X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • PozMama Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AdelaX, a rozszerzyłaś już dietę?

• PozMama Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn czy dziecku wprowadziłaś już jakiś pokarm inny niż mleko? Nie czy Ty rozszerzyłaś dietę 🤣

AdelaX lubi tę wiadomość

• aganieszkam Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flame wrote:
    Moje dziecko jak już opanowało obroty, to z kolei na plecach nie będzie już za nic leżeć, jak tylko się go położy, to natychmiast buch na brzuch. Jest to szczególnie super przy zmienianiu pieluszki 🤪 I zaczął się jeszcze unosić tak na wyprostowanych rękach, nie wiem czy to nie wstęp do pozycji czworacznej?

Przebiły nam się wczoraj te dwa dolne ząbki 💪 od razu się zrobił mniej marudny, więc to jednak była główna przyczyna. Choć spanie nadal kuleje. Swoją drogą pediatra mówiła tydzień temu, że z miesiąc się nie przebiją te zęby, a kilka dni później już są na wierzchu. Tyle oni wiedzą co zjedzą 😉

Czy wasze dzieci przed zaśnięciem też tak się rzucają, że nogi i ręce latają we wszystkich kierunkach?

U mnie identycznie: obroty z gołym tyłkiem, prostuje ręce na brzuchu no i ma tanie adhd... Jak ją wieczorem usypiam to wierzga nogami, tyłek do góry, bije mnie po twarzy 😅 często nie wytrzymuje i zaczynam się z tego śmiać 🙈

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe

Jeszcze nie. Czekam jeszcze trochę ale już powoli rozglądam się za słoiczkami i dodaje do koszyka on line hihi. No i zamierzam trochę o tym poczytac na dniach bo nic nie pamietam

PozMama lubi tę wiadomość

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z zasypianiem nie ma większych problemów ale za to zwiększyła nam się liczba karmień nocnych. Dzisiaj, drugi dzień z rzędu Szymek śpi dłużej, wcześniej wstawał ok 6, wczoraj spał do 7:30, teraz też jeszcze śpi. Wczoraj zaczęliśmy rozszerzanie diety. Dostał trzy pełne łyżeczki marchewki ze słoiczka (babydream) - pięknie otwierał buzię, zjadł wszystko i wyglądał jakby chciał więcej 😂 dzisiaj znowu marchewka, jutro dzień przerwy na obserwację a w niedzielę pasternak.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też wczoraj zaczęliśmy rozszerzanie. Dostał ziemniaka i nic w buzi nie zostało 😂 Wszystko wypchnął językiem 😅 Zobaczymy dzisiaj 😀

AdelaX lubi tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my już 4 tyg rozszerzamy dietę i mała w weekend doszła już do tego że zjada cały słoiczek ale jest dość wybrać na jeśli chodzi o smaki. Lubi marchew, ziemniaki tylko w połączeniu np z marchewką, dynia i bataty również jej smakują. Nie lubi kalafiora, brokuł i odrobina pora w "zupie " jarzyynowej przejdzie ale owoce są bleee . Przy jabłku nawet z marchewką ma odruch wymiotny ale np sok jabłkowy podany łyżeczką przejdzie . Dziwne to moje dziecko. Zauważyłam też że Ważna jest konsystencja musi być to dość płynne bo np ziemniak który zagoszczą zupkę przejdzie jej przez gardło dopiero jak rozcieńcze mieszankę.

A propos zjadania stópek to robi to zawsze gdy nie ma pieluchy która ja ogranicza. Jak jest pieluch to kończy się zwykle na ściąganiu i zuciu skarpetek.

