SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muki85 wrote:
    Witajcie, ja dziś w nocy zauważyłam u siebie lekkie plamienie, ale myślałam że to może od tabletek dopochwowych. Rano wyleciał ze mnie mały skrzep krwi, więc pojechałam do szpitala. Z dzidziusiem wszystko ok. Tylko mam 2 cm krwiak na macicy i muszę się oszczędzać 😔
    Pytanie do Was czy któraś miała krwiaka we wczesnej ciąży i jak się to potoczyło dalej? Strasznie się martwię.
    U mnie w 6 tyg zdiagnozowano niespełna 2 cm krwiaka - miałam jednkrazowe plamienie. Dostałam dupka i miałam duzo leżec i się oszczędzać. Tak tez robiłam. Po tyg krwiak zmniejszył się o połowę, a po kolejnym tyg nie było po nim śladu 😊 z kropkiem wszystko dobrze, krwiak mu nie zaszkodził. Tak więc nie denerwuj się. Dużo wypoczywaj i bierz dupka/luteine a wszystko będzie dobrze 😊

Muki85 lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mialam i akurat u mnie to sie nie skonczylo dobrze, ale to nic przesadzonego bo znam przypadki u kolezanek ze mialy krwiaki, plamienia a nawet plamienia i to bylo na tle hormonalnym i normalnie urodzily zdrowe dzieci. Mi jednak podczas diagnostyki poronien lekarz specjalista powiedzial ze u mnie przy mutacji mthfr i tych krwiakach wystarczylo podac chociaz acard a poprzedni ginekolog nie dal nic i skrzepy lozyska spowodowaly obumarcie. Moze warto zapytac gina czy mozna wlaczyc acard? Nawet jesli to hormonalne plamienia to zawsze jest jakas profilaktyka gdyby to tez bylo cos z krzepnieciem.
    Muki85 wrote:
    Witajcie, ja dziś w nocy zauważyłam u siebie lekkie plamienie, ale myślałam że to może od tabletek dopochwowych. Rano wyleciał ze mnie mały skrzep krwi, więc pojechałam do szpitala. Z dzidziusiem wszystko ok. Tylko mam 2 cm krwiak na macicy i muszę się oszczędzać 😔
    Pytanie do Was czy któraś miała krwiaka we wczesnej ciąży i jak się to potoczyło dalej? Strasznie się martwię.

Muki85 lubi tę wiadomość

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam nie chcialam polubic tylko mi sie przypadkowo wcisnelo, na komorce takie male wszystko ;)
    fulloflead wrote:
    Hej, weteranki położnictwa, miała któraś baaardzo delikatne brązowe plamienia w 1 trymestrze i było to normalne? Miałam wcześniej takie niefajne różowe plamienia, dali mi luteinę dopochwowo, z zarodkiem wszystko ok. Krwiaków nie znaleziono na usg, a zresztą ja tylko plamiłam, a nie krwawiłam. Teraz ta luteina się rozpuszcza i na wkładce *czasem* jest podbarwiona na taką kawę z mlekiem. Już nie wiem, co powinno ze mnie wylatywać, a co nie. :|

fulloflead lubi tę wiadomość

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, juz Was wszystkich nie nadrobie ;)

U mnie wejscie w 9 tydzien, tak sie ciesze z tych cyferek coraz wiekszych. Jeszcze tylko 4 tygodnie i pierwszy trymestr za mna. Jutro wreszcie ide zrobic wszystkie badania z krwi i moczu. Tym razem nie mam prywatnego ubezpieczenia i oj, zaboli kieszen, zaboli ;)

marian_the_baby, Meggi89 lubią tę wiadomość

• Muki85 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂
    Staram się myśleć pozytywnie. Jeśli było by bardzo źle, to pewnie zatrzymaliby mnie w szpitalu. Leżę sobie w łóżku, odpoczywam i oczywiście czytam o innych podobnych przypadkach. Krwawienia już nie ma, tylko w moczu są takie mini skrzepy krwi.
    Jutro rano idę na badanie krwi i za ok tydzień mam iść na kontrolę do ginka.
    Pozdrawiam i życzę spokojnych ciąż nam wszystkim 😘

