GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySisska wrote:Powiedzcie mi, może wiecie. Mam przyjmować 3x1 magnez i 2x1 żelazo (tardyferon) czy mogę brać w tym samym momencie te tabletki? Czy wziąć najpierw magnez a za godzinę żelazo? Do żelaza mam też Wit C dali mi w aptece żeby brać razem. Albo czy mogę np wziąć to żelazo od razu 2 tabletki? Często zapominam o lekach więc wolałabym brać od razu jak najwięcej żeby później nie zapomnieć 😅
Wiesz co pytałam znajomej farmaceutki i mówi że najlepiej zrobić przerwę między jednym a drugim bo się magnez nie przyswoi... -
Magnez z żelazem się nie lubi.. I żelazo chyba jest polecane często nadczczo. Może zobacz w ulotce?
Ja mam 1kg na plusie. Zaczynałam z 51,2 a teraz miałam 52,2. Najmniej miałam 49 teraz. W pierwszej ciąży byłam jeszcze 1kg na minusie ale tez zaczynałam z wyzsza waga o 1kg6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Dzięki, właśnie na ulotce mam napisane, że najlepiej do posiłku przyjmować to żelazo. Tylko znów pytanie czy to mi cukru nie podniesie jak wezmę razem z tą Wit C? Nie dopytałam w aptece bo oczywiście byłam przychlaśnięta jak nie wiem co heh a nie chce mieć zawału jak coś zjem i wezmę tabletki i cukier podskoczy 😁
-
Sisska wrote:Powiedzcie mi, może wiecie. Mam przyjmować 3x1 magnez i 2x1 żelazo (tardyferon) czy mogę brać w tym samym momencie te tabletki? Czy wziąć najpierw magnez a za godzinę żelazo? Do żelaza mam też Wit C dali mi w aptece żeby brać razem. Albo czy mogę np wziąć to żelazo od razu 2 tabletki? Często zapominam o lekach więc wolałabym brać od razu jak najwięcej żeby później nie zapomnieć 😅
ChicChic to naprawdę miałaś niską wagę. Ja mam 174 cm i kiedyś jak zjechałam do 54 kg, bo byłam głupia i się odchudzałam miesiączka się zatrzymała, bardzo źle się czułam i wyglądałam jak chora. Przed ciążą 61, a aktualnie 63 kg ale brzuchola już nie pomylę z przejedzeniem i piersi też urosły, więc mam nadzieję, że to nie tylko od jedzenia..
Aż trudno uwierzyć, że ty się na co dzień dobrze czujesz z taką niedowagą :oWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2021, 14:45
Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Kawy nie piję 😊 zazwyczaj przyjmowałam rano jeden magnez z pregna plus, i później po każdym posiłku głównym kolejna tabletkę magnezu, czyli po śniadaniu, obiedzie, kolacji. A teraz jeszcze to żelazo do tego i nie wiem jak to zrobić. Chyba będę właśnie brać magnez tak jak brałam i po godzinie jeszcze żelazo, ja i tak prawie co 2-3h jem więc zawsze to będzie jakoś koło posiłku 😁
-
Cześć dziewczyny,
Nie odzywałam się ostatnio, bo w temacie mąk, gotowania itp. to jestem na ten moment kompletnym zerem. Nie lubię gotować, ani się tym nie interesuje. Często korzystam z uprzejmości babciu, teściowej itp. 😁 Póki jeszcze mogę 🙂
Mam do Was pytanie, wiecie, że miałam tego krwiaka i jakoś od 1,5 tyg. Jest już czysto, na usg też go nie ma...
Czy w moim wypadku mogłabym już pokapać się w przydomowym basenie lub morzu? 🤔🤔💚 -
malwka08 wrote:Cześć dziewczyny,
Nie odzywałam się ostatnio, bo w temacie mąk, gotowania itp. to jestem na ten moment kompletnym zerem. Nie lubię gotować, ani się tym nie interesuje. Często korzystam z uprzejmości babciu, teściowej itp. 😁 Póki jeszcze mogę 🙂
Mam do Was pytanie, wiecie, że miałam tego krwiaka i jakoś od 1,5 tyg. Jest już czysto, na usg też go nie ma...
Czy w moim wypadku mogłabym już pokapać się w przydomowym basenie lub morzu? 🤔🤔💚
Jeśli nie masz skłonności do infekcji to jak najbardziej. Ja plywalam w jeziorach, morzu itd zarowno w drugiej jak i obecnej ciazy.malwka08 lubi tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Malwka co do samego pływania nie ma przeciwskazań. Co do krwiaka najlepiej zapytać lekarza czy już możesz "normalnie" funkcjonować 🤷♀️
Ja jadę w poniedziałek nad morze wiec kupiłam sobie chusteczki do higieny intymnej dla ciężarnych. Mam 2 paczki po 10 sztuk i 10 takich pakowanych po 1 zeby móc w publicznej toalecie mieć pod ręką. Bo boję się infekcji w ciąży w takim miejscu.
