X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Forumowe wcześniaki
Odpowiedz

Forumowe wcześniaki

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena88 trzymam kciuki za małego. Będzie dobrze :) podczas kangurowania "poznasz" małego a później będzie już coraz lepiej, trzymam mocno kciuki za Ciebie i Dominika :* dawaj znać co tam u Was :)

• Florentine Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Jestem mamą 7 miesięcznej Adrianny, urodzonej przez cc na cito w 34 tc i 3 dniu z powodu nagłego, całkowitego odklejenia się łożyska spowodowanego stanem przedrzucawkowym (bardzo wysokie ciśnienie, utajone obrzęki, białkomocz).
    Mała urodzona z wagą 2250g i wzrostem 50 cm (ku zdziwieniu lekarzy - przy nadciśnieniu raczej hipotrofia występuje). Pierwsza noc w inkubatorze, reszta dni w łóżeczku.
    Mała gotowa do wypisu po 1,5 tygodnia (problemy z termoregulacją), wyszłyśmy po 3 tygodniach bo u mnie wystąpiły komplikacje - ogromny krwiak i przeszłam drugą operację. Jak się śmialiśmy przez łzy - dwie cesarki/jedno dziecko :/

Wystąpiły wylewy 2 stopnia, całkowicie się już wchłonęły. Mamy skórę marmurkową - ale to po tatusiu :)

Zaliczyliśmy 3 kontrolne wizyty u okulisty, poradnię patologii noworodka, kardiologa, jesteśmy pod opieką neurologa. Rehabilitujemy się z powodu asymetrii prawostronnej. Obecnie Adusia wyprowadzona jest na prostą ale zajęcia będą do 1 roku życia. Jesteśmy pod opieką ośrodka rehabilitacji i oprócz rehabilitacji mamy zajęcia z pedagogiem, logopedą i psychologiem.

Od urodzenia anemia, teraz po rozszerzeniu diety wyniki znacznie się poprawiły :)

Rozwój troszkę mamy nieharmonijny - 80% rozwoju w/g wieku urodzeniowego a 20% w/g korygowanego. Ogólnie rozwój mamy bardzo dobry, jesteśmy dobrej myśli :) Po Adzie widać, że jest wcześniakiem - ma 7 kg i 7 miesięcy. Chuda ale długa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 21:07

Listopadówka/Wrześniówka 2014r. b95lnsr.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Florentine, jak u was poszło z rozszerzaniem diety? Kiedy zaczęłaś? Ja podałam pierwszą marchewkę w dniu, z którym Alicja ukończyła 5 miesięcy i nawet zainteresowała się nowym jedzeniem. Mimo wielkich chęci ze strony małej, mam duży problem żeby włożyć łyżeczkę do buzi - zlizuje jedzenie z łyżeczki jak kotek. Idziemy w maju na wizytę do logopedy i będę ten temat z nią omawiać, ale napisz jak to było u Was.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Kochane.
    U Nas taki postęp, że dziś Dominik był bez CPAP-u ;) wiadomo, nie ma co szaleć bo zawsze może wrócić pod niego to takie pierwsze próby ale bardzo ładnie sobie radzi sam <3 Jestem z niego bardzo dumna. Na pewno był bez niego 8h bo położna mówiła, że odłączyła go o 9 a my wychodziliśmy od małego po 17stej ;)
    A chciałam się spytać co jest z tą skórą "marmurkową" - od czego to może być? Nasz Synek tak ma i póki co lekarka obserwuje ale mówiła, że jak dłużej będzie to będzie trzeba zlecić dodatkowe badania ale nic więcej nie mówiła..

KotMisia lubi tę wiadomość

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena88 wrote:
    A chciałam się spytać co jest z tą skórą "marmurkową" - od czego to może być? Nasz Synek tak ma i póki co lekarka obserwuje ale mówiła, że jak dłużej będzie to będzie trzeba zlecić dodatkowe badania ale nic więcej nie mówiła..

U nas marmurkowa skórka pojawia się tylko wtedy gdy mała jest rozebrana np. przy zmianie pieluszki jak dłużej poleży bez ubranka albo po kąpieli. Nam zawsze mówiono, że to z zimna, bo maluchy nie mają jeszcze wykształconej termoregulacji.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Florentine Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to cecha dziedziczna ale może być objawem problemów z termoregulacją.