Od dziś mała intensywnie się przemieszcza za pomocą turlania. Wcześniej to były tylko jeden dwa obroty dziś po całym salonie się turla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2020, 11:43

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was prośbę o radę odnośnie antykoncepcji. Do tej pory nie używałam tabletek w moim życiu gdyż prawie przez całe moje małżeństwo staraliśmy się o dziecko a wcześniej wystarczyła nam prezerwatywa. Kilka razy brałam tabletki gdy musiałam przesunąć cykl do operacji albo gdy diagnozowalam enometrioze w ramię po cc. Przy ostatnim takim braniu mialam problem z migrenami i wyszly mi duze zaburzenia krzrpliwosci. Grozil mi udar. Dlatego boje sie tabletek. Do tej pory po porodzie sex był sporadyczny i generalnie bardzo mnie bolało i żaden lubrykant nie pomaga. Podejrzewam u się bo jakaś infekcje i dostałam wczoraj jakieś globulki uniwersalne i na bakterie i na grzyby. Ale przy okazji lekarz zasugerował tabletki ponieważ kp to dostałam takie które wg niego nie powodują zaburzenia krzrpliwosci. Ale czy to dla mnie? Mam dylemat bo może nie będzie migrena ale inne skutki uboczne też mogą być. Boję się że jeszcze przytyje że i tak libido będzie jak teraz na zerowym poziomie itp itd. Jak u Was jest z tymi tabletkami? W szczególności proszę o odpowiedź dziewczyny które karmią. Czy to nie zaburza laktacji?

kGAop1.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga przy karmieniu w organizmie jest mało estrogenów, stąd suchość. I nic z tym nie zrobisz. U mnie było to samo, do tego stopnia że na wizycie po połogu moja gin nie była w stanie mnie zbadać... powiedziała żebym sobie kupiła mucovagin, ale żebym nie oczekiwała po tym cudów. A estrogenów się nie daje bo one właśnie mogą zaburzać laktację. I faktycznie jak przestałam karmić problem minął.
    No chyba że faktycznie infekcja, tak miałam po pierwszej ciąży.

• nickky Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga ja karmię i biorę tabletki jednoskładnikowe Azalia, jestem w połowie drugiego opakowania. Na wszystkich tabletkach w ulotce jest ostrzeżenie o zakrzepicy, ale też słyszałam że jednoskładnikowe są lepsze nie tylko przy karmieniu, ale też dla kobiet, które nie mogą dwuskładnikowych ze względu na powikłania.
    Ja na razie zostanę trochę przy Azalii, gumek nie mogę bo nawet przed porodem bardzo mnie w nich bolało pomimo używania lubrykantów, a teraz nawet nie zamierzam próbować.
    A co do skutków ubocznych:
    Przy pierwszym opakowaniu miałam obfite krwawienie 14 dni, zaczęło się w połowie opakowania, skończyło pod koniec. Teraz już nie mam krwawienia chociaż czasem zabarwia mi się śluz na różowo, ale jest to tak znikome że ciężko to nazwać plamieniem, nawet nie muszę zakładać wkładki. Mam nadzieję że to też zniknie z czasem.
    Cały czas walczę z 10 pociążowymi kilogramami, ale przy tabletkach nie przytyłam a nawet waga poszła 1kg w dół.
    Mam pryszcze na szyi i brodzie - nie wiem czy to od tabletek bo przed ciążą nie brałam nic a miałam mega trądzik.
    Przy pierwszym opakowaniu miałam straszne huśtawki nastrojów, na zmianę darłam się na wszystkich albo ryczałam o wszystko. Teraz już jest lepiej, chyba że dziecko ma wyjątkowo marudny dzień, ale to już raczej nie od tabletek 😂
    Nie zauważyłam żadnego wpływu na laktację, córka od skończonego 3 miesiąca ma przyrosty wagowe po ok 100g tygodniowo i tak samo jest teraz przy tabletkach. Ponoć trochę hormonów przenika do mleka ale w badaniach klinicznych nie wykazano żadnego wpływu na dzieci, mam nadzieję, że tak rzeczywiście jest. W sumie dzieci na kp i tak dostają sporo naszych hormonów z mlekiem, stąd te wszystkie niemowlęce trądziki itd.

