X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Położna środowiskowa mialam z przychodni zgłoszona w dniu porodu :) do rany przyłoż taka kochana i mądra kobietka :) bez staroswieckich wymyslow a juz takie historie slyszalam ze szok :D
    A Ty sama zgłaszałaś? Czy mąż może to zrobić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Aż tak źle napewno nie będzie... Z resztą to jest jakoś tak, że jak akcja jest już porządnie rozkręcona to nie mają prawa Cię odesłać, tylko muszą przyjąć.
    Ale dobrze jest mieć przygotowany w głowie plan (a właściwie osoba, która Cię bedzie zawozić powinna go mieć) i być świadoma, gdzie dany szpital jest i jak najszybciej dojechać do niego. Wiadomo gps jest, ale i one potrafią się mylić. Po co dodatkowe nerwy. ;)
    Koleżanka też mi mówiła, że jak już jest akcja porodowa konkretna to nie mogę mnie odesłać, tylko mnie zastanawia to jak na serio nie mają miejsc to wtedy co na korytarzu zostawiają? Czy mają jakieś miejsce przygotowane w razie nagłej sytuacji?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    A Ty sama zgłaszałaś? Czy mąż może to zrobić?
    W szpitalu pytali mnie o adres przychodni mialam zapisane na karteczce :)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    W szpitalu pytali mnie o adres przychodni mialam zapisane na karteczce :)
    Czyli podajesz adres przychodni, do której chcesz chodzić z dzieckiem?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Tak , jezeli ta przychodnia ma oczywiście polozną u siebie , warto zapytac wczesniej ale teraz wiekszosc ma :) będą do Ciebie dzwonic i pytac kiedy moze przyjsc tak zeby Tobie pasowalo :)

Gabriella lubi tę wiadomość

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    A to jest taki obowiązek zaklepywać położoną? Mnie nikt o tym nie informował.
    Nie ale teraz mozesz po 20 tygodniu jiz zglosic sie do poloznej. W ksiazeczce ciazowej jest nawet miejsce na jej pieczatke. A tak to mozesz po porodzie zglosoc polozna swoja albo z automatu masz polozma z osrodka zdrowia.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Toonney Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ani kokonu nie bedzie ani rozkow. Zadnego spowijania etc

Dzidzia w dzien bedzie spala u siebie w pokoju. W nocy w next to me magic kolo lozka naszego.

W salonie na poczatku bedzie kosz mojzesza potem lozeczko turystyczne lub kojec :)

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Tak , jezeli ta przychodnia ma oczywiście polozną u siebie , warto zapytac wczesniej ale teraz wiekszosc ma :) będą do Ciebie dzwonic i pytac kiedy moze przyjsc tak zeby Tobie pasowalo :)
    Dzięki za odpowiedzi 😘

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilkka wrote:
    Nie ale teraz mozesz po 20 tygodniu jiz zglosic sie do poloznej. W ksiazeczce ciazowej jest nawet miejsce na jej pieczatke. A tak to mozesz po porodzie zglosoc polozna swoja albo z automatu masz polozma z osrodka zdrowia.
    Ja mam taką kartę ciąży polski bank komórek macierzystych i w niej nie ma nic o położnej.

• 1000 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Koleżanka też mi mówiła, że jak już jest akcja porodowa konkretna to nie mogę mnie odesłać, tylko mnie zastanawia to jak na serio nie mają miejsc to wtedy co na korytarzu zostawiają? Czy mają jakieś miejsce przygotowane w razie nagłej sytuacji?

Na pewno nie będziesz rodzic na korytarzu :) myśle, ze w ostateczności dostosowuje się zwykła sale/gabinet do badań. Jak akcja porodowa jest konkretna to chyba nie potrzeba gadżetów jak piłka, prysznic i inne takie :) jak ja leżałam w szpitalu przed porodem to tez był problem z miejscami, bardzo dużo było porodów i nikogo nie odesłali, a jest to najmniejsza porodówka w moim mieście, wiem, ze porody przyjmowano na jednej sali, która nie była sala porodowa. Ja jak zaczęłam rodzic to musiałam poczekac aż posprzątają sale porodowa po poprzednim porodzie :D

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:

Zobacz na stronie szpitala, w którym chcesz rodzic czy nie ma listy dokumentów, które należy ze sobą zabrać do szpitala. U mnie wymieniono między innymi informacje na piśmie o POZ, do której ma być zgłoszony patronaż :)

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero po porodzie i wyjściu ze szpitala mąż zgłaszał w przychodni narodziny bobasai wypełniał jakieś dokumenty. Położna zadzwoniła i była następnego dnia :)

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • juna Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    Zobacz na stronie szpitala, w którym chcesz rodzic czy nie ma listy dokumentów, które należy ze sobą zabrać do szpitala. U mnie wymieniono między innymi informacje na piśmie o POZ, do której ma być zgłoszony patronaż :)

Z ciekawości, w jakim szpitalu rodziłaś? Dr. K. ma w jakimś dyżury?

