X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 28 marca, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zaczynam bać jak pyknie to 30. Oznacza to, że 7 tygodni i ciąża donoszona i ten mały człowiek musi wypełznąć, a ja musze się nim zająć, bo będzie ode mnie zależny 🫣Ja miałam psa, kota, a nie dziecko!😅
    Moja znajoma, co prawda jest +3 tygodnie, ale z terminem na 18.05, dostała skierowanie na cc na 30.04. I skoro ona zaraz się rozpakuje to niedługo po niej ja😧

przygodami66, Alex_92, eeemakarena lubią tę wiadomość

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przeczytałam Wasze historie i jesteście dzielne i twarde babki!

Mnie chyba najbardziej przeraża perspektywa porodu, później niech się dzieje, ogarniemy bobasa :-D

age.png
  • Herbaciana Ekspertka

Wysłany: 28 marca, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tez melduję po III prenatalnych, 1570g małego człowieka. Mały nie do końca współpracował, jak zwykle zresztą, ale wydaje się, że wszystko w porządku 💙

Dziewczyny, przypomnijcie jakie materacyki do łożeczek kupowałyście. Wiem, że była o tym mowa, ale oczywiście myślałam, że zapamiętam, nie zapisałam i z moim baby brainem nie pamiętam kompletnie.

I jeszcze jedno tak całkiem poza dziecięcą tematyką, macie do polecenia jakąs apke na zasadzie planner albo check lista, żeby można tam było ustawić priorytety tych zadań i miały do tego dostęp dwie osoby? Tak bardzo dużo rzeczy mi się nawarstwia, że muszę sobie jakoś to zorganizować. A że Małż tylko rzuca w przestzreń w trakcie dnia jak mu się akurat przypomni co by trzeba było zrobić to niech to gdzieś wpisuje chociaż sam.

przygodami66, amoze, Biedronka@, Elza1234, Gusia_, CelinaJan, Werzol, kasssia, Revolutionary , Cel95, Lauraa, Nosa, KarolaKinga, Szarotka12, Alex_92, Margareetka, Anuncja, Truuskaawka, eeemakarena lubią tę wiadomość

Ona: 34
    monitoring cykli ok
    histeroskopia ok
    sonoHSG ok
    AMH 02.24: 2,32 09.24: 1,27

On: 37
    mali żołnierze w opłakanym stanie :(
    teratozoospermia

11.2021 ciąża poroniona
    01.2023 początek diagnostyki
    05.2024 rozpoczęcie procedury
    2.06 start 💉
    7.06 monitoring
    10.06 monitoring
    12.06 monitoring
    14.06 punkcja
    pobrano 7🥚 do zapłodnienia nadawały się 4🥚
    19.06 mamy 1 zarodek: 4BA❄️
    15.07 FET ❌
    27.09 naturalny cud, beta1460mIU/ml
    30.09 beta 4823mIU/ml
    10.10 mamy serduszko ❤️🥰
    💙

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja faktu porodu się nie boję ale boję się tego jak będzie po 🫣 czy dam radę z dwójka dzieci, jeszcze to lato wakacje starsza będzie w domu a nie w szkole, bez pomocy mojej mamy, mąż wróci do pracy a ja co?!
    Dociera to do mnie dopiero teraz 🫣
    Szwagierka przyjedzie z Włoch w sierpniu dopiero z dwiema swoimi dorosłymi już prawie córkami to wiem że mi pomogą bo już się zapowiedziały ale gdzie tam sierpień 😳

Amelia 23.12.2015 🩷
    Hania 10.06.2025 🩷
  • amoze Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa to prawda, ten 30 tydzień brzmi bardzo poważnie 🫣
    Ale jest w nim jakaś magia, która mimo wszystko daje takiego wielkiego kopa do działania i milion procent do mobilizacji :)

Teraz to już serio pyknie tak, że nim się objerzymy to będziemy się dzielić datą urodzin, kg i cm :p oby tylko wielkanoc przetrwać, później majówkę i powoli będziemy się rozpakowywać :)

Piękne to jest, serio! :)

Elza co do ruchów to moja też wczoraj była wielkim leniuchem, obudziłam mnie około 5.30, trochę się powierciła i cisza. Zjadłam śniadanie - nic, po kawie też spokój, później poszłam pod ciepły prysznic dalej cisza... tak się zaczęłam tym jej spokojem denerwować, że szok. Zjadłam kawałek mega słodkiego ciasta i nic.. przyszedł czas żeby wyjeżdżać do lekarza, a moje nerwy były uruchomione na 100%, po trasie przed lekarzem zajechaliśmy do McDonalda, Zjadłam kanapkę, popiłam colą i shakeem i nic... nawet delikatnego kopnięcia. U lekarza powiedziałam od razu, że dziś od rana jakoś kiepsko jeśli chodzi o ruchy i że od kilku godzin pomimo usilnych wysiłków się mała jędza nie odzywa to powiedział, żebym od razu kładła się na USG i o dziwo nasza żmija sobie chillowała i tak śmiesznie łykała płyn owodniowy w postaci (pewnie) resztek z McDonalda 😅 ale co mi strachu napędziła to moje... z każdym kolejnym przyłożeniem sondy zaczynała się wierzgać, więc nie na rękę jej były podglądy i przeszkadzanie w jedzeniu :p Po tej akcji wyciągnęłam z szafy zapomniany już detektor tętna i po prostu jak będzie znowu miała na wszystko wywalone i kilka godzin bezruchu to będę ją gnębić tym detektorem 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 09:28

