Imię Felicjan
-
Dziewczyny, nie wierzę że dodaje taki post;) zawsze się dziwilam mamom, że sugerują się opinią innych ale naprawdę mam mętlik w głowie. Podoba mi się imię Felicjan a raczej jego formy Felus, Felek. Jak odbieracie to imię? Bo może mi już ciążowe hormony rozum odbierają i skrzywdzę dziecko;) dziękuję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2021, 21:39
-
Ojej, ile ludzi tyle opinii będzie 🙂. Dla mnie też Felek, Feluś brzmi fajnie ale Felicjan już nie 😉. Osobiście wybrałam imię Feliks w takim przypadku, ale to tylko moje skromne zdanie 🙂.
blumchen30, xgirl, Limerikowo lubią tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
blumchen30 wrote:Dziewczyny, nie wierzę że dodaje taki post;) zawsze się dziwilam mamom, że sugerują się opinią innych ale naprawdę mam mętlik w głowie. Podoba mi się imię Felicjan a raczej jego formy Felus, Felek. Jak odbieracie to imię? Bo może mi już ciążowe hormony rozum odbierają i skrzywdzę dziecko;) dziękuję
Ja mam corke Felicity - angielska wersja ze wzgledu na meza i kraj w ktorym mieszkamy ( po babci Felicji i dziadku Feliksie) i wlasnie mala jest Felcia, Felek kartofelek etc uwielbiam to imie
-
Ja w ogole nie rozumiem koncepcji nadawania jakiegos imienia, zeby natychmiast je przeinaczac, zdrabniac na dziesiatki sposobow. Jak juz nazywac, to tak, zeby dobrze lezalo w pelnej okazalosci!
Ja zawsze uwazalam, ze najlepiej sobie zadac pytania: Czy sam(a) bym sie chcial(a) tak nazywac? Czy chcialabym sie takim imieniem przedstawiac, podpisywac... Felus-Felis-Felo bedzie Felisiem tylko kilka lat, a potem cale dorosle zycie bedzie panem Felicjanem... "Panie Felicjanie"... Nie. Jestem na nie.
Feliks natomiast krotko, konkretnie, ladnie. I oznacza "szczesliwy" ☺
Powodzenia!xgirl, Beti82, Limerikowo lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
A dla mnie Felicjan brzmi szlachetniej Znaczeniowo jest jak Feliks.
Fajne są imiona, które można stosować zarówno w pełnej wersji, jak i w wielu skrótach i zdrobnieniachToonney lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -