"Jasna plamka" czyli ognisko hiperechogeniczne serca płodu
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, u mnie jest ten sam problem. Tyle już wyczytałam na temat tej plamki że aż w głowie się nie mieści. Czekam tylko aż zniknie. U mnie wykryto je w 21 tygodniu. W 25 tygodniu dalej było
Teraz idę 17 marca i mam przeczucie że znowu będzie je widać
Lekarz żeby mnie uspokoić dał mi skierowanie do kardiologa, ale stwierdził że nic więcej nie powinien wykryć bo ma taki sam sprzęt jak on i że wszystkie inne pomiary się zgadzają. Ech zobaczymy co dalej będzie...
kkoolloo91 -
U naszego maluszka tez to dzis wykryl:( tez w lewej komorze.
Dziewczyny rose i marudka czy u waszych maluchow zniknal ten punkt przy nastepnym badaniu? Po jakims czasie poszlyscie?2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Viki...u mnie chodziło o nerki a nie serduszko ale ta plamka wykryta w badaniu w 13 tyg zniknela...natomiast zrobil sie zastoj moczu na polowkowym wiec ciezko mi jest wypowiedziec sie nt serduszka:) Musisz na pewno poczekac na badanie polowkowe(chyba,ze wlasnie teraz mialas?), tam wszystko wyjdzie wtedy dokladnie. Jedyne co moge ci poradzic to abys nie biegla juz od razu na polowkowe w 19 tyg tylko poczekaj do 22-23 poniewaz wtedy ujawniaja sie niektore wady serca(ktorych nie widac jeszcze np w 20 tyg), tak mi powiedziala pani ginekolog...a na pewno jest to dla ciebie wazne wiec warto poczekac. I życze duzo zdrowka dla Ciebie i malenstwa, z pewnoscia bedzie dobrze!
Viki26 lubi tę wiadomość
-
Dziki Rose za odp:) tą plamkę wykryli właśnie na połówkowym w 19tc+6, jeszcze na 24tc+5 się umówiłam na powtórne badanie, nie wiem czy nie za późno..
Rose dużo zdrówka dla twojego maluszka !Rose123 lubi tę wiadomość
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
nick nieaktualnyCześć.
U mnie na USG połówkowym lekarz również wykrył białe kropki - plamki. Chyba 4. Powiedział, że to mogą być " ale nie muszą " ogniska.
Potem wyczytałam, że dzieci z ZD mają takie plamki i się martwie bo z tego co czytam każda z Was miała po jednej takiej plamce a moje dziecko ma kilkaViki26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witam,
Ostatnio z mężem byliśmy na USG połówkowym, podczas badania pani dr. znalazła ognisko hiperechogenne, ale umiejscowione w jamie brzusznej maluszka. Czy któraś z Was miała bądź słyszała o takim przypadku??? Czy istnieje szansa że to zniknie?? Na szczęscie ognisko to nie jest umiejscowione na żadnym z narządów dziecka, wszystkie pozostałe parametry w normie. Pod koniec sierpnia mamy wizytę u prof. Dangel z Agatowej, ale to kupa czasu więc może dowiem się od Was czegoś więcej. -
Pisałam na tym wątku w ciaży, wiec napisze jak to u nas sie zakończyło. Jasna plamka zniknela, gdzieś między 25tc a 6mż synka:) bo dopiero gdy mial 6mcy miał zrobione USG serduszka.
Arwi lubi tę wiadomość
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
na usg tez lekarz stwierdził w prawej komorze serca córeczki. Powiedział, że to nic groźnego, ale jesli chcę mogę iść dodatkowo na echo serca płodu.
Ale może najpierw skontroluje u innego lekarza, może też samo zniknie jak u Was.
Ale trochę się przejęłamWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 22:48
-