Podsumowując nie jest idealnie na tabletkach, ale jako że to jedyne co na razie mogę brać, to daję im jeszcze szansę.

A libido przed tabletkami miałam 0 i dalej mam 0, tutaj bez zmian 😂 Ostatni seks miałam w listopadzie. Ale to chyba przez zmęczenie, z raz czy dwa nawet pomyślałam że może i miałabym ochotę ale za bardzo mi się nie chce i wolę porobić coś innego przez te 20-30-40 minut. Albo pospać. Spanie wygrywa z seksem 😂

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ostatnio jakoś brak czasu ale udało się nadrobić.
    Michaga ja od stycznia biorę Cerazette, czuje sie ok, nic sie nie zmieniło. Nie mam migren, libido bez zmian. Ćwiczę i waga spada mimo że diety nie trzymam, no i kp. Będę je brała nawet jak skończę kp bo zdecydowanie lepiej j sie po nich czuje niż po dwuskladnikowych.

Tadzio skończył w środe pół roczku, wspominalam poród i wszystko po.. Ale to zlecialo... 9.5 kg, ubranka 80, obroty, turlanie, pelzanie i jeden ząb to taki bilans na pół roczku i ostatnio zaczął mówić baba nie wiem czy on tak na mnie mówi, zwykle jak leży w buraku to po jakimś czasie krzyczy baaaba, baaaba! Je wszystko sloiki, szynke, kurczaka, śledzie nawet próbował, no nie da zjeść co ktoś je to on musi spróbowac. Od 2 tyg mieszka u mnie przyjaciółka z mężem i 7 tyg młodszym bablem więc jest bardzo wesoło :) ale powiem Wam ze mamy bliźniaków i więcej dzieci powinny mieć wybudowany pomnik... Czasem ja ogarniam dwójkę plus moja starsza core czasem moja przyjaciółka i nie jest to łatwe :D jescze tydz i przeprowadzaja się do domu niedaleko.

Limonka, aganieszkam, Muki85 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, szybkiego powrotu do zdrowia! Jest lepiej? Kamcia mozesz spamowac forumowe Ciocie do woli, Malgosia jest przeslodka :)

Zanes, duzo zdrowka! Napisz jak po wizycie poniedzialkowej.

Ewelina, planujemy zaczac od bezglutenowej (jaglanej). Kaszki helpa i hipp maja dobre, naturalne sklady.

Michaga, moja gin polecala jednoskladnikowe jako bezpieczniejsze od dwuskladnikowych, jednak nie zdecydowalam sie na zadne wiec nie pytalam o szczegoly. Kolezanka wspominala o wkladkach bez hormonow, ale chyba tylko wtedy jak nie planuje sie dzieci i nie wiem jak ze skutkami ubocznymi.

Magda, gratulacje dla Tadzia, piekny wiek :) Sama zastanawiam sie kiedy to minelo XD

Swoja droga u nas podobnie :) Corcia mowi bim bim, bam bam, hehe XD Wazy okolo 7kg, ciuszki 74 :) Jemy na razie warzywka i dostala pierwsze owocki do sprobowania - bardzo Jej smakuja i wszystko je z checia (chyba tylko dynia z zmieniaczkami jest passe :P), z tymze dokladnie po pol sloiczka jest finito XD Wode juz pije zarowno z bidonu jak i z kubeczka :) Z moich ostatnich odkryc - pantsy, super nam sprawdzaja sie :)

Chyba kilka Dziewczyn pisalo o odkladaniu. Maz wymyslil fajny patent i odkladam na rozlozony kocyk w lozeczku plus przez chwile nie odciagam calkowicie reki i zazwyczaj dziala XD

Milej i slonecznej niedzieli :)

