X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • PatkaPatka Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Nie tylko nie wolno wyjeżdżać, ale nawet po mieście się wloczyc. Wiem, że to absurd, ale na chodzonym zwolnieniu można iść do lekarza, na badania, do apteki i do spozywczaka po produkty pierwszej potrzeby. A już do koleżanki na kawę nie.
    Niestety to prawda, chociaż nie sądzę aby pracodawca chciał kontrolować ciężarną pracownice, wiadomo przecież, że nie symuluje ona ciąży, a w większości to na celu mają wszystkie te kontrole. Ale nie dodawałabym raczej w tym czasie zdjęć z wakacji na facebooka, "życzliwych" nie brakuje :)

A w temacie wakacji, jak myślicie, bo w sierpniu planowaliśmy urlop, to byłby 6 miesiąc, w planach była Chorwacja no i właśnie pytanie czy któraś z Was z brzuszkiem była na wakacjach i czy te temperatury nie były zabójcze.. no i czy jazda ponad 1000km nie będzie szkodliwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 18:03

w57v3e3kf38uii49.png
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPatka wrote:
    Niestety to prawda, chociaż nie sądzę aby pracodawca chciał kontrolować ciężarną pracownice, wiadomo przecież, że nie symuluje ona ciąży, a w większości to na celu mają wszystkie te kontrole. Ale nie dodawałabym raczej w tym czasie zdjęć z wakacji na facebooka, "życzliwych" nie brakuje :)

A w temacie wakacji, jak myślicie, bo w sierpniu planowaliśmy urlop, to byłby 6 miesiąc, w planach była Chorwacja no i właśnie pytanie czy któraś z Was z brzuszkiem była na wakacjach i czy te temperatury nie były zabójcze.. no i czy jazda ponad 1000km nie będzie szkodliwa.
    Patka ja się wybieram na wakacje końcem lipca. To będzie 19/20 Tc. Pytałam lekarza o podróż (lot 5 godzin samolotem, rejony blisko Afryki). Powiedział, że to najlepszy okres na podróże. Oczywiście trzeba uważać z wystawianiem się na największy upał w szczytach promieniowania słonecznego. Ale generalnie takie wakacje nie powinny zaszkodzić. W pierwszej ciąży byłam również latem w podobnym okresie i było ok:)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy

Wysłany: 2 maja 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Może poprostu niektóre mają bardziej a my mniej "zgiętą" do tyłu ;-)
    No pewnie tak :) chociaż powiem Ci, że ta tylozgieta macica dała mi popalić przy porodzie. Miałam słynne bóle krzyżowe, oby tym razem mnie to ominęło... :)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower gdzie się wybierasz na wakacje ?? :)

P.S. Ja wiem co to bóle krzyżowe na szczęście tyko z opowiadań siostry, ale wiem że te bóle sa gorsze niż porodowe :( Mam nadzieje ze ich uniknę ..

p19ucsqv2v28lj5j.png

Wysłany: 2 maja 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:
    Violet Flower gdzie się wybierasz na wakacje ?? :)

P.S. Ja wiem co to bóle krzyżowe na szczęście tyko z opowiadań siostry, ale wiem że te bóle sa gorsze niż porodowe :( Mam nadzieje ze ich uniknę ..
    Madlen na wyspy Kanaryjskie, Fuertaventura :) będzie wietrzniej, wiec zawsze trochę chłodniej niż na stałym lądzie :)

A co do bóli krzyżowych to Twoja siostra miała rację. Ale widok synka po drugiej stronie btzuchai tak mi to wynagrodzil :)

Madlen_:), agniecha2101 lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPatka wrote:

