X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo w końcu nie mam największego brzucha :D ufff

Dziś zamawiałam na bon prix tankini, zmierzyłam się biust 100 talia 100 biodra 100 jestem kulą :D heheh

ubranka/ tekstylia
    pieluszki tetrowe 20szt.
    - mi tyle zużyło się przez 2 lata jak nie 3

ręczniki z kapturkiem 2szt.
    ręczniki bez kapturka
    - nie korzystałam w ogóle z takich
    śpiworek do wózka
    - jak jest kombinezon to nie potrzebny, kocyk wtedy wystarczy
    kocyk ciepły do wózka
    pościel do wózka/kołyski
    - pościeli używałam tylko do łóżeczka, do wózka na płasko, jak mała miała kilka mc to jasiek o grubosci może 2 cm
    poduszka antywstrząsowa
    kombinezon zimowy 56 1 szt, 62 1 szt
    - to myślę że jak najbardziej
    rożek/becik
    - rożek głównie w szpitalu, pozniej służył mi do przewijania, na to kładłam podkład do przewijania
    ciepła czapka+szalik
    - czapa tak ale szalik to myślę że dopiero na drugi rok
    czapeczki wiązane 3szt.
    pajacyki 56 4szt, 62 4-5szt
    - 56 to bym kupiła z 6szt a 62 z 10 szt
    body 56 5-6szt, 62 4-5szt
    - tu tak samo jak z pajacami
    półśpiochy/spodenki 56 3 szt, 62 4-5 szt
    śpiochy 56 5szt, 62 5 szt
    - ze śpiochów w ogóle nie korzystałam, nie było mi wygodnie z tego rozbierać, zdecydowanie wolałam body i spodenki pół śpiochy
    kaftaniki 56 4szt, 62 4szt
    - z tego w ogóle nie korzystałam, raz że nie ktore mają zapięcia na plecach i jest to niewygodne dla dziecka ktore de facto leży non stop, dwa podwija się na plecach
    skarpetki 6 par
    rajstopy 56/62 3-4pary
    - rajstop to myślę że dopiero jak dzidzia ma kilka miesięcy
    podkoszulki/koszulki 3 szt.
    - nie wiem czy w ogole takie są, ale to jak kaftanik, będzie się podwijać.
    można kupić body bez rękawków i na to bluzeczkę ale myślę że to po 3 mc
    łapki niedrapki 2 szt
    - z tego w ogole nie korzystaliśmy a kupiłam kilka par, teraz nie zalacają nawet no ale jakby dzidzia sie drapała a paznokcie ścinamy jak ma ok 1mc to jedne można mieć jakby co.

Malgonia, marian_the_baby lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to myslicie ze lepiej kupic takie typowo zimowe kombibezony, czy takie polarowe i spiworek do wozka?
    W ogole to mnie przeraza zabieranie takiego malego czlowieka zima do domu. Jakos wozek tak mnie nie stresuje jak instalowanie noworodka do fotelika.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pościeli się dla noworodzia nie powinno używać - tylko śpiworek, bo to jest bardziej bezpieczne rozwiązanie. U mnie się sprawdziło otulanie, ale mój syn z lipca. Teraz na pewno będę miała śpiworki :)
    Też uważam, że tetry starczy 10 szt i jak coś dokupić :)
    Bluzeczki nigdy nie założyłam dopuki syn nie zaczął chodzić (i to też dopiero latem), body najwygodniejsze jak dla mnie bo się nic nie podwija :)
    Co do kombinezonu to nie wiem i też słucham rad, bo moje dziecko letnie 🙈
    A co do rozmiarów to polecam kupic 1-2 mniejsze i kilka większych jak ktoś koniecznie chce teraz, a z tymi droższymi ciuchami zaczekać do III trym jak będzie tyle o ile wiadome czy dzidzia jest mała, 'standardowa' czy raczej z tych większych bo to się inaczej nie utrafi ni cholera 🙈 a i tak potem może być suprise :p (moja szwagierka szykowała wszystko na 56 bo jej mówili, że bobo raczej 3500 z usg a urodził się 4300 i miał 61 cm.. 😂)

