KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamamani wrote:Ja już ochłonęłam bo wg mnie to ryzyko jest niskie,w rodzinie nie było takich przypadków,po prostu te 35 urodziny mi popsuły wynik
Ale uspokajał mnie także,ze zrobił naprawdę dokładne USG i wszystko wg niego jest w porządku. Muszę mu zaufać, bo inaczej zwariuję chyba. Uspokoił mnie i mam nadzieję,że naprawdę jest bobas zdrowyc☺️
Pytałam go, czy mam zrobić jeszcze krew, to odpowiedzial, że nie widzi podstaw żebym miała robić coś dodatkowo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 05:56
Mamamani, Ajka, mysza89 lubią tę wiadomość
-
mysza89 wrote:Nie ĺadnie postąpiła lekko mówiąc...
Mi mówił prowadzący że lepsze niż Nifty jest Harmony + i te polecą...
Gdzie w prenatalnych jest to ryzyko przedwczesnego porodu ?? Każdy to ma?? To ten stan przedrzucawkowy ?? -
Zaraz jadę na pobranie krwi do testu pappa, jutro z rana USG. Mam 32lata i 1 poronienie w wywiadzie, także mi też te ryzyka mogą wyjść większe. Dodatkowo ciąża mnoga, to już w ogóle może być mało miarodajnie.
Ale wole zrobić i kiec spokój sumienia niż się stresować całą ciążę31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Nieśmiała wrote:Wiesz co ja też powedzialam lekarzowi,że się ciut wystraszyłam tym 1:749, więc specjalnie wziął wszystkie pomiary te same tylko kok wiek ustawił na dwadzieścia parę lat i od razu było 1:2800... Także wiek robi swoje co do statystyk.
Ale uspokajał mnie także,ze zrobił naprawdę dokładne USG i wszystko wg niego jest w porządku. Muszę mu zaufać, bo inaczej zwariuję chyba. Uspokoił mnie i mam nadzieję,że naprawdę jest bobas zdrowyc☺️
Pytałam go, czy mam zrobić jeszcze krew, to odpowiedzial, że nie widzi podstaw żebym miała robić coś dodatkowo.
No ale po samym USG, to raczej takie wyniki wychodzą, chyba że właśnie dla młodych kobiet.
To ryzyko dla wieku i jakiś tam mnożnik który powstał w tym wypadku tylko z pomiarów usg, więc wiek jest istotniejszy niż w przypadku jak jest jeszcze PAPPA. Z resztą, co może być ważniejsze, 20% dzieci z ZD miało zupełnie prawidłowy obraz USG w pierwszym trymestrze, więc przy tej statystyce to też jest wliczane i przez to po samym usg ryzyko wychodzi większe niż jak masz i usg i pappa dobre
Moim zdaniem jeśli chodzi o wynik po samym usg, to nie ma się zupełnie czym martwić.
Ja np po samy usg miałam 1:546 zdaje się a po Pappie było już 1:2365|
Tak jakoś mi przynajmniej tłumaczyła lekarka... bo ją zapytałam, przy wynikach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 14:03
2020
2023 -
cslza wrote:Zaraz jadę na pobranie krwi do testu pappa, jutro z rana USG. Mam 32lata i 1 poronienie w wywiadzie, także mi też te ryzyka mogą wyjść większe. Dodatkowo ciąża mnoga, to już w ogóle może być mało miarodajnie.
Ale wole zrobić i kiec spokój sumienia niż się stresować całą ciążę
Ja miałam jedno poronienie w wywiadzie, przy obu ciążach... pierwsza 35lat, druga 38 lat.
W obu mi wyszły niskie ryzyka, w pierwszej - 1 do coś ponad 5,5 tys i teraz gorsze ale tez niskie 1:2365.
Ty masz jeszcze jeden parametr podnoszący ryzyko podstawowe, ale jak wszystko będzie pięknie w usg i Pappie, to i tak Ci niskie ryzyka wyjdą, pewnie wyższe niż byłyby bez tych parametrów, no ale co z tego.
A Ty masz ciąże 2kosmówkową?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 11:59
2020
2023 -
Ajka wrote:Ja miałam jedno poronienie w wywiadzie, przy obu ciążach... pierwsza 35lat, druga 38 lat.
W obu mi wyszły niskie ryzyka, w pierwszej - 1 do coś ponad 5,5 tys i teraz gorsze ale tez niskie 1:2365.
Ty masz jeszcze jeden parametr podnoszący ryzyko podstawowe, ale jak wszystko będzie pięknie w usg i Pappie, to i tak Ci niskie ryzyka wyjdą, pewnie wyższe niż byłyby bez tych parametrów, no ale co z tego.
A Ty masz ciąże 2kosmówkową?
Tak, ciąża 2K2O. Ale krwi mi dziś nie pobrali, chociaż mnie zapisali na dziśtakże jutro przed USG...
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
cslza wrote:Tak, ciąża 2K2O. Ale krwi mi dziś nie pobrali, chociaż mnie zapisali na dziś
także jutro przed USG...
czyli najbezpieczniejszy wariantja kiedyś jak się jeszcze leczyliśmy to strasznie marzyłam o bliźniakach... po córce mi przeszło, chociaż teraz jak jest starsza i obserwuje w parku pewną mamę co ma bliźniaki w jej wieku, to trochę myślę że pod pewnymi względami byłoby łatwiej z 2.
Krew tez miałam w dniu usg pobraną i niestety potem tydzien musiałam czekac na wyniki... zanczy takie surowe z krwi były następnego dnia, ale zanim je lekarz do komputera wklepał...