Isabelle - ja rozszerzałam jak Ada miała 4,5 miesiąca. Od samego początku wiedziała cwana co robić z łyżeczką :) Nowości opóźniam o pół miesiąca np. słoiczek po 7 miesiącu daję jak ma 7,5 miesiąca. Nie opóźniam niczego zbytnio bo dobrze reaguje na nowości.

Magda_lena88 - brawa dla Dominika! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2015, 23:08

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

chciałam dołączyć do naszej malutkiej grupy. Ola pojawiła się na świecie w 34 tygodniu przez cc. Dostałam skurczy przy których Malutkiej spadało tętno. Zagrażająca zamartwica. Waga 2730 i 52 cm. Duża dziewczynka ale ma po kim. Dostała 7/8 na 10 punktów. Mała problem z oddcyhaniem. Spędziła 8 dni w inkubatorze i jeszcze 5 w szpitalu bo kończyła antybiotyk na zapalenie płuc.

Obecnie jesteśmy już miesiąc w domku.
    Okulista, neurolog, bioderka - wszytsko na plus,
    Jesteśmy pod opieką endokrynologa, bo malutkiej stwierdzono niedoczynność tarczycy i przepisano leki. Na pierwszej wizycie u Endo, dr stwierdziła, że z wyników ona nie dałaby leków i teraz usiłujemy zejść z dawki. Bo po lekach Ola dostała nadczynności ;/

NAsz najwiekszy problem to waga. Przy wypisie ze szpitala waga 2680 a dziś miesiąc póżniej jest dopiero 3130 ;/ Karmię tylko piersią i w ten weekend miałyśmy pierwszy kryzys, praktycznie bez przerwy Ola na cycku. Dziś już śpi w łóżeczku :)

Mam również pytanie o żelazo. Jakie podajecie? Jak maluszki sobie z nim radzą? My mamy Actiferol i nie jest dobrze. Podaję co drugi dzień i widzię jak dziecko sie męczy. Przelewa się w brzuszku jak w starych rurach...

Z góry dzięki za opd. Pozdrawiamy! <3

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia, jak podawałam mojej Alicji Actiferol 15 mg to miała zatwardzenia, teraz wyniki się poprawiają i zeszłyśmy do 7 mg i brzuszkowe problemy minęły. Jaką macie dawkę?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle mamy 7mg i płacz okropny :( daję jej pół saszetki i tylko jest nerwowa. Ale chyba wrócę do całej saszetki bo 10.06 mamy wizyte u neonatologa to może jak wyniki będa ok to pozwoli nam zejść :)

A jak podajecie ten Actiferol. To, że z mlekiem to wiem. Ale o jakiej porze dnia? Przed jedzeniem? Po? Bo sama nie wiem.

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Florentine Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj KotMisia :)

My mamy Actiferol Start 7mg/1 saszetka rano do śniadanka i Actiferol 15mg na kolację. Zatwardzenia od początku a po rozszerzeniu diety i marchewce to masakra jest... Bobki robi jak koza :) Daj jej dużo pić - są herbatki od 1 tygodnia z Humany lub samą wodę jej podawaj.

Ja Actiferol daję jednocześnie z mlekiem. W małej butelce mam ok 20 ml mleka z żelazem a w dużej resztę mleka. Wtedy mam pewność, że na pewno to wypiła. Tak samo robiłam z kropelkami na kolkę lub z Furaginą na bakterie w moczu.

Morfologia poprawiła się po 3 miesiacach - z wartości 10 czyli granicznej na 12,4 ostatnio. Teraz będziemy robić znowu badanie i ewentualnie odstawimy 15mg. Actiferol daje się do 1 roku życia przeważnie. My jemy już mięsko i żółtko więc mamy dodatkowe źródła żelaza ale Start będziemy brać do 1 roku podobno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 12:11

• isabelle Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam też powiedziano, że żelazo podaje się wcześniakom do roczku nawet jak wyniki są już dobre. Ja tak jak Florentine robię, rano odlewam trochę mleka do osobnej butelki i w nim rozrabiam żelazo, dodaję witaminy i wtedy mam pewność, że wszystko zostanie wypite, bo z całości porcji to wiadomo raz wypije całą butlę a innym razem pół.