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Ja tak mialam i akurat u mnie to sie nie skonczylo dobrze, ale to nic przesadzonego bo znam przypadki u kolezanek ze mialy krwiaki, plamienia a nawet plamienia i to bylo na tle hormonalnym i normalnie urodzily zdrowe dzieci. Mi jednak podczas diagnostyki poronien lekarz specjalista powiedzial ze u mnie przy mutacji mthfr i tych krwiakach wystarczylo podac chociaz acard a poprzedni ginekolog nie dal nic i skrzepy lozyska spowodowaly obumarcie. Moze warto zapytac gina czy mozna wlaczyc acard? Nawet jesli to hormonalne plamienia to zawsze jest jakas profilaktyka gdyby to tez bylo cos z krzepnieciem.
    U mnie krwiak zrobił się mimo przyjmowania acardu i heparyny. Ginka powiedziała ze to nie musi mieć zadnego zwiazku. Macica jest mocno ukrwiona i wystarczy mocniejszy wysiłek zeby jakieś naczynko poszło.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak naprawde jeszcze nie wiem co tam u mnie siedzi, bo pierwsze usg mialam 4t1d i jeszcze nic nie bylo widac nawet pecherzyka. Ide w srode na wizyte. Tez przyjmuje acard i clexane. A mozna miec krwiaka mimo ze sie nie ma plamien i krwawien?
    Meggs wrote:
    U mnie krwiak zrobił się mimo przyjmowania acardu i heparyny. Ginka powiedziała ze to nie musi mieć zadnego zwiazku. Macica jest mocno ukrwiona i wystarczy mocniejszy wysiłek zeby jakieś naczynko poszło.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Ja tak naprawde jeszcze nie wiem co tam u mnie siedzi, bo pierwsze usg mialam 4t1d i jeszcze nic nie bylo widac nawet pecherzyka. Ide w srode na wizyte. Tez przyjmuje acard i clexane. A mozna miec krwiaka mimo ze sie nie ma plamien i krwawien?
    Można. Ale nie ma co zakladać najgorszego 😊 krwiaki na szczęście dobrze widać na usg, więc jak coś ginekolog jest w stanie je wyłapac. Trzymam kciuki za środową wizytę!

Madera2000 lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zakladam najgorszego ale bylam pewna ze jak juz teraz jestem leczona przeciwzakrzepowo to mi krwiak nie grozi dlatego pytalam :). W pierwszej ciazy zero plamien, zadnych krwiakow i urodzila sie corka. Potem w dwoch kolejnych plamienia roznego rodzaju, krwiaki i wiadomo co dalej. Moze te krwiaki maja rozne przyczyny. Teraz jak przynajmniej do tej pory czesciutko i mam wielka nadzieje ze tak pozostanie 😍. A duphaston lekarz mi zapisal i tak 3x1. A Ty jaka dawke bralas?
    Meggs wrote:
    Można. Ale nie ma co zakladać najgorszego 😊 krwiaki na szczęście dobrze widać na usg, więc jak coś ginekolog jest w stanie je wyłapac. Trzymam kciuki za środową wizytę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 20:35

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dla rozluźnienia - oglądamy z mężem rośliny do ogrodu i mówię, że ta firma ma ładne choinki na święta. A ten do mnie: "uwierz, to będzie ostatnia rzecz jaka Cię wtedy będzie interesować." Ja zdziwiona... No tak grudzień 😂

anna23, Kindziukowa, Meggi89, pawojoszka, pola89 lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Tak dla rozluźnienia - oglądamy z mężem rośliny do ogrodu i mówię, że ta firma ma ładne choinki na święta. A ten do mnie: "uwierz, to będzie ostatnia rzecz jaka Cię wtedy będzie interesować." Ja zdziwiona... No tak grudzień 😂

