Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kai wrote:Nie tylko nie wolno wyjeżdżać, ale nawet po mieście się wloczyc. Wiem, że to absurd, ale na chodzonym zwolnieniu można iść do lekarza, na badania, do apteki i do spozywczaka po produkty pierwszej potrzeby. A już do koleżanki na kawę nie.
A w temacie wakacji, jak myślicie, bo w sierpniu planowaliśmy urlop, to byłby 6 miesiąc, w planach była Chorwacja no i właśnie pytanie czy któraś z Was z brzuszkiem była na wakacjach i czy te temperatury nie były zabójcze.. no i czy jazda ponad 1000km nie będzie szkodliwa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 18:03
-
PatkaPatka wrote:Niestety to prawda, chociaż nie sądzę aby pracodawca chciał kontrolować ciężarną pracownice, wiadomo przecież, że nie symuluje ona ciąży, a w większości to na celu mają wszystkie te kontrole. Ale nie dodawałabym raczej w tym czasie zdjęć z wakacji na facebooka, "życzliwych" nie brakuje
A w temacie wakacji, jak myślicie, bo w sierpniu planowaliśmy urlop, to byłby 6 miesiąc, w planach była Chorwacja no i właśnie pytanie czy któraś z Was z brzuszkiem była na wakacjach i czy te temperatury nie były zabójcze.. no i czy jazda ponad 1000km nie będzie szkodliwa. -
agniecha2101 wrote:Może poprostu niektóre mają bardziej a my mniej "zgiętą" do tyłu
-
Madlen_:) wrote:Violet Flower gdzie się wybierasz na wakacje ??
P.S. Ja wiem co to bóle krzyżowe na szczęście tyko z opowiadań siostry, ale wiem że te bóle sa gorsze niż porodowe Mam nadzieje ze ich uniknę ..
A co do bóli krzyżowych to Twoja siostra miała rację. Ale widok synka po drugiej stronie btzuchai tak mi to wynagrodzilMadlen_:), agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
PatkaPatka wrote:Niestety to prawda, chociaż nie sądzę aby pracodawca chciał kontrolować ciężarną pracownice, wiadomo przecież, że nie symuluje ona ciąży, a w większości to na celu mają wszystkie te kontrole. Ale nie dodawałabym raczej w tym czasie zdjęć z wakacji na facebooka, "życzliwych" nie brakuje
A w temacie wakacji, jak myślicie, bo w sierpniu planowaliśmy urlop, to byłby 6 miesiąc, w planach była Chorwacja no i właśnie pytanie czy któraś z Was z brzuszkiem była na wakacjach i czy te temperatury nie były zabójcze.. no i czy jazda ponad 1000km nie będzie szkodliwa.
Nie tylko pracodawca moze Cie skontrolować, ale rownież ZUS. Pod, który sie „przechodzi” po 33 dniach zwolnienia lekarskiego. Sama ostatnio miałam taka kontrole, byłam wezwana na komisje,ponieważ od 2 miesięcy byłam na zwolnieniu lekarskim, w sumie nie drążyli co i jak, ale komisja sie odbyła. Zależy tez dlaczego masz zwolnienie - jaki jest powod,bo ciąża sama w sobie nie jest powodem... przynajmniej tak sie domyślam..
Jak masz zagrożenie ciazy, to fakt ciezko wyjaśnić nieobecność spowodowana wyjazdem w góry, ale np.jesli z uwagi na stres w pracy i ciąże albo prace z substancjami szkodliwymi i ciąże, tto spacery są normalne, a praca juz nie. Mam nadzieje, ze w ciazy to działa tak samo, jak na innych zwolnieniach. Ja byłam z uwagi na stres właśnie i lekarz mówił mi, ze wyjście z domu jest wskazane
Gin mówił, ze jego pacjentka miała kontrole ale w domu, czy jest. Ale to dlatego, ze ma dwie działalności gosp i sprawdzali czy nie pracuje w tym czasie
Koleżanka była w Chorwacji w 4/5 miesiącu i mówiła, ze spoko podróż i pobytWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 19:00
-
Dibolek wrote:A ile mniej wiecej trzeba brać dziennie kwasu? Zobaczę ile ja mam w tych tabletkach, czy nie za mało bo też kwas foliowy odstawiłam na rzecz tych witamin👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
My wybieramy sie nad nasze polskie morze do Wici. Super miejscowość dla rodzin z małymi dziećmi, w ogóle to maleńka wioska. Byliśmy tam w zeszłym roku i zakochalismy sie tylko mnie ta droga zastanawia bo to ok 8-10 h jazdy autem
A wy stosujecie taki adapter dla kobiet w ciąży do auta? Żeby pasy od brzuszka odciągnąć?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 20:03
-
Ufff przeczytałam was do końca. Co do wakacji urlopu to my wybierzemy się do Szwajcarii . Mieliśmy początkowo inne plany ale mąż mój boi się ze mną latać samolotem zwłaszcza jak jestem teraz w ciąży. Boi się bardziej ode mnie.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Ufffffffffffffffff nadrobiłam...
