X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja kupiłam. I w sumie nadal nie jestem pewna czy mi się przyda. To był zakup pod wpływem emocji :-D
    No właśnie,chyba się na razie wstrzymam. Takie rzeczy można zostawić na ostatnią chwilę. Ale jakbym miała to bym była na pewno spokojniejsza :D

Paula 90 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Malutka mycha ile dokładnie Twoja waży? No tak mniejsza to lepiej będzie się może rodzić. :) Na SR położna mówiła że jak będziemy siadać do karmienia to obowiązkowo wygodna poduszka, blisko siebie telefon, woda, jakiś baton i książka /gazeta. Więc mogą to być faktycznie długie posiedzenia. Ciekawe jak będzie w przypadku naszych dzieciaczków :)

Co do ubranek u nas też szpital daje, i położna na SR przypominała o tym żeby nie brać. Przygotować w domu tylko ubranka na wyjście które mąż przywiezie w dniu wyjścia.
    Ja mam zamiar przygotować w domu zestaw na 56, i na 62. I w zależności jaka duża córa się urodzi taki zestaw mąż weźmie. :)
    W 30+2 ważyła 1733 :) czyli tydzień różnicy a wagowo prawie to samo :) nie jest gigantem ale niech już na wyższe centyle nie wskakuje :)

Z karmieniem to racja, na początku min 20 min, a pewnie dłużej bo zanim się nauczymy prawidłowo przystawiac i zanim dziecko zacznie prawidłowo ssać to też może minąć. A 20 minut to powinno być już tego prawidłowego karmienia. Więc wszystko co niezbędne musimy mieć pod ręką.

martusiawp lubi tę wiadomość

f1d9680377.png

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Myślicie,że jest sens od razu kupować laktator? To jednak spory wydatek,a nie wiem czy mi będzie potrzebny...Chyba w razie czego szpital może wypożyczyć,a kupić zawsze można poźniej?
    Ja nie kupuje. W bliżej nieokreślonej przyszłości kupię żeby odciągnąć po trochu mleka ale to już sobie zostawiam na po porodzie.

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Nasza mała kluseczka :). Niby ziewal A głowicę usg kopał cały czas. A stopy trzyma cały czas oparte o ścianę w gotowości do kopania :D. https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f2ab62f4ca60.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a73b5140c9c.jpg

jak Wam zazdroszczę tych zdjęć 3D...Mój gałgan nie chce współpracować :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    A co to są te stany przejściowe?

Mycha np pierwsza kupka- smółka, jakieś potówki, ciemiączko, u dziewczynek coś a'la krew w dróg rodnych- to są hormony i może się zdarzyć, że poleci coś pomarańczowo- czerwonego i się wystraszymy...

https://www.mjakmama24.pl/noworodek/pielegnacja-noworodka/stany-przejsciowe-noworodka-10-rzeczy-ktorymi-nie-powinnas-sie-niepokoic,549_10296.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 17:41

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z kolej biorę duża walizkę i w nią ładuje wszystko na pobyt, bo ostatnio wracaliśmy z walizka i siatkami po tych 3 dniach w szpitalu. Teraz chce wszystko mieć w walizce

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    A ja z kolej biorę duża walizkę i w nią ładuje wszystko na pobyt, bo ostatnio wracaliśmy z walizka i siatkami po tych 3 dniach w szpitalu. Teraz chce wszystko mieć w walizce
    W sensie, że coś dokupiłaś? Jak Ci się to rozmnożyło :)?
    Bo może czegoś nie biorę pod uwagę i nie wiem, że powinnam :)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Co do piersi to jak pomyślę o karmieniu to już mnie szczypia, takie charakterystyczne napływanie mleka. Te co karmily to wiedza :)
    Co do brzucha to mam tak dziś napięty że czekam tylko jak mi strzela rozstępy.. Mam Wrażenie cały brzuch. Czekam aż przejdzie.
    Dziś się czuję super extra.. Ale jak sobie pod prysznicem puscialam prysznic na kręgosłup i oparłam o ścianę to było lepsze niż sex i orgazm razem wzięte!! Bosko!

mnie cycki nie urosły ani nie bolą, parę razy mnie sutki bolały ale to głównie na wietrze albo mrozie... brzuchol zrobił się większy... i jest większy u góry, nad linią talii a na dole mniejszy... popołudniami robi się twardy u góry i tak jakby mi ktoś zasysał go od środka.. takie średnio fajne uczucie...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam wierzę w kolonizację bakteriami. I w sumie dlatego zależy mi na kangurowanie i nie chce żeby jej ciałka bezpośrednio dotykały rzeczy, które są zlezane w siedliskach bakterii szpitalnych + nie wiadomo w czym prane brrr... I wierzę też tym położnym, które na to uwagę zwróciły. No ale ja nie przekonuje nie namawiam. Ja mam tyle tych ciuszkow, że gdzieś je nosić musi. A te do szpitala i tak mam w zamyśle jednorazowe. Nawet specjalnie były kupowane pod outfity szpitalne haha

