Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas rozmiar 74, waga 7,8 kg, pampersy 3, ale być może niedługo zmienimy na 4. Drzemki zazwyczaj 3 krótkie, choć ostatnio zdarza się pierwsza troche dłuższa, nawet do 1,5 godziny 😀
W ogóle dzisiaj kończymy 6 miesięcy 🙂 Strasznie to leci... Franek przypomniał sobie, że umie pełzać do przodu 😅 Ale widzę, że to nie jest jego pasja, widzę, że bardziej interesuje go raczkowanie, ale jeszcze nie wie, co i jak 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 13:04
AdelaX, aganieszkam, nickky, kamciaelcia, Flame, Limonka, Maxi, taka_mama, Ewelina85, Muki85, juudi lubią tę wiadomość
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne )
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Kamciaelcia niestety "zarazilam" się od Ciebie półpaścem no i nie wiem co z moimi dziećmi będzie. Starszy nie szczepiony na ospa to też może złapać. No nic zobaczymy podobno przy półpaścu zaraza tylko płyn surowiczy z krostek więc zakleiłam to plastrem żeby nie ruszać bo jest na brzuchu. Mam raptem 17 krostek i ból nie w miejscu zmian tylko na tej samej wysokości na plecach. Lekarka twierdzi że to możliwe bo to ten sam nerw obsługuje czy coś takiego.
Najgorsze jest to że już w czwartek bolały mnie te plecy i ciągle patrzyłam w lustro czy nie ma tam tego cholerstwa a tu wieczorem zobaczyłam ale z przodu boję się że nieświadomie mogłam to przenieść na dzieci. Co prawda często myje ręce ale mogłam się np nieświadomie podrapac po brzuchu i przenieść wirusa. Ciekawe co pediatra na to bo 09.07 oboje dzieci zapisane do szczepienia czy do tego czasu jak nie wyjdzie ospa to już bezpiecznie ? No nic zobaczymy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 14:44
-
Synek ma 2-3 drzemki na dzień po około 2h.
Nie spada gorączka trzyma się a nawet wzrosła 83.3 zaraz będę mieć teleporade pediatry, jak coś to mam możliwość wizyty domowej w pakiecie. Dziś synek nie spał Łacznie że 3 h. Czyli noc przespana, wstał za godzinę poszed spać, i obudził się tak tylko na karmienie i ciągle śpi już tyle godzin. W sumie lepiej jak śpi bo tak to marudny i widać że bez sił, podałam nurofen bo paracetamol nie dawał rady. Nie wiem co ta pediatra mi pomoże ale skoro mam to w pakiecie prywatnym to wykorzystam.
U nas straszna przeszła burza i ulewa. 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 16:13
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Michaga
Mi pozostale krosty wyskoczyly pozniej. Zaczynaly się na lewej piersi, byly pod pachą i na łopatę. 6 ognisk na tej linii
Małgosia lapala za dekolt. Kiedy jeszcze nie wiedzialam co to za wysypka. Dzieci zdrowe. Ja dziś mam tylko ślad. Ból był ogromny. Dziś nic nie czuje
Więc mam nadzieję że Cię pocieszylam
Ale pediatra kazala nam czekać 2 tyg np że szczepieniem (lub na ewentualną ospe)
Już wtedy pytalam co robić w razie ospy 😉
I tak mialam dzwonić by ewentualna ospe odnotowali
Wspokzuje szczerzeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 17:31
-
Maxi
Obstawiam trzydniowke
Gorączka niewysoka regularnie wracajaca...pasuje
Ja z gorączka i taj zawsze czekam 3 dni zanim bym do lekarza się udala (jesli nie ma innych objawów)
Przy trzydniowce powiekszone są wezly karkowe ja jednak nie umiem ich badac
Nobi gardlo bywa zaczerwienione
U nas marny byl apetyt ale humor ogolnie dobry
Też dawalam nurofen. Zdecydowanie lepiej dzialal (szybciej i nizej temp obnizal)
W syropie by dawkę dac pełną
Ponoć straszna burza była u teściów na lubelszczyznie
Zobacze jak wyjdę z lazienki-starszy korzysta z kapieli (cud nas cudami-on wszedł do wanny i bez krzyku dal się umyc, siedzi i się bawi lol)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 17:33
-
Szymek waga 7,7 kg, ciuszki w większości 68, 62 są na styk, chociaż jedna bluzka 56 z 51015 jest jeszcze dobra 😂 pampersy 4 nosimy od jakichś 3 -4 tygodni.