2Rp2p1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda a czemu paznokcie koło 1 mca? Tak z ciekawości pytam, bo pierwszy raz to słyszę! W szpitalu się nie obcina, żeby nie zaciąć i nie przywlec jakiegoś zakażenia, ale w domu już można.... Choć nie jest to proste 😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 22:09

2Rp2p1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe moja córka miała 55 cm czy 56 i pływala w 56, miesiąc jescze w tym śmigała, także nawet jak 61 cm to mysle ze wejdzie w 56, dziecko podkurczone na początku.

Co do kombinezonów to też chętnie posłucham, bo używałam takowego jak dzidzia miała 3 mc. A takie maleństwo to w sumie nie wiem jak to ubrać na wyjście chociażby ze szpitala.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda tamten nie wchodził ni chu chu :p dorodny chłopak :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 22:09

2Rp2p1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyjscia ze szpitala nie zaplanujemy ;) może być zarówno plus 10 jak i minus 10 XD
    ja to raczej z tych co wariują czy dziecko nie ma za ciepło
    gołe nogi, gołe stopy cały rok ;)
    a z noworodkiem to tez od razu na spacer sie nie wyjdzie ;) raczej nie słyszałam by na grudzień odchodziło sie od werandowania...jak aura nie bedzie sprzyjac to za bardzo sie nie rozpedzimy z ubieraniem nwoworodka (skoro ten stan trwa 28 dni ;) )

no i ostatnia kwestia...
    rozmiar rozmiarowi nierowny
    Ba! nawet tej samej marki serie moga od siebie rozmiarowo odbiegac

a ze posiadam-plauje również w "ciepłe" dni ubrac pluszowy czy welurowy kombinezon czy taki ocieplony sweterek z kapturem
    zimowy wchodził do uzytku bliżej zera ;) no i nie planuje mega grubego zimowego...wolę regulowac grubościa czy ilością kocyków

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka miała tak mięciutkie pazurki że nie dałoby się nawet, dopiero po parku tyg dało się coś z tym zrobić

Ewe90 lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najmłodszy pazurków nie ścierał, od razu wymagały obcinania :)
    ze starszym długo nie musiałam mysleć o paznokciach

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, rozumiem. U nas miał mały ostre i twarde jak żylety, do tego rosły tak, że co dwa dni obowiązkowo cięcie 🤦‍♀️ a przy takich małych paluszkach to siódme poty wylewałam 🙈

2Rp2p1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też miewacie amnezję? W któryś poniedziałek mialam mieć na 9 ginekologa, no i nie wiem czy to dziś :D czy kiedy.

O 7 otwierają placówkę to zadzwonię. A od 5 nie śpi, dostałam takie kuksańce że rozbudziło mnie no i po spaniu.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też synek miał takie mięciutkie paznokcie, że przez długi nie musiałam obcinać.
    Ale jakoś czuje, że jeszcze za wcześnie do kompletowania wyprawki dla mnie, może jak potwierdzi się płeć, to zacznie się szaleństwo :)

nuuutella lubi tę wiadomość

• hamadriada Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pościel zaczęliśmy używać po dwóch latach. Wcześniej tylko rożek, a potem kocyk (albo nic - lubił spać odkryty).

Syn zimowy, mielismy gruby polarowy kombinezon-śpiworek (były rękawy z wywijanymi końcówkami na dłonie i zamiast nogawek jedna komora) i to było mega wygodne. Na to kładłam koc i ochraniacz na wózek. Ciepłotę regulowałam kocami i dobrze to się sprawdzało, bo pogoda nieprzewidywalna.
    Werandowanie zaczęliśmy po tygodniu życia, spacery po kolejnych 3-4 dniach. I codziennie, bo min. temp wtedy to był lekki minus.
    Wiosną mieliśmy lekki polarowy kombinezon i kocyki.

