CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ogólnie to lubię ten fotelik z maxicosi, do avionauta nie jestem jakoś przekonana, fajne jest to wysuwanie bazy i super się wszystko obsługuje w nim, ale kurde no nie przypuszczałam, że bobas będzie mi tak szybko rósł 🙈 jak tak dalej pójdzie to ta łupinka nam za długo nie posłuży i będzie trzeba brać większy 🤣
Jprdl młody miał problem zasnąć teraz wieczorem i się kręcił z godzinę po łóżeczku - jak już zasnął to pies się rozszczekał 🙈 ale na szczęście wpadł już w tą głębszą fazę snu i tylko się wzdrygnął 🙈
USG bioderek mamy jutro, ale miał już w szpitalu, więc jestem spokojniejsza jakoś. U Was w szpitalu nie robili? -
awokado 🥑 wrote:Z tego co czytałam, to ułożenie z brzucha jest fizjologiczne do 6-8 tygodnia życia. U nas też jest spory problem z przekręcaniem główki na prawą stronę, ale ćwiczymy dużo tak jak zaleciła nam fizjo, no i od tygodnia widzę dużą poprawę - zaczęła sama czasami wybierać prawy policzek podczas przebierania, co wcześniej było niemożliwe.
Co do spania, to nam się chyba śpioch trafił, bo kładziemy ją spać 19-19:30, o 20 już praktycznie zawsze śpi, no i wstajemy o 8. Oczywiście po drodze jest milion pobudek, ale i tak nie mam co narzekać. W ciągu dnia ma 3-4 drzemki po 1-3 godziny, zazwyczaj te popołudniowe są już trudniejsze 😅 Tak czy siak, staram się ją usypiać po max 1,5 godzinnym okienku aktywności i dobrze się to u nas sprawdza, bo nawet jak nie daje sygnałów zmęczenia, to zasypia w 10 minut, a jak ją przeciągniemy to zasypianie trwa wieki, bo już jest przemęczona.
Mamy ulewaczy - jak sobie poradziłyście ze szczepionką na rotawirusy? My jedziemy jutro rano na szczepienie i serio to mnie najbardziej stresuje, bo jednak po tej doustnej szczepionce nie może ulać, czyli musimy się nakarmić jakieś półtorej godziny przed wizytą, a po tych igłach nie będę mogła jej przystawić do piersi żeby ją uspokoić, bo na milion procent zwróci całą szczepionkę doustną…⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Elza1234 wrote:Właśnie ja widzę że ta głowa i ogólnie wygięcie w ciele to ciągle z brzucha jest. Krwiak od proznociagu już zniknął ale kształt głowy też dalej taki wyciągnięty jest
Wszyscy nam właśnie mówili żeby trochę poczekać z fizjo, a nie iść tak od razu - żeby było widać czy to rzeczywiście prawdziwa asymetria czy jeszcze jakaś pozostałość po porodzie
No ale 5 tyg dziś mija i niestety ta głowa w tą jedną stronę no ani drgnie. Jakby jakiś krecz szyi miała
U nas po dwóch wizytach u osteopaty mały już normalnie sam przekręca głowę w prawo (wcześniej tylko w lewo przekręcał), nie musieliśmy nic sami ćwiczyć w domu. Także polecamElza1234 lubi tę wiadomość
-
moana1 wrote:U nas po dwóch wizytach u osteopaty mały już normalnie sam przekręca głowę w prawo (wcześniej tylko w lewo przekręcał), nie musieliśmy nic sami ćwiczyć w domu. Także polecam
mam to z tyłu głowy
moana1 lubi tę wiadomość
-
asiun wrote:Ja małego nakarmilam tak godzinę przed szczepieniem, na szczepieniu mało co płakał więc nie było potrzeby jakiegoś wielkiego uspokajania, radzili aby przez pół godziny od szczepienia nie karmić. W rezultacie dojechaliśmy do domu i jeszcze poszłam na spacer, bo pięknie sobie spał. O dziwo nie ulał, a potrafi ulac nawet i 2-3 godziny od karmienia 🙉
-
awokado 🥑 wrote:Z tego co czytałam, to ułożenie z brzucha jest fizjologiczne do 6-8 tygodnia życia. U nas też jest spory problem z przekręcaniem główki na prawą stronę, ale ćwiczymy dużo tak jak zaleciła nam fizjo, no i od tygodnia widzę dużą poprawę - zaczęła sama czasami wybierać prawy policzek podczas przebierania, co wcześniej było niemożliwe.
