X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Halo , jest ktos z dodatnim ANA w ciąży?
Odpowiedz

Halo , jest ktos z dodatnim ANA w ciąży?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2024, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział ze sterydy nie są zupełnie potrzebne, a heparyna w 1 trymestrze ale na moja prośbę dalej ja biorę. Z dzidziusiem wszystko Ok jesteśmy w 20 tygodniu, acard dołączony około 16 tyg.

Twoje miano jest bardzo małe nie wiem czy nawet heparyna ma sens czy nie wystarczy sam acard :) nie przejmuj się

Ona: 30
    ANA 1:320
    MTHFR
    PAI -1

On: 35
    Morfologia: 2%

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Aga77 Nowa

Wysłany: 18 czerwca 2024, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mi przeciwciała ANA wykryto w 6msc ciąży. Na początku miałam 1260 a później w ciągu miesiąca wzrosły do 3200. Mam SS-A 60, Ro52, SS-B silnie pozytywne. Dostałam heparynę. Urodziłam zdrowego synka w terminie. Po porodzie byłam u reumatologa który powiedział mi że jak skończę karmić piersią powinnam przyjść po leki które będę brać przez pół roku a później powinnam chwilę odczekać z następna ciąża. Też usłyszałam że każda ciąża będzie na heparynie i acart. Dostałam też skierowanie na USG ślinianek i do okulisty by sprawdzić zespół suchego oka tu wszystko było ok. Teraz byłam u innego reumatologa dość polecanego i on już powiedział że uważa że heparyna ani acart mi nie jest potrzebny a wcześniej dostałam heparynę pewnie by w ogóle coś mi dać. Przepisał mi hydroxychlotoquine 200. Mam to brać cały czas a jeśli będę w ciąży to tak samo ciąża ma być na tym. Przy karmieniu piersią mam ją odstawić a później znów brać. Przyznam że sama nie wiem co o tym myśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2024, 21:07

• Aga77 Nowa

Wysłany: 18 czerwca 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn które brały encorton w ciąży. Czy brałyście go w trakcie ciąży bo występowały u was duże objawy jednej z chorób tkanki łącznej czy może było to tak zabezpieczająco dla maluszka i mamy?

• Wanda_89 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2024, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przeciwciała ANA i już podczas starań dostałam hydroxychlotoquine 200 i brałam dwie tabletki na dobę, ze wskazaniem, że musi to być koniecznie preparat z firmy Adamed. Jak zaszłam w ciąże dostałam uczulenia od tego leku i został zmieniony na wlewy z intralipidu, po zniknięciu pokrzywki ciała wróciłam do jednej tabletki dziennie i od 16 tygodnia acard 150 na dobę.

Encortonu nie biorę i nie brałam.

preg.png
  • Britta Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuż po zobaczeniu dwóch kresek przyszły mi wyniki ANA1 jako dodatnie (nie podano miana) wraz ze wskazaniem, żeby zbadać ANA4. Dałam znać ginowi i dał mi encorton 2x5 mg.
    ANA4 jeszcze nie badałam, nie wiem czy ciąża nie zaburzy wyników...

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
    23.12.2024 - mamy 1,5 cm człowieczka 🎉
    21.01.2025 - maleństwo urosło 4,8 cm 🥹
    27.01.2025 - 5,6 cm a jakie to niegrzeczne 😁
    18.02.2025 - wizyta 🙏

preg.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