X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek wrote:
    Ja w poprzedniej ciazy smarowalm sie oliwka z babydream i mam jeden rozstep nad pepkiem a brzuszek mialam spory. Nie wiem czy taka moja uroda czy faktycznie oliwka dala rade. Znajome stosowaly drogie kremy balsamy a brzuszki mialy cale w rozstpeach.
    Rozstępy to głównie kwestia predyspozycji zapisana w genach :)

Moja mama rozstępów w żadnej z ciąż nie miała, ja również nie. Smarowalam się od przypadku do przypadku tanim balsamem, bardziej by poprawić nawilżenie niż by uniknąć rozstępów :)

A bóle krzyżowe to nie mit :) ja nam bardzo wysoki próg bólu, bo mimo tych bóli większość porodu przeżyłam w domu i na porodówke trafiłam już z 8 cm rozwarciem. Dwie godziny posynek był już ze mną po drugiej stronie brzucha. Ale bolało naprawdę konkretnie... Może to też zależy od tego jak się dziecko ułoży. Czasem uciska mocniej na te nerwy, czasem mniej.
    Oby tym razem ich nie było. Tego życzę nam obu :)

RudyTygrysek lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przepuklinę na kręgosłupie i trzy razy w życiu miałam rwę kulszowa i kezalam po tydzień, dwa w łóżku bo nie dało się ruszyć... Ciekawa jestem czy to podobny bol o którym mówicie, też ostatnio dowiedziałam się, że mam tyłozgięcie, a po owulacji kilka dni strasznie bolały mnie krzyże właśnie...

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• mindusia87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się serdecznie w czwartkowy dzień. Ja zaraz idę z synkiem do przedszkola. A później zabieram się za robienie pierogów na obiad. Miłego dnia

agniecha2101 lubi tę wiadomość

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj do przedszkola? W święto?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja po intensywnej nocy...

Śniło mi się , że uciekałam z zakładu gdzie robili eksperymenty na ludziach po czym obudziłam się o 3 w nocy z bólem żołądka i jelit , wstałam wypiłam miętę i się przetłukłam , po czym drzemłam i śniło mi sie , że mój pisał smsy z doktorem czemu nas kłamie ze jest dobrze jak bobas jest mały no i oczywiście obudziłam się z płaczem i wystraszona...
    Udziela mi się ... koszmary przed jutrzejszą wizytą co się jej tak boję :/
    Wypiłam wieczorem lactulosum , teraz też piję mięte w końcu mnie rusyzło do wc , bo az mi rano kiszki wykręcało w drugą stronę , bo wczoraj nie byłąm wcale :/
    A noc sobie załatwiłam bo zjadłam smażone na kolacje a potem umierałam pół nocy :/ nie dałam rady zebrac się do kościoła i M pojechał sam... ale jest mi tak źle , że boje się , że zasłabnę tam albo co czekam na transmisję z Jasnej Góry obejrzę w domu
    Czuje się fatalnie do niczego ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 09:06

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti83 wrote:
    My wybieramy sie nad nasze polskie morze do Wici. Super miejscowość dla rodzin z małymi dziećmi, w ogóle to maleńka wioska. Byliśmy tam w zeszłym roku i zakochalismy sie :-) tylko mnie ta droga zastanawia bo to ok 8-10 h jazdy autem

A wy stosujecie taki adapter dla kobiet w ciąży do auta? Żeby pasy od brzuszka odciągnąć?
    Kochana mnie czeka podróż autem 1600 km i się nie przejmuję ;-) a nie chcę lecieć samolotem, bo planuje masę rzeczy z Polski przywieźć ;-)
    Z tymi adapterami, to nie wiedziałam nawet, że coś takiego jest :-P Jak to w ogóle wygląda?

Jak już wspominacie o podróżach, to opowiem Wam przy okazji pewną prawdziwą historię :-)
    Moja znajoma kilka lat temu miała termin porodu jakoś na końcówkę sierpnia. Ona z mężem i ja jeszcze wtedy z NIEmężem mieliśmy zaproszenia do znajomych na wesele z pod Krakowa na 2 sierpnia. Ja z moim M jechaliśmy prosto z CH na to wesele, mieliśmy hotel załatwiony na kilka dni, a potem pojechaliśmy jeszcze na tydzień do siebie na podlasie :-) a nasza znajoma na cztery tygodnie przed terminem porodu wybrała się z mężem w podróż z CH do PL na podlasie (ok 1600km) Później przez całą Polskę jechali na wesele, całe wesele przetańczyła jakby wcale nie była w ciąży, na drugi dzień posiedzieli jeszcze na poprawinach, potem pojechali znów do siebie na podlasie i parę dni później znów spowrotem do Szwajcarii 1600km :-D co najlepsze, poród miała na koniec wywoływany i dziecko mimo, że było kilka dni po terminie dalej nie chciało wychodzić z brzucha mamy :-P Skończyło się cesarką :-) Da się? Da się :-D Wszyscy znajomi byli w szoku, uważali to za strasznie bezmyślne zachowanie, ale jak widać wszystko dobrze się skończyło ;-) Ja bym się w życiu nie zdecydowała w końcówce ciąży na takie wojaże :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mindusia87 wrote:
    Ufff przeczytałam was do końca. Co do wakacji urlopu to my wybierzemy się do Szwajcarii . Mieliśmy początkowo inne plany ale mąż mój boi się ze mną latać samolotem zwłaszcza jak jestem teraz w ciąży. Boi się bardziej ode mnie.
    Ooo zapraszam na kawę przy okazji ;-)

