CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Gusia_ wrote:Może, tego nie słyszałam, choć sama mam zgięta do tyłu niby
Mi ostatnio lekarz opowiadał, że zależy też jak bardzo jest pochylona. U mnie na pierwszej wizycie nie było widać i powiedział „aaaa bo pani ma tyłopochylenie”. I opowiadał o pacjentce która miała mega pochylenie i długo nic nie było widać.
A jeszcze wam nie napisałam, śmieszna sprawa. Jak byłam w czwartek u ortodontki to powiedziała, że tego dnia jestem jej 3 pacjentką i 3 w ciąży 🤣🤣Domcia897, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Kozina wrote:A ja się tak zastanawiam, bo widzę, minimalnie 3 osoby z podobną datą jak moja, 10w6.
Wasze fasolki są dużo większe niż moja, u mnie 3.8cm. Możliwe, że są takie odstępstwa? Co prawda mierzenie było wczoraj i już mogło nawet do 4cm podrosnąć, ale wszystkie te pomiary, które tu czytam są dużo większe od moich. Dziwie się, że jest taka ranga odchyleń. Wytłumaczył kiedyś ktoreś z Was lekarz to?
Raz że dzieciaczki rodzą się jedne większe, drugie mniejsze, a też różnica sprzętu, granica błędu lekarza.
Zobacz np. Jakie wagi podają na usg przed porodem, a jak jest w rzeczywistości. ❤️ -
Na tym etapie to raczej łatwo się mierzy później jest trudniej. Póki małe i nie uciekał to spokojnie można zmierzyć.
Widocznie albo sprzęt jakoś niedokładny albo masz mniejszy zarodek i tyle. Każdy jest inny na pewnym etapie.
Ja jestem ciekawa ile ma.moj bo biorę leki które wpływają na zmniejszenie wzrostu a coś był za każdym razem większy niż powinien.
Fajnie by było nie mieć znowu kloca 3,5 kg w 36-37 tc😅 -
Kozina wrote:A ja się tak zastanawiam, bo widzę, minimalnie 3 osoby z podobną datą jak moja, 10w6.
Wasze fasolki są dużo większe niż moja, u mnie 3.8cm. Możliwe, że są takie odstępstwa? Co prawda mierzenie było wczoraj i już mogło nawet do 4cm podrosnąć, ale wszystkie te pomiary, które tu czytam są dużo większe od moich. Dziwie się, że jest taka ranga odchyleń. Wytłumaczył kiedyś ktoreś z Was lekarz to? -
Przygodami ale czy nie jest tak, że koryguje sie termin porodu na ten z usg jeśli różnica między terminem z miesiączki a usg jest min 7 dni? Poprawcie mnie laseczki, jesli się mylę, ale cos mi się tak kojarzy
Jeden dzien to tak naprawdę nie ma przecież żadnej różnicy
Mało dzieci się rodzi idelanie w terminie.
Ja mam normalnie w kartę ciąży wpisany termin na 7 czerwca z miesiączki, na 12 z usg pierwszego i jest miejsce na termin z usg prenatalnego. Ale u mnie ciąża na pewno jest młodsza, bo miałam owulację w 21/22 dniu cyklu dopieroWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 09:45
-
Gusia_ wrote:Przygodami ale czy nie jest tak, że koryguje sie termin porodu na ten z usg jeśli różnica między terminem z miesiączki a usg jest min 7 dni? Poprawcie mnie laseczki, jesli się mylę, ale cos mi się tak kojarzy
Jeden dzien to tak naprawdę nie ma przecież żadnej różnicy
Mało dzieci się rodzi idelanie w terminie.