Malgonia, marian_the_baby lubią tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2020, 08:41

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik jak miałam, ale użyłam 1 raz bo mi się syn w tym strasznie pocił. Miałam taki kocyk z otworami. Potem na zimę sobie uszyłam sama taki, żeby pod dzieckiem była sama bawełna a ocieplenie na nogi i to był strzał w 10tke, więc ja polecam szukać czegoś takiego :)

2Rp2p1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tak czytam i widzę,że co mama to inne upodobania.

Tetra przydaje się jak dziecko ulewa bo zarzuca się na ramię i czasem 5 tetr w ciągu jednego dnia, ale też uważam , że na dobry początek 10 szt wystarczy.

My choć kupiliśmy pościel to do roku jej nie używaliżmy bo na początku rożek a potem po kilku tyg przeszliśmy na śpiworki i to się super sprawdziło.

Ja półśpiochów czy spodenek nie używałam, bo te co miały gumkę wydawały mi się , że cisną a te ze ściągaczem przy każdym braniu na ręce się zsuwały.
    Ja przy zakupie wózka upolowałam z 6 szt super śpiochów takich z rozpinanym krokiem więc przewijanie nie było problemem a same śpiochy były przecudne kolory różne ( nie tylko róże i niebieskości) z bardzo ładnymi aplikacjami na brzuszku. I taki zestaw body z długim rękawem i śpiochy był dla mnie optymalny wtedy. Bo jak ubrałam w pajacyk bez niczego pod spodem to wydawało mi się , że dziecku jest zimno a jak ubrałam pod pajaca body z ktrótkim to znowu wydawało mi się za ciepło a tak przy zestawie body i śpochy tylko na brzuszku były 2 warstwy a rączki i nóżki miały po jednej warstwie. Do tego nie lubię gdy dziecko miało zapięcie na brzuszku gdy je kładłam na brzuszku do leżenia.

Co do werandowania to już tydzień po powrocie do domu Piotrek był werandowany (ur. się 04.12.) oczywiście sprawdzałam alerty smogowe bo w KRK to z tym smogiem to różnie jest. Teraz mieszkam na wsi gdzie smog krakowski nie dociera więc tylko temperatura lub duży wiatr będą mnie ograniczać tym bardziej, że mój M właśnie zrobił duży taras na który fajnie będzie wózek wystawić na drzemkę. (nie chciało się M robić tego tarasu ale argument z werandowaniem dziecka go przekonał)

Tak, że z tym szaleństwem zakupowym to radzę spokojnie bo na prawdę część nowych mam dopiero przy dziecku się przekona co jest dla nich wygodne a co nie a nie ma sensu , żeby coś w szafie niepotrzebnie zalegało.

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do terminu prenatalnych równo za tydzień przy 19.3 tc będę miała. Tak lekarz ustalił. Piotrek miał ok tydz. później.

kGAop1.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wooow dziewczyny jakie wy macie brzuszki 🤩 ja jestem z Was najdalej a brzuch to mam chyba najmniejszy 😋

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs
    A to Twoje pierwsze dzieciątko?

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpiochy lubilam bo miałam właśnie w kroku rozpinane. Nie będę tyle kupować rzeczy ile miałam przy synu bo wielu nie zalozylam i nowe lezaly. Syna urodziłam latem więc od razu poszliśmy na dwór i teraz mimo porodu zima też będę wychodzić bo wyjście ze szpitala to już 1 spacer i lekarz czy położna nie mają nic przeciwko zeby wyjść, oczywiście nie na pół dnia ale 10 min wystarczy na początek a nasze początki to będą wyprawy po syna bo jestem sama w domu i muszę to odbierać z przedszkola chyba że mąż będzie kończył w godzinach odbioru to co wezmie

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