Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Też zauważyłam, że Książkara coś dawno nie pisała, wszystko ok?Chałwa wrote:Mi wróciło zapalenie dziasel , wbiło i się ziarno i spuchłam jak chomik ...
Mloda się tankuje, a ja gloodna.
Ksiazkara jak u Was ?
Dziewczyny, na których spia maluchy. Spis zawsze na brzuchu, czy na bok tez kladziecie -
Maura wrote:Chałwa, nam się zdarza i na boczku. Ostatnio tak 1,5h spałyśmy.
Taterniczka, u nas bywają takie dni, ale mała jak ją obserwuję to ladnie wygląda, mam wrażenie, ze przybiera i zaczynam jej zmieniać garderobę na 62:) to mnie ostatnio pocieszyło, bo już trochę sobie wkręcałam.
Mój do tej pory przybierał nawet więcej. Ostatnio ważony był we wtorek, a w czwartek mamy teraz wizytę u pediatry, to będę wiedziała, jak to wygląda dalej. Ale garderoby jeszcze nie zmienia, urodził się 54 cm i dalej nosi 56cm. Nie wiem, po jakim czasie powinnam oczekiwać, że wskoczy w 62cm. 🫣niedoczynność tarczycy, mięśniaki macicy
sierpień 2023 - AP Katowice dr GM
2023/2024 - 6 histeroskopii, usunięcie mięśniaka
➡️I procedura - start: październik 2024 (protokół krótki)
21.10. - punkcja; pobrano 7 🥚, zapłodnionych 3, 1 zarodek: 5BB
26.10. - 1️⃣ET 5BB❌️
➡️II procedura - start: grudzień 2024 (protokół długi)
25.01. - punkcja; pobrano 7 🥚, zapłodnionych 4, 3 zarodki: 3AA, 3BC, 6 doba 3BB
30.01. - 2️⃣ET 3AA❌️
2.04. - 3️⃣FET 3BC ✅5dpt ⏸️; beta: 6dpt 20; 9dpt 138; 12dpt 811
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
35dpt (7w5d) CRL 1,4cm i bijące ❤️
11.06. - prenatalne, zdrowe bobo ❤️
SANCO - zdrowy chłopiec 💙
13.08. - połówkowe, obraz prawidłowy 💙
3.12. - CC, 3870gr, 54cm

-
Kupki to tragedia 1 kupka na dwa dni. Po zrobieniu mamy pół dnia spokoju a później znowu się zaczyna płacz, prężenie i gazy.Maciejkaa wrote:Cześć, Mini mogę mieć pytania? Mam podobną historię z karmieniem. Też mam wrażenie, że córkę męczą gazy bo się wtedy pręży, jesteśmy na Nan Ha, takie jak było w szpitalu. A możesz mi powiedzieć jak u Twojego dziecka wygląda z tematem kupek po mm? U mnie były po 1-2 dziennie. Teraz od dwóch dni nie ma nic i się zaczynam martwić

Jak podajesz Espumisan? I gorzej ma być przez mm?
My zastanawiamy się nad tym Nan Ha a Bebilonem.
Espumisan 3 krople przed karmieniem, ale że mój wypluwa to wlewam do mleka. Co tydzień mogę zwiększać dawkę.
Mój łobuz też się obrócił raz na brzuszek i tak zasnął 😦 położyłam go na boku w dostawce. Zawału prawie dostałam, ale monitor oddechu chodził normalnie. Często zauważam, że z pleców jakby próbuje na bok się położyć i strasznie głowę do tyłu wygina. Muszę sie pediatry dopytać czy to normalne ale wciąż czekam na pesel, zgłoszenie przez internet urodzenia dziecka z dostawą aktu urodzenia do domu było błędem w okresie świątecznym.
Ile ja bym dała by mojego wybudzić po 4 godzinach. Położna pozwoliła, by w nocy tylko raz go karmić i dać mu pospać nawet 4,5 godziny ale moje dziecko ma inne plany. Mamy dwa nocne karmienia co 2-3 godziny i jedno nad ranem. -
PoskromionaZłośnica wrote:W sensie na plecach?? Bo na brzuchu spać nie moze, choć raz nam się obrócił z boku na brzuchu. 🤯
A tak to na boku i plecach. Na zmianę. Na boku po karmieniu prawą piersią, bo zwykle ulewa.
