X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja sie tego szpitala boje jak ognia bo tam bylo okropnie. Pocieszajace jest to ze jak bede oklepywac to moze nie zejdzie juz nizej jak ostatnio...w szpitalu przeciez nic specjalnego mu nie podali tylko wziewy z ventolin to ja to samo moge dac przeciez w domu, jak nie przejdzie to jutro pojde do pediatry.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera
    Wierze z tym szpitalem
    Zawsze można odmówić i leczyć się w domu
    Nasze dzieci wieksze i pole manewru w leczeniu też większe
    Wiesz co robić i będzie dobrze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia no dokladnie jeszcze 3tyg i moj skonczy 3 miesiace i wtedy juz mozna podac ibuprofen w razie W. Oprocz dzialania przeciegoraczkowego ma tez przeciwzapalne.
    Niby mozna odmowic ale skoro lekarz stwierdzi ze stan jest na tyle powazny ze kieruje do szpitala to chyba bym sie bala odmowic...tfu tfu tak nie bedzie trzeba myslec pozytywnie.
    Na razie corka okupuje salon a ja z synkiem w sypialni na drugim koncu domu. Wszystkie 3 oczyszczacze powietrza chodza 💪🏻💪🏻💪🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 12:18

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi rączki w buzi to taki etap, ten etap trwa dłuuugo :D wszystko będzie brał do buzi, za jakiś czas i stopki :)

Dziś miłość mojego życia kończy 3 miesiące :) wg mnie te pierwsze 3 to są najbardziej lajtowe więc teraz się zacznie... muszę zrobić sesje pamiątkową ale dziś jakiś ciężki dzień.

Co dobrego robicie na tłusto dziś? Ja pączków się nie podejmuje ale robię jakieś francuskie faworki Bugnes, na razie ciasto rośnie bo to z drozdzami więc dam znać ale ponoć to takie puszyste faworki.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera jak się u Was zaczeło? u nas gęste gile już chyba 3 raz od kiedy się urodził :/ jak ma katar to też powinnam oklepywać? zapuszczam mu sól izotoniczna i hipertoniczną i kilka razy w ciągy doby odsysam odkurzaczem i nic więcej w zasadzie nie robie. Oprócz kataru nic nie ma.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tłusty czwartek na dietetycznie, przy moim nieodkładalnym dziecku zrobienie kanapki z serem to wyczyn, a upieczenie czegokolwiek jest zupełnie niewykonalne 😉 Ale waga stoi jak zaklęta na 16kg do zrzucenia, więc tak chyba będzie lepiej 😂
    Magda co masz na myśli, że po 3 miesiącach się zacznie? Ja tu się modlę że po tych magicznych 3 miesiącach moje dziecko zacznie być odkładalne i drzemać normalnie w dzień a ja odzyskam trochę życia 😱 nie wyobrażam sobie że może być gorzej 😱😱😱

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_Sz chyba troche dzis rano zeschizowalam po tej nocce. Rano go odessalam odkurzaczem to prawie nic w nosku nie mial. Oklepalam porzadnie. Juz od tego czasu nic nie furczy. Rano widzialam ze ulal mlekiem tak troche tez przez nosek wiec moze dlatego furczalo. Na razie izolacja trwa alw wiem ze jak sie zarazil do piersze objawy beda po 2-3 dniach a we wt mial miec szczepienie...🤦‍♀️
    Pytasz jak sie zaczelo, u corki zaczelo sie tak ze wstala w nocy na siku wydala mi sie goraca i mialam 37,5 i dreszcze wiec juz dalam ibum. Teraz w dzien temp sie waha 37-37,2 wiec nie podsjemy nic czekamy. Na szczescie maz jest w domu i od sie zajmuje starsza a ja sie chowam w sypialni z mlodym. Ostatnio jak zlapal byli razem w salonie.
    A jak pytasz jak sie zaczelo wtedy co trafilismy do szpitala to we wtorek dostal katar i mu furczalo w nosiencaly czas ale jakos specjalnie nie odciagalam. W czw poszlam do zastepujacej pediatry bo ferie i kazala nasivin furczalo nadal i sciagalam smarki 4x dziennie. W piatek wieczorem jakos ciezko oddychal i w sb rano mielismy umowiona pediatre prywatna wizyte domowa. Stwierdzila ze sapie i ma ten trojkat szary pod nosem i trzeba spr czy bie zap pluc. Wieczorem rtg pluca czyste ale przez zbyt szybki oddech i sapke go wzieli na oddzial. W ndz i pon szybko oddychal i w pon jedna z pielegniarek dopiero go pierwszy raz oklepala i po tym wlasciwy oddech wrocil. W srode wyszlismy. Podawali najpierw co 6h wziewy z Ventolinu i kazali odciagac nosek i tyle. Aha i lac sol fizjologiczna. Po wyjsciu jeszcze dobry tydzien furczal szczegolnie po oklepaniu ale tak ponoc mialo byc bo tzn ze sie wydzielina oddziela i dziecko jej pozbywa. Maluszek niestety sam nie wydmucha noska jak starszak i nie oddycha przez usta w tym problem.
    Jak duzy katar to pielegniarki mowily ze oklepywac po spaniu po przebudzeniu po inhalacji. Byle nie po jedzeniu bo uleje. Tak z 20-30 min odczekac.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka, super wiesci!!! Zupelnie normalne, ze jestes zmeczona zarowno fizycznie jak i psychicznie. Moze kapiel czy masaz na rozluzenie albo kawka z kolezanka :)?

