CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
magdalena321 wrote:Ciekawe czy te smaki na prawdę mają coś wspólnego z płcią 🫣😅 mi koleżanki mówią że będzie chłopiec bo na kwaśno octowo jem, zero słodkiego. A mnie się coś wydaje na odwrót. Aczkolwiek z tego co widzę to nie ma na to reguły, chyba to nie ma nic wspólnego te wybory jedzeniowe 😉😉
Moja mama w poprzedniej ciąży wróżyła chłopca, bo ciągle miałam ochotę na mięso... wyszła dziewczynka w pakiecie z anemią, więc jak na moje to ochota na mięso to była anemia, nie płeć 🤣Gusia_, magdalena321, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
U mnie w poprzednich ciążach wszyscy mówili, że pięknie wyglądam i obstawiali chłopaków, a są dwie córki. Wiecie, że niby dziewczynki odbierają urodę. Akurat xd Teraz większość rodziny wróży chłopca, ale myślę, że po prostu dlatego, że by chcieli, żeby był chłopiec 🤷♀️ a ja zero przeczuć 😅 na pewno to najgorsza z moich ciąży pod względem wyglądu cery, jedzenia, samopoczucia 🫣 ale mam hipotezę, że to dlatego, że jednak z dwójką dzieci i pracując nie ma jak odpoczywać i te zmęczenie się kumuluje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:20
-
Mam wyniki badań krwi, jak ktoś z Was ma chwilkę i umie na to spojrzeć.. wizyta dopiero za tydzień a lekarz na czacie luxmed był mega niepomocny
Leukocyty mam identyczne
Erytrocyty były 4.05 jest 3.87 norma od 3.93
Hemoglobina poszła z 12.4 na 12.1
Hematokryt był 35.8 jest 33.7 (norma od 34.1)
Mcv,mch takie jak były
Mchc było 34.6 jest 35.9 norma do 35.5
Plytki krwi takie same
Rdw sd takie same
Rdw CV takie same
Pdw,mpv,plcr,pct jak były około
Neutrofile, limfocyty, monocyty ok podobne i norma
Eozynofile bazofile neutrofile podobnie
Limfocyty były 39 są 41.5 norma do 40
Monocyty spadły z 18 na 14 ale to ok bo norma do 10, w ciazy mogą być podwyższone
Eozynofile spadły z 1.1 na 0.7 norma od 1
Bazofile te same
Niedojrzałe granulocytywzrost z 0.4 na 0.9 norma do 0.5 ....
NRBC takie jak bylo
Z tej morfologii to martwi mnie wzrost tych niedojrzałych granulocytow bo reszta przy tak malutkich różnicach chyba nie jest niepokojąca? Myślicie że są jakieś znaczace spadki czy coś? U mnie morfologia nigdy nie była idealna zawsze jakieś odchyły, w ciazy lepsza niż normalnie.
Tsh ostatnio było ładnie spadniete z 4.8 z jakim zaczynałam ciążę na 2.45 niestety dziś 2.8 (norma w 1 trymestrze do 2.82, ja bym chciała mieć poniżej 2.5). Za to FT4 nawet lepsze niż ostatnio i ładne - 75% normy.
Myślę czy słaby sen na to tsh nie wpłynął.
Glukoza była ostatnio 5.2 to się ładnie poprawiła na normę 4.7 - nigdy w życiu nie miałam tak niskiej glukozy. Może taka ładna bo pierwszy raz zbadałam o 7, a nie przed 9... jak sugerowała mi diabetolog.
