Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi ciągle mówili że syn będzie duży, że będzie miał 4 kg więc do szpitala wzięłam i 56 i 62 nawet. Urodził się 3400 53 cm i w 56 pływał. Nie miałam jednak siły już jeździć po sklepach i dokupywać 50 i wybierałam mu najmniejsze co mieliśmy w domu. Teraz chce dokupić dla bezpieczeństwa chociaż ze dwa komplety 50. jak zobaczyłam wczoraj te maluśkie rozmiary w sklepie to nie wyobrażam sobie ze znów będę mieć takiego maluszka w domu.
Mój mąż za to nie może się doczekać zapachu które dziecko ma przez pierwsze kilka dni 🙉Ewe90 lubi tę wiadomość
-
A ja mam dzieci zimnolubne
U nas na pewno nie było nigdy za ciepło, czyli w mniemaniu innych zawsze mało
A więc(córka urodzona w grudniu)pod kombinezon zimowy(nie na welnie, nie nie) ubieralam...to co miala na sobie w domu a więc tylko body dlugi rekaw i rajstopy(nosiła ortezy na bioderka wiec nawet spodni nie uzywalismy). Owijalam w koc. Nie miala nawet typowej czapki zimowejczapa, kaptur, gondola, oslonka...już słyszę ewentualny krzyk
Teraz też nie zakladam inaczej
Haha
Pewnie duzo bedzie miala chlopiecych ubranekjakieś"na wyjście" może...wiosną i latem poszaleje z ubrankami
Ja nawet porzadnej zimy nie pamietam
W tym roku mlodszy kombinezon mial na sobie kilka razya tak kurtka , spodnie, w spiworek i to bez butów
Lubię komentarze innych 😉
U nas podstawa to body (na dzien, boso) oraz pajace do spania a więc tego minimum 10szt
I na pewno od rozmiaru 56
bluzy, sweterki wchodza u nas dopiero wiosna
do lekarza to i tak sie ubiera tak, by było szybko
no i z noworodkiem/niemowlaczkiem nie spaceruje sie poniżej minus 10 stopni C...więc dla mnie to zawsze ciepło na zimą
Czy zima, czy lato, mamy cieplo w mieszkaniu. Dziecku ma być dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 08:36
Malgonia lubi tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/16834451c5f4.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ee7adb829a72.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/858427ebbbb0.jpg
Na pierwszym ma chyba z george rozmiar 56 (pierwsze w co był ubrany po urodzeniu), później te czarne to smyk 56 i na końcu lidl 50/56.
Rada dla dziewczyn, które zostaną mamami pierwszy raz - ciuszki układajcie wg wielkości a nie rozmiarów na metkach. Każda firma ma inną rozmiarówkę i później nagle jest zonk, że czegoś nie zdążyłyście ubrać, bo już jest za małe.Kindziukowa, michaga82, Malgonia, magda sz, Martek&M, taka_mama, LadyS, Karolajnos lubią tę wiadomość
-
Co ja bym bez Was zrobiła! ❤️Dzięki za cenne rady!
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Anna23 dokładnie, a te z Pepco mają rozmiarówke niby 62 a wielkościowe do innych to 56. Przynajmniej tak było 4 lata temu, ale ostatnio jak kupiłam kilka czapeczek i spodenki 56 to ledwo to wcisnęłam na lalkę baby born która ma 43 cm. Spodenki jeszcze jakoś ale czapka jest zdecydowanie zamala.
-
Noo, patrzcie patrzcie na rozmiary bo będziecie wyjeżdżać w za dużych spodniach jak mój syn 😂 https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ffbda46f7b19.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 08:58
anna23, Malgonia, magda sz, Mali84, LadyS lubią tę wiadomość
-
Adaś też wychodził w dużo za dużych ciuchach ze szpitala mimo że przygotowałam mężowi na komodzie siateczke co ma wziąć na wyjście to wziął co innego bo też było niebieskie 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 09:17
Ewe90 lubi tę wiadomość
-
no z pepco to juz mi bratowa mowila zebym raczej dzieciakom nie brala, bo potem lata i wymienia
juz jak dzidzius bedzie to moze latwiej mi siedzie na oko ocenic. Fakt, ze ksk patrze na te spioszki 56 co kupilam to mysle ze przecietny noworodek sie w tym utopi. Boje sie tylko ze ja utopie kase w rozmiar, ktory bedzie za maly. Moze do tych spiochow dokupie keszcze ze dwa body i spodenki i jsk cos to mame wysle zeby cos dokupila. Wazne zeby na szpital bylo.
