Fuksiary stulecia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
yvonneSW wrote:Śpioch po jakim czasie wam się udało? Ostatnio dobra passa wśród staraczek oby tak dalej.
Kochana w kwietniu 2 lata temu poszlam do gina na kontrole przed staraniami i dostałam zielone światło. Do slubu bylo na bardzo duzym luzie. W czerwcu wzielismy ślub i po ślubie zaczely sie starania juz tsk na powaznie, testy owulacyjne, mierzenie temp itp.
Wiec niecale dwa lata :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2018, 18:38
AiCha4811 lubi tę wiadomość
Dopóki walczysz nie jesteś przegranym
Październik 2017 HSG -> oba jajowody drożne
Luty 2017 morfologia 2% -> Czerwiec 2017 morfologia 8% -
Spioch. Ja brałam Femibion w ciąży. On ma podobno najlepiej przyswajalny kwas foliowy, ale Emilka urodziła się z dołeczkiem nad pupą i powiedzieli mi, że na drugi raz mam brać więcej kwasu foliowego. Także ja polecam brać większe dawki niż te w gotowych suplementach dla kobiet w ciąży.
Doppel Herz Mama Active też jest fajne, ma świetną dawkę DHA, nawet lepsza niż Femibion.AiCha4811, spioch2 lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Dziękuje kochane. Jesteście dla mnie bardzo ważne mimo, że Was nie znam osobiście:*
Annie1981 lubi tę wiadomość
Kara. Nie męczysz, chętnie się podzielę swoim doświadczeniem Emilka za bardzo nie wykazywała zainteresowania jedzeniem, co najwyżej uważnie nam się przyglądała podczas jedzenia. Czekałam do 6 miesiąca z rozszerzaniem diety, w końcu wyszło tydzień wcześniej, bo mielismy akurat wolny weekend, a chciałam, żeby mąż przy tym był, bo niektórzy straszyli, że dziecko tak strasznie się krztusi. Emilka do dziś nie zakrztusiła się ani razu, nie wiem jak ona to robi
A Wy kiedy planujecie?
kaka470 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 wrote:Kara. Nie męczysz, chętnie się podzielę swoim doświadczeniem Emilka za bardzo nie wykazywała zainteresowania jedzeniem, co najwyżej uważnie nam się przyglądała podczas jedzenia. Czekałam do 6 miesiąca z rozszerzaniem diety, w końcu wyszło tydzień wcześniej, bo mielismy akurat wolny weekend, a chciałam, żeby mąż przy tym był, bo niektórzy straszyli, że dziecko tak strasznie się krztusi. Emilka do dziś nie zakrztusiła się ani razu, nie wiem jak ona to robi
A Wy kiedy planujecie? -
Śpioch :*:* super Ale tu dlugoletnich staraczek zafasokkowalo na wiosnę mi też lekarza zalecił femibion.
Annie Dzisiaj idę usłyszeć serduszko. Jak będzie wszystko ok podam data porodu
Lady narazie nic nie mówimy w ośrodku , czekam czy wszystko będzie ok z ciążą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 09:11
Annie1981, kaka470, Lady Savage lubią tę wiadomość
Około 2,5 roku staran
Kiepskie wyniki męża/roczna suplementacja
15.11.2017 pierwsza wizyta w ośrodku adopcyjnym -
Nie było mnie przez weekend, a tu takie wieści!
Śpioch gratuluję!!!!
Co do witamin dla kobiet w ciąży to może dodam coś od siebie.
Jeśli chodzi o takie dostępne w zwykłej aptece witaminy z kwasem foliowym to tak jak dziewczyny pisały warto zwrócić uwagę na:
1) Femibion Natal 1
2) Pregna Plus (brałam przez calą pierwszą ciążę, ma odatkowo żelazo, dla tych, którzy mają problemy z niskim poziomem hemoglobiny)
3) Prenatal Uno
Każdy z tych powyższych preparatów poza zwyklym syntetycznym kwasem foliowym posiada rownież w składzie foliany, które są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm.
Ja całkowicie odeszłam teraz od zwykłego kwasu foliowego, nie łykam żadnego z powyższych preparatów ze względu na mutacje, które wyszły u mnie w badaniach dna. Co prawda mam obie mutacje MTHFR (świadczy ona o nieprzyswajalności zwyklego, syntetycznego kwasu foliowego i jak się okazuje ma ja prawdopodobnie nawet polowa społeczeństwa)w tej lepszej postaci, bo w układzie heterozygotycznym, który w przeciwieństwie do homozygoty świadczy o tym, że połowa genu jest uszkodzona. Jednak zdecydowalam się całkowicie wyeliminowac syntetyczny kwas foliowy.
Oczywiście nie uważam, że każda starająca się o dziecko kobieta powinna robić te badanie, ale uważam, ze na pewno warto łykać foliany zamiast zwyklego kwasu, nawet jeśli nie wiemy czy mamy czy nie mutację w tym genie.
Ja polecam ze swojej strony folian SWanson i Solgar. Warto tez dorzucic witaminy z grupy B zwlaszcza B6 i B12 (tez je łykam w wersji metylowanej).
Anie co do dołeczka u Emilki, to wlasnie na grupie MTHFR Polska można sporo o tym poczytać. Oprócz dołeczka jedym z objawów nieprzyswajalności jest tez niebieska żyłka między oczkami. Być może rowniez nie przyswajasz za dobrze zwyklego kwasu, dlatego w przyszlej ciaży zastanów się wlasnie nad przejściem całkowicie na foliany.
Ale dobrze, ze brałaś Femibion, bo ten ma chociaz pół na pół.
Ja mutacje zbadałam ze względu na dwie straty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 09:46
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Figa8787 wrote:Śpioch :*:* super Ale tu dlugoletnich staraczek zafasokkowalo na wiosnę mi też lekarza zalecił femibion.
Annie Dzisiaj idę usłyszeć serduszko. Jak będzie wszystko ok podam data porodu
Lady narazie nic nie mówimy w ośrodku , czekam czy wszystko będzie ok z ciążą.
Figa POWODZENIA na wizycie. Daj znać jak już będziesz po. Przypomnij mi, w którym dokładnie jesteś tygodniu?Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
I co do tej przyswajalnosci kawsu foliowego to tez można to sprawdzić robiąc badanie z krwi na kwas foliowy. U mnie był na poziomie 38 (norma do 19). Po przejściu na foliany w 1,5 m-ca poziom kwasu spadł mi do 18.
Oczywiście można tez mieć mutację i poziom kwasu w normie, ale myślę, że warto idac do laboratorium dodać do badan kwas foliowy, by chociaż sprawdzić, czy nie mamy go za dużo (wtedy zatrzymuje się w organizmie, bo się źle przyswaja) lub za mało.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Beta z dzisiaj 1648
Trzymajcie kciuki żeby juz tylko rosla.
Milego dnia kochane moje :* :*
Figa czekam na informacje z wizytyWiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 10:11
Figa8787, yvonneSW, agulineczka, Anutka, Anulka0407, Annie1981, kaka470, Lady Savage, Jedna_z_Wielu lubią tę wiadomość
Agulineczka skończyłam 7 w piątek. Więc 7+3. Dzięki za kciuki , już nie mogę się doczekać a to dopiero o 18:30
Anutka, Lady Savage lubią tę wiadomość
Około 2,5 roku staran
Kiepskie wyniki męża/roczna suplementacja
15.11.2017 pierwsza wizyta w ośrodku adopcyjnym