Lauraa, eeemakarena lubią tę wiadomość

Aniela ❤️ 4020g, 57cm, 06.06.2025
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Dzisiaj rano czułam jakby mały chciał wyskoczyć przez pępek 😅🫢
    Mnie też przeraża i zarazem ekscytuje wizja tego że za dwa miesiące mogę już “na legalu” urodzić 🫢 też właśnie się zastanawiam jak będzie to wszystko wyglądać, czy sobie poradzimy i jak teraz będzie wyglądać nasze życie 🥹 w dodatku przed porodem czeka nas jeszcze przeprowadzka więc tak na prawdę dwie wielkie życiowe zmiany w jednym czasie

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na szczęście się nie nauczyłam, że ktoś nam pomaga. Musimy radzić sobie sami i mam ta świadomość. Na nikogo nie liczę . W sumie co by mieli robic,to moje dzieci nie ich, to ja je musze obrobić😅
    My mamy przerwę miesięczna w przedszkolu więc młody też będzie w domu a mąż w pracy. No ale jechać nad jezioro albo do parku można jechać to i czas zleci.
    Obiad w lecie zrobić to chwilą,zakupy fajnie się robi bo latem jechać rano na targ to przyjemność ,no i spacer zaliczony z rana.
    Póki jest lato to się chce żyć ,gorzej reszta pór roku

event.png
  • Malinaaa2024 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od dwóch dni też ruchy są bardzo słabe, byłam kontrolnie na wizycie we wtorek to wszystko dobrze, nogi na głowie i chill, dopiero pod KTG zaczął szaleć a potem znów cisza i tak do dzisiaj. Biorę Tamivil i zastanawiam się czy to może być kwestia tego? Plus na wizycie był główka w dół, a od wczoraj jeśli w ogóle kopnie to czuję tylko na dole, więc chyba obrócił się nóżkami do dołu… strasznie stresujące są te sporadyczne ruchy, kiedy już wcześniej robił taką imprezę, nie wiem czy jechać gdzieś skonsultować? Bo w sumie jest tak samo jak w dniu kiedy bardzo się stresowałam i miałam wizytę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 09:32

• xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plan na dziś to wizyta u dentysty 😅 chce też w końcu zamówić ten nebulizator, na szczęście już wybrany. Dziewczyny które zdecydowały się na wózek ROAN IVI skąd zamawiałyście prześcieradła do gondoli? I w jakim rozmiarze? Karton z wózkiem jest tak zasypany innymi rzeczami że nie dam rady go wyciągnąć żeby zmierzyć 😅 muszę też domówić pieluszki bo mam na razie 10 tetrowych i chyba z 6 muslinowych, ale kompletnie nie wiem skąd 🤔

age.png

Wysłany: 28 marca, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze powiem Cie ze solidną ilość cukru potrafisz w siebie wpakować 🤣
    Mieście na uwadze ,że cukier dzoeci podudzi ale jeśli jest go za dużo to potrafi sprawić ze są spowolniale. Gdzieś pokazywali badania,gdzie za duża ilość cukru powoduje u dzieci w życiu plodowym senność przez zbyt wysokim jego poziom.

event.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja detektora nie schowałam, jak mały bąk ma jakiś spokojny dzień i się martwię to sprawdzam, czy żyje. Raczej teraz o stałych porach się kręci.

W sumie się cieszę, że taka pora roku wypada na poród, bo na zimę zawsze dopada mnie przygnębienie. A tak jak Karola napisała, latem inaczej to wszystko funkcjonuje.

Zapomniałam, że mam dziś kwalifikację na szczepienie (a może i szczepienie)🙄dobrze, że nie przypomniało mi się o 12:50 i mam kartę ciąży ze sobą.

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam też nie mam obaw jak sobie poradzimy po porodzie, właśnie też na codzień żyjemy bez pomocy, więc człowiek wie, że ogarnie - bo musi xd Myślę, że dużym ułatwieniem będzie właście ciepła pogoda, dzieci mi nie rozwalą domu jak będziemy siedzieć pół dnia na podwórku i będę karmić noworodka 🤣 Jedyne co nie chcę tej cesarki, ale to już wiecie xd

Amoze chciałam napisać o tym cukrze to co Karola. Powiem wam, ze ostatnio jadłam słodką owsiankę rano i myslalam, że ją zwrócę, bo się przesłodziłam i potem musiałam się położyć, bo czułam, że mi słabo. Więc już żadnych śniadanek na słodko w tej ciąży nie planuje dla siebie 🤣🤣🤣 ale może to i dobrze. I tak jestem gruba 🤷‍♀️

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amoze - ja też w takich sytuacjach używam detektora, wczoraj znalazłam od razu pod pępkiem tętno. Ja coś czuję że ona znowu leży plecami do świata i dlatego te kopniaki są stłumione

Herbaciana - 1.5 kg?! :o czym wy te dzieci karmicie?