Na zatwardzenia podawaj wodę, a co do herbatek to zwróć uwagę, że te granulowane dla dzieci mają cukier w składzie i jeśli dziecko ma kolki z powodu nietolerancji laktozy to można mu tylko taką herbatką pogorszyć. Lepsze są te w torebkach do zaparzania we wrzątku.

Florentine, ja ze względu na to, że moja mała miała brzuszkowe problemy i zaparcia (nietolerancja laktozy) to nie dawałam samej marchewki ale od razu z ziemniakiem, bo sama marchewka zatwardza bardzo. Podaję też trochę soku jabłkowego i jakoś udało się okiełznać brzuszek. Zdarzają się jeszcze zaparcia, ale już nie takie jak wcześniej na mleku bywały.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,moje maluchy urodziły się na pograniczu wcześniactwa, bo w 36 i 2. W sumie chciałbym się z Wami podzielić informacją na temat szczepień. Wcześniaków urodzonym przed 35 tc lub o masie pon.1500 gr przysługują darmowe szczepienia 5w1 oraz pneumokoki. Pytajcie w swojej przychodni.

peppapig lubi tę wiadomość

• Ida Autorytet

Wysłany: 28 maja 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszelka75 wrote:
    Cześć Dziewczyny,moje maluchy urodziły się na pograniczu wcześniactwa, bo w 36 i 2. W sumie chciałbym się z Wami podzielić informacją na temat szczepień. Wcześniaków urodzonym przed 35 tc lub o masie pon.1500 gr przysługują darmowe szczepienia 5w1 oraz pneumokoki. Pytajcie w swojej przychodni.
    Wiemy :-) Tylko że z tą wagą to poniżej 2500 ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Wiemy :-) Tylko że z tą wagą to poniżej 2500 ;-)
    No właśnie się kapnęłam, że byka zrobiłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2015, 14:20

• nanu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Mogę się przyłączyć?

Trzy tygodnie temu zostałam mamą wcześniaka. w 36tc (według om, bo ja uważam, że to był bardziej 35tc bo owulację miałam przesuniętą) nagle wody mi odeszły. Próbowali zatrzymać poród ale synek ani myślał się słuchać. Urodził się z wagą 2050g, 48cm, 10/10pkt Jeden dzień spędził w zamkniętym inkubatorze, trzy dni pod grzałką (nie wiem jak to się fachowo nazywa), potem jeszcze kilka dni zatrzymali go na intensywnej żeby mieć na oku jak trzyma ciepło i ostatecznie po 9 dniach wyszliśmy do domu. Obecnie waży jakieś 2600g (tydzień temu miał równe 2,5kg).

Jak myślicie, jest sens wprowadzać u niego wiek korygowany? I w ogóle jak go liczyć? Niby o tym czytałam ale i tak średnio wiem jak się za to zabrać. Zwłaszcza nie wiem czy liczyć od oficjalnego terminu z miesiączki czy tego z usg (różnica wynosi 11 dni)

• Ida Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu, wiek korygowany wprowadza lekarz po badaniu i obserwacji dziecka.

• nanu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak mi nic nie mówili to nie muszę się przejmować :) miałam o to spytać ordynator ale ostatecznie zapomniałam pod naporem informacji gdzie musimy jeździć z synkiem do kontroli

• Ida Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Czyli jak mi nic nie mówili to nie muszę się przejmować :) miałam o to spytać ordynator ale ostatecznie zapomniałam pod naporem informacji gdzie musimy jeździć z synkiem do kontroli
    Właśnie wtedy Ci dokładnie powiedzą, bo w pierwszych dniach trudno to jeszcze stwierdzić.

• nanu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Jak na razie słyszałam tylko, że synek jest zdrowy, wszystkie odruchy ma prawidłowe, jest silny, w szpitalu nie wykryli żadnych patologii lub nieprawidłowości.

• Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja mam pytanie może mi doradzicie: chodzi mi o monitor oddechu pewnie gdyby Dominik nie była aż takim wcześniakiem (29tc+5dz) tylko późniejszym np z 35tc czy 36tc nie myślałabym o tym ale chodzi o to czy może orientujecie się jakie są lepsze te monitory takie "doczepiane" do ubranka/ pieluszki czy takie "płytkowe" co się kładzie pod materac.. póki co w szpitalu nic nie mówili, że trzeba zakupić ale dla swojego komfortu psychicznego jak mały wyjdzie do domu wolałabym mieć taki sprzęcik. z góry dziękuję za każdą "opinię" ;)

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