Jutro ruszamy w pierwszą długą trasę - 450 km, mam nadzieję że Szymi da radę. Jedziemy do Energylandii więc jaram się jak pochodnia bo w zeszłym roku to tylko patrzyłam z ławeczki 😁kamciaelcia lubi tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
U nas waga z wczoraj to 7,74 kg, ubranka nosimy na 74, kilka sztuk mamy na 68, kilka na 80. Dwie drzemki w ciągu dnia po około 2 h i przyznam, że to mi się podoba, bo mogę posprzątać i ugotować.
Dzisiaj znajoma namówiła nas na spacer po zoo, ma syna z tego samego roku co Kacper, ale z maja. Mój zobaczył słonia i zasnął na 2 h Wybudziłam go na koniec zwiedzania, jak były "duże" zwierzęta do zobaczenia. Największą radość wzbudziły koty, chyba dlatego, że mamy w domu rudego maine coona za którym aż się trzęsie. Niestety kot za nim nie09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
Ja bym moze i chciala drugie dziecko, ale nie z moim mesem. Niestety, ale nie sprawdzil sie jako partner w rodzicielstwie. On uwaza ze pracuje to nic nie musi robic przy Ali. Ciekae kto by ja usypial gdyby bylo drugie dziecko. Jak znam mojego meza to pewnie jedno by bylo na cycku a drugie z glowa na kolanach.
Ala w nocy spi ladnie a i w dzien ostatnio jest lepiej. Dalej tylko na raczkach przy cycusiu ale udalo mi sie dwa razy po 3h ja lulac. Steka dzieki temu ciut ciut mniej.
Czy Wasze dzieci to sa juz "kumate"? Nie wydaje mi sie zeby Ala byla jakos opozniona, ale mam wrazenie ze jeszcze nic nie rozumie. Jak chce jej pokazac deszcz, psa czy listek czy cokolwiek to ma to gdzies. Liczy sie tylko to co mozna wsadzic do buzi. Ba slowa tez nie reaguje, choc jak robilam jej z reklamy "lup, lup, superlup" to wykazala zadowolenie, ale jak pokaxuje ze to jest oko to ucho itd to zero reakcji.
No i drugie jak podajecie jajko? Ala jje ladnie ale produkty o konsystencji narchewki ze sloiczka. Kaszke robie z polowy tego co w przepisie, a batata musialam pol na pol z woda rozrobic. Jakos jajko z woda mi nie lezy a na miekko sie boje -
Po konsultacji tele. Mamy skierowanie na mocz na cito gdyby gorączka nie spadała.. Może byc i 3 dniówka. Gdyby pojawiły się krostki / rumien bacznie obserwować. Test szklanki ( pierwszy raz słyszałam) jak przycisnę szklanką do ciała i krostki staną się blade / białe to ok. Gdyby po przycisnieciu szklanką były czerwone to od razu do lekarza z synem.
Powiedziała dr jakie dawki dawać leku. Obudził się syn o 16.40 chwilę się pobawił i zaczęła rosnąć gorączka. Chciałam podać lek jak chlusnał na mnie. Cała ja, on podłoga i kanapa w rzygach😣😣😣 dostał febry. Trzeba było go umyć i poszedł spać.
Zobaczę jak jutro jeżeli rano będzie gorączka wezmę siku jego i oddam jutro do analizy.
Malgosia współczuję, brak wsparcia to koszmar. Ja swojego czasem zjebie lub łopatologicznie tłumaczę. Twoje naczynia po śniadaniu plus po wczorajszej później kolacji wstaję ja karmię dzieci kolejne 2 talerzyki kubki i garnek od parówek równa się pełny zlew naczyn. Czasem sprzątnąć po sobie to chwilę, a całą kuchnia plus brak miejsca na suszarce jest czasochłonne, a mam 2 dzieci które chcą, jeść, spać, bawić się... , plus masę innych obowiązków. Wtedy mąż drapie się po głowie przyznaje rację. Na szczęście mogę liczyć na pomoc przy dzieciach i to bez problemu gorzej przy obowiązkach domowych ale zawsze jak coś wkurwię się i wraca na tory 🙄😅
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Jajko ostatnio gotowałam zupkę z kalafiorka, kalarepkę, ziemniaczek, marchew, dodałam same żółtko i kleik ryżowy 2 łyżki.
Narazie tylko w zupce żółtko podałam.