Jeju. Współczuję zapalenia. 😞 Bierzesz antybiotyk???
Ja dziś własnie zaspałam i zamiast o 6, obudziłam się o 7. Więc dziecko też nie jadło 4 h.
Maura - no to super, że rośnie. 😀 ja też mam dość mala rozmiarówkę i widzę, że ubranie takie ponaciągane. 😉
O mater... chodziło mi, ze jak kładziecie na swoj brzuch:D , to dziecko na Was lezy brzuszkiem , czy na boku tez kładziecie na swojej klacie/brzuchu:D
Tak, jestem na antybiotyku, spuchłam jak chomik, ale juz schodzi, jest dużo lepiej. Tą lampa jeszcze naswietlam. Udało Ci się załatwić lampę ? Jak rana ?
Babsi lubi tę wiadomość
-
Hej, ja dla formalności daję znać dla wszystkich spoza grupy WA, że też już jesteśmy po porodzie 4.01 przyszedł na świat nasz synek z wagą 3800, skończyło się CC. Jesteśmy jeszcze w szpitalu i szukamy instrukcji obsługi do bobasa 😄
Wilga27, Mini94, Babsi, MadCat, taterniczka, PoskromionaZłośnica, Belma, Pierniczka lubią tę wiadomość
-
Lilibeth wrote:Hej, ja dla formalności daję znać dla wszystkich spoza grupy WA, że też już jesteśmy po porodzie 4.01 przyszedł na świat nasz synek z wagą 3800, skończyło się CC. Jesteśmy jeszcze w szpitalu i szukamy instrukcji obsługi do bobasa 😄
Kolezanka nie daje się namówić na napisanie:( a moglaby -
Lilibeth wrote:Hej, ja dla formalności daję znać dla wszystkich spoza grupy WA, że też już jesteśmy po porodzie 4.01 przyszedł na świat nasz synek z wagą 3800, skończyło się CC. Jesteśmy jeszcze w szpitalu i szukamy instrukcji obsługi do bobasa 😄
No właśnie miałam pisać co u Ciebie!! Super, że jesteście razem 😍jak poród?
U nas do 3 było lepiej niż wczoraj, a potem znowu się zaczęło. Od 3h mała nie śpi i non stop je. To chyba coś jest nie tak ? Ile ona może jeść ? 😫😵💫Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 06:06
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Chałwa wrote:O mater... chodziło mi, ze jak kładziecie na swoj brzuch:D , to dziecko na Was lezy brzuszkiem , czy na boku tez kładziecie na swojej klacie/brzuchu:D
Tak, jestem na antybiotyku, spuchłam jak chomik, ale juz schodzi, jest dużo lepiej. Tą lampa jeszcze naswietlam. Udało Ci się załatwić lampę ? Jak rana ?
Zamiast cytuj kliknęłam polub 🫣
Chciałam tylko napisać, że mój syn śpi na mnie cały czas na boku. W ogóle nie chce spać na plecach. W dostawce też się obraca na bok. Myślę, że umowie nas później do fizjo ,żeby posprawdzać czy nie ma jakichś napięć.
Dziewczyny robicie coś z raną po cesarce? Nie przygotowałam się na cesarkę i nawet nie wiem czy jakoś wspierać gojenie.👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
Maura wrote:Jeśli kp to ona nie je ciągle, potrzebuje bliskości I dobrze, że ją otrzymuje. A płacze przy tym? Jak nie to nie sądzę, zeby było coś nie tak. Tulcie się

No właśnie płacze po dłuższym czasie bo się wkurza tak jakby nie pasowała jej jakaś pozycja czy coś. O 6:30 po ponad 3h ze mną przejął ją mąż i dokarmił najpierw moim odciągniętym a potem mm. W ogole nie chciała zasnąc, teraz ja wstałam i dałam jej pierś i zasnęła w minutę.