Ja mam normalnie w kartę ciąży wpisany termin na 7 czerwca z miesiączki, na 12 z usg pierwszego i jest miejsce na termin z usg prenatalnego. Ale u mnie ciąża na pewno jest młodsza, bo miałam owulację w 21/22 dniu cyklu dopiero -
Ja obie córki urodziłam około 2 tygdonie przed terminem
I jakoś w ogóle się do tego terminu porodu nie przywiązuję, bo znam tylko jedną kobietę, która urodziła dokładnie w dzień terminu, a otaczam się wieloma matkami, wiec... no to tylko jakas data umowna, a dzieci i tak mają swój plan
przygodami66, Flubbershy, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Ja obie córki urodziłam około 2 tygdonie przed terminem
I jakoś w ogóle się do tego terminu porodu nie przywiązuję, bo znam tylko jedną kobietę, która urodziła dokładnie w dzień terminu, a otaczam się wieloma matkami, wiec... no to tylko jakas data umowna, a dzieci i tak mają swój plan
Hihi, ja należę do tych 2%, które urodziły w terminie -
U mojego gina sprzęt sam pokazuje wiek ciąży, jak ręcznie odmierzy CRL (połączy punkciki), to w rogu ekranu się pojawia (jeśli tak jest u wszystkich to mnie uświadomcie 😀) jako ciekawostkę powiem, że z OM mam termin 17.06., z pierwszego USG 13.06., a z drugiego USG... 11.06. Na pewno miałam wcześniej owulację (nawet apka mi to wykryła po śluzie), ale żeby aż tyle? 😀 Podobno na I prenatalnych ustala się wiek ciąży i termin, którego już się trzyma do końca i już się nie zmienia, żeby można było wychwycić na późniejszym etapie np jeśli dziecko słabo rośnie.
Ja i mąż mamy po 180 cm, ja po urodzeniu ważyłam 4kg, więc tak czy siak spodziewam się, że Bobik może być spory 🙈 -
Flubershy myślę, że u wszystkich 😅 i tak, ten termin z prenatalnych to już taki termin „ostateczny” faktycznie
Ja na szczęście rodziłam małe dzieci 🤣🫣 obie nie miały 3kgWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 11:31
-
Klaudek11 wrote:Ale super wiadomości dziś!!
ja też mam torbiel ciążową na jajniku ale nawet nie pytałam ile ma cm, lekarz powiedział, że do 16 tygodnia powinna się wchłonąć, oby
Ja słyszałam, że może być różnie - najczęściej się wchłaniają, ale też mogą zostać i do porodu, najgorzej jak urosną ponad 10 cm i chcą je operować, bo to ryzyko dla ciąży. Życzę i Tobie malejącej torbieli, zawsze to spokój, że problem znika
🙍♀️ 31 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
🙍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
Beta hCG:
07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
20.12. CRL 8,07 cm
15.01. 220g 💙
31.01. 347g
06.02. 360g
🧬 07.04.2025
-
Gusia_ wrote:Ciekawe, czy jest tu takich osób na wątku więcej. Dajcie znać dziewczyny
Ja urodziłam idealnie w 39+0. Ale przyznam, że robiłam wszystko, żeby urodzić szybciej, bo córka szybko rosła i bałam się 🤣 więc daktyle były grane codziennie od 36 tygodnia i seks, tak od 38 po każdym współżyciu miałam skurcze. Po tym jednym miałam mocniejsze, zaczęłam masować brodawki żeby pomóc oksytocynie i poród ruszył 🥳 finalnie w 39 tygodniu miała wagę 3500g
A propos wagi, mój trzeci brat ważył 5130 g... Mama go urodziła naturalnie, bo źle zmierzyli na USG i myśleli że ma 4 kg. Nie wiem jak ona to zrobiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 12:09
-
xSmerfetkax wrote:Dziewczyny a każdą z was ważono na wizycie? Moja mnie tylko pytała przy zakładaniu karty ciąży ile ważę a na następnej wizycie byłam już u gin u której chce prowadzić ciążę i ona mnie nawet o to nie zapytała..
