Fuksiary stulecia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeju dziewczyny, tak dawno mnie tu nie było, a tu taka dobra passa!!! Serdeczne gratulacje
Śpiochu, ja też tak miałam w udanym cyklu, że napilam się nawet wina dwie lampki na weselu, a po poprawinach zrobiłam test i niespodzianka
Cudowne wieści
Ja nie miałam ostatnio czasu na forum, Hania w ciągu dnia prawie cały czas na rękach. Jest kochana i coraz bardziej kontaktowa.
Przepraszam, że nie odnioslam się do wszystkich, ale serdecznie Was pozdrawiam i odezwę się wkrótceAnnie1981, AiCha4811 lubią tę wiadomość
-
moniczko. wrote:Jeju dziewczyny, tak dawno mnie tu nie było, a tu taka dobra passa!!! Serdeczne gratulacje
Śpiochu, ja też tak miałam w udanym cyklu, że napilam się nawet wina dwie lampki na weselu, a po poprawinach zrobiłam test i niespodzianka
Cudowne wieści
Ja nie miałam ostatnio czasu na forum, Hania w ciągu dnia prawie cały czas na rękach. Jest kochana i coraz bardziej kontaktowa.
Przepraszam, że nie odnioslam się do wszystkich, ale serdecznie Was pozdrawiam i odezwę się wkrótce -
Spioch. Jaka piękna beta. Na pewno będzie tylko rosła
Figa. Trzymam kciuki. Koniecznie pokaż nam fotkę groszka
Agulineczka. Ja badałam kwas foliowy podczas starań i był w normie. Emilka nie ma niebieskiej żyłki. Myślisz, że sam dołeczek może świadczyć o tej mutacji?
Wino do terminu @ jest całkowicie bezpieczne.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 wrote:Spioch. Jaka piękna beta. Na pewno będzie tylko rosła
Figa. Trzymam kciuki. Koniecznie pokaż nam fotkę groszka
Agulineczka. Ja badałam kwas foliowy podczas starań i był w normie. Emilka nie ma niebieskiej żyłki. Myślisz, że sam dołeczek może świadczyć o tej mutacji?
Wino do terminu @ jest całkowicie bezpieczne. -
Annie, ja bym chciała poczekać około miesiąca, Daniel pojutrze kończy 5 miesięcy. No ale byliśmy dzisiaj na szczepieniu i pytaliśmy pani dr o rozszerzanie. No a ona powiedziała że jak skoczył 4 miesiące to można zacząć i mąż chce choćby dzisiaj. Co z tego, że WHO mówi że od 6msca, co z tego że dopiero co rozmawialiśmy o tym że WHO zaleca jedno a w Polsce robi się drugie na przekór... Ehhhh... Nie wiem czy zdołam go przekonać żeby poczekać. Nawet krzesełka nie mamy, bo skoro mieliśmy czekać to nie kupowaliśmy jeszcze♥ 28.10.2017 ♥
-
Anie czytając rózne artykuły na temat mutacji w genach znalazlam informację, że dzieci, które odziedziczyły mutację MTHFR często mają jeden z objawów:
-niebieska żyłka między oczkami
- czerwona plamka z tyłu na szyi - tzw uszczypnięcie bociana (mój synek ma, teraz malo widoczne, bo jest pod włoskami)
- dołeczek na dole pleców
Nie jest powiedziane, że na 100% świadczy to o odziedziczeniu uszkodzonego genu. Heterozygota świadczy o tym, ze od jednego z rodzicow mam uszkodzony gen, przy homozygocie gen uszkodzony pochodzi zarówno od matki i ojca.
Na pewno warto łykac foliany nawet nie badając mutacji. Albo przynajmniej preparaty pół na pół takie jak Femibion, Prenatal Uno.
Pozwolę sobie wkleić część jednego z artykulow:
"Zapotrzebowanie na witaminę B9 wzrasta u kobiet planujących dziecko oraz kobiet będących już w ciąży. Obecnie rekomenduje się stosowanie suplementów zawierających witaminę B9 przez co najmniej 6 tygodni przed zapłodnieniem. W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu zaleca się dodatkowo suplementować 400 μg witaminy B9 dziennie. Suplementację trzeba kontynuować także w czasie przynajmniej pierwszego trymestru ciąży. Preparaty nie powinny zawierać kwasu foliowego, ale metafolinę - stabilną sól wapniową lub najlepiej sól glukozaminy kwasu 5-MTHF (metylofoliany). Jej charakterystyczną cechą jest wyższa biodostępność i aktywność fizjologiczna"
Niedobór kwasu foliowego jest bardzo szkodliwy dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy przeciwdziała uszkodzeniom DNA. Zaburzenia metylacji wynikające z mutacji genu MTHFR mogą doprowadzić do takich samych konsekwencji jak niedobór spowodowany nieprawidłową dietą i suplementacją. Mowa o bezmózgowiu, rozszczepu kręgosłupa i innych wad cewy nerwowej. Kobiety w ciąży z mutacją genu MTHFR nie mogą stosować kwasu foliowego w zwykłej formie, bo się nie przyswoi. Potrzebują zmetylowanych folianów, które zostaną przyswojone przez organizm. Na drodze do prawidłowego rozwoju ciąży u kobiet z zaburzeniami metylacji stoi nie tylko nieświadomość występowania takiego zjawiska, ale także na razie jeszcze niezbyt duża ilość dostępnych na rynku suplementów metylowanych folianów, ale co najgorsze brak wiedzy ze strony lekarzy (w tym niestety również ginekologów) i farmaceutów.
