X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właśnie pojawiła się pierwsza dolna jedynka <3. Dziś było trochę płaczu z bólu więc szykuję się na cięższą noc/noce xd.

Madzia35 lubi tę wiadomość

• MaggieMay Autorytet

Wysłany: 10 września 2023, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati, jak u Was?

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Ustalilismy date chrztu na 28 października.bedzie w sobote bo bierzemy tez slub kościelny ( mamy tylko cywilny) . Ksiadz powiedzial ze ochrzci nam bez slubu ale to tak troche w klamstwie i zeby pomyslec w przyszłości nad tym koscielnym no i w sumie stwierdzilismy ze jak nie wezmiemy teraz to pewnie juz wogole nie wezmiemy. Teraz tylko sie zastanawiamy ile dac mu do koperty skoro to będzie i slub i chrzest w jednym.
    To tak jak my! Tylko u nas to będzie 14.10.23. Uroczystosc będzie u zakonników, oni nie biorą dużo, zwykle co łaska, u nas 1000 zł. Nie przejmuj sie, ze to i ślub i chrzest, bo msza jest jedna, a że ksiadz powie kilka słów wiecej to bez przesady.

age.png

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Ala już powoli staje na czterech jak do czworakowania, na razie sie kiwa przód- tył. Rączki ma jeszcze słabe, wiec ląduje potem na buzi, ale i tak ma radochę, ze jej sie udaje🫠

Sigi13 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    To tak jak my! Tylko u nas to będzie 14.10.23. Uroczystosc będzie u zakonników, oni nie biorą dużo, zwykle co łaska, u nas 1000 zł. Nie przejmuj sie, ze to i ślub i chrzest, bo msza jest jedna, a że ksiadz powie kilka słów wiecej to bez przesady.
    Ooo super ! A wy macie juz cywilny ? my nie chcemy zadnych organistow,strojenia kosciola itp i zapytalismy pani w kancelarii jak to wygląda z oplata i ona powiedziala ze z 300 zl dac chociaz ksiadz itak pewnie nie weźmie.dalismy 500 przy podpisywaniu protokolu . proboszcz nie chcial koperty i powiedzial ze jak juz chcemy cos dac to do kancelarii a nie do niego wiec tam zanieslismy
    Bardzo stresujace bylo to podpisywanie protokolu i te pytania szczegolowe .teraz musimy jeszcze zaliczyc wizyte w poradni zycia rodzinnego co tez mnie stresuje .nauki natomiast mamy dopiero po slubie w grudniu.ksiadz kazal nam obiecac ze je zaliczymy wiec dalismy slowo to nie ma wyjscia .
    A planujesz normalnie biala sukienke czy cos bardziej zwyklego?

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Moja Ala już powoli staje na czterech jak do czworakowania, na razie sie kiwa przód- tył. Rączki ma jeszcze słabe, wiec ląduje potem na buzi, ale i tak ma radochę, ze jej sie udaje🫠
    No to ładnie.moj poki co zalapal w koncu obroty na brzuch ale do wstawania na czworaka jeszcze mu duzo brakuje

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się nie obraca a zaczyna pełzać do tyłu, podnosi pupę potem opuszcza i tak się przemieszcza

event.png
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po chrzcie, uff. Mieliśmy sporo gości, bo ponad 30 i było za dużo jedzenia. To nasza pierwsza taka impreza (nie mieliśmy wesela) i będziemy już wiedzieli, że wystarczy obiad i zamiast deseru - tort. Żałuję, że w Kościele dzidzia nie miała słuchawek wygłuszających, bo bała się dzwonków i płakała. Później śpiewała z kościołem.

Co do postępów, to Ania chwyta już małe rzeczy, np. mój sutek 😭. Ostatnio zmiana pieluszki to istne zapasy, wije się na tym przewijaku i siłuje ze mną. Nie wiem o co jej chodzi...

Znacie jeszcze jakieś pieluszki, gdzie jest kieszonka, żeby kupa nie wychodziła plecami, jak w Pampers Pants?

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dawno mnie nie było, ale jakoś ciągle coś, a potem jak poprzestawiali to forum to nie mogłam się zalogować.... aż starego laptopa uruchomiłam.

Natalka w zeszłym tygodniu skończyła 5 miesięcy. Jest mega wesoła i nadal dość bezproblemowa. Wcześnie zaczęła obroty i na 4 miesiące obracała się już w obie strony i w ten sposób po całym pokoju. Od zeszłego tygodnia pełza jak foczka... generalnie mam już bardzo mobilne dziecko, co niestety bywa problematyczne.
    Robi też jedna mega dziwną rzecz. Czasem jej się zdarzy kicać jak żabka. Podpiera się na przedramionach, nogi układa do czworakow i się buja i nagle jednocześnie ruch ramion jak przy tym foczeniu i odbicie z nóg i jest kic do przodu... trochę się martwię że się przy tym uszkodzi...
    W ogóle jakieś dziwne mi die to wydaje... widziałyście kiedyś coś takiego.

A jeśli chodzi o chrzest to my planujemy jakoś na wiosnę dopiero. Tak jak z resztą ze starszą. A może nawet w następne wakacje. Ostatnio był chrzest w rodzinie to teraz jakoś tak bez sensu jeden po drugim, poza tym zwyczajnie mi się nie chce i liczę że zdążę schudnąć w międzyczasie.