Nie tylko pracodawca moze Cie skontrolować, ale rownież ZUS. Pod, który sie „przechodzi” po 33 dniach zwolnienia lekarskiego. Sama ostatnio miałam taka kontrole, byłam wezwana na komisje,ponieważ od 2 miesięcy byłam na zwolnieniu lekarskim, w sumie nie drążyli co i jak, ale komisja sie odbyła. Zależy tez dlaczego masz zwolnienie - jaki jest powod,bo ciąża sama w sobie nie jest powodem... przynajmniej tak sie domyślam..
    Jak masz zagrożenie ciazy, to fakt ciezko wyjaśnić nieobecność spowodowana wyjazdem w góry, ale np.jesli z uwagi na stres w pracy i ciąże albo prace z substancjami szkodliwymi i ciąże, tto spacery są normalne, a praca juz nie. Mam nadzieje, ze w ciazy to działa tak samo, jak na innych zwolnieniach. Ja byłam z uwagi na stres właśnie i lekarz mówił mi, ze wyjście z domu jest wskazane :)
    Gin mówił, ze jego pacjentka miała kontrole ale w domu, czy jest. Ale to dlatego, ze ma dwie działalności gosp i sprawdzali czy nie pracuje w tym czasie :)

Koleżanka była w Chorwacji w 4/5 miesiącu i mówiła, ze spoko :) podróż i pobyt :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 19:00

a3pfhxv.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dibolek wrote:
    A ile mniej wiecej trzeba brać dziennie kwasu? Zobaczę ile ja mam w tych tabletkach, czy nie za mało bo też kwas foliowy odstawiłam na rzecz tych witamin
    Z tego co ja się orientuję to minimum 400ug czy 0,4mg jakoś tak, bo to w różnych jednostkach podają.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wybieramy sie nad nasze polskie morze do Wici. Super miejscowość dla rodzin z małymi dziećmi, w ogóle to maleńka wioska. Byliśmy tam w zeszłym roku i zakochalismy sie :-) tylko mnie ta droga zastanawia bo to ok 8-10 h jazdy autem

A wy stosujecie taki adapter dla kobiet w ciąży do auta? Żeby pasy od brzuszka odciągnąć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 20:03

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff przeczytałam was do końca. Co do wakacji urlopu to my wybierzemy się do Szwajcarii . Mieliśmy początkowo inne plany ale mąż mój boi się ze mną latać samolotem zwłaszcza jak jestem teraz w ciąży. Boi się bardziej ode mnie.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufffffffffffffffff nadrobiłam...

Co do wagi, ja mam już dobre 2 kg na plus, jak nie 3 :P Dawno się nie ważyłam, a po majówce aż strach...

inaa zapisałam na razie Ci 2 wizyty tą za 2 tyg i 28 ;)

Anita_croix witamy :)

inaa lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja obale mit ze bole krzyzowe sa najgorsze :D
    Mialam podczas porodu i dalam rade uronilam jedna lezke chwile przed partymi. Bolaly mnie plecy gdzies od 15 bo wtedy zaczelam czuc skorcze mocniejsze tak to nie czulam wcale. W efekcie poszlam o 19 na porodowke a o 22.15 urodzilam synka bolalo ale serio dalo sie przezyc :D Synek byl duzy 4040g i 59 cm :)

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh co do wagi to ja nie wiem ale chyba moja waga w łazience szwankuje... Bo nie wierzę...że wyglądam tak jak teraz a ledwo 1kg do przodu

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • SAINT90 Koleżanka

Wysłany: 2 maja 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Witam was dziewczyny.
    Tak czytam was i co do jedzenia to mogę jeść prawie wszystko jakoś mnie nie odrzuca tak konkretnie, bardziej poprostu mam na coś ochotę albo nie. Bardziej mnie martwi moja waga :( Na starcie miałam 63 kg przy wzroście 171 cm a dzisiaj już 68 kg... Szok. Fakt że jem trochę więcej ale mało a często. Poprostu po jakimś czasie czegoś nie zjem to czuję w żołądku coś pomiędzy głodem a mdlosciami,dziwne uczucie nigdy tak nie miałam. Jak zjem to przechodzi na jakiś czas. Raz próbowałam to przytrzymać to aż słabo od tego mi się robiło. W pierwszej ciąży tak nie miałam i nic nie przytyłam oprócz kg brzuszka. Tydzień po porodzie ważyłam mniej niż przed ciąża. Martwię się co to będzie do końca ciąży jak w takim tempie mi kg idą. Jak wygląda wasza waga?... Nie długo zostanę wielorybem

I jeszcze jedno mam pytanie :P Odkąd jestem w ciąży mam mega suche nogi nic nie pomaga. Po goleniu przechodzę koszmar pieką i swedzą. Nie drapie aż tak bardzo ale to może od tego nie wiem mam całe nogi w siniakach. Na jednej lydce naliczylam teraz 21 siniakow które prawie zlewaja się w jeden na drugiej to samo. Czy to normalne?

