X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • LaMia Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Popielata, jak ma Cię to psychicznie uspokoić to idź. Tylko czy kasy nie szkoda jak chodzisz prywatnie? Chyba, że masz możliwość za darmo.
    Dlatego ja te wizyty narazie mam co 3 tygodnie, a tak w ogóle to kupiłam detektor 🤡miałam tego nie robić, ale czasem pod wpływem impulsu robię głupoty. Tydzień leżał, dziś z ciekawości użyłam i myślę, że bobka znalazłam (chowa mi się okrutnie). Czytałam, że to dźwięk jak galop koni czy pociąg, no to był 😅na pewno nie było to moje.

A myślałam że tylko ja… nie wiem po co kupiłam… ale kupiłam. I teraz pytanie bo próbowałam i nie słychać nic tylko tak jakby w tle… ale 140 tętna pokazuje, to bobas czy mi tak szalenie bije 🤣
    Mam właśnie kupiony ten sam co Ty, kupiłam jak mnie tak brzuch bolał bardzo 🙈 nieeee… nie pytajcie, głowa i myślenie - ciężkie 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 08:08

magdalena321 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też 4 tyg bym nie wytrzymała. Byłam 18.11 w 9 tygodniu i następna wizyta za 2 tyg I 3 dni to już się wydaje długo czyli w ten czwartek.

Każdy by najchętniej codziennie oglądał i miał usg w domu koło łóżka hehe

amoze, przygodami66, Lauraa, Malinaaa2024 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja byłam 20 listopada, prenatalne 9 grudnia a wizyta 18 grudnia! Też idzie zwariować 🫣🫣

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • amoze Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam Jumpera :)
    Czasami jak dziecko się ruszało to jest problem żeby złapać miejsce blisko serca, dlatego może pokazywać plus minus sieksze wartości tętna bez dźwięku, ewentualnie dźwięk może być bardzo cichy - weźcie też to pod uwagę :)

Ja osobiście odpalam go sobie na chwilę co 2-3 dni i od zeszłego tygodnia znajduje tętno od razu :)

Ps. Nawet jak trzymam sondę cały czas w jednej pozycji jak już znajdę tętno potrafi być cichsze i głośniejsze, znikać i się pojawiać to znak, że bobo robi sobie w brzuchu wariacje, bo ma JESZCZE 😅 strasznie dużo miejsca :)

Nineq, LaMia, magdalena321, Lauraa lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA i jeden ❄️ 3AA cierpliwie czeka ❤️
    - 25/09 pierwsze upragnione II kreseczki ❤️❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm naszego człowieka i 177 uderzeń serduszka/min
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm bobo, serduszko 155/min i.... wielkie kopniaczki
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g maleństwa 😍
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaMia wrote:
    A myślałam że tylko ja… nie wiem po co kupiłam… ale kupiłam. I teraz pytanie bo próbowałam i nie słychać nic tylko tak jakby w tle… ale 140 tętna pokazuje, to bobas czy mi tak szalenie bije 🤣
    Mam właśnie kupiony ten sam co Ty, kupiłam jak mnie tak brzuch bolał bardzo 🙈 nieeee… nie pytajcie, głowa i myślenie - ciężkie 🤣
    Może pępowina, albo inne części 😅ja chwilę szukałam, też coś tam się pojawiało, ale bardziej słuchałam. Dopiero gdzieś przy kości nisko złapałam taki specyficzny dźwięk galopu, powyżej 150 się pojawiło więc wydaje mi się, że to to, bo potem uciekło 😅
    Podeszłam do tego, że jak znajdę to super, a jak nie to będę próbować później, bo może dla mnie za wcześnie.

LaMia lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Jak jesteście ubezpieczone prywatnie to po porodzie możecie dostać 1000 zł z tytułu urodzenia dziecka. Mąż też. To już dwa tysiące do przodu 🤣 ale trzeba być ubezpieczonym przed ciążą, bo jest okres karencji.

Ooo super ze mówisz. Muszę sprawdzić warunki ale oboje mamy ubezpieczenia...

• magdalena321 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwariowałam ale znalazłam na OLX detektor z żelem za 110 zł i właśnie kupuję 🫣 mój mąż powie że jestem walnięta jak go zobaczy bo on to taki optymista jak ja mówię zawsze że się boję martwię itd to on to ostoja spokoju i mówi zawsze że jest dobrze, że na pewno będzie dobrze i czym się martwię. A mnie to strasznie wkurza 😄😄

LaMia, Nineq, amoze, Lauraa lubią tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Czasami jak dziecko się ruszało to jest problem żeby złapać miejsce blisko serca, dlatego może pokazywać plus minus sieksze wartości tętna bez dźwięku, ewentualnie dźwięk może być bardzo cichy - weźcie też to pod uwagę :)

Ja osobiście odpalam go sobie na chwilę co 2-3 dni i od zeszłego tygodnia znajduje tętno od razu :)

