X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    No ja kupowałam nowy, bo mieliśmy w planach niedługo po pierwszym porodzie się starać o rodzeństwo, ale też to taki gadżet, za który ciągle można odzyskać sporo kasy, bo trzyma cenę, więc sobie powtarzałam, że nawet jak się nie uda to na pewno sprzedam. Teraz pewnie by mi było szkoda kasy, bo wydatki rodziny 2+2 i trzecie w drodze są inne niż tylko pary, ale naprawdę nie żałuję, bo wg mnie to jest fajna rzecz i bardzo praktyczna. Jak widziałam nieraz te bujaczki, co żeby je wyczyścić trzeba było puścić wodze fantazji to dziękowałam, że kupiłam taki, co odpinasz, wrzucasz do pralki i czesc. A moja starsza dużo ulewała bardzo
    O właśnie dzięki dziewczyny bo też się nad nim zastanawiam. A te bujaczki ala Babybjorn? Bo jest dużo podobnych ale nie wiem czy czymś się faktycznie różnią, czy są dużo gorszej jakości.. ja np ponad wszytko polecam krzesełko Stokke. Ekstra jakość.

Już czekam pod gabinetem na usg. Do usłyszenia po drugiej stronie 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 17:09

amoze lubi tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokke jest fajne, chciałam, ale na przykład moja starsza zaczęła siadać dopiero jak miała 10 miesięcy i wcześniej strasznie mi zjeżdżała i przechylała się w tym krześle. Musiałam je sprzedać i kupić takie z dużym oparciem i tacką, zdecydowaliśmy w sklepie podczas przymiarek na Kinderkraft Tixi, więc tu bym uważała ze wczesnym zakupem, bo można wtopić. Choć potem też można w sumie wykorzystać dla większego dziecka, ale ja nie chciałam sobie zagracać domu i trzymać dwóch krzeseł jednak, bo po co… Także u nas to był niewypał akurat :/

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    O właśnie dzięki dziewczyny bo też się nad nim zastanawiam. A te bujaczki ala Babybjorn? Bo jest dużo podobnych ale nie wiem czy czymś się faktycznie różnią, czy są dużo gorszej jakości.. ja np ponad wszytko polecam krzesełko Stokke. Ekstra jakość.

Już czekam pod gabinetem na usg. Do usłyszenia po drugiej stronie 🤣

My mamy podróbę czyli krzeselko drewniane Kinderkraft i super się sprawdza, u nas w rodzinie nawet 6-latki dalej korzystają z nich :D A cena jednak dużo niższa.

preg.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja poszłam po taniości i mam klasyka z ikei 😄 w ogóle nie przywiązuje wagi do takich rzeczy

SZKODNIK, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    A ja poszłam po taniości i mam klasyka z ikei 😄 w ogóle nie przywiązuje wagi do takich rzeczy

Ja patrzyłam pod kątem tego, żeby krzesło rosło razem z dzieckiem, bo te zwykłe do rozszerzania diety zwykle są fajne na początku, ale potem już dziecko chce przy stole siedzieć jak dorośli, a na zwykłym krześle to raczej może podzwonić zębami o stół, bo jeszcze nie ta wysokość... :D Ja wzięłam od razu Kinderkraft bez tacki i młoda siedziała z nami przy stole od samego początku, teraz też ma cały czas to jedno krzesełko, tylko jej regulujemy jak rośnie żeby było komfortowo :) Na zwykłym przy stole byłoby jeszcze za nisko dla niej, a na takim ikeowskim już trochę ciasno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 17:35

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka dostała stokke na chrzciny, ale no u nas się nie sprawdziło 🤷‍♀️ jakby starsza zaczęła wczesniej sama siadać to pewnie byśmy użytkowali długi czas, ale dzieci miewają swoje plany 😅

