Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też mam mniej mleka wieczorami i w nocy a akurat wtedy Ania chce jeść więcej. Ale jak trzeba dokarmiam mm tylko zawsze wcześniej przystawiam do piersi, żeby wyciągnęła z nich ile się da.
Ze mną chyba jest coś nie tak, bo miałam poród sn, tylko że z vacuum i sporym nacięciem i do tej pory nie bardzo mogę dźwigać a krocze dalej mnie boli przy chodzeniu i siadaniu. Ostatnie szwy wyszły mi dopiero kilka dni temu i dalej mam plamienie 😞
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia z implantami antykoncepcyjnymi? Nie chcę brać pigułek bo przy każdych mam mnóstwo skutków ubocznych a przetestowałam chyba z 10 różnych zanim zaczęliśmy się starać o dziecko. Czytam o różnych metodach i te implanty wydają się naprawdę dobrą metodą antykoncepcji, pomimo że trochę przeraża mnie proces zakładania i wyciągania czegoś pod skórą -
Nicky te implanty są podobno najskuteczniejsze i nowoczesne ,problem polega na tym że jak tobie nie służą tabsy to nie wiadomo czy implant będziesz mogła . Moja znajoma musiała usunąć bo bardzo źle tolerowała ,tabletki poprostu odstawiasz i z głowy a taki implant ktoś musi wyjąć. Samo zakładanie to jak założenie welfronu ,wbijają igłę pod skórę i z głowy,nie masz okresu ,nie musisz pamiętać o tabletce,nie zawiedzie przy antybiotyku czy przy grypie jelitowej ,jeżeli ktoś dobrze toleruje hormony to fajne i wygodne. Aczkolwiek też mają skutki uboczne jak kaxde hormony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2020, 22:48
-
Moja przyjaciółka miała cc 9 stycznia i na ściąganiu szwów w ostatni czwartek lekarz powiedział że dźwigać dziecko w nosidle będzie mogła za ok 2 mc... Strasznie długo, 10 dni po poszła do sklepu 200 metrów to ledwo wróciła. Długo tak jeszcze będzie?
Co do antykow ja biorę tydz tabsy cerazette no i już wczoraj zapomniałam wziac.... 🤦 Mam narazie 3 opakowania w domku ale co dalej nie wiem... Lekarka mi ciągle mówi o hormonalnej wkładce że nie będę musiała pamiętać, że duża skuteczność, malo skutków ubocznych...ale po tym co przeszła moja koleżanka to no jakoś się boję. Co do implantu to dwóch lekarzy mi juz odradzało że mają zbyt duzo powikłań.
-
Nie wiem czy moja przechodzi właśnie skok rozwojowy, bo akurat mamy 5 tyg, ale cały dzień wisiała mi na cycku, była marudna, a spała może z 4 razy po 25 minut. Wieczorem ryk, bo cycki puste, a pyza głodna, więc podałam jej mm, wypiła może 70ml z czego pół i tak ulała.. Ale na szczęście zasnęła przed 21 i spała 5 godz. Teraz szybkie karmienie piersią i dzieć śpi znowu.. Ufff
Co do dźwigania, ja już 3 tyg po cc nosiłam małą w skorupce i bólu nie odczuwałam w ogóle.
4.04 beta 1210 😀
16.12.19 Natalka ❤️👶🏻 -
Wkładka to to samo co implant tylko w innym miejscu no i podobno implant można przy kp. Z dwojga to wolałabym implant bo wkładka ma też działanie wczesnoporonne,moja znajoma jak założyła to najpierw trzy tygodnie obficie krwawiła w końcu jak się ustabilizowało to dostała stanu zapalnego w macicy brzuch jej urusl jakby w ciąży była lekarze nie wiedzieli od czego ,wszystkie badania porobiła ,myśleli że może trzustka czy wątroba ,w końcu i tak musiała usunąć,ale ona źle tolerowała hormony tak że może dlatego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 07:54
-
Dziewczyny ja z pytaniem z trochę innej beczki. Dzisiaj zauważyłam, że pod blizną po cc jedna strona (prawa) wzgórka łonowego jest jakby trochę spuchnięta. Do tego czuję delikatny ból w tym miejscu, nie wiem co to i czy to może być normalny objawAdaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Pola ja sie nie znam, sle slyszalam ze jak bluzna sie uwypukla i bezposrednio pod nia cos sie dzieje to sie trzeva martwic a reszta w pologu jest raczej normalna.
Dziewczyny, czy w biustonoszu trzeba spac przez caly okres laktacji, czy jest opcja ze przestanie tak bezwladnie lac sie z piersi po jakims czasie?
Ja mam najwiecej pokarmu w nocy, cycki chca mi eksplodowac a Ala pociumka pociumka i spi daleji serio nie znosze spania w biustonoszu i w ogole bieliznie
Z tym jedzeniem na umor to cos musi byc, bo Ala miala kilka talich dni po ktorych zrobila sie bardziej kobtaktowa i w ogole a teraz zniw glownie spi.
Tesciowie pohechali wiec bedzie miec spokoj. Serio byly monenty, ze chcialam tesciowa udusic, ale nie cgce zeby sie Ala bez mamy chowala. -
U mnie słabo, bo nie mogła w nocy zasnąć i wszystko jej przeszkadzało...sama siebie wybudzala machajac rączkami, a tu kupa idzie, odbić jej się chce, potem nos się zatkał...masakra
dopiero koło 3 zasnęła na 3h a potem znowu nie mogła spać...nad ranem pospała jeszcze 2h. Mam nadzieję, że w końcu jej to minie, bo się wykończe ;/
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Agnieszka u nas o 3 katar z niczego,dopiero jak przewietrze pokoj 15 min to ladnie oddycha.
