X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tydzień temu dostałam Luteine 100mg 2xdziennie dopochwowo na skurcze, czy któraś z Was też bierze i ile? I NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE - czy Luteina też Was tak podrażnia (świąd) i jak sobie z tym radzicie????

• Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzyca ciążowa - zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na rok 2019. Cukrzycę ciążową rozpoznaje y gdy spełnione jest minimum 1 z 3 kryteriów :
    Na czczo 92–125
    60. minuta ≥ 180
    120. minuta 153–199

marian_the_baby lubi tę wiadomość

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa ja biore taka sama dawke od poczatku ciazy. Pewnie moglabym juz zmniejszyc, bo nawet jak zapomne to bolu nie czuje, ale sama nue chce tu decydowac.
    Na podraznienia polecam tantum rosa do podmywania. Ja osobiscie nie mam problemow po luteinie.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 2x50, wcześniej brałam 2x100. Nie miałam żadnych problemów typu swędzenie po luteinę a biorę z miesięczna przerwa od samego początku ciąży. Jedynie mam o wiele więcej śluzu jak jestem na luteinę :)

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Dziewczyny, tydzień temu dostałam Luteine 100mg 2xdziennie dopochwowo na skurcze, czy któraś z Was też bierze i ile? I NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE - czy Luteina też Was tak podrażnia (świąd) i jak sobie z tym radzicie????

Ja brałam na początku ciąży, ale dostałam takiego stanu zapalnego że musiałam jechać na izbę przyjęć (długi weekend majowy). Wszystkie objawy przeszły po odstawieniu i nasiadówkach w korze dębu i podmywaniu tantum rosa.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • nickky Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mali84, jestem zapisana do szkoły rodzenia, ale dopiero od początku października zaczynam zajęcia. Też robię notatki z forum :D
    Ewk@, brałam luteinę od początku ciąży do 16 tygodnia 2x100mg i na początku trochę mnie podrażniała, ale zaczęłam używać płynu do higieny intymnej zamiast zwykłego żelu pod prysznic i przez kilka dni Trivagin + wkładki bo niestety sporo wypływało, po mniej więcej tygodniu pieczenie przeszło, nie wiem czy dzięki zmianie kosmetyków czy organizm się przyzwyczaił.

A jak u Was z wagą? U mnie już 9kg na plusie i trochę mnie martwi, że to za dużo, chociaż gin mówił, że jeszcze w normie. W tym tygodniu to już w ogóle mam szaleństwo, od soboty do dziś +1,5kg :( Fakt, że trochę podjadałam, ale żeby aż tyle w 5 dni...wyniki na cukrzycę miałam w normie, nie puchnę też jakoś specjalnie, brzuszek mocno mi urósł przez ostatni tydzień, ale też zrobiłam się naprawdę duża w biodrach i udach no i nie wiem, czy aż tak duży przyrost jest dobry dla dzieciątka :(

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marian...
    jestem pewna tych jednostek, to moja trzecia ciąza cukrzycowa ;)
    nie podałaś tych na czczo i po 2h
    ale po 1j na pewno wynik prwidłowy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Cukrzyca ciążowa - zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na rok 2019. Cukrzycę ciążową rozpoznaje y gdy spełnione jest minimum 1 z 3 kryteriów :
    Na czczo 92–125
    60. minuta ≥ 180
    120. minuta 153–199

Dzięki, aż sobie ściągnęłam te zalecenia i faktycznie :D

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky u mnie też +9. Część na pewno w biodrach i boczkach. No trudno, liczę że zapasy zejdą w czasie karmienia ☺️

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi wrote:
    To jak koszyczek się ppdsumowuje to trochę suma może zdziwić. Ale ja porownywalam ceny i naprawdę musi byc promo zeby bylo taniej. Bodziki to z zasady 30 pln, sweterki i spodenki to cena 50 +, w fazzy mazzy trochę taniej cenowo nie jest aż kosmicznie gorzej jak myslimy o wyprawce i skompletowanoi garderoby. Ja sobie już pewną podstawę zbudowalam resztę z czasem uzupełnię. Może blizej zimy będą jeszcze jakieś wyprzedaże. Zajdę jeszcze do Pepko bo pisalyscie ze tam też cos w promo i do HM. W CA widzialam fajne reczniczki z kapturkiem po 29 pln muszę tez tam zajść. Polecam też z CA bodziki z bio bawełny sa w koszach często powrzucane z ceną 15 pln. Kupowalam dla córki i jakosciowo super. Czasem tez znajdziemy promo i są po 10 pln, ale teraz wyprzedaja serie lato.

Co do fotelika my dla corki kupilismy recaro jako drugi fotelik i on ma gwarancję że po kolizji nawet malej stluczce wymieniają fotelik.
    A z tych co piszecie fotelikow spodobał mi sie Avionaut, może skuszę się do jego zakupu. Czy je gdzieś stacjonarnie mozna zobaczyć w Warszawie ktoś wie? Smyk czy swiat dziecka....?
    W Warszawie jedz na pewno do ośmiu gwiazdek w smyku marny wybór porządnych fotelików

Maxi lubi tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie z tymi używanymi fotelikami jest tak że mało kto wie że nawet przy kraksie na parkingu mogą popekac styropiany i nagle kupujesz bubel. Czasem warto dołożyć Albo wziąć na raty ale wiedzieć że zrobiłaś wszystko co mogłaś :) avionaut pixel jest super bo waży tylko 2.5 kg

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez spodobal sie avionaut pixel :) Planujemy jeszcze podjechac i poogladac na zywo.