-
Hej, co do ubranek to na prawdę warto mieć kilka małych rozmiarów, bo dzieciaki jak widać na załączonym wyżej obrazku po urodzeniu zwykle są takie malutkie i do tego te nóżki i rączki podkurczają, więc we wszystkich ubrankach dzieciaki na początku pływają.
Piotrek np. z powodu problemów z przepływami urodził się wcześniej tj. w 37.1 tc i mierzył 53 cm a zapowiadało się , że będzie duży bo rozmiarowo wyprzedzał zawsze o ok tydzień swój wiek. W ciuszkach rozm 56 pływał na początku a miałam ich otrzymanych od ludzi 7 kompletów i baaardzo się przydały.
U mojego brata drugi syn zapowiadał się duży jak pierwszy ( pierwszy miał 61 jak się urodził) a tu nagle w 35 tc musieli zrobić cc bo się krwiak pod łożyskiem zrobił młody waży 2450 a brat sam jeździł po sklepach szukać ciuszków na 50.
A co do ubierania ciepło to miałam taką sytuację, z moim Piotrkiem , że dostaliśmy6 kombinezon/śpiwór na 62 więc wzięliśmy go do szpitala na wypis. NIestety młody tak w nim tonął, że nie dało się go do fotelika w tym zapiąć bo głowa wpadała do środka. No więc wzięlam wszystkie ciuszki jakie miałam w szpitalu w tym jeden kaftanik welurowy ( ok 3 warstwy) i wsadziłam do fotelika a potem szczelnie kocykiem przykryłam i jakoś do domu mimo zimy dojechaliśmy. Potem kupiłam kombinezon z F&F na 62 w którym całą zimę był ubierany i nie miał problemów z wpadaniem do środka. Pod kombinezon ubierałam zawsze zwykłe ciuchy jak po domu i kocyk i nawet w mrozy -5 dało rady stópki miał zawsze ciepłe po powrocie.
-
dla mnie pepco zepsuło sie przez te kilka lat-pomijam kwestię rozmiarówki
juz jakość nie popkrywa sie z ceną, za podobne pieniądze można kupić lepsze ubranka np na wyprzedazach, chwale sobie lidla (body szczegolnie)
w pepco ewentualnie kupuje koszulki-takie za 6zł żeby starszy miał do latania po domu
ale starszy tez juz nie chodzi w rozmiarach niemowlecych i te koszulki sa z innej bawełny niz pajace, lepszejWiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 09:36
-
Kindziukowa wrote:Dziewczyny a od jakich rozmiarów powinno się kupowac? Każde dziecko po urodzeniu ma inna wagę, wiec w sumie nie wiadomo. Czy jak to wyglada? 😁 pytam bo chętnie bym już coś kupiła, te malutkie ubranka są takie słodkie...
Zdecydowanie warto zacząć od rozmiaru 56. Szczegolnie body zeby za duże nie były. Jezeli chodzi o pajace takie dluga nogawka i bez rękawów tak jakby na szelkach to spokojnie może byc 62. Dlugie stopy bardzo nie przeszkadzają. Szczegolnie ze tak naprawde dziecko ma taka skuloną pozycję poporodową do okolo 14 dni pozniej się prostuje. Wedlug mnie za duzo 56 rozmiaru nie kupować to rozmiar ktory dziecko nosi najkrocej 1 do 2 miesiecy max. Wszystkie sweterki warto brac o rozmiar większy a nawet o dwa rozmiary zalezy też od wieku dziecka np na 9 mc corki dostalam sweter na 24 mc ( czasem na metce sa miesiace). Przenosilysmy ten sweter od 9 miesiaca do teraz gdy ma dwa lata. Sweter nie byl szeroki rekawki byly na zawijke wogole nie wadzilo bylo takiego koloru ze nawet widac nie było.
Pajace ocieplane polecam nie brać na 56 rozm. Tylko o rozmiar lub dwa większe. Sa rzeczy ktorych nie ubierasz na codzien a czas szybko leci.
Polecam patrzeć na body oby noe bylo szerokie np ostatnie serie w lidlu zalamka body szerokie a dekold ponizej cyckow.
Jezeli macie auchan niedaleko pierwsze ubranka kupowalam w auchan i polecam niedrogo i sie sprawdzily. Mysle ze we wrzesniu beda juz wyprzedaze w smyku. Swiat dziecka ma piekne ubranka ale drogie popatrzcie na metki firma ewa klucze lub nicole. Swietne bodziki nicol bardzo polecam jakosc super ale popatrzcie w necie owiele taniej niz w swiecie dziecka. Body Nicol pod tym haslem znajdziecie naprawde duzo fajnych i niedrogich ubranek zestawow od spodenek do czapeczki.
