Halo , jest ktos z dodatnim ANA w ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
Lekarz powiedział ze sterydy nie są zupełnie potrzebne, a heparyna w 1 trymestrze ale na moja prośbę dalej ja biorę. Z dzidziusiem wszystko Ok jesteśmy w 20 tygodniu, acard dołączony około 16 tyg.
Twoje miano jest bardzo małe nie wiem czy nawet heparyna ma sens czy nie wystarczy sam acard nie przejmuj sięOna: 30
ANA 1:320
MTHFR
PAI -1
On: 35
Morfologia: 2%
4.11 Beta 15
6.11 Beta 68
8.11 Beta 139 -
Hej. Mi przeciwciała ANA wykryto w 6msc ciąży. Na początku miałam 1260 a później w ciągu miesiąca wzrosły do 3200. Mam SS-A 60, Ro52, SS-B silnie pozytywne. Dostałam heparynę. Urodziłam zdrowego synka w terminie. Po porodzie byłam u reumatologa który powiedział mi że jak skończę karmić piersią powinnam przyjść po leki które będę brać przez pół roku a później powinnam chwilę odczekać z następna ciąża. Też usłyszałam że każda ciąża będzie na heparynie i acart. Dostałam też skierowanie na USG ślinianek i do okulisty by sprawdzić zespół suchego oka tu wszystko było ok. Teraz byłam u innego reumatologa dość polecanego i on już powiedział że uważa że heparyna ani acart mi nie jest potrzebny a wcześniej dostałam heparynę pewnie by w ogóle coś mi dać. Przepisał mi hydroxychlotoquine 200. Mam to brać cały czas a jeśli będę w ciąży to tak samo ciąża ma być na tym. Przy karmieniu piersią mam ją odstawić a później znów brać. Przyznam że sama nie wiem co o tym myśleć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2024, 21:07
-
Ja mam przeciwciała ANA i już podczas starań dostałam hydroxychlotoquine 200 i brałam dwie tabletki na dobę, ze wskazaniem, że musi to być koniecznie preparat z firmy Adamed. Jak zaszłam w ciąże dostałam uczulenia od tego leku i został zmieniony na wlewy z intralipidu, po zniknięciu pokrzywki ciała wróciłam do jednej tabletki dziennie i od 16 tygodnia acard 150 na dobę.
Encortonu nie biorę i nie brałam. -
Tuż po zobaczeniu dwóch kresek przyszły mi wyniki ANA1 jako dodatnie (nie podano miana) wraz ze wskazaniem, żeby zbadać ANA4. Dałam znać ginowi i dał mi encorton 2x5 mg.
ANA4 jeszcze nie badałam, nie wiem czy ciąża nie zaburzy wyników...Starania od lutego 2021
AMH 1.9
Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
04-11.2024 - stymulacja
10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
23.12.2024 - mamy 1,5 cm człowieczka 🎉
21.01.2025 - maleństwo urosło 4,8 cm 🥹
27.01.2025 - 5,6 cm a jakie to niegrzeczne 😁
18.02.2025 - wizyta 🙏
+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2 -