👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Mam takie pytanie do Was, troche wstydliwe czy Wasz wargi sromowe mniejsze powiększyły się w ciąży, że sa bardziej widoczne?
A drugie pytanie czy to normalne, że cała noc czuje ruchy, kopnięcia dziecka? (19 tyd)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 04:17
-
Liliili wrote:Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Mam takie pytanie do Was, troche wstydliwe czy Wasz wargi sromowe mniejsze powiększyły się w ciąży, że sa bardziej widoczne?
A drugie pytanie czy to normalne, że cała noc czuje ruchy, kopnięcia dziecka? (19 tyd)
Nie zauważyłam takiej analogii. Ale myślę że da się to wytłumaczyć tym, że pod wpływem hormonów dochodzi do przekrwienia tej przestrzeni, zwiększa się przepływ krwi w całej miednicy i podatność na rozciąganie. Jeśli nie odczuwasz jakiegoś bólu czy dyskomfortu z tym związanego to myślę że to norma.
Co do ruchów - najpewniej tak, to normalne albo trafił ci się wyjątkowo ruchliwy maluch albo masz dużą wrażliwość na ruchy, może łożysko na tylnej ścianie? Ja dzisiaj 19+5 i szczerze to rzadko kiedy czuję mojego, głównie wieczorami między 18 a 21 i czasem w nocy, w ciągu dnia chyba śpi 😉 -
Liliili wrote:Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Mam takie pytanie do Was, troche wstydliwe czy Wasz wargi sromowe mniejsze powiększyły się w ciąży, że sa bardziej widoczne?
A drugie pytanie czy to normalne, że cała noc czuje ruchy, kopnięcia dziecka? (19 tyd)
Co do warg to tak. Może tak być a przynajmniej możesz mieć takie odczucie. Ja np mam czasami wrażenie "otwartej pochwy", uważam też że są jakieś bardziej rozchylone. To pewnie przez lepsze ukrwienie. Kolor sromu też delikatnie się zmienia.
W ciągu dnia też czujesz ciągle? Wczoraj czytałam wpis jednej laski, że jej bobas pomylił dzień z nocą i jej spać nie daje więc, to możliwe.🩷 Julka 25.05.2023 -
Ja dzisiaj 18plus3 i od kilku dni słabo,ale czuje ruchy ❤️
A Młody ma afty na gardle,całe szczęście,że to nie angina 🙏🏻 ale co 200 zł mniej na wizytę domowa w sobotę,to nasze... -
Anulka, wygląda na to, że syn przechodzi pierwszą w swoim życiu opryszczke. Ale to niestety tak wygląda u dzieci.
Anulka87 lubi tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:Edka, najważniejsze dla mnie,że to nie angina 🙏🏻
Jakie seriale polecacie na wieczór? Ja aktualnie oglądam Ginny and Georgia,ale coś jeszcze pod Męża by się przydało.
Jak dla męża to Peaky Blinders
Fajne seriale oferuje apple tv.🩷 Julka 25.05.2023 -
Wróciłam z wizyty.
Szyjka z 4 cm skróciła się do 3 cm przez trzy tygodnie.
Za dwa tygodnie kontrola i ewentualnie pessar.
Młoda ma 206 g❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
zazu wrote:Wróciłam z wizyty.
Szyjka z 4 cm skróciła się do 3 cm przez trzy tygodnie.
Za dwa tygodnie kontrola i ewentualnie pessar.
Młoda ma 206 g
-
Sunday_92 wrote:O kurcze rozumiem, że tu problemem jest to, że się skróciła, a nie, że ma 3cm? Progesteron nie daje rady?❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
zazu wrote:Tak, problemem jest to że się tak szybko skraca. U mnie to się działo w każdej ciąży także bez zaskoczenia. Ale nerwy i tak są. W ciąży z synem miałam 1,87 cm zdaje się w 18 albo 19 tygodniu. Z córką w 21 tygodniu 2,6 cm. Teoretycznie w dolnej normie ale z racji tego jak poprzednia ciąża przebiegała też miałam pessar. No teraz się zapowiada podobnie.
U mnie szyjka 3.1cm, ale na przestrzeni miesiąca się nie skróciła, więc lekarz stwierdził, że najprawdopodobniej już tak po prostu mam, zobaczymy za dwa tygodnie. -
Moja mała też wierci się niesamowicie, mam wrażenie, że bez przerwy, czy noc czy dzień. Syn był dużo spokojniejszy, wyczuwałam go zwykle raz dziennie, a tu czuje wiercenie cały czas. Mam nadzieję, że to już nie świadczy o jej temperamencie xD jutro mam połówkowe, idę z mężem, co mnie mega cieszy, bo w pierwszej ciąży przez covid nie mógł być ze mną na żadnej wizycie.
Sunday_92 lubi tę wiadomość
-
Ja też po wizycie, mały waży 324 gramy, szyjka długa i zamknięta. Na oko lekarza wszystkie parametry anatomiczne i rozwojowe w normie - serducho, mózg, wszystko elegancko. Za tydzień połówkowe, ale jestem bardzo pozytywnie nastawiona, ciszę że że maly rośnie proporcjonalnie, zgodnie z siatką centylową i te gorsze przepływy z pierwszego trymestru nie daja o sobie znać 💪
Zazu kciuki żeby szyjka na kolejnej kontroli wróciła do normy 🤞🍀
Sunday_92, edka85 lubią tę wiadomość
-
Ja już po prostu chce mieć to z głowy. Chce mieć założony i czuć się bezpieczniej.
Sunday jeśli to jest Twoja wyjściowa długość to jak najbardziej jest wszystko ok 👍
Namisa ale już duży okruszek. Ta druga o lowa ciąży zawsze szybciej zlatuje więc teraz to już powoli tematy porodowe wjadą chyba na forum 😊Namisa, Sunday_92 lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Oj tak ta druga połowa leci szybciej ale potem zwalnia przed porodem i się dłuży tak było u mnie 😅 Henio wczoraj i dziś też większą aktywność ma może więcej czuję bo już nie ma znaczenia co robię to co jakiś czas kopniak jest. Ja zgodnie ze swoimi postanowieniami zaczęłam robić zamówienia jakiś ubranek na vinted bardziej letnich bo mam same zimowe. Potem pewnie w okolicy marca/kwietnia wleci apteka, fotelik i coś żeby zastąpić kosa Mojżesza. Resztę chyba mamy :p Na początku maja chce mieć wszystko aby spakować walizkę spokojnie czekać 🤭 ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu :p my jutro mamy powtórkę połówkowych mam nadzieję że dalej będzie wszystko dobrze
-
Dziewczyny, czy Wy też spicie w dzień?
Ja miałam taki okres w pierwszym trymestrze że spałam ze dwa tygodnie. Pot.przeszlo a teraz wróciło ze zdwojoną siła...
Zastanawiam się czy to norma czy przejmować się że to jakaś cukrzyca ciążowa lub coś tego typu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2023, 15:55