Co do spania, to nam się chyba śpioch trafił, bo kładziemy ją spać 19-19:30, o 20 już praktycznie zawsze śpi, no i wstajemy o 8. Oczywiście po drodze jest milion pobudek, ale i tak nie mam co narzekać. W ciągu dnia ma 3-4 drzemki po 1-3 godziny, zazwyczaj te popołudniowe są już trudniejsze 😅 Tak czy siak, staram się ją usypiać po max 1,5 godzinnym okienku aktywności i dobrze się to u nas sprawdza, bo nawet jak nie daje sygnałów zmęczenia, to zasypia w 10 minut, a jak ją przeciągniemy to zasypianie trwa wieki, bo już jest przemęczona.
Mamy ulewaczy - jak sobie poradziłyście ze szczepionką na rotawirusy? My jedziemy jutro rano na szczepienie i serio to mnie najbardziej stresuje, bo jednak po tej doustnej szczepionce nie może ulać, czyli musimy się nakarmić jakieś półtorej godziny przed wizytą, a po tych igłach nie będę mogła jej przystawić do piersi żeby ją uspokoić, bo na milion procent zwróci całą szczepionkę doustną…
U nas to jeszcze przed nami i tez sie martwię.2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
moana1 wrote:Czy u Was też USG bioderek jest powtarzane po 8 tygodniach, mimo że pierwsze USG wyszło super?⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Anabbit wrote:Dlaczego? U nas super się sprawdza. Co prawda zaczęłam używać dopiero jakoś w 3 tyg, ale na razie nam sie sprawdza.
No jakoś nam się źle współpracuje -
Natalia1992 wrote:Czy ja jedyna mam bobasa który ciągle potrzebuje snu ? Mam wrażenie że tej aktywności w ciągu dnia jest bardzo mało... Śpi praktycznie cały dzień, tylko większość czasu na kimś. Sam nie potrafi
Mój bobas taki sam. Jak czytam jakie Wasze dzieci są aktywne to aż zaczęło mnie to martwić i zastanawiać,czy takie małe dziecko może spac za dużo? Większość dnia spi na mnie,jak ją odłożę to 10 w porywach do 15 minut mam dla siebie. Nocki tez całkiem ładnie nam przesypia- ale spi ze mną w łóżku. Dostawka służy póki co jako element ozdobny 😅
Jest patent na nią zeby spała sama dluzej- spowijanie. I korzystam z tego na noc,więc nie chce w dzień ją zawijać. Ale moge serdecznie polecić otulacz z the slings. On wycisza te ruchy,ale jest na tyle elastyczny że rusza sobie rączkami i nóżkami bez problemu. -
Jak ogarniacie nocne zmiany pieluch? Próbuje zmieniać pampka przed karmieniem żeby uniknąć ulewania po jedzeniu i iść od razu spać, ale ten mój głodomor drze się na całe osiedle jak mam czelność kłaść ją na przewijaku chwilę po przebudzeniu…
Maj.a lubi tę wiadomość
-
Anabbit wrote:Jak ogarniacie nocne zmiany pieluch? Próbuje zmieniać pampka przed karmieniem żeby uniknąć ulewania po jedzeniu i iść od razu spać, ale ten mój głodomor drze się na całe osiedle jak mam czelność kłaść ją na przewijaku chwilę po przebudzeniu…
U nas jest karmienie,pozniej odbijanie w pionie przez 10-15 minut i wtedy zawsze strzela chociaz kleksa. I przewijam ją na łóżku,waciki i ciepła woda zeby jej nie wybudzac za mocno. -
Anabbit wrote:Jak ogarniacie nocne zmiany pieluch? Próbuje zmieniać pampka przed karmieniem żeby uniknąć ulewania po jedzeniu i iść od razu spać, ale ten mój głodomor drze się na całe osiedle jak mam czelność kłaść ją na przewijaku chwilę po przebudzeniu…
Ja przewijam przed karmieniem, ale na łóżku zamiast wstawać do przewijaka i rzeczywiście wtedy się mniej wybudza. Jak zaczyna krzyczeć to daje na te chwile smoka -
Lauraa wrote:Ja przewijam przed karmieniem, ale na łóżku zamiast wstawać do przewijaka i rzeczywiście wtedy się mniej wybudza. Jak zaczyna krzyczeć to daje na te chwile smoka
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca, 04:15
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Jeju, ja właśnie tez ostatnie dni zaczęłam przewijać przed ale u mnie to jest dramat i darcie sie w nieboglosy 🫣 on jak nie dostanie cycka od razu po obudzeniu to robi awanturę na całego.
I sama sie zastanawiam teraz czy nie wrócić do przewijanie ok jednak 😶2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
U nas Mąż zawsze przewija przed karmieniem i mi podaje Dzieciaczka 😄23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