Ps. Nawet jak trzymam sondę cały czas w jednej pozycji jak już znajdę tętno potrafi być cichsze i głośniejsze, znikać i się pojawiać to znak, że bobo robi sobie w brzuchu wariacje, bo ma JESZCZE 😅 strasznie dużo miejsca :)

Dobrze wiedzieć właśnie że to może działać ciszej i głośniej bo czytałam że też można ześwirować jak spada czy coś albo nie da się znaleźć 😅

amoze lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepienia zależy na co. My np szczepienia 5lub 6w1 to mysle ze ok 1000 plus przeciw ospie ( nie jest refundowane zanim dziecko pójdzie do zlobka a przynajmniej nie bylo), przeciw krztuscowi dla nas ( chce spróbować po ciąży bo w ciazy za duże ryzyko dla mnke), przeciw grypie dla naszej 2jki i chyba jeszcze musimy dokończyć u córki przeciw kleszczom. Myślę że min 2k wyjdzie na pr,yszly rok za szczepienia naszej rodzinki. Plus taki że to jest rozłożone w czasie...jeszcze kiedyś przeciw rota i przeciw meningokokom i pneumokokom. Tak teraz patrzę to dodatkowy koszt ok 500zl. Plus że teraz przeviw rotawirusowi jest refundowane.

2-3k trzeba liczyć na całą rodzinę w 1szym roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 08:38

przygodami66 lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Sprawdzę w weekend z ciekawości ile wyszło za te szczepienia w pierwszym roku, bo mój mąż prowadzi skrupulatnie budżet i dam znać 🤣

Ooo super. Z tym że to też zależy kiedy i jaka szczepiliscie. Jak czytam to część teraz jest refundowane I super. I czy się szczepicie np dodatkowo np przeciw grypie lub ospie czy krztusccowi. Krztusiec np mąż ma zaległy, tak samo przeciw kleszczom. Zapomnieliśmy odnawiać...

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze w temacie szczepień. Myśmy córkę szczepili 5w1. Bo pediatra nam odradzała nfztowska szczepionkę ze względu na to że jest inny skład przeciw krztuscowi. Ponoc ta "lepsza" jest refundowana ale tylko dla wczesniskow a te co stosuje się u nas w niektórych krajach jest wycofana z powodu nopow. Nie że jest niebezpieczne ale udowodnione jest ze jest gorsza. Więc nie chodzi o liczbę wkluc choć to też ma znaczenie

"Zasadnicza różnica między nimi jest w komponencie krztuścowej – wszystkie szczepionki skojarzone typu 5w1 i 6w1 zawierają krztusiec acelularny (zaznaczony w skrótach jako aP – acellular pertussis), wówczas gdy te „podstawowe” mają krztusiec pełnokomórkowy."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 08:46

• Nineq Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Zwariowałam ale znalazłam na OLX detektor z żelem za 110 zł i właśnie kupuję 🫣 mój mąż powie że jestem walnięta jak go zobaczy bo on to taki optymista jak ja mówię zawsze że się boję martwię itd to on to ostoja spokoju i mówi zawsze że jest dobrze, że na pewno będzie dobrze i czym się martwię. A mnie to strasznie wkurza 😄😄
    😂powiedz, że wariatki na forum Cię namowily.
    Mój powiedział tylko że jestem niemożliwa.

magdalena321, przygodami66, amoze lubią tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    😂powiedz, że wariatki na forum Cię namowily.
    Mój powiedział tylko że jestem niemożliwa.

Tak powiem 🤣🤣 i dodam że taki już urok ciężarnej, mózg inaczej działa 😅😝

Nineq, przygodami66, amoze, Revolutionary lubią tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • Malwinka14 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:

A ja jestem sceptyczna co do tych urządzeń. Kosztują grosze i czy nie jest duże prawdopodobieństwo błędu? Np ze złapiesz swoje tetno /puls. Nieraz już położne na urządzeniach szpitalnych myliły tetno dziecka z matki i byly pozniej dramaty.... jak to tego podchodzić?

amoze lubi tę wiadomość

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • asiun Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:
    A ja jestem sceptyczna co do tych urządzeń. Kosztują grosze i czy nie jest duże prawdopodobieństwo błędu? Np ze złapiesz swoje tetno /puls. Nieraz już położne na urządzeniach szpitalnych myliły tetno dziecka z matki i byly pozniej dramaty.... jak to tego podchodzić?
    Ja na samym początku myślałam o detektorze, potem stwierdziłam, że nie bo będę się nakręcać. Ostatecznie doszłam do wniosku, że mogą być właśnie jakieś błędy i bez sensu.
    Za to na 100% kupię monitor oddechu u mnie to must have w wyprawce dla noworodka, przy córce nie miałam i bardzo żałuję (mój pierwszy mąż miał mnie za wariatkę), bo miała refluks ukryty, dławiła mi się w nocy niekiedy bezdźwięcznie. Ja reagowałam na wszystko, ale gdybym miałam cięższy dzień i spała w nocy jak kamień to mogłaby być tragedia. Mojej koleżance monitor uratował dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 08:59

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, mi właśnie sie wydawało, że nie ma sensu odrazu kupować 2w1 wózka, tylko lepiej kupić gondolę, przetestować i potem ew. przecież można dokupić siedzisko do spacerówki. U nas to się sprawdziło, bo okazało się, że wózek był beznadziejny.