Karola - my też właśnie jesteśmy nauczeni że wszystko musimy sami, aż czasem ktoś jest na nas zły że nie pomyślimy że mógłby nam pomóc.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My raczej też bez pomocy, bo na miejscu mamy tylko teściów, ale oni większość wakacji spędzają na Mazurach. No i brat męża jest, ale on ma swoją trójkę do ogarniania 😅 Ja już się nastawiam na to, że na pewno będzie gorąco na początku, jak młoda spędza że mną praktycznie cały dzień, a tu jeszcze nagle jakiś bąbel dołączy xD Nie wspominając już o psie, który chodzi za nami jak cień przez cały dzień, więc będzie wesoło. Ale mamy ogród, tam dużo atrakcji, mam nadzieję że jakoś tak przetrwamy 👌🏼

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi ogród w wakacje zdecydowanie ratuje sytuację jak ma się małe dzieci i psa 😅👌

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • amoze Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na co dzień cukru unikam 😅 śniadania zazwyczaj jadam wytrawne :p ale serio to, że ona się nie ruszała strasznie mnie przybiło i stwierdziłam, że jak pożywię się słodkim to mała się zaktywizuje i będzie git 😅 ale dzięki, że o tym piszecie :p następnym razem nie będę w siebie ładować tyle cukru żeby serio się bardziej nie pogrążyć tylko użyje mózgu i detektora 😎

Aniela ❤️ 4020g, 57cm, 06.06.2025
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu ja w tej ciąży nie zjadłam ani GRAMA czekolady! A jak już coś słodkiego to raczej jakieś ciastko francuskie z serem czy budyniem i kiedyś kawałek sernika ale było mi po nim tak ciężko że myślałam że rzygnę 😳
    Ah i bym zapomniała, wypiłam glukozę przecież na badaniu 🤣 to tyle ze słodyczy.
    Moja waga nadal stoi, 1 kg przytyłam od tego co schudłam czyli w sumie jak będę rodzić to chyba wyrównam i będę ważyła tyle samo ile na początku ciąży 🤷🏻‍♀️ no nic taka moja „uroda” w tej ciąży.
    Wczoraj chciałam zjeść kolację nawet przed tymi badaniami dzisiaj bo wiedziałam że wrócę późno na śniadanie dziś ale tak mnie gniotło w żołądek że nie umiałam nic wcisnąć prócz dwóch kiwi i wody…

Amelia 23.12.2015 🩷
    Hania 10.06.2025 🩷
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 28 marca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten piękny piątkowy poranek bardzo wstydliwym pytaniem.
    HEMOROIDY. no takich tak teraz to jeszcze nie miałam, ciężko nawet chodzić. Ja mam tendencję niezależnie je od okoliczności ale w ciąży to zawsze Jakiś kosmos, wiadomo - żelazo też robi swoje.
    Macie jakieś tipy na to? Proctoglyvenol smaruje ale tak sobie pomaga, miałam dziś teleporade ale lekarka jakaś taka wystraszona nic nie chciała polecić poza tym co biorę

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 28 marca, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie dla tych które kupiły kurs szkołą rodzenia od zaufajpoloznej - polecacie?

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka

Wysłany: 28 marca, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Witam się w ten piękny piątkowy poranek bardzo wstydliwym pytaniem.
    HEMOROIDY. no takich tak teraz to jeszcze nie miałam, ciężko nawet chodzić. Ja mam tendencję niezależnie je od okoliczności ale w ciąży to zawsze Jakiś kosmos, wiadomo - żelazo też robi swoje.
    Macie jakieś tipy na to? Proctoglyvenol smaruje ale tak sobie pomaga, miałam dziś teleporade ale lekarka jakaś taka wystraszona nic nie chciała polecić poza tym co biorę
    Ja używam przy zaostrzeniu proktosedon w czopkach. Przy pielęgnacji dupska ( nie stosuje pielęgnacji twarzy ale o dupe dbam jak o największy skarb😅) smaruje Proktis-M . Po każdym wypróżnieniu tez smaruje tyłek żeby nic się nie zaostrzyło. Jak się zaostrzy to mam zamrożony wywar z kory dębu ,w kostkach i przykładam to do dupska.
    Ogólnie bardzo dbam o swoje hemoroidy i codziennie mają spa.

Jak bardzo bolą weź paracetamol. Jak będzie się nasilać to masz izbę chirurgiczną zawsze do pomocy albo ginekologiczną . Niekiedy warto,żeby chirurg pbejrzal czy się tam coś do nacięcia nie nadaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 10:10

Kindziukowa lubi tę wiadomość

event.png
‹‹ 1162 1163 1164 1165 1166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