Co do wagi, ja mam już dobre 2 kg na plus, jak nie 3 Dawno się nie ważyłam, a po majówce aż strach...
inaa zapisałam na razie Ci 2 wizyty tą za 2 tyg i 28
Anita_croix witamyinaa lubi tę wiadomość
-
A ja obale mit ze bole krzyzowe sa najgorsze
Mialam podczas porodu i dalam rade uronilam jedna lezke chwile przed partymi. Bolaly mnie plecy gdzies od 15 bo wtedy zaczelam czuc skorcze mocniejsze tak to nie czulam wcale. W efekcie poszlam o 19 na porodowke a o 22.15 urodzilam synka bolalo ale serio dalo sie przezyc Synek byl duzy 4040g i 59 cmagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Dip88 wrote:Witam was dziewczyny.
Tak czytam was i co do jedzenia to mogę jeść prawie wszystko jakoś mnie nie odrzuca tak konkretnie, bardziej poprostu mam na coś ochotę albo nie. Bardziej mnie martwi moja waga Na starcie miałam 63 kg przy wzroście 171 cm a dzisiaj już 68 kg... Szok. Fakt że jem trochę więcej ale mało a często. Poprostu po jakimś czasie czegoś nie zjem to czuję w żołądku coś pomiędzy głodem a mdlosciami,dziwne uczucie nigdy tak nie miałam. Jak zjem to przechodzi na jakiś czas. Raz próbowałam to przytrzymać to aż słabo od tego mi się robiło. W pierwszej ciąży tak nie miałam i nic nie przytyłam oprócz kg brzuszka. Tydzień po porodzie ważyłam mniej niż przed ciąża. Martwię się co to będzie do końca ciąży jak w takim tempie mi kg idą. Jak wygląda wasza waga?... Nie długo zostanę wielorybem
I jeszcze jedno mam pytanie Odkąd jestem w ciąży mam mega suche nogi nic nie pomaga. Po goleniu przechodzę koszmar pieką i swedzą. Nie drapie aż tak bardzo ale to może od tego nie wiem mam całe nogi w siniakach. Na jednej lydce naliczylam teraz 21 siniakow które prawie zlewaja się w jeden na drugiej to samo. Czy to normalne?
Ale się rozpisalam -
ZUS w ogóle niezyciowo do sprawy zwolnienia w ciąży podchodzi, np. tłumacząc, że skoro do pracy nie dam rady dojechać, to nie mogę pojechać nigdzie indziej. Jakby cały trud pracy polegał na dojezdzie do niej. Albo nie biorą pod uwagę organizacji pracy. Np. Według nich nauczycielka, która ma termin np. na październik, listopad powinna wziąć klasy we wrześniu, popracować miesiąc lub dwa i zniknąć. A dyrektor ma zorganizować nagle zastępstwo, zamiast spokojnie dać już te klasy od września komu innemu.
Ja na razie na l4 się nie wybieram, mam nadzieję, że nie będę zbyt szybko musiała. -
PatkaPatka wrote:A w temacie tycia polecacie jakaś maść/balsam na rozstępy? Zapobiegawczo wolałabym się już zacząć smarować.
A jeśli już chcemy to do 3/4msc ciazy
2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO - !
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
Ja w poprzedniej ciazy smarowalm sie oliwka z babydream i mam jeden rozstep nad pepkiem a brzuszek mialam spory. Nie wiem czy taka moja uroda czy faktycznie oliwka dala rade. Znajome stosowaly drogie kremy balsamy a brzuszki mialy cale w rozstpeach.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:Z tego co ja się orientuję to minimum 400ug czy 0,4mg jakoś tak, bo to w różnych jednostkach podają.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy wynosi ok. 400 μg. Zapotrzebowanie to rośnie nawet 2-krotnie u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz u osób uzależnionych od alkoholu.
"Zapotrzebowanie na witaminę B9 bardzo znacząco wzrasta w czasie ciąży i karmienia – wynosi odpowiednio 600 μg i 500 μg. "
Móje witaminy mają 400ug więc muszę chyba jeszcze kwas brać
2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO - !
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
Ja biorę 800 ug z tym że metylowanego taka dawka jest w jednej kapsulce
A tak w ogóle to Hej wszystkim z wieczora miałam dzisiaj dość intensywny dzień i nie miałam kiedy napisać
Na rozstępy dziewczyny tutaj polecały bio oil, też go chyba sobie sprawie albo faktycznie jakaś inna oliwkę, póki co po kąpieli staram się smarować takim balsamem Nivea jak sobie nie zapomnę co do wagi to u mnie minus 1 kg, a powiedzcie mi czy Wy też macie tak sucho i dziwny smak w ustach? Nie chodzi mi tu o ten słynny metaliczny, tylko jakoś tak dziwnie... Cały czas mi się chcę pić, ale jak tylko pomyślę o czymś do wypicia to mi niedobrze w ogóle jakoś mi nie wchodzą za bardzo żadne plyny no a pić trzeba jak najwięcej skórę też mam mega sucha tak jak ktoś wcześniej pisal4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G