Co do szczepionek to ja też wszystko brałam dodatkowe co się dało 😬 chociaz jako wcześniak moja miała częściowo refundowane, już nie pamiętam co, ale mimo wszystko nie polecam wcześniejszego porodu... ;).

Polecam tą 6w1 naprawdę, u nas było zero skutków ubocznych, a wszyscy znajomi po tej refundowanej mieli dzieci z gorączką 😕 a jeszcze jakby co szczepiłam córkę teraz na grypę i w tym samym czasie na zapalenie odkleszczowe mózgu (ona akurat tania 150zl) i też się obyło bez jakichkolwiek objawów 🙂

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka bez problemu rozróżnisz czy złapałaś swoje tetno czy dziecka, wierz mi. W ogóle inny dzwięk ;)

U mnie dziewczyny miały po 6w1 gorączkę jak łączyłam z meningokokami, ale pediatrzy o tym uprzedzają. Z tym, ze ja wolałam dzien sie przemęczyć po tym szczepieniu, ale mieć mniej wkłuć. Jak nie łączyliśmy z bexero tylko ewentualna bolesność nóżki.

Co do detektora, to w ciaży po stracie też kupiłam dla spokojnej głowy, ale w kolejnej juz nie użyłam ani razu i teraz też mnie nie kusi. Nie wiem czego to kwestia, ale po ostatniej wizycie jakoś się uspokoiłam i staram się być już tylko dobrej mysli, zeby nie przenosic na dzidziusia stresów. Dwójka maluchów w domu i nawał pracy skutecznie to ułatwiają na szczęście ;) W sumie może powinnam juz ten detektor sprzedac, tylko musiałabym go najpierw odszukać :D

Dziś aplikacja mi pokazała, że wg miesiączki zaczęłam 2 trymestr <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 09:20

przygodami66, LaMia, awokado 🥑, amoze, kasssia, Kindziukowa, Truuskaawka, Revolutionary lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Malwinka bez problemu rozróżnisz czy złapałaś swoje tetno czy dziecka, wierz mi. W ogóle inny dzwięk ;)

U mnie dziewczyny miały po 6w1 gorączkę jak łączyłam z meningokokami, ale pediatrzy o tym uprzedzają. Z tym, ze ja wolałam dzien sie przemęczyć po tym szczepieniu, ale mieć mniej wkłuć. Jak nie łączyliśmy z bexero tylko ewentualna bolesność nóżki.

Co do detektora, ja w ciaży po stracie też kupiłam dla spokojnej głowy, ale w kolejnej juz nie użyłam ani razu i teraz też mnie nie kusi. Nie wiem czego to kwestia, ale po ostatniej wizycie jakoś się uspokoiłam i staram się być już tylko dobrej mysli, zeby nie przenosic na dzidziusia stresów. Dwójka maluchów w domu i nawał pracy skutecznie to ułatwiają na szczęście ;) W sumie może powinnam juz ten detektor sprzedac, tylko musiałabym go najpierw odszukać :D

Dziś aplikacja mi pokazała, że wg miesiączki zaczęłam 2 trymestr <3
    Gusia wg apki i OM u mnie dzisiaj też 2 trymest. Tak fajnie zobaczyć, że ten pierwszy etap za nami. Ja się zastanawiam czy później nie zmienić daty porodu w aplikacji ale wtedy przesuną się tygodnie do przodu. Zapytam się lekarza na wizycie jak później mam liczyć tygodnie czy wg OM czy wg terminu z USG.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jedną ustawioną na termin z miesiączki a jedną na ten termin z pierwszego usg, żeby mieć pełny ogląd sytuacji :D

przygodami66 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • amoze Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:

Moim zdaniem nie da się pomylić tętna matki z tętnem dziecka, wystarczy wiedzieć gdzie idą duże naczynia i tam po prostu nie przykładać sondy :p poza tym ja np wiem, że moje tętno spoczynkowe zawsze wynosi około 70/min i nawet jak przykładałam w okolicy swojej tętnicy biodrowej to pokazywało moją wartość, przechodziłam bardziej na środek (tam gdzie może dzidzia leżeć) i było od razu 155/min. Kwestia wprawy moim zdaniem i oczywiście w miarę luźnego podejścia do tego wszystkiego :)

Wiadomo, że jak coś boli, coś się dzieje to nie będę przykładać sondy i czekać na to co będzie dalej tylko pojadę na IP lub sor żeby ktoś sprawdził to profesjonalnie :)

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA i jeden ❄️ 3AA cierpliwie czeka ❤️
    - 25/09 pierwsze upragnione II kreseczki ❤️❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm naszego człowieka i 177 uderzeń serduszka/min
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm bobo, serduszko 155/min i.... wielkie kopniaczki
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g maleństwa 😍
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
‹‹ 287 288 289 290 291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