Link do całego artykułu:
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,witamina-b9-kwas-foliowy-a-foliany-jaka-jest-roznica-funkcje-zapotrzebowanie-i-zrodla.html
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Kurcze dziewczyny już sama nie wiem, muszę po pracy kupić coś na szybko bo nie mam nic i nie brałam ostatnio przez to odpuszczenie i nie wiem co kupić. Lepiej femibion i jakis kwas foliowy zwykły żeby go nie było za mało? A potem dokupie foliany? Muszę.cos kupić dziś na szybko i juz zglupialam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:39
Dopóki walczysz nie jesteś przegranym
Październik 2017 HSG -> oba jajowody drożne
Luty 2017 morfologia 2% -> Czerwiec 2017 morfologia 8% -
Dziękuję agulineczka :* bo już się zamotalam. Potem brać same foliany czy razem w komplecie z femibionem np? Czy to już za dużo? Dzis je zamówię na necie.Dopóki walczysz nie jesteś przegranym
Luty 2017 morfologia 2% -> Czerwiec 2017 morfologia 8% -
spioch2 wrote:Dziękuję agulineczka :* bo już się zamotalam. Potem brać same foliany czy razem w komplecie z femibionem np? Czy to już za dużo? Dzis je zamówię na necie.
-
spioch2 wrote:Dziękuję agulineczka :* bo już się zamotalam. Potem brać same foliany czy razem w komplecie z femibionem np? Czy to już za dużo? Dzis je zamówię na necie.
Zbadaj sobie poziom kwasu foliowego to będzie najlepsze rozwiązanie.
Ja akurat w trakcie starań caly czas łykalam Femibion + pilam inofem, który ma dodatkowo 200mcg zwyklego. Jak się okazało w magnezie,ktory kupowałam - z DoppelHerz tez był wrzucany zwykły kwas. Więc jak dla mnie było stanowczo za dużo syntetycznego kwasu.
Odkąd porobiłam badania na mutacje po poronieniach (czyli gdzieś od polowy grudnia) przeszłam tylko na foliany + metylowane B6 i B12
Polecam również aptekę gemini i folian Swanson 400. Polecany też jest z Solgara, ale jest droższy.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Spioch zbadaj sobie poziom kwasu foliowego to będzie najlepsze rozwiązanie, poki co łykałabym na Twoim miejscu sam Femibion
Ja akurat w trakcie starań caly czas łykalam Femibion + pilam inofem, który ma dodatkowo 200mcg zwyklego. Jak się okazało w magnezie,ktory kupowałam - z DoppelHerz tez był wrzucany zwykły kwas. Więc jak dla mnie było stanowczo za dużo syntetycznego kwasu.
Odkąd porobiłam badania na mutacje po poronieniach (czyli gdzieś od polowy grudnia) przeszłam tylko na foliany + metylowane B6 i B12
Polecam również aptekę gemini i folian Swanson 400. Polecany też jest z Solgara, ale jest droższy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:59
spioch2 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
A folianów nie przedawkujesz raczej, tylko warto co jakiś czas sprawdzić poziom homocysteiny. Foliany + witaminy z grupy B obniżają jej poziom. Dla staraczek najlepszy poziom jest między 6-8. Ważne jest, żeby homocysteina nie była za wysoka, ale tez żeby za bardzo nie spadła (możliwe przy zbyt dużej suplementacji)
Link do folainu, który łykam
https://www.aptekagemini.pl/folian-quatrefolic-400mcg-swanson-30-kapsulek.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:03
spioch2 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Dzieki dziewczyny :* w srode powtórzę betę to sprawdzę też poziom kwasu foliowego
Lady Savage lubi tę wiadomość
Dopóki walczysz nie jesteś przegranym
Luty 2017 morfologia 2% -> Czerwiec 2017 morfologia 8%