Szkoda że CI teraz nie zrobili miałabyś pewnie cały wynik od razu po usg...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 13:57
2020
2023 -
Cześć dziewczyny, czy mogę jeszcze dołączyć? Podczytuje Was już od dawna, a dzisiaj udało mi się zalogować.
Mam na pokładzie córeczkę ze 01.2018 więc już niedługo 5 latka. Dzisiaj dokładnie 12+2, wczoraj miałam badania prenatalne, na szczęście wszystko jest w jak najlepszym porządku, jakoś wyjątkowo tym razem się denerwowałam. Wyniki Pappy do 2 tyg. W zeszłym tyg zaliczyłam szpital, nagle zaczęłam krwawić, okazało się że mam krwiaka, dużego, większego niż dziecko. Od 1.5 tyg jestem przykuta do łóżka i na lekach. Na szczęście wczoraj okazało się, że dziecku kompletnie nie zagraża, to podobno sytuacja najlepsza z możliwych także tylko czekać aż to świństwo zniknie.
Termin z OM - 2.05
Termin z wczorajszego USG - 29.04
Życzę nam wszystkim bezproblemowych ciąż już do końcaAjka, Sigi13, Immunity, Nieśmiała, mysza89, Jaszczureczka, Leeila26, Nati91, Taka_Sytuacja lubią tę wiadomość
♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
Ajka ja marzylam o bliźniakach przy pietwszym, teraz to nawet o tym nie myślałam i jest jednak szok... jestem szczęśliwa i przerażona jednocześnie...
Cześć Lily, ja też jestem styczniówką 2018, zamykałam listę styczniowych mammiałam wtedy inny nick (calza).
Lilly123, Ajka lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Dostałam wyniki prenatalnych. Trochę się podłamałam. O ile z USG wynik w normie, to z pappy wyszły mi ryzyka pośrednie. Zalecane badanie Nifty lub harmony. Nie wiem, co robić.
Trisomia 21 1:515
Trisomia 18 1:2384
Trisomia 13 1:6254
Niby lepsze ryzyko skorygowane niż podstawowe, ale wciąż... Myslicie, że to.moj wiek 36 lat tak namieszał? Wy jesteście bardziej biegle w analizowaniu tych wynikow -
Napisze tak trochę z własnego doświadczenia, te wyniki to są tylko cyferki i to jest loteria!! Poprzednio miałam ryzyko 1:270 synek był chory, koleżanka miała 1:10 synek zdrowy. Nie wierze już w te cyferki modlę się i wierze, że tym razem wszystko będzie dobrze i po ochłonięciu polecam to samo✊ Poprzednio nie robiłam dalszych badań choć były wskazania teraz tez nie robie co ma być to będzie i tak nie można nic zrobić w tym momencie, w czy ta wiedza jest mi potrzebna? Wole żyć do końca nadzieja że wszystko jest prawidłowo póki usg jest bez zastrzeżeń nie ma powodów do niepokoju
lipa, mysza89, Nieśmiała, Nati91 lubią tę wiadomość
-
Mancia wrote:Napisze tak trochę z własnego doświadczenia, te wyniki to są tylko cyferki i to jest loteria!! Poprzednio miałam ryzyko 1:270 synek był chory, koleżanka miała 1:10 synek zdrowy. Nie wierze już w te cyferki modlę się i wierze, że tym razem wszystko będzie dobrze i po ochłonięciu polecam to samo✊ Poprzednio nie robiłam dalszych badań choć były wskazania teraz tez nie robie co ma być to będzie i tak nie można nic zrobić w tym momencie, w czy ta wiedza jest mi potrzebna? Wole żyć do końca nadzieja że wszystko jest prawidłowo póki usg jest bez zastrzeżeń nie ma powodów do niepokoju
Bo to nie jest badanie diagnostyczne, tylko przesiewowe. Ma za zadanie wskazać osoby u których opłaca się dalsza diagnostyka w przełożeniu na całą populacje. Chore dziecko może byc nawet przy ryzyku 1:20 000 - raz na 20 000 takich przypadków się to zdarzy... tylko żeby je znaleźć trzeba wykonać 19999 zbędnych amniopunkcji.
Z drugiej strony cóż z tego, że ta jedna osoba na 20 000 miała ocenione ryzyko jako niskie, skoro dla niej się ono zmaterializowało i realnie wyniosło 100%.
Jedynym badaniem które daje odpowiedź, a nie statystykę jest amniopunkcja. (ewentualnie na wczesnym etapie biopsja kosmówki)
Przepraszam, że się tak w temacie mądrze, ale mam wykształcenie statystyczne i po prostu, ciężko mi się opanować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 23:19
lipa, Jaszczureczka, MaggieMay lubią tę wiadomość
2020
2023 -
Ja już po USG pappa, dzieci rosną jak szalone i mają po 7cm
prawdopodobnie dziewczynki, ale jeszcze nie ma 100% pewności, więc się nie nastawiamy. USG wyszło bardzo dobrze, jutro będą wyniki krwi i opis.
Ajka, Jaszczureczka, lipa, Nieśmiała, Taka_Sytuacja, Leeila26, Mancia, Lilly123, Sigi13, Mamamani, Ann., Immunity, mysza89 lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Małż mi właśnie przekazał wyniki prenatalnych przez telefon. Ryzyka niskie 🎉🥳
Z tej okazji jedziemy oglądać wózki. Może istnieje taki, który nie będzie kosztował niewiadomo ile, z dobrą amortyzacją i wentylacją na lato...Sigi13, Mamamani, Jaszczureczka, Ajka, mysza89 lubią tę wiadomość
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.