Zanes lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limonka
    jest lepiej ale jeszcze nie jest dobrze, tzn w nocy jeszcze z bólu nie spie(po przebudzeniu), na wyjscie łykam pyralginke
    inny problem mnie zastanawia...boli pod druga pacha...
    na piersi zmian nie wyczuwam, pod pachą nawet wezłow, ale boli...
    a półpasiec nie łapie obu stron...
    poczekamy zobaczymy
    w piatek mijają 2 tyg dla półpaścca-tyle dała lekarka czasu na ból który mozna uznac za norme
    dziekuje za pamięc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia dzis zaliczyła obrót na plecy
    ale tak samo robi jk obrót na brzuch-tsk od niechcenia ;) na lenia

słoiczki zjada chetnie, bardzo chetnie bym powiedziała (taki sam był starszy syn-młodszy ich nie chciał)
    nawet prawie całe
    ale ja kupuje te od 8/9 miesiaca ze wzgledu na konsystencje, pięknie je takie makaroniki, ryze, czy inne grudki
    nasz hit to spagetti z kurczakiem

rano dostaje kaszke na mm z owocami ze słoika, z ilościa szału nie ma, kazdego dnia jest inaczej-raz woli kaszke, raz owoce zje całe (kupuje te z babydream duze słoiczki)
    ale jest inny problem-nie chce mleka w dzien
    ile musimy sie nagimnastykowac zeby wypiła chociaz sete
    bywa ze płacze na widok butlli ale tubke czy słoiczek z deserkiem zje chetnie o.O
    wczoraj zrobiłam eksperyment i zamiast mm około 17 dałam "mleczny" deserek (dojadła twarożek z czymś tam i napoczeła coś tam z jogurtem)
    w efekcie budziła się na mm o 23, 2 i 5 gdzie o 5 to juz byłaa nasza niedzielna pobudka XD
    kupy za to w dzien 2-3 bardzo uczciwe ;)
    wiec chyba bedzie jak z młodszym-je mało, po trochu, wszystko, najlepiej z cudzego talerza, ale kupy produkuje x3

nawet zaliczylismy nasza pomidorowa bo zabrakło słoiczków :)

Nasze łapanie stopek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2020, 10:38

Limonka, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa
    u nas juz jest słonecznie, ale popadało niezle

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia moze Malgonie tak maja. Ja ponoc jak odkrylam ze mozna jesc lyzka to juz butli nie tknelam.

kamciaelcia, taka_mama lubią tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze pół urodzinki
    Małgorzatka 6.miesiąc
    Waga 9,03kg
    Długość 74 cm
    Zębów brak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2020, 10:39

pola89, nickky, aganieszkam, taka_mama, Limonka, AdelaX, delilah11, Kasik, Muki85 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i oficjalnie (7 nocy za nami) Małgosia śpi już sama w swoim pokoju
    kołyskę możemy składać

Limonka, AdelaX lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nickky Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje! Piękna Małgosia 🥰🥰🥰

Dziewczyny, czy macie do polecenia jakąś maskotkę która wygrywa melodyjki ale nie takie chamskie elektroniczne tylko bardziej pozytywkowe? W necie znalazłam tylko takie szumiące, oddychające, z biciem serca a nie widziałam nic z melodyjkami. Znaczy są takie pociągane za sznurek ale one grają tylko kilka sekund, zależałoby mi na takiej która gra dłużej :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nickky wrote:
    Gratulacje! Piękna Małgosia 🥰🥰🥰

Dziewczyny, czy macie do polecenia jakąś maskotkę która wygrywa melodyjki ale nie takie chamskie elektroniczne tylko bardziej pozytywkowe? W necie znalazłam tylko takie szumiące, oddychające, z biciem serca a nie widziałam nic z melodyjkami. Znaczy są takie pociągane za sznurek ale one grają tylko kilka sekund, zależałoby mi na takiej która gra dłużej :)

Ja mam misia z chicco z projektorem gwiazdek. Mała bardzo go lubi i muzyka jest bardzo przyjemna dla ucha :)

https://m.ceneo.pl/44233058

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2020, 10:56

nickky, Kasik lubią tę wiadomość

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
‹‹ 926 927 928 929 930 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