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Stokke jest fajne, chciałam, ale na przykład moja starsza zaczęła siadać dopiero jak miała 10 miesięcy i wcześniej strasznie mi zjeżdżała i przechylała się w tym krześle. Musiałam je sprzedać i kupić takie z dużym oparciem i tacką, zdecydowaliśmy w sklepie podczas przymiarek na Kinderkraft Tixi, więc tu bym uważała ze wczesnym zakupem, bo można wtopić. Choć potem też można w sumie wykorzystać dla większego dziecka, ale ja nie chciałam sobie zagracać domu i trzymać dwóch krzeseł jednak, bo po co… Także u nas to był niewypał akurat :/
    Moje dzieci jak mają 9-10 to zaczynają chodzić.... Jakie te dzieci są różne. Ale to wyjdzie na forum bo jedna będzie mówić że dziecko jej ucieka a druga będzie panikować bo jej nawet nie siada. Koniec końców wszystkie będą siadać i chodzić 😄

Ja miałam takie krzesełko smiki że smyka które można było rozłożyć na płasko i robiło przy stole na wysokie łóżeczko, miała regulacje wysokości,oparcia ,i regulacje tacki. Takie trochę przebajerzone ale mi pasowało. W tych z ikea to mi wypadł dwa razy bo te pasy w ogóle nie trzymają. Wolę 5 punktowe jednak.
    Niestety jak sprzatalam rzeczy to wyprałam tapicerkę i zastreczowałam to jak wyschło. Problem był taki ze nie doschlo w 100 % i zapleśniało. I tak poszło do kosza
    Takie miałam https://www.smyk.com/p/smiki-very-bunny-krzeselko-do-karmienia-szare-i7646729

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 18:08

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny ja to się przeszłam z moją mamą jak nie chciałam na siłę sadzać tej mojej starszej. Mama mi waliła tekstami, że coś jest z dzieckiem nie tak itd. A pediatra i fizjo mówili że się dobrze rozwija widocznie ten typ tak ma. A druga w jej wieku to już chodziła przy meblach. Naprawdę każde dziecko inaczej 😅 Za to starsza mega jest rozwinięta pod kątem mowy, na półtora roku już rzucała zdaniami, a mamy np sąsiadkę co ma 3 lata i mówi tylko pojedyncze słowa… Także bywa i tak 🤷‍♀️

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Jeny ja to się przeszłam z moją mamą jak nie chciałam na siłę sadzać tej mojej starszej. Mama mi waliła tekstami, że coś jest z dzieckiem nie tak itd. A pediatra i fizjo mówili że się dobrze rozwija widocznie ten typ tak ma. A druga w jej wieku to już chodziła przy meblach. Naprawdę każde dziecko inaczej 😅 Za to starsza mega jest rozwinięta pod kątem mowy, na półtora roku już rzucała zdaniami, a mamy np sąsiadkę co ma 3 lata i mówi tylko pojedyncze słowa… Także bywa i tak 🤷‍♀️

To u mnie to samo, moja zaczęła siadać po 9 miesiącu i chodzić dopiero po 14 miesiącu, ale za to na dwa lata śpiewała trzyzwrotkowe piosenki 😅 Teraz czasem tęsknię za ciszą 🤣

preg.png

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego brata córka w ogóle nie chciała siadać chyba do 9 czy 10 miesiąca. Fizjoterapia ,neurolog,kupa łez. Moja mam pewnego dnia tam pojechała,mlodzi poszli do sklepu a ona z nią została i ja posadziła parę razy. Rano się podniecali ze zaczęła siadać w końcu. Wystarczyło jej pokazać. Ja jestem zdania że engramy trzeba obudzić czasami. Nie mówię to o wsadzaniu dziecka do chodzika czy sadzaniu na poduszkach ale czasem coś trzeba pokazać.

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola spoko, ja sadzałam moją do jedzenia do krzesełka np, ale ona nie była gotowa wcześniej i tyle. To nie była kwestia pokazania u nas, ale rozwoju. Mama mnie wkurzała ciągając ją za ręce do góry i cuda wianki, wtedy się cieszyłam, że mieszka daleko, bo miałam ochotę na nią nawrzeszczeć 😅 Ja akurat nie miałam zupełnie parcia na sadzanie na siłę. No mam ze sobą te ileś lat studiów o rozwoju dzieci, lekarka i fizjo mówili, że jest okej, tylko ta mama mnie drażniła… Ale ona też zaczęła późno chodzić bo właśnie też jakoś 14/15 miesięcy. Pamiętam, że na majówkę już chodziła coś po podwórku a jest z lutego.