Zestawienie testow ADAC dot. fotelikow: https://www.bociek.eu/content/105-testy-adac-2019

Maxi lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, i jak u Ciebie sytuacja? Skurcze się wyciszyły?

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs właśnie odezwij się...

Co do fotelików to już pomijając że po testach itp. to trzeba zmierzyć do samochódu, w moim fotelik pasuje i córce nie leci głową, ten sam fotelik u męża to masakra, musiałam trzymać głowe jak zasnęła. Pozamienialismy i okazało się że jest ok ale lepiej to sprawdzić zanim się kupi.
    Miałam taki skurcz łydki w nocy że dziś będę kuśtykać :/ w ogóle drętwieją i matowieją mi nogi, nieźle mnie dzidek uciska

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, czekamy na wiadomości od Ciebie...

W te upały to już trochę ciężko jest, mogłoby być ciut chłodniej...

• Lilkaa Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zastanawiam się kiedy najlepiej umówić się na trzecie usg (28-32 tydzień) - czy lepiej by miało miejsce jak najbliżej początku tego okresu (by np. szybciej wykryć ew. nieprawidłowości) czy może jak najpóźniej by maluch był już jak najbardziej rozwinięty i dało się dobrze wszystko zbadać. Pamiętam, że przy tym drugim usg sugerowana była wizyta pod koniec wyznaczonego okresu. Macie może jakieś informacje/sugestie od Waszych lekarzy na ten temat?

ckaigzu3yvmnenn3.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka, niech może dziewczyny doradzą, ale wiem, że nie można za późno bo ciężko będzie z racji rozmiaru... Mojego lekarza od tych dokładnych badań nie będzie w tym terminie i przyjdę po 32 tyg i powiedział, że niewiadomo czy się coś uda...
    Ja już przepadlam jeśli chodzi o ciuszki 😉 b8564e4b7599.jpg

Maxi, aganieszkam, anna23, Limonka lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkaa mi Doktor powiedział że mam się umówić na USG po 30 tygodniu ciąży Mam umówioną wizytę na 9 października (30tc) A 10. 09 kolejna wizyta u doktora prowadzącego.

Też dziś myślałam co u Meggs, ale nie mogłam nicku sobie przypomniec. :)
    Trzymam kciuki mam nadzieję że ok!

Byłam wczoraj w Pepco i na promocji nie było już za wiele rzeczy chłopięcych pozostały tylko rampersy i t-shirty dla dziewczynek zaś były półśpiochy legginsy bluzeczki sukieneczki to kolejny sklep który odwiedzam i rzeczy chłopięce w promo są wykupione... Jakiś pogrom chłopców :) Wczoraj była też pani w ciąży w Pepco już chyba taka przed rozwiązaniem i czytała o pieluchach tetrowych Czy to takie czy nie takie razem z mężem przypominam sobie mnie z pierwszej ciąży zielona W każdej kwestii :) wtedy ja bylam w smyku i ogladalam to pielucha tetrowa to z misiem to z flaneli to jeszcze inna :) hehe... Przygody

Odebralam już przesyłkę ostatnią z 51015 i jestem zadowolona. Kończę z zakupami ubranek chyba że jakies pozniej mega okazje bedą ale na tą chwilę wszystko mam. Temat zamknięty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 10:07

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Martek&M Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelików. To fkatycznie polecam wybrać się do sklepu gdzie można przymierzyc bazę lub/i fotelik do auta. np. osiem gwiazdek

My w ostatni weekend z mężem byliśmy. Okazało się że większość baz izofix do naszego auta nie pasuje (Kia Sportage 2015) bo tylna kanapa jest pochyła a nie płaska. Mamy do wyboru tak naprawdę Britax lub Maxi Cosi.

Właśnie ugaduje się z jednym sklepem na zakup kompletu (baza+fotelik). Zdecydowaliśmy się na britax romer baby-safe 2 z bazą flex (można ją idealnie dopasować do kanapy, żeby kąt nachylenia nie był mniejszy niż 40).

Co do używanych to fotelika nie odwarzyłabym się kupić używanego. Nigdy nie wiadomo czy nie było jakiegoś małego wypadku czy upadku fotelika i czy cały ten plastik i styropian w środku jest cały.
    Nad bazą bym się zastanawiła czy by nie kupić używanej, ale fotleika już nie. Podobnie jak kask. Wymieniamy mężowi jak tylko miał upadek, bo to nigdy nic nie wiadomo :)

❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
    ❤️Michaś❤️ 26.10.2021
    ❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
    ❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)

💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
    🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
    🔜 badania prenatalne - 05.08.2024
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie Panie, mam do was pytanie. Były momenty w drugim trymestrze gdy czułyście podobny ból do tego miesiączkowego? Dzisiaj w nocy zdarzyło mi się to dwa razy trwało naprawdę bardzo krótko. Nie wiem właśnie czy mam się czym martwić bo mój dzieć strasznie ale to strasznie aktywny się zrobił i myślałam że to może przez jej ruchy bo serio ma sile już dziewczyna. Po weekendzie mam wizytę ale trochę się martwię dlatego was pytam bo do wizyty będę się zamartwiać.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