Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój też był zimnolubny. Urodzony zimą, na spacery (9 dni po urodzeniu) wychodził ubrany w pajacyk lub body ze skarpetkami, na to polarowy śpiworek, kocyk i przykrycie od wózka. Zawsze był cieplutki, nie miałam odwagi ubierać go już chłodniej a i tak myślę, że by nie marzł
Do auta ubierałam go w dodatkową warstwę zwykłych ubranek, czapkę i kocyk na to.
W mieszkaniu nigdy nie założyliśmy mu czapeczki - miałam chyba z 10 i żadna mi się nie przydała.
Myślę, że dzięki temu prawie wcale mi nie chorował. W domu też mieliśmy 20-21 stopni.
Na zimę ze swojej strony polecam śpiworek zamiast kombinezonu - łatwiej w to ubrać, dziecku wygodniej i ciepłej i większa tolerancja rozmiarowa.Ewe90 lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Ja miałam że 3 komplety na 56 ale to rak na dwa razy kupowałam bo mąż miał 62 cm jak się urodził i kilka na 62 miałam a mały miał 54cm a znów kuzynka męża kupiła wszystko na 50 bo tak jej Pani w sklepie powiedziała a ja mówię Pani ci tak powiedziała bo Pani to nie schodzi kup sobie za 2 komplety na 56 i 62 i dobrze jej mówiłam bo mały miał 60 cm.
A teraz powiem wam co mnie dziw spotkało jak byłam wyznaczyc ta wizyte.
Pojechałam do przychodni idę do rejestracji daje skierowanie a pani do mnie mówi że wizyta w grudniu a ja ale w ciąży jest przepis z ustawy z życia że w ciągu 7 dni a ona proszę przyjechać po 13 iść do Pani doktor i zapytac ja przyjeżdżam idę pytam mówię z czym przyszłam a ona że nic nie wie o takiej ustawie a ja że bardzo mi przykro że Pani jako lekarz nie wie o ustawach które dotyczą Pani i Pani pacjentów a ona a co Pani dolega może mam panią w tej chwili zbadać kazała mi wyjść do kolejki a ja że kolejka jest do zabiegpwegp więc mnie przyjęła zbadał po czym chciała zobaczyć wyniki z ostatniej morfologii a ja że nie mam przy sobie karty ciąży bo nie wiedziałam że od razu mnie przyjmie więc zasugerowała że w ciąży nie jestem bo nie mam wyników ale miałam numer zlecenia żeby się zalogować na stronie internetowej i stwierdził a że to nie alergia .10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
12.02.2019 (*) aniołek 7t -
magda sz wrote:Tosia czeka na braciszka odradzam, gruba ksiazka a kilka kartek, treści malo- bardziej tak żeby coś wymyslac po swojemu do opowiadania.
A co do kładzenia dziecka dla spania na plecach to moja koleżanka zdeformowala synowi głowę. Ma z tyłu totalnie płaska ;/ mały ma pół roku i pediatra powiedziała że kości stwardniały więc już żadna rehabilitacja nie pomoże. Szkoda że wcześniej inny pediatra jej nie powiedział
Moja córka miała bardzo zniekształconą głowę już po porodzie i my stosowaliśmy poduszkę headcare i główka się wykulała 😊 Tylko była młodsza przez co grzecznie na tej poduszce leżała (dawałam jej raczej na noc i do wózka) ale polecam zawsze warto spróbować 🤷🏻♀️
-
Jeju dziewczyny u mnie tragedia... drugi raz w tej ciąży mam atak bólu żołądka i to taki, że masakra 😔 jak coś zjem jest gorzej i nie wiem co ze sobą zrobić, mój lekarz na urlopie a te upały tez nie ułatwiają 🤦🏻♀️
-
Ja miałam bóle żołądka w poprzedniej ciąży ale tak od III trymestru. A tydzień po porodzie miałam okropny ból żołądka z gorączką, na szczęście jeden dzień i przeszło ale nie wiem od czego to byłoStyczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀 -
A myslicie zeby kupić taki specjalny spiworek do fotelika samochodowego? One są bardzo drogie takie specjalne z dziurkami na pasy.
Bo wiecie że dziecka nie wolno w kombinezonie zimowym przewozić?
Zaraz dodam link gdzie jest wyjasnione dlaczego...
https://m.canpolbabies.com/pl/advices/advice/users/6929
https://fotelik.info/pl/news/jak_przewozic_dziecko_w_foteliku_zima,270.html
Warto przeczytać. Nie kazdy o tym wie mi powiedział sprzedawca w smyku i dlatego kazdemu co mogę przekazuję to dalej. Najbardziej obrazowe jest dla mnie opis chyba w pierwszym linku wsadz dzieckonw kombinezonie pozniej do tej regulacji paow wsadz bez kombinezonu i zobacz ile dziecko ma luzu.
Ja dla córki mialam specjalny kombinezonik nie puchowy wtedy tylko ze miala 7 mc jak przuszla zima. Tu myślę ze dobrym rozwiazaniem bedzie ten spiworek dzieckonw domu zapakuje w fotelik i bedzie bezpiecznie podrozowac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 16:03
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Head care uzywalam profilaktycznie u starszego(bo nie uznawal pozycji na boku ii jeszcze był długo szeroko pieluchowany)przez wiele miesiecy w sumie dwa rozmiary tej poduszki. Jeszcze je mam. To był mój spokój psychiczny więc też polecam. Mlodszy spał tylko na tej mniejszej, on nie mial problemów z biderkami ibz czasem udalo mi się namówić go na pozycje na boczku. Na brzuszku(co jest zbawienne dla bioderek) żadne moje dziecko nie chcialo leżeć a co dopiero spać.