Malgonia ja już czasem śpię bez, laktacja się już unoromowała ale przy KP jak dziecko się nie "obudzi na czas" to cycki to czują i po jakimś czasie ulewają nawet jak są miekkie i to po roku KP.
Ja przy okazji mam pytanie czy możecie polecic wygodny stanik do karmienia? ja mam z h&m taki dwupak beżowy i czarny, niewygodny, bez fiszbin i pod cyckami ciśnie i robi się jakby taki zwis z materiału mimo że stanik jest na mnie lekko przymały w miseczkach.
Pawojoszka naczytałam się o tych wkładkach i implantach i już zdurniałamjakbym była pewna że nie chce dzieci to bym męża wysłała na wazektomie ale no jednak mam 31 lat więc może mi się jeszcze zachcieć.
-
Magda sz ja mam dwupak z kappalh bardzo polecam, super wygodny! Tylko tam włożyli gąbki nie wiem po co z możliwością wyciągnięcia, ja wyciągnęłam bo brzydko się układał. A w bialym biustonosz dali żółte gąbki i brzydko wyglądały. Poza tym sam biustonosz bardzo dobrze się nosi nic nie ciśnie.
Malgonia przy pierwszym dziecku 6 miesiecy biustonosz nosiłam 24h 🤷♀️
Pola może na opuchlizna zrób okład z sody.
Przeczytalam całkiem przypadkiem na jakimś forum że jak dziecko mało przybiera na mamusinym mleku to trzeba odciągnąć 20 - 30 ml laktatorem bo mleko na początku jest bardziej rzadkie a później tłuste. Więc warto aby dziecko wtedy zaczynało od tej tłustej porcji mleka.
Wiec pisze to wam tu pomyslalam ze przydatna info dla tych mam którch dzieciom waga słabo przyrasta.19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Dokladnie z tym saczeniem sie z cycow to raczej nie minie 😁🤣 ja nawet jak karmie jednym to z drugiego sie leje a i nie śpię w biustonoszu wolę sie 3 razy przebrać niz w tym spać.
Magda Sz ja kupowałam w sklepie z bielizną dawałem ponad 100 zł za jeden ale sa usztywniane i super sie sprawdzają 😊 może poszukaj po sklepach bo w sieciowkach to średniej jakości są.
A co do antykoncepcji to sama szukam info bo chce cos brać żeby wyciszyć jajniki ze względu na PCOS bo jako takiej antykoncepcji nie potrzebuje i sama nie wiem co wybrać. Zobacze po badaniach bo muszę zrobić hormony w nowym cyklu bo teraz juz za późno.Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Ja pizame moglabym zmieniac, ale raz poszlam spac bez to materac mam do prania
Magda chyba mamy ten sam zestaw. Musze sie odwazyc i pohechac gdzies z mloda na zakupy i tez kupic cos wygodniejszego. -
Małgonia no wlasnie zależy ile komu sie leje ja mam ochraniacz na materac więc nic nie przemaka polecam przy dzieciach ☺Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
A ja od początku śpię bez biustonosza bo zwyczajnie nie leje się z piersi nic. Ale ja po prostu mam taka budowę piersi i mało ujść kanalikow więc dziecko musi się trochę namęczyc żeby się najeść. Zarówno syn jak i teraz mała jedli co najmniej 30 min a czasem i dłużej żeby wszystko z piersi zeszło. Jak to mówią taka moja uroda grunt że dziecko się najada.
-
Ja też po stabilizacji laktacji bez problemu mogę spać bez biustonosza i chodzić bez wkładek laktacyjnych. Już zresztą widzę, że powoli mogłabym z nich rezygnować. O dziwno bardziej leje mi się z tej "trudniejszej" piersi, za którą nie przepadał pierwszy syn i z drugim jest podobnie 😀
Maxi
Dwufazowość mleka została już obalona. Jakby co, to ja się o tym też dowiedziałam kilka dni temu 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 15:19
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Magda, ze stanikow moge polecic:
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0839646001.html
(miekki, bez fiszbin, jak dla mnie wygodny)
https://allegro.pl/oferta/80d-biustonosz-do-karmienia-z-fiszbina-otwierany-7755678457
(fajny, z fiszbina, tylko wolalabym aby cala miska odczepiala sie a zostaje taki paseczek widoczny na zdjeciu nr 2, ale moze to moje widzi misie)
Coreczka 11.2019 -
Dziewczyny my po szczepieniu. Helenka bardzo ospała, ale samo szczepienie zniosła dobrze. Dowiedziałam się tylko że ciemiączko jej za szybko zarasta.. Bardzo się zmartwiłam. Kazano nam odstawić witaminę D. Nic więcej nie kazano robić, żadnych badań.... Sama nie wiem czy nie zacząć dążyć tematu na własną rękę. Czy któraś z Was miała podobny problem ze swoim maluszkiem?
-
Pola to ciekawe. Jak patrze na mleko przy 0dciaganiu to mam wrazenie se jednak inne leci po fluzszej chwili niz na poczatku. S moze to autosugestia.
Ewa ja niestety jestem cirmna masa, ale z ta wit d to mnie zastanowilas.
Z reszta to powiem Wam ze od kuedy zaczal sie tu temat wit D to mam straszne leki jak mam malej podac. A ze zdarza mi sie zapomniec to za kazdym razem sie zastanawiam czy gorszy dzien to nie wina wit d -
Pola a mi mówili też o tym że inne mleko jest na początku inne pozniej na szkole rodzenia. Polozna mówiła najpierw mają do po picia a pozniej obiadek. Wiec tez dzieci KP dopajac wodą nie trzeba....
Sama też obserwuję że dziecko jak kończy jeść to te mleko co zostaje w nakłade jest bardzo gęste...19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