-
Tanashi ja końcówkę drugiej ciąży spędziłam w szpitalu to nie miałam szansy na jedzenie tych wszystkich rzeczy, ale od skończonego 37 tygodnia w pierwszej ciąży już codzień jadłam ananasa i inne dziwne rzeczy 🤣🫣 tylko u mnie to chyba nic nie dało, ale też jednak to było wcześniej niż u Ciebie
To ja zawsze podziwiam moją mamę 160 cm wzrostu drobna kobieta urodziła mojego brata ponad 4kg. Nie wiem jak to zrobiła, dlatego się trochę boję mieć syna 🫣🤣🤣🤣 ale kiedyś też czasy były inne nikt nie patrzył na wagę dziecka -
Flubbershy wrote:U mojego gina sprzęt sam pokazuje wiek ciąży, jak ręcznie odmierzy CRL (połączy punkciki), to w rogu ekranu się pojawia (jeśli tak jest u wszystkich to mnie uświadomcie 😀) jako ciekawostkę powiem, że z OM mam termin 17.06., z pierwszego USG 13.06., a z drugiego USG... 11.06. Na pewno miałam wcześniej owulację (nawet apka mi to wykryła po śluzie), ale żeby aż tyle? 😀 Podobno na I prenatalnych ustala się wiek ciąży i termin, którego już się trzyma do końca i już się nie zmienia, żeby można było wychwycić na późniejszym etapie np jeśli dziecko słabo rośnie.
Ja i mąż mamy po 180 cm, ja po urodzeniu ważyłam 4kg, więc tak czy siak spodziewam się, że Bobik może być spory 🙈 -
Gusia_ wrote:Tanashi ja końcówkę drugiej ciąży spędziłam w szpitalu to nie miałam szansy na jedzenie tych wszystkich rzeczy, ale od skończonego 37 tygodnia w pierwszej ciąży już codzień jadłam ananasa i inne dziwne rzeczy 🤣🫣 tylko u mnie to chyba nic nie dało, ale też jednak to było wcześniej niż u Ciebie
To ja zawsze podziwiam moją mamę 160 cm wzrostu drobna kobieta urodziła mojego brata ponad 4kg. Nie wiem jak to zrobiła, dlatego się trochę boję mieć syna 🫣🤣🤣🤣 ale kiedyś też czasy były inne nikt nie patrzył na wagę dziecka
Różnie piszą z tymi "pomocami", ale ostatecznie jak dziecko nie będzie gotowe, to pewnie i tak nic nie pomożeale próbować nie zaszkodzi 🤣
Moja mama nie tak dawno rodziła, bo w 2014 roku, więc byłam w szoku, że pomylili się o 1kg. Ale z drugiej strony dwa lata temu mój kuzyn całą ciążę spodziewał się córki, a przy porodzie wyskoczył chłopak. 😅 więc ostatecznie człowiek wie dopiero po porodzie na 100% 😁 -
Gusia_ wrote:Tanashi ja końcówkę drugiej ciąży spędziłam w szpitalu to nie miałam szansy na jedzenie tych wszystkich rzeczy, ale od skończonego 37 tygodnia w pierwszej ciąży już codzień jadłam ananasa i inne dziwne rzeczy 🤣🫣 tylko u mnie to chyba nic nie dało, ale też jednak to było wcześniej niż u Ciebie
To ja zawsze podziwiam moją mamę 160 cm wzrostu drobna kobieta urodziła mojego brata ponad 4kg. Nie wiem jak to zrobiła, dlatego się trochę boję mieć syna 🫣🤣🤣🤣 ale kiedyś też czasy były inne nikt nie patrzył na wagę dziecka
Swoją drogą właśnie kobiety kiedyś - USG nie miały, nie wiedziały co się dzieje, nie miały dostępu do neta więc nie sprawdzały czy można to i tamto. Podziwiam w szczególności z tym USG, a raczej jego brakiem. Aaa no i później pieluchy tetrowe, pranie tego wszystkiego.