X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Może, tego nie słyszałam, choć sama mam zgięta do tyłu niby

Mi ostatnio lekarz opowiadał, że zależy też jak bardzo jest pochylona. U mnie na pierwszej wizycie nie było widać i powiedział „aaaa bo pani ma tyłopochylenie”. I opowiadał o pacjentce która miała mega pochylenie i długo nic nie było widać.

A jeszcze wam nie napisałam, śmieszna sprawa. Jak byłam w czwartek u ortodontki to powiedziała, że tego dnia jestem jej 3 pacjentką i 3 w ciąży 🤣🤣

Domcia897, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina wrote:
    A ja się tak zastanawiam, bo widzę, minimalnie 3 osoby z podobną datą jak moja, 10w6.
    Wasze fasolki są dużo większe niż moja, u mnie 3.8cm. Możliwe, że są takie odstępstwa? Co prawda mierzenie było wczoraj i już mogło nawet do 4cm podrosnąć, ale wszystkie te pomiary, które tu czytam są dużo większe od moich. Dziwie się, że jest taka ranga odchyleń. Wytłumaczył kiedyś ktoreś z Was lekarz to?
    Hej,
    Raz że dzieciaczki rodzą się jedne większe, drugie mniejsze, a też różnica sprzętu, granica błędu lekarza.
    Zobacz np. Jakie wagi podają na usg przed porodem, a jak jest w rzeczywistości. ❤️

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym etapie to raczej łatwo się mierzy później jest trudniej. Póki małe i nie uciekał to spokojnie można zmierzyć.

Widocznie albo sprzęt jakoś niedokładny albo masz mniejszy zarodek i tyle. Każdy jest inny na pewnym etapie.

Ja jestem ciekawa ile ma.moj bo biorę leki które wpływają na zmniejszenie wzrostu a coś był za każdym razem większy niż powinien.
    Fajnie by było nie mieć znowu kloca 3,5 kg w 36-37 tc😅

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina wrote:
    A ja się tak zastanawiam, bo widzę, minimalnie 3 osoby z podobną datą jak moja, 10w6.
    Wasze fasolki są dużo większe niż moja, u mnie 3.8cm. Możliwe, że są takie odstępstwa? Co prawda mierzenie było wczoraj i już mogło nawet do 4cm podrosnąć, ale wszystkie te pomiary, które tu czytam są dużo większe od moich. Dziwie się, że jest taka ranga odchyleń. Wytłumaczył kiedyś ktoreś z Was lekarz to?
    Kozina ale ja chyba będę mieć zmieniona datę porodu na wcześniejszą bo od początku jakoś dzidzia jest jeden/dwa dni starsza. Wystarczy że owulacja była np wcześniej. Po prenatalnych będę coś więcej wiedzieć.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przygodami ale czy nie jest tak, że koryguje sie termin porodu na ten z usg jeśli różnica między terminem z miesiączki a usg jest min 7 dni? Poprawcie mnie laseczki, jesli się mylę, ale cos mi się tak kojarzy :) Jeden dzien to tak naprawdę nie ma przecież żadnej różnicy ;) Mało dzieci się rodzi idelanie w terminie.

Ja mam normalnie w kartę ciąży wpisany termin na 7 czerwca z miesiączki, na 12 z usg pierwszego i jest miejsce na termin z usg prenatalnego. Ale u mnie ciąża na pewno jest młodsza, bo miałam owulację w 21/22 dniu cyklu dopiero :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 09:45

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Przygodami ale czy nie jest tak, że koryguje sie termin porodu na ten z usg jeśli różnica między terminem z miesiączki a usg jest min 7 dni? Poprawcie mnie laseczki, jesli się mylę, ale cos mi się tak kojarzy :) Jeden dzien to tak naprawdę nie ma przecież żadnej różnicy ;) Mało dzieci się rodzi idelanie w terminie.