Juz przebieram nogami na urlop tak się cieszę że spędzę więcej czasu na dworze z synkiem 😄 za rok będziemy mieli pół roczniaka to nie poszalejemy ale może nad morze się uda wyjechać tez. Raczej na podróż samolotem się jeszcze za rok nie nastawiam czy na dluga jazdę. Z synkiem na 9msc wybraliśmy się do dziadko pierwszy raz którzy mają do nas ponad 400km. I jechaliśmy nocą z 1 przerwa na mleko. Ale takiemu bobasowi nie da sie wytłumaczyć że teraz ma leżeć w nosidełku 5h niestety 😔malwka08 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
Zazdroszczę wyjazdów 😍 też byśmy pojechali gdzieś gdyby nie ta przeklęta cukrzyca. A znów za rok ciężko będzie z takim maluchem gdzieś się wybrać.. Więc chyba najwcześniej to za 2 lata o ile nie będę w kolejnej ciąży 😅
-
Chyba teraz wszyscy się bardziej trzęsą o dzieci. Jak ja byłam niemowlakiem a dokładnie miałam nie więcej niż 3 miesiące to jechałam z rodzicami do rodziny ok 200km syrenką. Uwaga, syrenka nie miała klimatyzacji, amortyzacja żadna i fotelików dla dzieci nie było. Zanim skończyłam roczek to tym samym wehikułem pojechaliśmy do znajomych rodziców w NRD.
-
Zocha wrote:Chyba teraz wszyscy się bardziej trzęsą o dzieci. Jak ja byłam niemowlakiem a dokładnie miałam nie więcej niż 3 miesiące to jechałam z rodzicami do rodziny ok 200km syrenką. Uwaga, syrenka nie miała klimatyzacji, amortyzacja żadna i fotelików dla dzieci nie było. Zanim skończyłam roczek to tym samym wehikułem pojechaliśmy do znajomych rodziców w NRD.
Jednak łatwiej jechać z dzieckiem na rękach czy nawet położyć na siedzeniu obok niż trzymać zapiete w foteliku.. tylko czy ktos w tych czasach jest na tyle szalony zeby trzymać niemowlę w trakcie jazdy na rękach jak nie jedzie się max 90 km/h a jeżdżą wariaci pp ponad 200 na autostradzie.
Ja też jeździłam maluchem z rodzicami, zero fotelików a nawet zapiętych pasów.. ale serio nie rozumiem jak można o tym pisać i się tym chwalić.
Fotelik tez ludzie mają po n-tym dziecku bo po co patrzeć na to że fotelik ma 3-6 lat przydatności do użycia w zależności od producenta i użytych materiałów.. albo beż testów zderzeniowych. Tylko to wszystko jest do 1 wypadku. I albo będzie się miało trochę szczęścia albo druga okazja na wypadek juz sie nie przydazy..
Z góry przepraszam za ostry komentarz ale temat bezpieczeństwa nie powinien być lekceważony.
Ja będąc w ciąży jeździłam że specjalna podkładka trzymająca pas, a mój szwagier jechać raz z nami i usiadł sobie jak król na tylnym siedzieniu za mną beż pasow. Zjechałam go z góry na dół że nie po to ja się męczę z pasem zeby on w trakcie wypadku wypadł na mnie i mnie zabił przez swoją głupotę.6cs: 08.2018 - synek
-
Ja ide dzisiaj na wizyte i jak wszystko bedzoe dobrze to 30 lipca jade z córcia i moja mamą pendolino do gdanska na 8 dni.. Chcialam za granice baaaardzo ale sie troche boje. Jednak ciaza, nie wiadomo co sie moze stać, poza tym te obostrzenia, ja niezaszczepiona. Ale za rok na pewno.
U mnie wlasnie tak bylo. W 1 ciaze bylam w leci wiec wczasy w Polsce bo mi sie szyjka skracala. Za rok ewa miala 9 miesięcy wiec nad baltyk, za rok pandemia wiec mazury i tak sie cieple morze odwleka. Ale więcej dzieci nie planuje wiec potem juz moge co roku gdzies jezdzic
-
Marta..a wrote:Jednak łatwiej jechać z dzieckiem na rękach czy nawet położyć na siedzeniu obok niż trzymać zapiete w foteliku.. tylko czy ktos w tych czasach jest na tyle szalony zeby trzymać niemowlę w trakcie jazdy na rękach jak nie jedzie się max 90 km/h a jeżdżą wariaci pp ponad 200 na autostradzie.
Ja też jeździłam maluchem z rodzicami, zero fotelików a nawet zapiętych pasów.. ale serio nie rozumiem jak można o tym pisać i się tym chwalić.