mindusia87 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Heh co do wagi to ja nie wiem ale chyba moja waga w łazience szwankuje... Bo nie wierzę...że wyglądam tak jak teraz a ledwo 1kg do przodu
    U mnie jeszcze lepiej :-P Brzuch same widziałyście jaki, a na wadze -1kg :-P Chyba musiało mi zabrać z tyłka czy ud z 2kg, dodało do brzucha 1kg i stąd na wadze -1kg :-D Nawet mąż ostatnio wypalił do mnie z tekstem, że ja to chyba schudłam :-P Popukałam mu w czoło tylko :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkova ja tez im blizej wizyty to mam bardziej durne sny. Wierze, ze bedzie u Ciebie wszystko dobrze.

Ja pod koniec przyszłego tyg mam juz prenatalne. Mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok i w koncu troche odetchne.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPatka wrote:
    A w temacie tycia polecacie jakaś maść/balsam na rozstępy? Zapobiegawczo wolałabym się już zacząć smarować.
    Moja siostra polecała mi naturalne oleje... np ze słodkich migdałów. Ja od dawna używam oleju kokosowego dosłownie do wszystkiego ;-) na zapobieganie rozstępom też podobno dobry. Siorka mówiła jeszcze coś chyba o kosmetykach z bio oil, jakiś oliwkach dla dzieci i o czymś co nazywa się sexy mama ;-) dużo jakoś mi tego wszystkiego wymieniała co sama stosowała, ale nie zapamiętałam dokładnie :-P wiem tylko, że u niej po ciąży ani jeden rozstęp się nie pojawił, a od wcześniejszego przytycia jeszcze sporo przed ciążą ma rozstępy pod kolanami i na udach. Więc może coś tam pomaga to smarowanie :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w zeszlej ciazy smarowalam brzuch zwyklym balsamem z nivea, nie stosowalam zadnych palmersow (nie znosze jego zapachu) ani bio oil. Nie mialam żadnego rozstepu, a brzuszek mialam naprawde spory.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sexy mama chyba tez raz mialam albo.cos z perfecta, nie pamietam co. Po oliwce z oleju migdalow siedział mnie strasznie brzuch.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • PatkaPatka Przyjaciółka

Wysłany: 3 maja 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak z Waszą cerą? Ja przed ciąża nie miałam nigdy ani jednego wyprysku a teraz mam na buzi milion krost, jedna na drugiej. Zaczęło się odkąd lekarz kazał mi brać duphaston, może to od tego?

w57v3e3kf38uii49.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam we wcześniejszych tyg teraz jakoś wyładniałam hehe ani jednego krostka :D

Ja mam Mustelle krem i oliwke , jeszcze z wczesniejszej ciazy czeka .
    Myśle czy by sie juz smarować ... piersi widze mi szybko teraz rosną , trzeba kupowac osobno coś do piersi czy smarować tym samym ?
    Ja się nie znam ;p

Ok juz wyczytałam ze wszystko tym samym :) wysmarowałam sie ale pachnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 09:59

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• _Jagoda_ Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko Was nadrobić :) mam nadzieje, ze długi weekend mija wszystkim fajnie :) my dziś robimy grilla ze znajomymi, jedna koleżanka jest już w 17 tym tyg, ale my jeszcze się nie przyznajemy. Choć powiem Was, ze jak tam bede dalej rosnąć to długo tego w tajemnicy nie utrzymamy. W wt byliśmy u rodziców i wujek skomentował to, czego moja mama pewnie by na głos nie wypowiedziała, żeby mi przykro nie było - mianowicie „Przytyło Ci się, widzę ze małżeństwo służy” ... heh pomyślałam sobie, ze nawet bardzo :)

Też miewam czasem dziwne i pokręcone sny. Dziś obudziłam się przerażona, bo śniło mi sie, ze ukradli mi oba aparaty i nie miałam czym robic zdjęć :(

Co do aplikacji to dzięki Wam zainstalowałem Hi Mommy, mamjeszcze Flo - gdzie widać jak mniej więcej wyglada dzidziuś, Moja ciąża i Baby App- tez nie mogę się zdecydować na usunięcie wiem mam wszystkie :p