Więc na pewno chodzi też o bliskość, ale czemu zaczyna płakać podczas kp po jakimś czasie? Dziś na pewno dużo zjadła, nie sądzę, żeby była nienajedzona …👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Moja się czasem denerwuje, wierci i krzyczy podczas karmienia. Z tego, co zaobserwowałam to w momencie kiedy np. chce odbić, a nie może (wtedy ją podnoszę i czasem odbije, a czasem nie...), drugim powodem jest trudność w wyproznieniu się, ona robi kupki podczas jedzenia, a czasem ma z tym problem, napina się, boli ją i wnerwia się jedząc (ile razy się martwię, żeby się nie zachlysnela). Wiem, że to minie i tylko tak się pocieszam i Ciebie również 😊Wilga27 wrote:No właśnie płacze po dłuższym czasie bo się wkurza tak jakby nie pasowała jej jakaś pozycja czy coś. O 6:30 po ponad 3h ze mną przejął ją mąż i dokarmił najpierw moim odciągniętym a potem mm. W ogole nie chciała zasnąc, teraz ja wstałam i dałam jej pierś i zasnęła w minutę.
Więc na pewno chodzi też o bliskość, ale czemu zaczyna płakać podczas kp po jakimś czasie? Dziś na pewno dużo zjadła, nie sądzę, żeby była nienajedzona …
Może też być jakiś problem z pokarmem? Może w momencie płaczu akurat nie leci? Może wtedy zmienić piers?
PoskromionaZłośnica, Wilga27 lubią tę wiadomość
-
Lilibeth - gratulacje!!!
spora dzidzia!
My wprawdzie w nocy karmimy sie tylko co 3 h o 21, 12, 3 i 6. I nawet zasypia od 12 zaraz po karmieniu, ale mamy straszny problem z noskiem i zaropiałym oczkiem. Sądzę, ze jedno łączy się z drugim. Przez to mało wczoraj spał w ciągu dnia. Ma sapkę, dyszy jak miech i ogólnie się bardzo meczy. Dziś zrobiliśmy u nebulizację, bo widać było, ze ma problem z oddychaniem. Chyba jutro przejedziemy sie na opiekę świąteczną. Oddycha częściej niż te 60 razy na minutę.
Ze spaniem na mnie to ma problem. Zwykle coś mu się nie podoba. Czasami na boczku, czasami na brzuszku.
Chyba najbardziej lubi w łóżku między nami. Teraz też leży na mnie, kwęczy i popłakuje.
Tez nie wiem, co mu nie pasuje.
Chałwa ' juz gadałam z sąsiadką o tej lampie i nadal nie dostałam. 😞
Ale widzę, ze jest poprawa. Płyn przestał się zbierać.
Babsi - ja czekam jeszcze tydzień i zaczynam kłaść się na brzuchu. Potem fizjo. Ale pewnie po 6 tyg.
Wilga - dzieci płaczą z miliona powodów. Sama nie wiem, czemu.
-
Na mnie śpi na brzuchu i nic jej nie przeszkadza, tak samo na mężu. Tylko musi się dobrze ułożyć bo inaczej się denerwuje 😬
Od wczoraj karmię tylko piersią, nauczyła się chwytać lepiej ale i tak bolą brodawki i mam nadzieję że tylko muszą się przyzwyczaić bo jednak laktator inaczej pracuje niż te małe szczęki rekina. Którąś z Was bolały i się zahartowały?
Tylko przez to, że wczoraj 5 godzin wisiała na cycu to dzisiaj rano obudziłam się cała mokra od mleka mimo że karmiłam ją 3 razy w nocy. Musiałam odciągnąć trochę bo myślałam że cycki mi eksplodują.
Nie wiem czy to normalne, bo po jedzeniu i zaśnięciu przy piersi odłożyłam ją do łóżeczka i zaczęła wyciągać język jakby była głodna, ale nie płakała i w końcu zasnęła. Pieluszki moczy jak do tej pory więc nie wiem czy się nie najada czy o co chodzi 😔i nie wiem co zrobić z tymi przepełnionymi piersiami, bo jak będę odciągać to pewnie nakręcę laktację i będzie jeszcze gorzej, ale czy jak ją przystawiam i tak długo je to też nie nakręcam? Jakie to trudne 😔 -
Po pierwszej ciąży jak się syn przystawiał na początku myślałam że się zesram 🙈 a miałam tak wrażliwe ze i chłop się nie mógł bawić wcześniej. Później już było ok.