Magda, swietnie, ze dobry wynik :)

Butelka lovi +6mcy (wieksza) ma teraz 3 male dziurki.

Delilah, jak po szczepieniach?

Madera, a z ciekawosci jak wyglada odklepywanie (np. podobnie do odkrztuszania)? Na szczescie poki co u nas wystarczala woda morska i aspirator, niemniej zawsze lepiej wiedziec w razie czego.

Coreczka 11.2019 <3
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam Dziewczyny tlusty czwartek XD XD XD?

Po powrocie Meza wybieram sie do cukierni po paczki :) Planuje zjesc przynajmniej jeden (a maks dwa) zgodnie z tradycja :D

Coreczka 11.2019 <3
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Madera czyli zwracać uwagę na ten szybki oddech. Katar ma jakoś już ok tydzień :/ w dzień jest ok ale 3 w nocy się zaczyna że nie może w ogóle nosem oddychać, jak napsikam przed odessaniem solą to wychodzą gesciochy i naprawdę ich sporo. Wietrzymy, nawilżacz chodzi a i tak charchocze z tego nosa.

Ciężej jest z tego powodu że dzieci im większe, więcej widza, słyszą, rozumieją i są bardziej wymagające uwagi. Ja już widzę że jak w kuchni cos robię a mały w bujaki czy w wózku to gadanie do niego nie wystarcza, on oczekuje kontaktu wzrokowego, dotyku a jak nie zwracam na niego uwagi przez 5 min to krzyczy.
    Muszę go więcej nosić bo zobaczy coś to calym ciałem się przechyla w jakimś kierunku,jak za szybko odejdę od czegos to jest ryk bo on sobie chce popatrzeć jeszcze. No jest bardziej wymagający uwagi, nie da rady siedzieć na kanapie z nim na rękach tylko trzeba chodzić i pokazywać, zagadywać... Im dziecko starsze tym pokazuje charakterek. Ale myślę że nocki są lepsze do spania więc pod tym względem to plus.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka zrobiłam te Bugnes -francuskie faworki, to coś pomiędzy faworkami a paczkami. Jest przepyszne, zjadłam tego sporo ale czuję się lekko. Robi się bardzo szybko.

Limonka lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już 3 pączki zjadłam... Jutro będę kontynuować tłusty czwartek, bo w nocy przyjeżdża teściowa i wiezie z Polski 10 pączków 😁😋

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś

Moje baby gym. Stojak kupilam, zawieszki sama robilam. I zawieszke na smoczek też według mojego projektu 😜 no i tak młody jest gotowy na wyjścia to biala kamizelka siostry 😁 co fakt na rozm 92 ale nam to nie przeszkadza 😜

No i foto z paczusiem musiało być. Pt, mój pierwszy tłusty czwartek... 🍩🍰🧁🍫 Niestety widać brak zainteresowania 🤷‍♀️🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 10:33

kamciaelcia, Muki85, pola89, Limonka lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AdelaX nam nie robili grupy krwii no ale ja mam plusową pewnie dlatego.