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Mycha np pierwsza kupka- smółka, jakieś potówki, ciemiączko, u dziewczynek coś a'la krew w dróg rodnych- to są hormony i może się zdarzyć, że poleci coś pomarańczowo- czerwonego i się wystraszymy...

https://www.mjakmama24.pl/noworodek/pielegnacja-noworodka/stany-przejsciowe-noworodka-10-rzeczy-ktorymi-nie-powinnas-sie-niepokoic,549_10296.html
    AA to też mieliśmy po części ale nie wiedziałam że tak to się nazywa. O tych potowkach nic nie mówią, muszę poczytać. Dzięki :)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    mnie cycki nie urosły ani nie bolą, parę razy mnie sutki bolały ale to głównie na wietrze albo mrozie... brzuchol zrobił się większy... i jest większy u góry, nad linią talii a na dole mniejszy... popołudniami robi się twardy u góry i tak jakby mi ktoś zasysał go od środka.. takie średnio fajne uczucie...
    Fasolka to są właśnie te twardnienia.

• Mistella Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciagle czegoś brakowało- a to wody a to przekąsek , teraz nie mam zamiaru męża ganiać po sklepie , będzie mia córkę pod opieka starsza. Wodę , przekąski , laktator biorę ze sobą. Podkładów dwie paczki bo 10 to zbyt mało na 3 dni. Laktator niby jest w szpitalu- jasne ale często bywa ze jest kilka sztuk wiec i tak lepiej mieć swój

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    nie nie spokojnie. ona jest przed polowkowymi. ja po polowkowych nabralam pewnosci co do plci. raczej takie siusiaki juz nie znikna..
    mysle ze bedzie bez niepsodzianek.

choc pamietam na grudniowkach w 2009 dziewczyna przy porodzie szoku doznala i wypierala ze podmienili jej dziecko bo byla inna plec...
    a jedna nawet urodzila coreczke ktora miala juz wystajacy delikatnie z dziasla jeden ząbek :P

mi z NIFTY wyszło "male" i mam nadzieję, że tak jest i nie ma żadnego "she" ani "fe" przed "male" ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kupujcie teraz laktatora. Nie ma sensu. :)
    Zdazycie spokojnie 100razy kupić jak będzie potrzebny.
    Lolka mega młody! :)

mysla.nieskalana, B_002, martusiawp, Fasolka77, Lolka30 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde te rozstępy co miałam na boczkach robią się coraz większe i wychodzą kolejne. Ten na brzuchu też się rozciąga i widzę już że wyjdzie drugi... Coś czuje że zbije wszystkie lustra w domu :/ a cała ścianę w sypialni mam w lustrach :(

• Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    My marzymy o gromadce… o trojeczce to minimum, ale jak bedzie i czy los bedzie dla nas tak laskawy to zycie pokaze :)

ja będę wdzięczna jak szczęśliwie urodzę mojego Gałganka bo już zegar biologiczny prawie się wytykał...

AniaKJ lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie. Może któraś się na tym zna ...

Mam niewykorzystany urlop za ubiegły rok, sporo tego jest. Należy mi się już teraz jakiś ekwiwalent ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Ciagle czegoś brakowało- a to wody a to przekąsek , teraz nie mam zamiaru męża ganiać po sklepie , będzie mia córkę pod opieka starsza. Wodę , przekąski , laktator biorę ze sobą. Podkładów dwie paczki bo 10 to zbyt mało na 3 dni. Laktator niby jest w szpitalu- jasne ale często bywa ze jest kilka sztuk wiec i tak lepiej mieć swój
    Ja tam biorę potrzebne rzeczy, ale o dziwo dużo tego nie ma. Ja mam swoją torbę, mała ma swoją. W mojej torbie też będą rzeczy dla męża przygotowane. Od razu chce wziąć przekąski i wodę. Nie chcę by mąż latał po sklepach tylko, żeby był z nami w szpitalu.
    Jedynie czego nie biorę to laktator, laktator to ja sobie urodzę :) a jak będzie potrzebny mąż zejdzie do sklepiku w szpitalu i kupi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie. Może któraś się na tym zna ...

Mam niewykorzystany urlop za ubiegły rok, sporo tego jest. Należy mi się już teraz jakiś ekwiwalent ?
    Ja dostałam informację ze on mi się sumuje z kolejnymi i po macierzyńskim do wykorzystania mam

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja dostałam informację ze on mi się sumuje z kolejnymi i po macierzyńskim do wykorzystania mam

No a mi się w listopadzie kończy umowa. A raczej z moją szefową nie będzie możliwości przedłużenia jej.

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 1556 1557 1558 1559 1560 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