Ja czekam na płeć wtedy tez juz coś kupię najpierw zrobie miejsce w córce szafie :=19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Ja córkę też rodzilam zimą, więc nawet ubranka po niej będą pasowały
jak wychodzilysmy ze szpitala miała ubrany pajacyk, na to kombinezon, czapkę i pokrywa od fotelika. Jestem zdania że lepiej jakby dziecko troszkę zamarzło niż miało się przegrać . I po dziś dzień córka jest zimnolubna, gdzie w nocy czasami ja przykryje się koldra a ona nie
zawsze ja ubieralam tak jak siebie, nigdy nie zakladalam jej jednej warstwy więcej. Oczywiście przez to byli wiele komentarzy typu "A czapeczka? " he he
proponowalam wtedy aby ta osoba sama sobie założyła
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀 -
Mój syn też zimnolubny. Nigdy niczym nie przykryty w nocy 🤷♀️
Jak był mały i nie chodzący to miał minus jedna warstwa że mnie plus kocyk, czyli de facto tak jak ja był ubrany. Potem jak zaczął się ruszać to wręcz minus 1 warstwa.
Wszystko tak naprawdę zależy od dziecka 🤣 jak zawsze 😁😁 -
Mnie na szczęście nigdy nikt "życzliwy" nie upomniał o ubranie za to ja do tej pory pamiętam jak w kwietniu 2015 r gdy mój synek ubeirany był już tylko w polarkowy pajacyk bo było już całkiem ciepło to często mijałam się z kobietą w parku z dzieckiem w tym samym wieku ubranym w gruby kombinezon i grubą czapę do tego przykryte kocykiem. Mialam ochotę coś jej powiedzieć nt przegrzewania dziecka ale jakoś nie potrafiłam.
Co do kupowania ciuchów, znów nie muszę tego robić wczoraj dostałam 2 reklamówki ciuszków od sąsiadki która będzie za 2 tyg miała cc ale ona też dostała dużo ciuchów , dużo miała po starszych dzieciach i stwierdziła, że jej się w komodzie nie mieści więc mi dała te bardziej unisex bo sobie zostawiła te dziewczęce dla córeczki.
Do tego bratowa zapowiedziała , że w domu ma wielopaki bodziaków i pajacyków które jej ojciec z angli przysłał na córeczki i nie zdążyła użyc bo już wyrosły.
Część ciuszków po Piotrku muszę oddać bo kuzynka od której je dostaliśmy rodzi 3 tyg po mnie, ale i tak jakoś o ciuszki się zupełnie nie martwię.
Muszę przyznać , że duża rodzina to duże plusy. Wszyscy którzy nas będą odwiedzać też pewenie z ciuszkami wpadną więc nie mam się o co martwić.
Co do smyka to własnie ta sąsiadka pokazała mi pajace które kupiła w smyku i po pierwszym praniu nie używane miały rozciągniętą lamówkę pod szyją.
Ja przy synu bardzo sobie chwaliłam F&F takie wielopaki po 5 bodziaków czy pajaców ale niestety teraz jak patrzyłam to w tesco są duuużo wyższe ceny niż dawniej. -
nam nikt nigdy nic nie dał, nie pomógł, wiec chociaz mamy te satysfakcje ze MY SAMI-i to tyczy kazdej dzieciny zycia w naszej małej rodzinie
od kupna mieszkania, remontu po wyprawke
nauczylismy sie liczyc tylko na siebie wiec nie ma ani zalu ani przykrosci
jak ma sie okazje korzystac-trzeba korzystac
macierzyństwo nie jest łatwe, wiec chociaz w "drobiazgach" warto czerpac
u nas nadal jest tak, ze nie ma komu oddac-wiec tym razem i to NA PEWNO pozbywamy sie na biezaco
-
Z tymi rozmiarami to nawet wiedzą z USG nie pomoże . Mój Wojtuś urodził się duży 4450g, 61 cm ja oczywiście do szpitala wzięłam rozmiar 56 i były dużo za małe 62 były na styk. Patryk urodził sie3800g więc też spory w 38 tygodniu i przez miesiąc nosił ciuszki rozmiar 50 tam to były dla wcześniaków. Tak więc warto mieć wszystkiego po trochu ale tych małych nie kupować dużo bo żal jak się nie zdąży ubrać . Prokop ma tą zaletę że jest tanie i choć po ubraniu kilka razy takie ciuchy się już nie nadadzą to przecież dziecko i tak więcej razy nie zdąży założyć . Te większe warto kupić lepszej jakości ale to dopiero tak koło sześciu miesięcy,dziecko zwalnia że wzrostem . Dobre ciuszki są w Lidlu ,są trwalsze i nie kosztują majątku tylko rozmiarówka jest większa.
Kamcia z tym oddawaniem to uważaj ja oddałam i patrz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 11:22