X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fuksiary stulecia :)
Odpowiedz

Fuksiary stulecia :)

Oceń ten wątek:
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa8787 wrote:
    Agulineczka skończyłam 7 w piątek. Więc 7+3. Dzięki za kciuki , już nie mogę się doczekać a to dopiero o 18:30
    Bedzie serducho i to dwa :)
    Cos czuje ze masz tam dwoje lokatorow :)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny, tak dawno mnie tu nie było, a tu taka dobra passa!!! Serdeczne gratulacje :)

Śpiochu, ja też tak miałam w udanym cyklu, że napilam się nawet wina dwie lampki na weselu, a po poprawinach zrobiłam test i niespodzianka :D

Cudowne wieści :)

Ja nie miałam ostatnio czasu na forum, Hania w ciągu dnia prawie cały czas na rękach. Jest kochana i coraz bardziej kontaktowa.

Przepraszam, że nie odnioslam się do wszystkich, ale serdecznie Was pozdrawiam i odezwę się wkrótce :)

Annie1981, AiCha4811 lubią tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko. wrote:
    Jeju dziewczyny, tak dawno mnie tu nie było, a tu taka dobra passa!!! Serdeczne gratulacje :)

Śpiochu, ja też tak miałam w udanym cyklu, że napilam się nawet wina dwie lampki na weselu, a po poprawinach zrobiłam test i niespodzianka :D

Cudowne wieści :)

Ja nie miałam ostatnio czasu na forum, Hania w ciągu dnia prawie cały czas na rękach. Jest kochana i coraz bardziej kontaktowa.

Przepraszam, że nie odnioslam się do wszystkich, ale serdecznie Was pozdrawiam i odezwę się wkrótce :)
    U mnie nie bylo co prawda wina gdy nie wiedziałam o ciazy ale byly lekarstwa na grype...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spioch. Jaka piękna beta. Na pewno będzie tylko rosła :)

Figa. Trzymam kciuki. Koniecznie pokaż nam fotkę groszka :)

Agulineczka. Ja badałam kwas foliowy podczas starań i był w normie. Emilka nie ma niebieskiej żyłki. Myślisz, że sam dołeczek może świadczyć o tej mutacji?

Wino do terminu @ jest całkowicie bezpieczne.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Spioch. Jaka piękna beta. Na pewno będzie tylko rosła :)

Figa. Trzymam kciuki. Koniecznie pokaż nam fotkę groszka :)

Agulineczka. Ja badałam kwas foliowy podczas starań i był w normie. Emilka nie ma niebieskiej żyłki. Myślisz, że sam dołeczek może świadczyć o tej mutacji?

Wino do terminu @ jest całkowicie bezpieczne.
    O jakim doleczku mowicie ? Nad pupa w dole plecow takie dwa male dolki ? Moja Lena ma ale maz tez ma i myslalam ze to po nim.

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Kara93 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie, ja bym chciała poczekać około miesiąca, Daniel pojutrze kończy 5 miesięcy. No ale byliśmy dzisiaj na szczepieniu i pytaliśmy pani dr o rozszerzanie. No a ona powiedziała że jak skoczył 4 miesiące to można zacząć i mąż chce choćby dzisiaj. Co z tego, że WHO mówi że od 6msca, co z tego że dopiero co rozmawialiśmy o tym że WHO zaleca jedno a w Polsce robi się drugie na przekór... Ehhhh... Nie wiem czy zdołam go przekonać żeby poczekać. Nawet krzesełka nie mamy, bo skoro mieliśmy czekać to nie kupowaliśmy jeszcze

♥ 28.10.2017 ♥
    n59yupjyj6h97u00.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anie czytając rózne artykuły na temat mutacji w genach znalazlam informację, że dzieci, które odziedziczyły mutację MTHFR często mają jeden z objawów:
    -niebieska żyłka między oczkami
    - czerwona plamka z tyłu na szyi - tzw uszczypnięcie bociana (mój synek ma, teraz malo widoczne, bo jest pod włoskami)
    - dołeczek na dole pleców

Nie jest powiedziane, że na 100% świadczy to o odziedziczeniu uszkodzonego genu. Heterozygota świadczy o tym, ze od jednego z rodzicow mam uszkodzony gen, przy homozygocie gen uszkodzony pochodzi zarówno od matki i ojca.

Na pewno warto łykac foliany nawet nie badając mutacji. Albo przynajmniej preparaty pół na pół takie jak Femibion, Prenatal Uno.

Pozwolę sobie wkleić część jednego z artykulow:

"Zapotrzebowanie na witaminę B9 wzrasta u kobiet planujących dziecko oraz kobiet będących już w ciąży. Obecnie rekomenduje się stosowanie suplementów zawierających witaminę B9 przez co najmniej 6 tygodni przed zapłodnieniem. W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu zaleca się dodatkowo suplementować 400 μg witaminy B9 dziennie. Suplementację trzeba kontynuować także w czasie przynajmniej pierwszego trymestru ciąży. Preparaty nie powinny zawierać kwasu foliowego, ale metafolinę - stabilną sól wapniową lub najlepiej sól glukozaminy kwasu 5-MTHF (metylofoliany). Jej charakterystyczną cechą jest wyższa biodostępność i aktywność fizjologiczna"

Niedobór kwasu foliowego jest bardzo szkodliwy dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy przeciwdziała uszkodzeniom DNA. Zaburzenia metylacji wynikające z mutacji genu MTHFR mogą doprowadzić do takich samych konsekwencji jak niedobór spowodowany nieprawidłową dietą i suplementacją. Mowa o bezmózgowiu, rozszczepu kręgosłupa i innych wad cewy nerwowej. Kobiety w ciąży z mutacją genu MTHFR nie mogą stosować kwasu foliowego w zwykłej formie, bo się nie przyswoi. Potrzebują zmetylowanych folianów, które zostaną przyswojone przez organizm. Na drodze do prawidłowego rozwoju ciąży u kobiet z zaburzeniami metylacji stoi nie tylko nieświadomość występowania takiego zjawiska, ale także na razie jeszcze niezbyt duża ilość dostępnych na rynku suplementów metylowanych folianów, ale co najgorsze brak wiedzy ze strony lekarzy (w tym niestety również ginekologów) i farmaceutów.