2020 :)
    2023 :)
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 11 września 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal - cywilnego nie mamy. Nauki zrobilismy jeszcze w tamtym roku wiec formalnie mamy wszystki. Tez nie wiedzieliśmy, az tak wyglada spisywanie tego protokołu.
    Najpierw mialo byc pezyjecie dla najblizszej rodziny, potem moj chciał tego czy tamtego kolege zaprosic, na koncu rodzice sasiadow pozapraszali i zrobilo sie wesele na 100 osob. Masakra, żałuję, ze sie zgodIlam na to wszystko. Gdybym wczesniej zliczyla wszystkie koszta to bronila bym sie rekami i nogami przed tym weselem. Zwlaszcza, ze moim marzeniem zawsze był cichy slub, tylko my i świadkowie... niestety Mój ma inne marzenia.

MaggieMay - gdzieś chyba czytałam, ze wystarczy podwinąć z tyłu brzeg pieluszki pod spód, ale nie wiem czy sie sprawdza.

Ajka - moja Ala też tak podskakuje😁

Ajka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Nati, jak u Was?

Zdrowi😊 ciezko bylo ale obylo sie bez antybiotyku . Mała wrucila do normalnosci i chyba przechodzi nastepny regres albo z choroby jej zostalo te budzenie sie w nocy . 1-2 i 5-6 tego jak usnie 8-9 to okolo 10-11 sie przebudza i usypiamy ja nowo .😪 nad ranem laduje u mnie w luzku bo juz nie mam sily na wstawanie Ostatno usnelysmy obie a butelka z mlekiem poleciala gdzies za poduszke😬 . w dzien spi 20 min i potem mac godzine poltora Za to juz ladnie gawozy , nadal sie nie obraca kolysze tylko sie ale prubuje juz utrzymav sie na siedzaco .

• Immunity Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2023, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie również tutaj długo nie było ale nie chce się nakręcać czytając co już umieją inne dzieci. Przeszliśmy przez problemy z jedzeniem które prawie skończyły się szpitalem, teraz od pewnego czasu mały jest niespokojny i marudny . Więc chyba wszutsko złożyło się naraz , regres, skok , wydaje mi się że idą żeby.
    Czy któreś dziecko jeszcze nie opanowało obrotów tak jak nasz mały ? Za to prawie dosięga nogami do ust.
    Pocieszam się że ma jesscze trochę czasu aby to opanować i zmieścić się w "ramach czasowych"

13.04.2023 12:42 Wojtuś 💙
    🙎‍♀️28

🧔29
    Starania od 2019 roku.
    Niedoczynność tarczycy, pcos.
    Stymulacja owulacji.
    Przygotowanie do IUI
    27.07 badanie sono HSG
    13.08 ll kreski 😲🥰
    14.08 beta 109,1
    16.08 beta 254,4
    23.08 beta 5238
    01.09 jest serduszko ❤️
    14.10 65mm człowieka

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Immunity wrote:
    Mnie również tutaj długo nie było ale nie chce się nakręcać czytając co już umieją inne dzieci. Przeszliśmy przez problemy z jedzeniem które prawie skończyły się szpitalem, teraz od pewnego czasu mały jest niespokojny i marudny . Więc chyba wszutsko złożyło się naraz , regres, skok , wydaje mi się że idą żeby.
    Czy któreś dziecko jeszcze nie opanowało obrotów tak jak nasz mały ? Za to prawie dosięga nogami do ust.
    Pocieszam się że ma jesscze trochę czasu aby to opanować i zmieścić się w "ramach czasowych"

Moja sie nie obraca jeszcze ma dzis 5 miesiecy ,i tez nogi prawie do buzi .Zeby ida na dole 2 biale spuchniete dziaselka

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek też się nie obraca dalej jak na boczki

event.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jak zacząć odstawic dziecko od piersi i przejść na butelkę mm jak to zrobić stopniowo ? Macie jakieś doświadczenia ? Kaja wg nie chce butelki nie wiem jak się do tego zabrać

Anulaa
    Wiek 31 lat
    05.2022 - początek stymulacji in vitro
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • lipa Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Hej. Jak zacząć odstawic dziecko od piersi i przejść na butelkę mm jak to zrobić stopniowo ? Macie jakieś doświadczenia ? Kaja wg nie chce butelki nie wiem jak się do tego zabrać
    Jestem właśnie w trakcie. Co kilka dni zamieniam jedno karmienie na butelkę, aktualnie dostaje już 3 butle.
    No ale jeśli twoja córeczką wogole nie chce butelki, to trochę problem. A z twoim mlekiem tez nie? Gdyby akceptowała twoje, to.moglsbys jej dosypywac np miarkę mm, żeby przekonała się do jego smaku. A może to być właśnie kwestia smaku mm, może warto kupić kilka próbek i próbować, może któreś jej podejdzie bardziej niż inne.

age.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:

A może inna butelka ? Medela Calma albo Aventu ?

• Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby moja chciała ssać pierś to bym nawet nie próbowała ją przestawić na butelkę tylko oprócz piersi rd łyżeczką i woda z kubka, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma 🙊🙉🙈

• lipa Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różne są przyczyny, dla których kobiety nie mogą lub nie chcą karmić piersią przez 2 lata. Więc mówienie, co ja bym zrobiła, niewiele wnosi.

MaggieMay lubi tę wiadomość

age.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 14 września 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się obraca ale właściwie tylko z prawej strony, z lewej zrobił może z 3 razy i wygląda jakby olał sprawę. Dziś pierwszy raz zastałam go w nocy śpiącego na brzuchu. Teraz mnie to stresuje. Jutro mam fizjo to zobaczymy co w trawie piszczy. Za to coś drgnęło z kupą ♥️ lekarz mówi że mam wrócić do nabiału, bo alergia na nabiał raczej idzie w parze z problemami skórnymi, za to mam wdrożyć delicol bo jest ciągle piekielnie zagazowany.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