Tanashi to nasze dzieci by się dogadały chyba 😅 Moja do tej pory taka gaduła i zaskakuje mnie swoim słownikiem cały czas. Ma też super pamięć, jakieś piosenki, wierszyki ciągle opowiada. Nieraz jak jej czytam książkę i się pomylę to mnie poprawia 😅❤️

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też szybko zaczal się uczyć na pamięć. Córka tak średnio ale syn to mega mózg. Jakos ok 2 roku życia znał uklad sloneczny po angielsku i polsku. Miał.3 lata to liczył do stu po polsku i angielsku. Jak miał 4 to nauczył się na pamięć atlasu grzybów. Jest w stanie iść do lasu i rozpoznać każdego grzyba. Dużo by tego wymieniac. Szkoda tylko że butów na miejsce nie umie odłożyć, a dupe się nauczył podcierać raptem że 2 miesiące temu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 18:29

preg.png
  • koktajlowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzesełko mieliśmy chyba Smiki. Ogólnie spoko ale teraz to nie wiem czy nie wybrałabym z Ikei. Wydaje się łatwiejsze w czyszczeniu.
    Bujaczek babybjorn wszyscy polecają, sama widziałam no to super się wydaje ale ta cena... Jest pełno podróbek ale nie wiem czy one też są ok?

Wizyta ok. Zawsze się trochę denerwuje jak mówię, że chodzę też prywatnie. W moim przypadku nie da się ukryć. Skierowania na badania mam więc super. I dostałam też skierowanie do poradnii diabetologicznej - to normalne, że od razu tam kierują?
    Kropcio ma 3,65 cm 😊

Truuskaawka, Gusia_, Cel95, eeemakarena, przygodami66, Cinia95, Lauraa, Revolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość

💊Acard, Neoparin, Pregna

PAI homo
    ANA typ homogenny 1:640
    IBS

09.10.2024
    beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
    24.10.2024 wizyta
    06.11.2024 wizyta nfz - [7+3] jest ❤️
    14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
    27.11.2024 wizyta nfz - [10+3] 3,65 cm 🐯
    09.12.2024 wizyta - [12+1] 5,65 cm 🐯
    13.12.2024 prenatalne - [12+5] 6,51 cm 🐭
    18.12.2024 wizyta nfz - [13+3] 7,49
    02.01.2025 wizyta
    15.01.2025 wizyta nfz
    30.01.2025 wizyta
    14.02.2025 prenatalne

04.2024 cb (7cs)
    10.2023 wznowienie starań
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    08.2018 rozpoczęcie starań
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam w domu dwa przeciwieństwa bo starsza to typowy umyslowiec a młodsza za to jest bardzo sprawna fizycznie. Starsza nie umie jeździć na rowerze, a młodsza już tak. 2 lata różnicy 🤷‍♀️ Młodsza w jeden dzień ma tyle siniaków co starsza przez całe życie, no ale ludzie są różni, więc ja to całkowicie akceptuję, że każda będzie się inaczej rozwijała

Koktajlowa, dobrze, że z ciążą okej. Ty miałaś źle cukry, że Ci dał te skierowanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 18:34

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cirka która ma 19 lat nie umie jeździć na rowerze a syn się nauczył jak miał.3 lata.

Ale żeby roczne dziecko na rowerze jeździło? Szok. Chyba że nie chodzi Ci o taki zwykły z dwoma kółkami?

Ja mam na liście ten babybjörn i jakieś takie leżadełko w stylu tiny love. Ten mój co mam jest już zabiedzony bo był kupiony używany i wożony wszędzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 18:42

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

To jestem w szoku, moja siedziała też dopiero od 11 miesiąca. Ale mieliście baby set? Z poduszką to tam miała naprawdę ciasno. My jeszcze mieliśmy newborn set więc leżaczkowała sobie od początku z nami przy posiłkach, super sprawa. Każde inne krzesełko które spotykałam (mamy u babć dwa inne, w tym z ikei) działało mi na nerwy, bo mają bardzo dużo rozstrzał na dole i ciągle się wszyscy o nie potykają.

Tanashi to super że kinderkraft też fajny, właśnie się zastanawiałam czy jest duża różnica.