Co do ilości mleka to tylko od ulgi odciągaj bo faktycznie sobie nakręcisz. A jak maluch wisiał 5h to myślę że już w pewnym momencie byłaś smoczkiem. Takie ssanie nie odżywcze też stymuluje. Jak czujesz że za bardzo to jak minie tak powiedzmy pół h to ściągaj ssaka. Niech se leży i się przytula ale nie ssie tyle
Belma lubi tę wiadomość
👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
15.12 3520 g 🐬
Termin porodu 25. 12 👶
25.12.2025 🎄4340g 🎄 17:29
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Belma wrote:Na mnie śpi na brzuchu i nic jej nie przeszkadza, tak samo na mężu. Tylko musi się dobrze ułożyć bo inaczej się denerwuje 😬
Od wczoraj karmię tylko piersią, nauczyła się chwytać lepiej ale i tak bolą brodawki i mam nadzieję że tylko muszą się przyzwyczaić bo jednak laktator inaczej pracuje niż te małe szczęki rekina. Którąś z Was bolały i się zahartowały?
Tylko przez to, że wczoraj 5 godzin wisiała na cycu to dzisiaj rano obudziłam się cała mokra od mleka mimo że karmiłam ją 3 razy w nocy. Musiałam odciągnąć trochę bo myślałam że cycki mi eksplodują.
Nie wiem czy to normalne, bo po jedzeniu i zaśnięciu przy piersi odłożyłam ją do łóżeczka i zaczęła wyciągać język jakby była głodna, ale nie płakała i w końcu zasnęła. Pieluszki moczy jak do tej pory więc nie wiem czy się nie najada czy o co chodzi 😔i nie wiem co zrobić z tymi przepełnionymi piersiami, bo jak będę odciągać to pewnie nakręcę laktację i będzie jeszcze gorzej, ale czy jak ją przystawiam i tak długo je to też nie nakręcam? Jakie to trudne 😔
Belma - a czy na pewno prawidłowo chwyta? Przystawiasz w pozycji krzyżowej? Mnie nic nie boli. A brodawki też mam wrażliwe.
Gratuluję zejścia z nakładek. 😀
To normalne, ze dziecko ma odruch ssania, nawet jak nie głodne. Zasnęła wiec nie była głodna. Wszystko w porządku. Moj ma silny odruch ssania, nawet jak ulewa, daje smoczek.
MadCat mam rację, odciagnij tylko do ulgi albo przystaw, ale też nie ma 2 h. Ja nie pozwalam ssać wiecej niż 20-30 min . Mam rozkręconą laktację, nie chcę problemów z nadprodukcją.
Kupiliśmy isinasin. Moze pomoże.
Belma lubi tę wiadomość
-
Belma spróbuj nakładek silikonowych. Jak rozmawiam z innymi mamami to prawie każda mi polecała. Kupiłam, ale akurat na szczęście mnie nie boli karmienie.
Moja położna poleciła mi robić po karmieniu zimne okłady, a najlepiej jesz Quarkiem, albo myślę, że może też być maskanka. Robisz pasek z pieluszki retrowej, do środka quark i owijasz pierś. To jakbyś po karmieniu czuła,że piersi są dalej twarde i bolą. Jak w miarę wcześnie zaczniesz działać to nie będzie zastojów.
Ja polecam, u mnie się super sprawdzą pozycja z pod pachy. Tzn Rugby na poduszce do karmienia.
Mój syn też się wkurza podczas karmienia, ale podobnie jak dziewczyny piszą: próbuję zrobić kupę w czasie jedzenia, ale dany cycuś mu nie pasuje. Zmieniam stronę i jest ok.
U mnie zagwozdka jest fakt,że ciągle sika poza pieluchę. Upewniam się, że ma dobrze założoną, siusiak na dół itd. A mimo to po chwili plecy obsikane 🤷🏼♀️ Używamy narazie 0 no 1 są za duże.
PoskromionaZłośnica, Belma lubią tę wiadomość
👨🦲49 👱♀️ 44 🐶🐱
28.07.2024 ⏸️
28.07.2024 jest serduszko
26.09.2024 12+4 💔
17.03.2025 CB
09.04.2025 -⏸️
16.04.2025 USG piersi 👍
18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
💊
30.04.2025 - jest ❤️
Będzie chłopczyk 💙
Leon urodził się 20.12.2025 roku -
Kurczę dziewczyny nie dam rady się odnieś do konkretnych wypowiedzi.
Była dzisiaj u nas cdl i generalnie powiedziała że takie efektywne karmienie to powinno trwać między 10 a 30 min maks. Dała nam dużo rad więc zobaczymy jak to wyjdzie, ale plan rozpisany.
Oby pomogło …
Maura lubi tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158