Ja mam normalnie w kartę ciąży wpisany termin na 7 czerwca z miesiączki, na 12 z usg pierwszego i jest miejsce na termin z usg prenatalnego. Ale u mnie ciąża na pewno jest młodsza, bo miałam owulację w 21/22 dniu cyklu dopiero :)
    A to Gusia jeszcze nie wiem. Czekam właśnie na prenatalne co powiedzą. Wsumie termin zawsze jest a w praktyce np moja mama urodziła mnie i brata dwa tygodnie wcześniej.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obie córki urodziłam około 2 tygdonie przed terminem ;) I jakoś w ogóle się do tego terminu porodu nie przywiązuję, bo znam tylko jedną kobietę, która urodziła dokładnie w dzień terminu, a otaczam się wieloma matkami, wiec... no to tylko jakas data umowna, a dzieci i tak mają swój plan :)

przygodami66, Flubbershy, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja obie córki urodziłam około 2 tygdonie przed terminem ;) I jakoś w ogóle się do tego terminu porodu nie przywiązuję, bo znam tylko jedną kobietę, która urodziła dokładnie w dzień terminu, a otaczam się wieloma matkami, wiec... no to tylko jakas data umowna, a dzieci i tak mają swój plan :)

Hihi, ja należę do tych 2%, które urodziły w terminie

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, czy jest tu takich osób na wątku więcej. Dajcie znać dziewczyny :D

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również pierwsze dziecko urodziłam idealnie w terminie 😊

preg.png
  • Flubbershy Koleżanka

Wysłany: 16 listopada 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego gina sprzęt sam pokazuje wiek ciąży, jak ręcznie odmierzy CRL (połączy punkciki), to w rogu ekranu się pojawia (jeśli tak jest u wszystkich to mnie uświadomcie 😀) jako ciekawostkę powiem, że z OM mam termin 17.06., z pierwszego USG 13.06., a z drugiego USG... 11.06. Na pewno miałam wcześniej owulację (nawet apka mi to wykryła po śluzie), ale żeby aż tyle? 😀 Podobno na I prenatalnych ustala się wiek ciąży i termin, którego już się trzyma do końca i już się nie zmienia, żeby można było wychwycić na późniejszym etapie np jeśli dziecko słabo rośnie.
    Ja i mąż mamy po 180 cm, ja po urodzeniu ważyłam 4kg, więc tak czy siak spodziewam się, że Bobik może być spory 🙈

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flubershy myślę, że u wszystkich 😅 i tak, ten termin z prenatalnych to już taki termin „ostateczny” faktycznie :)

Ja na szczęście rodziłam małe dzieci 🤣🫣 obie nie miały 3kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 11:31

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Szarotka12 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2024, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudek11 wrote:
    Ale super wiadomości dziś!! :) ja też mam torbiel ciążową na jajniku ale nawet nie pytałam ile ma cm, lekarz powiedział, że do 16 tygodnia powinna się wchłonąć, oby :)
    O, to jest nas więcej z torbielami :) Ja słyszałam, że może być różnie - najczęściej się wchłaniają, ale też mogą zostać i do porodu, najgorzej jak urosną ponad 10 cm i chcą je operować, bo to ryzyko dla ciąży. Życzę i Tobie malejącej torbieli, zawsze to spokój, że problem znika :)

🙍‍♀️ 31 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    Beta hCG:
    07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
    16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
    25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
    15.11. CRL 2,41 cm
    20.12. CRL 8,07 cm
    15.01. 220g 💙
    31.01. 347g
    06.02. 360g

🧬 07.04.2025

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a każdą z was ważono na wizycie? Moja mnie tylko pytała przy zakładaniu karty ciąży ile ważę a na następnej wizycie byłam już u gin u której chce prowadzić ciążę i ona mnie nawet o to nie zapytała..

Luna30 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ciekawe, czy jest tu takich osób na wątku więcej. Dajcie znać dziewczyny :D

Ja urodziłam idealnie w 39+0. Ale przyznam, że robiłam wszystko, żeby urodzić szybciej, bo córka szybko rosła i bałam się 🤣 więc daktyle były grane codziennie od 36 tygodnia i seks, tak od 38 po każdym współżyciu miałam skurcze. Po tym jednym miałam mocniejsze, zaczęłam masować brodawki żeby pomóc oksytocynie i poród ruszył 🥳 finalnie w 39 tygodniu miała wagę 3500g

A propos wagi, mój trzeci brat ważył 5130 g... Mama go urodziła naturalnie, bo źle zmierzyli na USG i myśleli że ma 4 kg. Nie wiem jak ona to zrobiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 12:09