Zastanawia mnie ferrytyna- 89.... miałam 53 w marcu, 37 końcem sierpnia a teraz nagle 89? Boję się czy to nie świadczy o infekcji? Nigdy takiej ferrytyny nie miałam
Od tego krańca sierpnia do października to jedynie stosowałam masę suplementów na helicobactera i rzeczywiście przyłożyłam się do tego, ale żeby aż tak uroslo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:24
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Gusia_ wrote:U mnie w poprzednich ciążach wszyscy mówili, że pięknie wyglądam i obstawiali chłopaków, a są dwie córki. Wiecie, że niby dziewczynki odbierają urodę. Akurat xd Teraz większość rodziny wróży chłopca, ale myślę, że po prostu dlatego, że by chcieli, żeby był chłopiec 🤷♀️ a ja zero przeczuć 😅 na pewno to najgorsza z moich ciąży pod względem wyglądu cery, jedzenia, samopoczucia 🫣 ale mam hipotezę, że to dlatego, że jednak z dwójką dzieci i pracując nie ma jak odpoczywać i te zmęczenie się kumuluje
u mnie podobnie było. my nie znaliśmy płci za pierwszym razem i rodzina obstawiała z twarzy z ostatniego usg i większość też obstawiała chłopca, a jest oczywiście piękna dziewczynka
Karola3xJ:D wrote:Ja ostanie trzy dni jechałam na gołąbkach.
Ma ktoś już płeć z nifty?
chyba jeszcze nikt nie ma wyników... nadal czekamy.
-
Cel, na żaden inny temat się nie wypowiem, bo się nie znam, ale co do ferrytyny - to rzeczywiście zastanawiający skok. Z tego co wiem, optymalny wynik na początku ciąży to ok 60, natomiast powyżej 100 może świadczyć o stanie zapalnym w organizmie, więc mieścisz się w normie, ale warto trzymać rękę na pulsie i może powtórzyć badanie za jakiś czas?
-
awokado 🥑 wrote:Cel, na żaden inny temat się nie wypowiem, bo się nie znam, ale co do ferrytyny - to rzeczywiście zastanawiający skok. Z tego co wiem, optymalny wynik na początku ciąży to ok 60, natomiast powyżej 100 może świadczyć o stanie zapalnym w organizmie, więc mieścisz się w normie, ale warto trzymać rękę na pulsie i może powtórzyć badanie za jakiś czas?
Zmartwił mnie właśnie ten wynik ferrytyny 😭👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Niedojrzałe granulocyty w ciąży też mogą rosnąć, więc to raczej nic niepokojącego. Ferrytyna rzeczywiście duży przyrost, zwłaszcza jak na ciążę, gdy ferrytyna raczej spada - ale jeśli nie masz na ten moment żadnych objawów infekcji, to poczekałabym do rozmowy z lekarzem i on wtedy ustali, czy trzeba ponowić badanie.
Cel95 lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Ja trochę księżniczkuję przez tego krwiaka więc mój księciunio dziś na zakupach dostarczy mi mandarynki, bo właśnie dobrze wchodzą 😅zbrzydły mi serki skyry smakowe, soki pomidorowe też, najlepiej na kwasno. Któregoś razu zjadłam prawie cały słoik ogórków kiszonych, trochę kolejnego dnia wędrówek do łazienki, ale nie żałuję 😜
Właśnie na przystanku dziewczyna obieca mandarynkę.. także czeka mnie podróż do sklepu dziś 🙈Nineq lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Niedojrzałe granulocyty w ciąży też mogą rosnąć, więc to raczej nic niepokojącego. Ferrytyna rzeczywiście duży przyrost, zwłaszcza jak na ciążę, gdy ferrytyna raczej spada - ale jeśli nie masz na ten moment żadnych objawów infekcji, to poczekałabym do rozmowy z lekarzem i on wtedy ustali, czy trzeba ponowić badanie.
Nie mam właśnie ale mocno mnie to zestresowalo. Niby norma do 200 (u kobiet do 150 max) i wiem że mój Mąż przy stanie zapalnym miał w ogóle jakąś wyrabana w kosmos, ale 89 to strasznie dużo jak na mnie..