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • Aprielka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli akcja porodowa jest już tak daleko że nie moga odesłać to np koleżanka rodziła w sali do badań, łóżko jest wiadomo jakie, małe i twarde, nie ma tam luksusów typu prysznic, piłka czy ktg z długimi kablami żeby można było chodzić ale jeśli trwa to dłużej i inna sala się zwalnia od razu przenoszą, jeśli można odesłać to sami dzwonią do szpitali i pytają czy mogą odesłać pacjentkę, nie wywalają na bruk;)
    Ja nie miałam kokona, jakoś do mnie nie przemawia, może też dlatego że u żadnej znajomej nie widziałam więc nie miałam opinii, a synek poza nocą spał cały czas w gondoli bo można było szybko pobujać jakby co i do usypiania też lubił bujanko:p tak do 3-4mca a potem w turystycznym na kółkach i jak zasypiał wywozilam go do innego pokoju;)
    Teraz też planuje w gondoli bo tam się synek mój starszy nie dobierze😂 a jak zaśnie to też łatwo przewieźć no i teraz nie bede miala luksusu usypiania w ciszy i spokoju tylko w dwójkę więc tym bardziej muszę mieć mobilne miejsce spania.. ciekawe czy wogole będzie ten maluch miał możliwość spania przy starszym szalonym braciszku🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 00:46

2de248e72a.png
    201809101662.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Z ciekawości, w jakim szpitalu rodziłaś? Dr. K. ma w jakimś dyżury?

Nie ma w żadnym. Rodziłam w MSWiA i teraz tez będę - polecam :)
    Aprielka wrote:
    ciekawe czy wogole będzie ten maluch miał możliwość spania przy starszym szalonym braciszku🙈

Tez się nad tym mocno zastanawiam :D muszę obmyśleć jakiś plan działania :P

juna lubi tę wiadomość

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMZetka wrote:
    U mnie dopiero po porodzie i wyjściu ze szpitala mąż zgłaszał w przychodni narodziny bobasai wypełniał jakieś dokumenty. Położna zadzwoniła i była następnego dnia :)
    A była u Ciebie 48h od wyjścia że szpitala, bo gdzieś na jakiejś stronce przeczytałam, że powinna być do 48h.

Jak wygląda wizyta położnej?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    A była u Ciebie 48h od wyjścia że szpitala, bo gdzieś na jakiejś stronce przeczytałam, że powinna być do 48h.

Jak wygląda wizyta położnej?
    Przychodzi wazy malucha , patrzy na skórę na pępek. Patrzy jak karmisz , jezeli slabo idzie to pomaga :) mówi o szczepieniach , zdejmuje szwy tyle pamietam :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • blue_eyed_girl Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wczorajszej wizycie, wszystko dobrze, szyjka długa i zamknięta, maluch rośnie ma już ok 275 gr. Całą drogę do lekarza fikał w brzuchu, a na miejscu i w trakcie badania cisza. Więc widzieliśmy tylko jak delikatnie ruszył rączką. Wystawił nam swoją pupę, więc nie mamy wątpliwości, żę będzie chłopak🙊.
    Pisałam tu o moich obawach odnoście żelaza i tsh. Doktorek powiedział, że poziom żelaza nie jest zły, trzeba się cieszyć, że nie spada dalej, mam brać leki i w miarę możliwości pić sok z buraków, euthyrox podniesiony z dawki 37,5 na 50.

Po wizycie pojechaliśmy oglądać wózki, zdecydowaliśmy się na Tutis Aero. Myśleliśmy o foteliku BeSafe Izy Go Modular ale jest dosyć cięzki sam w sobie, boje się że go nie udźwignę jak mały już trochę podrośnie.

Ja też poproszę o dopisanie mnie do listy: termin porodu 15.04.2020, będzie chłopiec.

Gabriella, Mmiśka, juna, MrsKiss, summer..86, kanapa, 1000, diversik89 lubią tę wiadomość

2a723bfcf6.png
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam szwy rozpuszczalne, ale oglądała bliznę, czy sutki bardzo zmasakrowane. Bobasa, pępek, właśnie jego skórę, nam obcieła paznokcie Małego, bo się na pierwszy raz bałam 😁 Ogólnie pyta np czy daliście rade z kąpielą, jak nie to pokaże, odpowiada na pytania. Nam ciągle mówiła, że mamy otwierać okna i ciągle wietrzyć dom i nie kisić małego 😛

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMZetka wrote:
    Ja miałam szwy rozpuszczalne, ale oglądała bliznę, czy sutki bardzo zmasakrowane. Bobasa, pępek, właśnie jego skórę, nam obcieła paznokcie Małego, bo się na pierwszy raz bałam 😁 Ogólnie pyta np czy daliście rade z kąpielą, jak nie to pokaże, odpowiada na pytania. Nam ciągle mówiła, że mamy otwierać okna i ciągle wietrzyć dom i nie kisić małego 😛
    O tak z otwieraniem okien u nas tez tak mówiła i odrazu na dwor dzien po wyjsciu ze szpitala :D tyle ze to był koniec maja i upały :p kąpać niestety musialam sama w szpitalu sie nauczyc trafila mi sie taka polozna ktora mimo tego ze ledwo stalam na nogach po cc kazala mi dziecko kąpać , okropnie to wspominam :/balam sie ze zemdleje. Ale fakt nauczylam sie odrazu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 09:43

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