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Dziewczyny a każdą z was ważono na wizycie? Moja mnie tylko pytała przy zakładaniu karty ciąży ile ważę a na następnej wizycie byłam już u gin u której chce prowadzić ciążę i ona mnie nawet o to nie zapytała..
    Tak, na każdej wizycie ważą i sprawdzają ciśnienie. Tzn to robią dziewczyny z recepcji przed wejściem do lekarza i wpisują do karty ciąży razem z wynikami badań.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi ja końcówkę drugiej ciąży spędziłam w szpitalu to nie miałam szansy na jedzenie tych wszystkich rzeczy, ale od skończonego 37 tygodnia w pierwszej ciąży już codzień jadłam ananasa i inne dziwne rzeczy 🤣🫣 tylko u mnie to chyba nic nie dało, ale też jednak to było wcześniej niż u Ciebie :D

To ja zawsze podziwiam moją mamę 160 cm wzrostu drobna kobieta urodziła mojego brata ponad 4kg. Nie wiem jak to zrobiła, dlatego się trochę boję mieć syna 🫣🤣🤣🤣 ale kiedyś też czasy były inne nikt nie patrzył na wagę dziecka

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flubbershy wrote:
    U mojego gina sprzęt sam pokazuje wiek ciąży, jak ręcznie odmierzy CRL (połączy punkciki), to w rogu ekranu się pojawia (jeśli tak jest u wszystkich to mnie uświadomcie 😀) jako ciekawostkę powiem, że z OM mam termin 17.06., z pierwszego USG 13.06., a z drugiego USG... 11.06. Na pewno miałam wcześniej owulację (nawet apka mi to wykryła po śluzie), ale żeby aż tyle? 😀 Podobno na I prenatalnych ustala się wiek ciąży i termin, którego już się trzyma do końca i już się nie zmienia, żeby można było wychwycić na późniejszym etapie np jeśli dziecko słabo rośnie.
    Ja i mąż mamy po 180 cm, ja po urodzeniu ważyłam 4kg, więc tak czy siak spodziewam się, że Bobik może być spory 🙈
    Właśnie popatrzyłam na zdjęcie maleństwa i mam w prawym dolnym rogu przy pomiarze crl wpisane 11plus 3 w 78,4% a na górze po lewej stronie właśnie 10 plus 6. Ciekawe czy to faktycznie ten wiek ciąży z crl. Na prenatalnych będzie dużo czasu to może nie zapomnę zapytać. Człowiek w stresie czy jest ok i ze wzruszenia później o wszystkim zapomina co chciał zapytać.

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Tanashi ja końcówkę drugiej ciąży spędziłam w szpitalu to nie miałam szansy na jedzenie tych wszystkich rzeczy, ale od skończonego 37 tygodnia w pierwszej ciąży już codzień jadłam ananasa i inne dziwne rzeczy 🤣🫣 tylko u mnie to chyba nic nie dało, ale też jednak to było wcześniej niż u Ciebie :D

To ja zawsze podziwiam moją mamę 160 cm wzrostu drobna kobieta urodziła mojego brata ponad 4kg. Nie wiem jak to zrobiła, dlatego się trochę boję mieć syna 🫣🤣🤣🤣 ale kiedyś też czasy były inne nikt nie patrzył na wagę dziecka

Różnie piszą z tymi "pomocami", ale ostatecznie jak dziecko nie będzie gotowe, to pewnie i tak nic nie pomoże :D ale próbować nie zaszkodzi 🤣

Moja mama nie tak dawno rodziła, bo w 2014 roku, więc byłam w szoku, że pomylili się o 1kg. Ale z drugiej strony dwa lata temu mój kuzyn całą ciążę spodziewał się córki, a przy porodzie wyskoczył chłopak. 😅 więc ostatecznie człowiek wie dopiero po porodzie na 100% 😁

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2024, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

Gusia ja na początku miałam smaka na ananasa i nawet go kupiłam ale z głupoty wpisałam w neta czy kobieta w ciąży może jeść ananasa i się zdziwiłam 🙃 pewnie z przewrażliwienia go nie zjadłam, bo pewnie nic by się nie stało - w końcu nie je się tego środka zazwyczaj ale miałam wtedy też to plamienie, więc odpuściłam.
    Swoją drogą właśnie kobiety kiedyś - USG nie miały, nie wiedziały co się dzieje, nie miały dostępu do neta więc nie sprawdzały czy można to i tamto. Podziwiam w szczególności z tym USG, a raczej jego brakiem. Aaa no i później pieluchy tetrowe, pranie tego wszystkiego.

‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