Działałam mocno od września do polowy pazdziernika żeby ją podbić w górę ale bez przesady 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:39
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
magdalena321 wrote:Ciekawe czy te smaki na prawdę mają coś wspólnego z płcią 🫣😅 mi koleżanki mówią że będzie chłopiec bo na kwaśno octowo jem, zero słodkiego. A mnie się coś wydaje na odwrót. Aczkolwiek z tego co widzę to nie ma na to reguły, chyba to nie ma nic wspólnego te wybory jedzeniowe 😉😉
Gusia, u mnie po wyglądzie to raczej w takim przypadku dziewczyna, bo włosy się nie układają, pryszcze na twarzy😅
Niby jest mi obojętnie co będzie, jeden powiedział że wygląda jak dziewczyna, wczoraj że może chłopak, ale zauważyłam że chyba przy dziewczynie poczułam drobne rozczarowanie 🫣
Co się urodzi to będzie, przecież nie oddam dziewczyny 🤪 -
Cel95 wrote:Nie mam właśnie ale mocno mnie to zestresiwalo. Niby norma do 200 (u kobiet do 150 max) i wiem że mój Mąż przy stanie zapalnym miał w ogóle jakąś wyrabana w kosmos, ale 89 to strasznie dużo jak na mnie..
89 to jeszcze nie brzmi poważnie Może jakoś lepiej dietę cisnęłaś i wzrosła ta ferrytyna? -
Tanashi wrote:89 to jeszcze nie brzmi poważnie Może jakoś lepiej dietę cisnęłaś i wzrosła ta ferrytyna?
Dieta i suplementy były na pewno grane wrzesień- połowa października i miałam celowane suplementy od mojej dietetyczki klinicznej pod likwidację helicobactera który też zżera ferrytyne.👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Tanashi wrote:89 to jeszcze nie brzmi poważnie Może jakoś lepiej dietę cisnęłaś i wzrosła ta ferrytyna?
Przy stanie zapalnym skacze jeszcze bardziej
Mnie za to spadło do 12 już, muszę zapytać lekarza czy mogę pić zakwas z buraka czy poczekać do 2 trymCel95 lubi tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Ja bym się tam tym wynikiem nie martwiła jeszcze
Przy stanie zapalnym skacze jeszcze bardziej
Mnie za to spadło do 12 już, muszę zapytać lekarza czy mogę pić zakwas z buraka czy poczekać do 2 trym
I i II trymestr można, w III ostrożnie, bo ma dużo polifenoli i może domknąć przewód tętniczy u płodu. Ale w III trymestrze niestety na wszystkie polifenole trzeba uważać, więc ostrożnie z truskawkami i owocami w sezonie maj-czerwiec
Dla zainteresowanych tutaj więcej: https://www.instagram.com/p/CtL15x_tVA8/?img_index=1Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:47
-
Tanashi wrote:I i II trymestr można, w III ostrożnie, bo ma dużo polifenoli i może domknąć przewód tętniczy u płodu. Ale w III trymestrze niestety na wszystkie polifenole trzeba uważać, więc ostrożnie z truskawkami i owocami w sezonie maj-czerwiec
A z tym zakwasem to nie wiem, bo wg zaleceń jak nie ma potrzeby nie powinno się suplementowac Fe w 1 trym. A ja póki co żelazo mam 100, Hgb 13, tylko ta ferrytyna mi tak spadła
W piątek mam wizytę to się dowiemWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:49
-
Cel jakikolwiek głupio to nie zabrzmi to dziś mi się wyświetliło na tiktoku, że ChatGPT dobrze interpretuje wyniki badań krwi 🙈 jeszcze nie testowałam bo mam za dużo mdłości żeby siąść do kompa
Edit. Właśnie sobie uświadomiłam jak głupio to zabrzmiało oczywiście najlepiej interpretuje lekarz ale skoro chat bazuje na wszystkich info w sieci to może dobierać fajne wnioskiWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 14:49
💔 Marcysia 21t 👼 -
Na pewno lepszy ten czat niż czat z moim lekarzem luxmed z dziś, dowiedziałam się uwaga że tsh mogłoby być trochę niższe i że Erytrocyty są nieco obniżone (spadły o 0.1). Wiedza tajemna 😊👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Tanashi wrote:No to możesz mieć odpowiedź
Oby.. albo może przy moich różnych chorobach to się podbiło. Ciężko ocenić 🤔 lekarz coś mówił żeby robić badania tydzień wcześniej na luzie to zrobiłam, akurat wszystko przyszło w ciągu paru godzin👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