U mnie syn czasem suchym kaszlem coś sobie pokasłuje. Nie wiem dlaczego... Ale corka ok, ja już czekam na ciepłe dni, kawę na tarasie w promieniach słonecznych bym wypila 😊

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie lubię pączków 🤭 ale żelki i ostatni kawalek mezowego tortu zaliczony

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 15:22

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konmi by mnie musieli zaciągnąć bym cos piekla. Mam nadzieje ze maz cos przyniesie.
    My bylysmy na szczepieniu. Ala od rana mega marudna, jedna drzemka jej przepadła wiec u lekarki byl ryk :/ z tego wszystkiego nie dopilnowalam skierowania na rehabilitację. Zapisze sie na rota do swojej lekarki to wezme.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nickky, super że Ci się udało znaleźć :D ja kupowałam już daaawno, jak robiłam wyprawkę, także jak pytałaś to obstawiałam, że już raczej nie będzie :)

Ja nasmażyłam dzisiaj prawie 30 pączków. Co prawda nie są to takie duże jak ze sklepu, ale zjadłam już 3 na ciepło, jeszcze zanim polałam lukrem 🤷‍♀️

Mój syn zasnął wczoraj po 21 i obudził się dopiero o 5.26. Zasnął jeszcze do 7.30. Myślałam, że nie będzie spał w dzień, ale jednak się udało zrobić pączki:D

Magda, jak będziesz miała chwilkę to wrzucisz przepis, jak masz sprawdzony? :) Sama spróbuje którego razu :D

Moje dziecko już też jak nie śpi to posiedzi w bujaczku troszkę, ale muszę do niego intensywnie mówić. Jak mu się znudzi to koniec. Rączki, spacery po domu, dokładnie jak Magda. Rozmawiamy non stop. Ale im więcej czasu mu poświęcam, tym jego drzemki są później dłuższe, także to na plus

23 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • nickky Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia internet ma wszystko 😂

A wiecie, że u mnie też chyba zaczyna się taki etap? Wczoraj Ania oprotestowała leżenie na rogalu na mnie i musiałam ją wziąć na ręce i nosić po domu i rozmawiać z nią. W ogóle od jakiegoś tygodnia bardzo dużo gada, czasem leżymy godzinę na dywanie i sobie gadamy :) Tylko jeszcze żeby te drzemki dzienne i lepsze spanie nocne miała 😉

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do listy "kolejny skok rozwojowy". Łucja od tygodnia w dzień mało śpi, usypiania tylko na rękach choć wcześniej wystarcza wózek lub cyc. Teraz przy piersi po 3 min jedzenia nagle darcie , butelka też podawanie mleka jest problematyczne. Usypiania na rękach też nie jest łatwe bo muszę z nią chodzić i bujać ja. Gdy odkładam ja do wózka pobudka i znowu to samo. Generalnie gada dużo do mnie do karuzeli do drzewa za oknem ale to są takie 15-20 min sesję potem trzeba zmienić coś więc jest mata edukacyjna dyndanie grzechotka na sznurku nad wózkiem koniecznie tak żeby mogła pacnąć coś łapka. Ale generalnie mam dużo chodzenia z nia na rękach i to w pozycji na leniwca lub frontem do świata. Dziś obiadłam się faworkami i różami karnawałowym mojej roboty ale na pewno to wychodziłam z siebie ;).
    Cieszę się z dobrych wieści od Ewy.
    Co do chorób to ja byłam tą co izolowalam starszaka ale dlatego że strasznie kaszlal więc powietrze było pełne wirusów. Ale wydaje
    Mi się że ochronilo ja to że ja sama wtedy miałam katar więc miałam w sobie dużo przeciwciał i to jej przekazałem z mlekiem. To był wtedy obłęd bo po każdej wizycie w salonie u starszaka, po każdym wystarczy nosa myłam ręce aż mi skóra na rękach popekala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 20:09

kGAop1.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka, super wieści.

My dzisiaj mieliśmy szczepienie. Wzięłam 6w1 i pneumo 13-walentną. Młody czuje się beznadziejnie teraz. Od powrotu z przychodni albo śpi albo płacze, na szczęście przy piersi się uspokaja. Teraz na wieczór zaczęła mu temperatura rosnąć. Miał 37.9, dałam mu paracetamol, niech się nie męczy. Szczepicie na rota?
    Z uwagi na wzmożone napięcie obręczy barkowej dostaliśmy skierowanie do fizjoterapeuty. W poniedziałek mamy pierwszą wizytę, mam nadzieję że szybko uda się to zniwelować.

Ja tradycynych pączków nie mogę z uwagi na Szymka, ale udało mi się dostać wegańskie pieczone z batatami i krówką, pyszne były. A wieczorem zrobiłam w domu gofry i frużelinę malinową do nich.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
‹‹ 840 841 842 843 844 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