-
No mi pan sprzedawca powiedziel ze wczesniej nagrzac auto (ok bez komentarza... Zanim auto sie nagrzeje to ja się zgrzeje a nie zawsze jestem ja i mąż wiec takie porady do szuflady😋) ... Dlatego ja mialam kombinezonik nie puchowy taki miś, nie rozbieralam dziecka z niegi i dodatkowo na wierzch przykrywalam kocem. Teraz mysle o spiworku wlasnie po to by ubrac w domu dziecko zapiac w fotelik i wyjsc z gotowcem na dwor. Musisz zobaczyc na necie jak te spiworki wyglądają to sa spiworki do fotelika samochodowego. Fajna ale droga rzecz. Sa tez otulacze bardziej cienkie jak kocyki. Taki spiworek czy otulacz rozwiazuje sprawę kombinezonu i rozbierania dziecka. Ja zaraz po porodzie będę ruszac w podróż prawie 300 km dlatego szukam najbezpieczniejszej opcji i najbardziej wygodnej dla dziecka i dla mnie.
Malgonia lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi wrote:A myslicie zeby kupić taki specjalny spiworek do fotelika samochodowego? One są bardzo drogie takie specjalne z dziurkami na pasy.
Bo wiecie że dziecka nie wolno w kombinezonie zimowym przewozić?
Zaraz dodam link gdzie jest wyjasnione dlaczego...
https://m.canpolbabies.com/pl/advices/advice/users/6929
https://fotelik.info/pl/news/jak_przewozic_dziecko_w_foteliku_zima,270.html
Warto przeczytać. Nie kazdy o tym wie mi powiedział sprzedawca w smyku i dlatego kazdemu co mogę przekazuję to dalej. Najbardziej obrazowe jest dla mnie opis chyba w pierwszym linku wsadz dzieckonw kombinezonie pozniej do tej regulacji paow wsadz bez kombinezonu i zobacz ile dziecko ma luzu.
Ja dla córki mialam specjalny kombinezonik nie puchowy wtedy tylko ze miala 7 mc jak przuszla zima. Tu myślę ze dobrym rozwiazaniem bedzie ten spiworek dzieckonw domu zapakuje w fotelik i bedzie bezpiecznie podrozowac.Maxi lubi tę wiadomość
-
My mieliśmy taki fotelikowy śpiworek i nie korzystaliśmy. Mały szybko się przegrzewał, więc jak pisałam chwilę wcześniej - wykorzystywaliśmy najzwyklejszy ciepły kocyk. A jeśli mieliśmy duży dystans do pokonania z auta, to wkładalismy małego do jego śpiworka (jeszcze w aucie), a potem dopiero do wózka
2015 Aniołek
2017 Synuś -
https://images.app.goo.gl/CU3Qz8KsJUtRNLJJ9 to takie coś. Dziecko ma nogi pod tą dolna warstwa, a górna warstwa otulasz ręce. Pasy ładnie dociągnięte na dziecku
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo w fotelikach to polecam podjechać do sklepów osiem gwiazdek i zapisać się do nich na grupę na fejsie. Naprawdę tyle cennych porad, zmienili moje życie 😀Limonka lubi tę wiadomość
-
Na krótkich dystansach wkladal w kombinezonie
Dalej zawsze rozbieralam do auta(body, spodnie, kocyk)
I zgodnie z teoria że dziecka nie wozimy w kombinezonie,kurtce, nie wozimy nawet w grubszym swetrku czy bluzie
Tak samo ma się to do spiworkow do forelikow
Fotelik jest atestowany bez tego, więc raczej producent spiworka nie da reki uciąć że taki bezpieczny
A z drugiej strony-każdy i tak zrobi jak uwaza
Ja mialam cienki minky kocyk do fotelika czyli taki ala śpiwór, otulacz, z otworami właśnie, ale to na szybkie wyjścia do auta w cienkim odzieniu, odkrywalam dziecko po nagrzaniu auta -
Tez mysle juz o tym spiworku do auta a ja pokonuje w tej chwili dystans max 25 km w jedna strone a najczesciej beda to drogi 10 km w jedna strone po malego do przedszkola lub do rodzicow i tez bede czatowala na jesien w lidlu na to albo na ich stronie poszukam. Kolo listopada bede sie interesowac jak tego malego diabelka ubrac na wyjscie ze szpitala bo w tym jestem zielona syn mial juz pol roku wiec troche inaczej z takim dzieckiem10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
12.02.2019 (*) aniołek 7t -
anna23 wrote:No i można rozpiąć ten śpiworek w samochodzie żeby dziecko się nie przegrało
Ten lidlowy śpiworek jest lepiej przemyślany niż ten co my mieliśmy. Nasz wyglądał pro, był z ekspresami, ale w praktyce był zupełnie niefunkcjonalny
2015 Aniołek
2017 Synuś