Jeśli chodzi o wakacje to my jesteśmy takim typem podróżników, którzy podróżowali do tej pory dużo - ale na własna rękę wszystko - ja uwielbiam organizować- w październiku byliśmy w Portugalii i na Maderze. W tym były plany by dojechać samochodem na NordKapp w Norwegii z Naszym psiakiem. Ale w obecnej sytuacji - odpada raczej biwakowanie w namiocie, zwłaszcza, ze w nocy chodzę siusiu :) Chcemy pojechać do Słowenii powłóczyć się trochę po górach :)

Dziewczyny czy czytacie jakies książki o ciazy i przygotowaniu do macierzyństwa- zwłaszcza te dziewczyny, które oczekują pierwszego dziecka ;) ja mam „W oczekiwaniu na dziecko” w pdf - gdyby któraś chciała - podczytuje sobie w telefonie w wolnej chwili :)

8599rjjgz09aybtp.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dibolek wrote:
    zagłębilam się w ten temat , 400 μg nie = 4mg
    Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy wynosi ok. 400 μg. Zapotrzebowanie to rośnie nawet 2-krotnie u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz u osób uzależnionych od alkoholu.

"Zapotrzebowanie na witaminę B9 bardzo znacząco wzrasta w czasie ciąży i karmienia – wynosi odpowiednio 600 μg i 500 μg. "
    Móje witaminy mają 400ug więc muszę chyba jeszcze kwas brać
    Ja wszędzie czytałam, że 200ug to jest 100% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej, planując dziecko i w ciąży powinno się przyjmować 2 razy więcej czyli 400ug i tyle przeważnie jest w jednej tabletce kwasu foliowego dla kobiet w ciąży. Przed ciąża w trakcie starań brałam kwas foliowy z różnych firm i w kazdym było 400ug i było napisane, że to jest 200% dziennego zapotrzebowania. Tylko w foliku było, że jest 0,4 mg. Nie wiem jak to się ma do tego ug :-/ Zawsze czytałam, że jeśli urodziło się wcześniej dziecko z wadą układu nerwowego, to wtedy powinno się przyjmować większe dawki. Czytałam też, że kwasu foliowego nie da się przedawkować, więc może lepiej wziąć trochę za dużo niż za mało ;-) Naprawdę nie wiem jak to dokładnie jest w końcu. Piszę tylko jakie miałam informacje do tej pory na ten temat z różnych źródeł (internet, ulotki kwasu foliowego itp). Najlepiej byłoby chyba gdyby to gin Ci polecił co brać i w jakich dawkach. Ja biorę to co mam przepisane i nie przejmuję się czy to za mało czy wystarczająco ;-) Nie chcę, żeby wyszło, że się mądrzę, ale wydaje mi się, że te 400ug, które masz w swoim suplemencie jest wystarczające skoro to suplement dla ciężarnych :-) Ja do pierwszej wizyty u gin brałam właśnie te 400ug kwasu foliowego i nic więcej.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo zapraszam na kawę przy okazji ;-)
    agniecha2101 a z przyjemnościa. Jak bedziemy mieć w planach konkretną datę wyjazdu to się do ciebie odezwę. Wstępnie planujemy jechać w czerwcu jak nic nie pokrzyżuje planów.
    Kai ja mieszkam w Danii a tutaj 3 maja nie jest wolny. Tutaj nie ma święta, ale za to 10 i 11 mają jest tutaj wolne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 10:17

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja mam przepuklinę na kręgosłupie i trzy razy w życiu miałam rwę kulszowa i kezalam po tydzień, dwa w łóżku bo nie dało się ruszyć... Ciekawa jestem czy to podobny bol o którym mówicie, też ostatnio dowiedziałam się, że mam tyłozgięcie, a po owulacji kilka dni strasznie bolały mnie krzyże właśnie...
    Coś mi się wydaje, że my przez te nasze problemy kręgosłupowe, to kwalifikujemy się odrazu do cesarki... Ja bym bardzo chciała próbować rodzić naturalnie, ale moja siostra właśnie ze względu na problem z kręgosłupem (taki sam jak mam ja) miała odrazu powiedziane, że będzie cesarka :-/ W ogóle ją strasznie w drugim trymestrze wykręciło, chodziła zgięta jakoś tak w bok jakby miała strasznie krzywy kręgosłup i straszne bóle miała i problemy z chodzeniem w ogóle. Boję się, że mnie to samo czeka :-/ :-(

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dzisiaj do przedszkola? W święto?
    Nie wszędzie jest dziś święto ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPatka wrote:
    A jak z Waszą cerą? Ja przed ciąża nie miałam nigdy ani jednego wyprysku a teraz mam na buzi milion krost, jedna na drugiej. Zaczęło się odkąd lekarz kazał mi brać duphaston, może to od tego?
    Ja nie biorę duphastonu a mam to samo :-/ Nie raz już o tym pisałam. Teraz na twarzy już jakby mniej, ale na plecach masakra :-/

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