Ja już po ♥️ wszytko ok na ten moment, serio teraz sobie uświadomiłam, że jeszcze mój mózg nie ogarnął tego że mam nowe dziecko e brzuchu 🤣🤣 ale dziecko jakieś bardziej zdyscyplinowane niż pierwsze, bo pamiętam że wtedy to USG trwało wieki bo ciągle uciekała. Hehe. No i termin porodu przesunął na 8.06, ale nie zmieniajcie narazie na pierwszej stronie. Jezu chciałabym poczuć ulgę, ale chyba jeszcze do mnie nie dociera 🫣🫣

Nineq, Gusia_, Cel95, Truuskaawka, przygodami66, Tanashi, Cinia95, Lauraa, Revolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola moja mała załapała i rower, i hulajnogę w te wakacje teraz, jak miała półtora roku. Właśnie byłam w szoku, bo rower zwykły na pedaly, tylko z dwoma kółkami po bokach tymi małymi, który stoi i się kurzy, bo starsza córka nie chce nawet na nim siadać. Moja starsza ogólnie jest asportowa, rowerku biegowego też się boi, bo się buja 😅 nie będę udawać: po mamusi, ja toleruję ze sportów tylko bieganie, siatkówkę i na siłownię chodziłam na studiach. A za to młodsza na wszystko siada i na wszystkim śmiga 🤷‍♀️ ona się niczego nie boi i chyba dlatego wszystko w mig łapie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 19:07

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    To jestem w szoku, moja siedziała też dopiero od 11 miesiąca. Ale mieliście baby set? Z poduszką to tam miała naprawdę ciasno. My jeszcze mieliśmy newborn set więc leżaczkowała sobie od początku z nami przy posiłkach, super sprawa. Każde inne krzesełko które spotykałam (mamy u babć dwa inne, w tym z ikei) działało mi na nerwy, bo mają bardzo dużo rozstrzał na dole i ciągle się wszyscy o nie potykają.

Tanashi to super że kinderkraft też fajny, właśnie się zastanawiałam czy jest duża różnica.

Ja już po ♥️ wszytko ok na ten moment, serio teraz sobie uświadomiłam, że jeszcze mój mózg nie ogarnął tego że mam nowe dziecko e brzuchu 🤣🤣 ale dziecko jakieś bardziej zdyscyplinowane niż pierwsze, bo pamiętam że wtedy to USG trwało wieki bo ciągle uciekała. Hehe. No i termin porodu przesunął na 8.06, ale nie zmieniajcie narazie na pierwszej stronie. Jezu chciałabym poczuć ulgę, ale chyba jeszcze do mnie nie dociera 🫣🫣

U nas chyba problemem było to, że nie było oparcia na całe plecy i głowę (w tym krześle) i leciała mi na boki też trochę. Ale ogólnie moja starsza córka jest bardzo wysoka i od początku była długa, na roczek nosiła rozmiar 92. Też fizjoterapeutka sugerowała, że właśnie takim długim dzieciom jest trudniej zacząć siadać i chodzić niz niskim. U nas jakby się to potwierdziło, bo młodsza jest dużo mniejsza, za chwilę będzie miała 2 lata a nosi rozmiar 86 🤷‍♀️

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto

Wysłany: 27 listopada 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w rodzinie taki przykład. Jedna miała 4 lata to jedyne co miała opanowe to manipulowanie ludźmi a ta młodsza miała dwa lata i czego sie ze sportu nie złapała to robiła od razu. Na rower na dwóch kółkach sama wsiadła i pojechała (na placu zabaw stał czyjś to wzięła i w dlugą). Z nią jak miała rok to strach było iść na plac zabaw taki z iej kamikazde był. Ale nigdy nic sobie nie zrobiła. Na ściankę ja wzięliśmy jak miała 3 lata to w adidasach robiła takie drogi że mi szczęka opadła . Z tym że ona jest "ta gorsza". Nad ta starsza wszyscy skaczą żeby się nie obraziła przypadkiem. Nawet tej młodszej chwalić nie można żeby starszej nie było przykro, ale w drugą stronę to już nie działa.

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2024, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to przykre, co piszesz. Że są rodziny, w których są lepsze i grosze dzieci :/

Cel95 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