Michaga zdrówka życzę.Malgonia lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
malgonia
moj robo wszystko i mimo wszystko
współczuje...
choc uwazam ze "latami" takie priorytety wychodza
Małgosia zóltko jadła juz na wielkanoc, całe jajo (tzn plus uczulajace białko'0 w jajecznicy (najpierw na parze)
ale ja (juz mam prawo) zakładam ze skoro 3 nie ma alergi to czwarte tez
jajecznica srednio
edit
dodaj zółtko to tych warzyw np marchewkiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 19:03
Malgonia lubi tę wiadomość
-
Moj w domu pomaga, nie ma tragedii. Tez trzeba bylo kilku awantur. Tylko jak koleiek to nie zabrzmi ja mam jyz dosyc swojego dziecka. Od obudzenia do pojscia spac jest ze mna non stop bo nawet drzemki ma na rekach. Ja bym chetnie posprzatala zeby on poszedl raz w tygodniu z nia na spacer. A on nigdy sie nia nie zajmie. Mial ja kapac.. no kapal ba poczatku, a ja musislam umyc wanienke, przygotowac ciuszki, rozebrac, ubrac.. on wkladal ja do wanny. Teraz juz nawet tego nie robi bo mu plakala. Poprosilam zeby wrocil z treningu najpozniej o 17.30 bo miala drzemke ostatnia o 13 i wiedzialam, ze bedzie problem, a przygotowanie kapieli jak ona placze to malo fajne jest.. przylazl jak juz ja kapalam i jeszcze dumny z siebie se zdazyl.. na co, dac jej buziaka na dobranoc?
Nie wiem, moze za duzo oczekuje, sle poki co czuje sie wiezniem swojego dziecka, a tez mam 35 lat na karku i "choroby współistniejące" ktore czekac z decyzja nie pozwalaja wiec jesli nie wpadniemy (a to mala szansa bo 9d porodu bylismy w łóżku ze soba caly raz) to Ala zostanie jedynaczka. Tragedii nie bedzie, jeszcze niedawno modlilam sie o cud macierzynstwa. -
Małgosia ja pamiętam z 1 dzieckiem że w drzwiach stałam czekając na męża. I choć dziecko nie było wymagające to trudno było mi odnaleźć się w początkach macierzyństwa. Wiem, że bycie samym sobie to straszne wymęczenie psychiczne. Ale zobaczysz później córka będzie przychodzić właśnie do ciebie i będzie mówić kocham cię Mamo.
Naprawdę z 2 jest inaczej, wszystko robi się z automatu.
A co do obserwacji przyrody przez dziecko przyjdzie taki czas że zadziwi się czymś nie raz chociaż będzie to znała. Teraz wszystko obojętne lub coś zjeść, a później będzie nie jeden zachwyt do deszczu czy do psa. Moja córka 3 lata i powie Mamo pokaż mi deszcz ooo jakie to piękne 😉 i tak codziennie. Przy córce mieliśmy kota w domu to około roku dopiero się nim zafascynowała tak to był jak mgła. 🤷♀️ Bądź cierpliwa zaraz wszystko będzie odkrywac19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Bobas 37.5 temperatura. Dziś rano czekałam jak się obudzi szybko umyłam siusiak przykleiłam worek i posadziłam na nocnik 😅 i po chwili woreczek był pełny, przelałam do pojemniczka, mąż zaraz wiezie do analizy trzymajcie żeby wynik był ok.19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Nie cierpię pampersow lupilu kupiłam paczkę i mecze ja już miesiąc są grube i zaraz robi się taka torba🙈
U nas r. 68 i wchodzimy w 74 a waga nie wiem na pewno ponad 8 kg.
Młoda zaczęła raczkowac do przodu po parę kroków także masakra 🤣 bramkę muszę montować na schody.
Co do drzemek to różnie ale 3x zawsze śpij szkoda że po pół godziny 😂🤦♀️
Maxi to podejrzewacie zakazenie układu moczowego? Może to jakiś wirus skoro wymiotowalpola89, Ewelina85 lubią tę wiadomość
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Zanes
Chyba jest tu najszybsza z raczkowaniem 😀 Powodzenia 😂 Ja się obawiam, że Franek zaraz zacznie, bo już widzę, że próbuje przesuwać rączkę, ale jeszcze się boi 😅 Woli się przesunąć w inny sposób, na szczęście wolniejszy 😂Zanes lubi tę wiadomość
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne )
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy