X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne "Jasna plamka" czyli ognisko hiperechogeniczne serca płodu
Odpowiedz

"Jasna plamka" czyli ognisko hiperechogeniczne serca płodu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • kkoolloo91 Debiutantka

Wysłany: 12 marca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, u mnie jest ten sam problem. Tyle już wyczytałam na temat tej plamki że aż w głowie się nie mieści. Czekam tylko aż zniknie. U mnie wykryto je w 21 tygodniu. W 25 tygodniu dalej było :( Teraz idę 17 marca i mam przeczucie że znowu będzie je widać :/ Lekarz żeby mnie uspokoić dał mi skierowanie do kardiologa, ale stwierdził że nic więcej nie powinien wykryć bo ma taki sam sprzęt jak on i że wszystkie inne pomiary się zgadzają. Ech zobaczymy co dalej będzie...

kkoolloo91
  • Polarisa90 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj sie :D u mnie tez to wykryto bylam na echo serca plodu, i wszystko jest wporzadku, to czesto sie zdaza:D mi lekarz powiedzial ze to nie zniknie:D

34bws65g9zmmwd54.png
    f2wl4z17ghnjtfpr.png
    3jvz2n0arkkg5cmf.png
  • kkoolloo91 Debiutantka

Wysłany: 17 marca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plamka zniknęła, ale pojawił się następny problem. Arytmia serca :( dostałam skierowanie do kardiologa na USG, znowu będę codziennie myślała :(

kkoolloo91
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego synka też wykryto takie ognisko w lewej komorze - pozostałe markery w porządku, lekarz mówił, że to nie wada i żeby obserwować jak rozwija się serce. Trochę się martwię, ale Wasze wpisy mnie pocieszyły :)

Viki26 lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Rose123 Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziewczyny coś takiego pojawiło się na nerkach płodu. Też się strasznie martwię ale na razie należy obserwować. Tutaj widzę wszystkie 'serduszkowe' :) zdrówka dziewczyny i dla Was i dla dzieciaczków :)

Viki26 lubi tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Viki26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U naszego maluszka tez to dzis wykryl:( tez w lewej komorze.
    Dziewczyny rose i marudka czy u waszych maluchow zniknal ten punkt przy nastepnym badaniu? Po jakims czasie poszlyscie?

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Rose123 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki...u mnie chodziło o nerki a nie serduszko ale ta plamka wykryta w badaniu w 13 tyg zniknela...natomiast zrobil sie zastoj moczu na polowkowym wiec ciezko mi jest wypowiedziec sie nt serduszka:) Musisz na pewno poczekac na badanie polowkowe(chyba,ze wlasnie teraz mialas?), tam wszystko wyjdzie wtedy dokladnie. Jedyne co moge ci poradzic to abys nie biegla juz od razu na polowkowe w 19 tyg tylko poczekaj do 22-23 poniewaz wtedy ujawniaja sie niektore wady serca(ktorych nie widac jeszcze np w 20 tyg), tak mi powiedziala pani ginekolog...a na pewno jest to dla ciebie wazne wiec warto poczekac. I życze duzo zdrowka dla Ciebie i malenstwa, z pewnoscia bedzie dobrze!:)

Viki26 lubi tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Viki26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziki Rose za odp:) tą plamkę wykryli właśnie na połówkowym w 19tc+6, jeszcze na 24tc+5 się umówiłam na powtórne badanie, nie wiem czy nie za późno..
    Rose dużo zdrówka dla twojego maluszka !

Rose123 lubi tę wiadomość

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    U mnie na USG połówkowym lekarz również wykrył białe kropki - plamki. Chyba 4. Powiedział, że to mogą być " ale nie muszą " ogniska.
    Potem wyczytałam, że dzieci z ZD mają takie plamki i się martwie bo z tego co czytam każda z Was miała po jednej takiej plamce a moje dziecko ma kilka :-(

Viki26 lubi tę wiadomość

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na serduszku ma? Kiedy idziesz na kolejne badanie sprawdzic? Mi dr pow. abym szla w 30tc.

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na połowkowych była jedna plamka, teraz 30+3 i trzy tygodnie wcześniej na wizycie już nie było, zniknęła

esteraestera lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej wybrać się do prof. DANGEL na Agatowej w Warszawie. Najlepszy specjalista od serduszek. Przy usg serduszka robi całościowe badanie. Świetna kobieta, serdeczna, miła, przyjemna i przy tym niesamowicie skoncentrowana na swojej pracy.

• mama87 Nowa

Wysłany: 29 lipca 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Ostatnio z mężem byliśmy na USG połówkowym, podczas badania pani dr. znalazła ognisko hiperechogenne, ale umiejscowione w jamie brzusznej maluszka. Czy któraś z Was miała bądź słyszała o takim przypadku??? Czy istnieje szansa że to zniknie?? Na szczęscie ognisko to nie jest umiejscowione na żadnym z narządów dziecka, wszystkie pozostałe parametry w normie. Pod koniec sierpnia mamy wizytę u prof. Dangel z Agatowej, ale to kupa czasu więc może dowiem się od Was czegoś więcej.

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam na tym wątku w ciaży, wiec napisze jak to u nas sie zakończyło. Jasna plamka zniknela, gdzieś między 25tc a 6mż synka:) bo dopiero gdy mial 6mcy miał zrobione USG serduszka.

Arwi lubi tę wiadomość

• Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na usg tez lekarz stwierdził w prawej komorze serca córeczki. Powiedział, że to nic groźnego, ale jesli chcę mogę iść dodatkowo na echo serca płodu.
    Ale może najpierw skontroluje u innego lekarza, może też samo zniknie jak u Was.
    Ale trochę się przejęłam :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 22:48

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mój synek (tak jak wcześniej pisałam) miał wykryte ogniska, urodził się zdrowy, z sercem wszystko w porządku. Aktualnie ma dwa latka, nie choruje, żadnych problemów (odpukać!). Także nie stresujcie się na zapas :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