Hehehe nooo właśnie :) moga być święta na porodówce :)

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak nie lubię świąt BN, że cieszę się, że wkońcu mam porządny powód żeby nigdzie nie iść tylko świętować w naszym najwęższym gronie :)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogladam „Na wspolnej” 😂

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Nie zakladam najgorszego ale bylam pewna ze jak juz teraz jestem leczona przeciwzakrzepowo to mi krwiak nie grozi dlatego pytalam :). W pierwszej ciazy zero plamien, zadnych krwiakow i urodzila sie corka. Potem w dwoch kolejnych plamienia roznego rodzaju, krwiaki i wiadomo co dalej. Moze te krwiaki maja rozne przyczyny. Teraz jak przynajmniej do tej pory czesciutko i mam wielka nadzieje ze tak pozostanie 😍. A duphaston lekarz mi zapisal i tak 3x1. A Ty jaka dawke bralas?
    Ja mam swój progesteron wysoki. Dopiero przy krwiaku miałam zaleconego dupka 2x1 przy braku plamień, a przy plamieniach zwiększyć do 3x1, ale ja nie plamiłam.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę acard profilaktycznie, chociaż nie miałam nigdy krwiaka, tylko puste jajo. Niezbadane są te zalecenia lekarzy, ale trzeba wierzyć, że jesteśmy w dobrych rękach i wiedzą co robią 🙂

Fermina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23 wrote:
    Ja tak nie lubię świąt BN, że cieszę się, że wkońcu mam porządny powód żeby nigdzie nie iść tylko świętować w naszym najwęższym gronie :)

Moj mąż ma tak samo, nie lubi jeździć na spędy rodzinne, więc się ucieszy, że sami będziemy w Święta 🙂 ciekawe, czy któraś z nas urodzi w same Święta?
    Moja przyjaciółka urodziła w zeszłym roku 19 grudnia i mówiła, że lekarze robili wszystko, żeby kobiety wypuścić do domu na Święta 🙂

pola89 lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwagierka urodziła 23 w UK a tam puszczają zaraz na drugi dzień . Dzień przed porodem zalało ich bo bojler na górze im pękł ,ponieważ ta wszystko w karton gipsie musieli caly sufit zerwać i zdejmować na szybko panele z podłogi. Żartowaliśmy że nikt tak nie czuje ducha świat jak oni ,z noworodkiem po ludziach ( przyszli do nas na wigilię bo w domu nic nie mieli zrobionego )a w domu jak w stajence gole krokwie. Taka mieli kumulację . Nie spodziewali się bo mały miał się urodzić w połowie stycznia ,śmialiśmy się że chciał się załapać na prezenty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 22:43

Fermina lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie po swietach, obzarta jak zwierze (jak nie jem mam mdlosci, jak zjem tez mam mdlosci wiec musze ciagle byc w procesie jedzenia). :D A ze jeszcze ukrywam moj stan przed rodzina to musialam sie chwytac wszelkich srodkow. Dobrze, ze karmie to wiadomo, ze nie pije i obzarstwo przechodzi bez konsekwencji. ;)

Mmalibu, ciesze sie, ze beta taka ladna.:) Bedzie dobrze!

Anna, super reakcja taty! A Adas uroczy. Lubie to imie. :)

Muki, trzymam kciuki, z tego co wiem krwiaki zdarzaja sie baaardzo czesto i zazwyczaj same wchlaniaja.

mmalibu, anna23, Muki85 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Karmelova23 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej w ktorym tygodniu lekarz na 100% potwierdzi i zobaczy ciaze?

• fulloflead Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma reguły. U jednej w 6, u innej w 8. Generalnie jeśli nie chcesz się rozczarować, uderzaj w wizytę później niż wcześniej.

AnitaK, Karmelova23, pola89, Malamia, anna23 lubią tę wiadomość

ckai9jcgh1ucm7n8.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