Fotelik tez ludzie mają po n-tym dziecku bo po co patrzeć na to że fotelik ma 3-6 lat przydatności do użycia w zależności od producenta i użytych materiałów.. albo beż testów zderzeniowych. Tylko to wszystko jest do 1 wypadku. I albo będzie się miało trochę szczęścia albo druga okazja na wypadek juz sie nie przydazy..
Z góry przepraszam za ostry komentarz ale temat bezpieczeństwa nie powinien być lekceważony.
Ja będąc w ciąży jeździłam że specjalna podkładka trzymająca pas, a mój szwagier jechać raz z nami i usiadł sobie jak król na tylnym siedzieniu za mną beż pasow. Zjechałam go z góry na dół że nie po to ja się męczę z pasem zeby on w trakcie wypadku wypadł na mnie i mnie zabił przez swoją głupotę. -
No mi nie chodzi o wygodę podróży z dzieckiem czy wygodę wakacji, choć nie ukrywam, że skoro jadę to jadę wypocząć. A jedź z pół rocznym dzieckiem na wakacje. No to co odpoczniesz? Będzie wszytko to samo co w domu, tylko że w hotelu. To już wolę odczekać i jechać z takim prawie dwuletnim bo już więcej rozumie i sam się pobawi na plaży itp. No ale ja nic nie planuje bo nie wiadomo co to będzie. Najpierw chce zdrowo urodzić 😊
-
O podróży to chyba nie ma co się wypowiadać. Każde dziecko jest inne. Jedno płacze, bo nie może usiedzieć w foteliku a inne prześpi całą podróż. Byłam natomiast z 3-miesięczną córką nad morzem i powiem Wam, że było super. Mieliśmy namiocik na plaży i ten bujak babybjorn. Sama sobie tam siedziała i się bujała. Jak trzeba było karmić to w tym namiociku. Natomiast, gdy miała rok i 4 miesiące znów pojechaliśmy nad morze i było tragicznie :p. Nie rozumiała, że siedzimy teraz na plaży, ciągle się chciała wymykać zza parawanu, nie miała też ochoty pływać w basenie, na plac zabaw była za mala. Tak więc te wczasy kiepsko wspominam. Zero wypoczynku. Reasumując jeśli miałabym jechać, to do pół roku spoko. Potem odczekać aż skończy 2 lata
-
Ja właśnie mówię że przez świadomość i fakt ze podróżujemy więcej i dalej jest nawet trudniej. Bo właśnie niemowlakowi nie da sie wytłumaczyć siedź teraz w foteliku prawie bez możliwości ruchu kilka godzin i o to mi chodziło.
Ja byłam z roczniakiem w Grecji samolotem w hotelu all inclusive i super było. Rano basen ale taki ze obok była trawa więc leżeliśmy pod drzewkiem na kocyku. Trochę się bawil trochę w basenie a akurat mój basen uwielbia i wodę. Całe wakacje chodziliśmy na zajęcia aqua baby 2x w tygodniu, wiec nurki mial opanowane. Potem on drzemka w wózku a my kawka lunch. No i popołudniu tez basen albo trochę w morzu noni spacer dlugi wzdłuż wybrzeża wieczorem. Tylko 20 mały szedł spac wiec my drinki do pokoju i już musieliśmy siedzieć.
Polecam w decathlonie są ubrania takie z filtrem dla dzieci. Na prawdę fajna sprawa na zabawę w basenie w słońcu
Rok temu przez poronienie a potem covid nie mieliśmy ochoty na wyjazdy.. wiec byliśmy w Karpaczu we wrześniu. W osada śnieżka. Tam mieliśmy apartament wiec na trawie można było posiedzieć + basen codziennie wieczorem zeby go wymęczyło.
Teraz nad morze tez jedziemy do domku bo nie wyobrażam sobie zamknąć się w deszczowa pogodę z dzieckiem w mikro pokoju hotelowym 🙈
Rok temu zima jeszcze hylosmy tydzień na nartach ale dziadkowie byli wiec my na stok po śniadaniu a mały z dziadkami na spacer + zabawa w hotelu. Teraz szukamy takich większych pokoi wtedy. 2 lata temu w Czechach wynaleźliśmy apartamenty po ponad 20m2 z aneksem wiec dzieciaki miały pole do zabawy 😄6cs: 08.2018 - synek
-
Ewelina..nowa wrote:Dziewczyny a jakie witaminki bierzecie? Ja na razie biorę Femibion 2 ale zastanawiam się czy nie poszukać czegoś z lepszym składem...
https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Przeczytałam opinie w internecie, plus wypowiedzi pan tabletka i zmieniłam już w pierwszym trymestrze na mama dha premium plus.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2021, 17:10
Betelgeza lubi tę wiadomość
-
Ja biorę omegamed optima forte, ale patrząc na zestawienie powyżej to chyba zmienię jak te skończę z powodu ceny. Skoro mogę za połowę ceny brać coś co ma równie dobre opinie