Link do całego artykułu:

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,witamina-b9-kwas-foliowy-a-foliany-jaka-jest-roznica-funkcje-zapotrzebowanie-i-zrodla.html

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno o problemach z metylacją poza poziomem kwasu foliowego może tez świadczyć wysoka homocysteina, choć u mnie na szczęście jest na bardzo dobrym poziomie.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • spioch2 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny już sama nie wiem, muszę po pracy kupić coś na szybko bo nie mam nic i nie brałam ostatnio przez to odpuszczenie i nie wiem co kupić. Lepiej femibion i jakis kwas foliowy zwykły żeby go nie było za mało? A potem dokupie foliany? Muszę.cos kupić dziś na szybko i juz zglupialam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:39

Dopóki walczysz nie jesteś przegranym <3
    Październik 2017 HSG -> oba jajowody drożne
    Luty 2017 morfologia 2% -> Czerwiec 2017 morfologia 8%
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spiochu kupuj na szybko Femibion albo Pregna Plus
    do tego pozniej możesz dorzucić foliany

Nie kupowałabym samego zwykłego kwasu foliowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:47

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Femibion ma 400mcg zwyklego + 400mcg folianow. Będzie ok. Miniumum dla kobiet w ciąży to 400mcg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:45

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • spioch2 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję agulineczka :* bo już się zamotalam. Potem brać same foliany czy razem w komplecie z femibionem np? Czy to już za dużo? Dzis je zamówię na necie.

• Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Spiochu kupuj na szybko Femibion albo Pregna Plus
    do tego pozniej możesz dorzucić foliany

Nie kupowałabym samego zwykłego kwasu foliowego
    Tez bym tak zrobila... Po czasie. Akurat biore tylko Femibion

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spioch2 wrote:
    Dziękuję agulineczka :* bo już się zamotalam. Potem brać same foliany czy razem w komplecie z femibionem np? Czy to już za dużo? Dzis je zamówię na necie.
    Zobacz sobie na aptece gemini... Tania internetowa apteka. Polecam, korzystam co 2-3 mce

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spioch2 wrote:

Zbadaj sobie poziom kwasu foliowego to będzie najlepsze rozwiązanie.

Ja akurat w trakcie starań caly czas łykalam Femibion + pilam inofem, który ma dodatkowo 200mcg zwyklego. Jak się okazało w magnezie,ktory kupowałam - z DoppelHerz tez był wrzucany zwykły kwas. Więc jak dla mnie było stanowczo za dużo syntetycznego kwasu.
    Odkąd porobiłam badania na mutacje po poronieniach (czyli gdzieś od polowy grudnia) przeszłam tylko na foliany + metylowane B6 i B12

Polecam również aptekę gemini i folian Swanson 400. Polecany też jest z Solgara, ale jest droższy.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spioch zbadaj sobie poziom kwasu foliowego to będzie najlepsze rozwiązanie, poki co łykałabym na Twoim miejscu sam Femibion

Ja akurat w trakcie starań caly czas łykalam Femibion + pilam inofem, który ma dodatkowo 200mcg zwyklego. Jak się okazało w magnezie,ktory kupowałam - z DoppelHerz tez był wrzucany zwykły kwas. Więc jak dla mnie było stanowczo za dużo syntetycznego kwasu.
    Odkąd porobiłam badania na mutacje po poronieniach (czyli gdzieś od polowy grudnia) przeszłam tylko na foliany + metylowane B6 i B12

Polecam również aptekę gemini i folian Swanson 400. Polecany też jest z Solgara, ale jest droższy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:59

spioch2 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A folianów nie przedawkujesz raczej, tylko warto co jakiś czas sprawdzić poziom homocysteiny. Foliany + witaminy z grupy B obniżają jej poziom. Dla staraczek najlepszy poziom jest między 6-8. Ważne jest, żeby homocysteina nie była za wysoka, ale tez żeby za bardzo nie spadła (możliwe przy zbyt dużej suplementacji)

Link do folainu, który łykam :)

https://www.aptekagemini.pl/folian-quatrefolic-400mcg-swanson-30-kapsulek.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:03

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • spioch2 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny :* w srode powtórzę betę to sprawdzę też poziom kwasu foliowego ;-)

Lady Savage lubi tę wiadomość

• Anutka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju jak Wy sie dobrzr znacie na tych folianach i innych... Nigdy sie nad tgm nie zastanawialam. Pamietalam tylko zeby brac kwas przed staraniami...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • kaka470 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spioch piękna beta :-)

30.11.2015 <3 Laurka ,16.02.2017 Anołek 6tc[*], 01.01.2018<3 Tomuś

201511304980.png

201801011678.png
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