Ale się rozpisalam :P
    Mam identycznie z jedzeniem , też czuje mdłości połączone z głodem. Myślę że większość z tych 5 kg to woda, bo nie wiem jak wy ale ja czuję że organizm zaczął gromadzić wodę...

w57vdqk3dkvh8mi1.png
  • SAINT90 Koleżanka

Wysłany: 2 maja 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaPaT wrote:
    A ja mam tyłozgięcie i nie mam w ogóle bóli podczas badania USG. Także to jest chyba bardzo indywidualna kwestia.
    Ja tak samo, tyłozgięcie a nic nie boli przy USG dowcipnym.

w57vdqk3dkvh8mi1.png
  • PatkaPatka Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w temacie tycia polecacie jakaś maść/balsam na rozstępy? Zapobiegawczo wolałabym się już zacząć smarować.

w57v3e3kf38uii49.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS w ogóle niezyciowo do sprawy zwolnienia w ciąży podchodzi, np. tłumacząc, że skoro do pracy nie dam rady dojechać, to nie mogę pojechać nigdzie indziej. Jakby cały trud pracy polegał na dojezdzie do niej. Albo nie biorą pod uwagę organizacji pracy. Np. Według nich nauczycielka, która ma termin np. na październik, listopad powinna wziąć klasy we wrześniu, popracować miesiąc lub dwa i zniknąć. A dyrektor ma zorganizować nagle zastępstwo, zamiast spokojnie dać już te klasy od września komu innemu.
    Ja na razie na l4 się nie wybieram, mam nadzieję, że nie będę zbyt szybko musiała.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPatka wrote:
    A w temacie tycia polecacie jakaś maść/balsam na rozstępy? Zapobiegawczo wolałabym się już zacząć smarować.
    Dziś właśnie o tym czytałam na mama ginekolog bo sama chciałam zacząć się smarować ale dowiedziałam sie że to nie ma sensu (potw badania)
    A jeśli już chcemy to do 3/4msc ciazy

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciazy smarowalm sie oliwka z babydream i mam jeden rozstep nad pepkiem a brzuszek mialam spory. Nie wiem czy taka moja uroda czy faktycznie oliwka dala rade. Znajome stosowaly drogie kremy balsamy a brzuszki mialy cale w rozstpeach.

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Z tego co ja się orientuję to minimum 400ug czy 0,4mg jakoś tak, bo to w różnych jednostkach podają.
    zagłębilam się w ten temat , 400 μg nie = 4mg
    Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy wynosi ok. 400 μg. Zapotrzebowanie to rośnie nawet 2-krotnie u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz u osób uzależnionych od alkoholu.

"Zapotrzebowanie na witaminę B9 bardzo znacząco wzrasta w czasie ciąży i karmienia – wynosi odpowiednio 600 μg i 500 μg. "
    Móje witaminy mają 400ug więc muszę chyba jeszcze kwas brać

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 800 ug z tym że metylowanego :-) taka dawka jest w jednej kapsulce :-)

A tak w ogóle to Hej wszystkim z wieczora :-) miałam dzisiaj dość intensywny dzień i nie miałam kiedy napisać :-(

Na rozstępy dziewczyny tutaj polecały bio oil, też go chyba sobie sprawie albo faktycznie jakaś inna oliwkę, póki co po kąpieli staram się smarować takim balsamem Nivea jak sobie nie zapomnę :-) co do wagi to u mnie minus 1 kg, a powiedzcie mi czy Wy też macie tak sucho i dziwny smak w ustach? Nie chodzi mi tu o ten słynny metaliczny, tylko jakoś tak dziwnie... Cały czas mi się chcę pić, ale jak tylko pomyślę o czymś do wypicia to mi niedobrze :-( w ogóle jakoś mi nie wchodzą za bardzo żadne plyny no a pić trzeba jak najwięcej :-( skórę też mam mega sucha tak jak ktoś wcześniej pisal :-(

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