniej od kwietnia, główna zmiana to wydłużenie urlopu rodzicielskiego o dodatkowe dwa miesiące (z obecnych 32 tygodni do 41 tygodni). Ten dodatkowy wymiar w praktyce będzie dedykowany ojcom, przepadnie, jeśli nie go nie wykorzystają. Te dwa dodatkowe miesiące będą płatne, ale nie w pełnej wysokości. Rodzic dostanie w tym czasie zasiłek w wysokości 70 proc. podstawy wymiaru.
Czyli rozumiem,że na macierzyńskim mogę mieć przez cały rok 80 procent pensji? Bo właśnie też niby mają to zmniejszyć. -
Ja miałam rozmowę z moimi HRami i jeżeli wejdzie w kwietniu to nas obejmie. Nie wiadomo jakie będą przepisy przejściowe więc nie wiadomo co jeżeli dziecko urodzi się przed wejściem w życie ustawy, ale w 2023 (bo teoretycznie te zmiany wymusza dyrektywa unijna i w życie powinny wejść już w sierpniu 2022).
Tak, Ty możesz mieć rok na dokładnie 81%, a ojciec ma dwa tygodnie (100%), 2 dni urlopu okolicznościowego (100%) i te 9 tygodni 70%. Z czego to jest tylko projekt na razie, nie podpisana ustawa, także żaden pewnik. Mam dostać maila od HRow z aktualizacją jak tylko podpisząAnulka87 lubi tę wiadomość
-
A czy te 9 tygodni ojciec będzie mógł wykorzystać podczas macierzyńskiego matki czy dopiero po tym jak ona wykorzysta urlopy?❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Sunday_92 wrote:Ja miałam rozmowę z moimi HRami i jeżeli wejdzie w kwietniu to nas obejmie. Nie wiadomo jakie będą przepisy przejściowe więc nie wiadomo co jeżeli dziecko urodzi się przed wejściem w życie ustawy, ale w 2023 (bo teoretycznie te zmiany wymusza dyrektywa unijna i w życie powinny wejść już w sierpniu 2022).
Tak, Ty możesz mieć rok na dokładnie 81%, a ojciec ma dwa tygodnie (100%), 2 dni urlopu okolicznościowego (100%) i te 9 tygodni 70%. Z czego to jest tylko projekt na razie, nie podpisana ustawa, także żaden pewnik. Mam dostać maila od HRow z aktualizacją jak tylko podpiszą
Od siebie dodam,że tata może skorzystać z 2 tygodni opieki na mamę,po porodzie. Można to załatwić w szpitalu,po wypisie po porodzie lub u swojego rodzinnego. Płatne 80 procent.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 10:30