X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Karmelove to co ja mam powiedzieć ? :) ja już babcią mogłabym być :)
    Nic nie mów tylko ciesz się tym wszystkim tak jak i ja! :)

stresant, Fasolka77 lubią tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina dopiero doczytałam jaki masz problem z Zusem. Kurcze, ciężka sytuacja, ale najlepiej jakbyś się wybrała do nich jutro i dopytała co masz zrobić. Powiedz że jesteś sama i nie masz innego dochodu, może jest jakaś sensowne wyjście z tej sytuacji.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Jestem w szoku bo ja calkiem przypadkiem mialam te zwolenienie i pozniej mialam przerwę czyli tak jakbym wrocila do pracy a mialam w tym czasie urlop poprostu i dzieki temu nabylam nowe prawo do pelnego okresu zasilku tak bym miala identycznie jak ty. Ja pierdziele!

dlatego pytałam czy Karola miała przerwę w L4.. ja po 3 miesiącach L4 immunologicznego wróciłam na 1 dzień do pracy (wzięłam wtedy urlop na żądanie) i od kolejnego dnia miałam zwolnienie od psychiatry... dostarczyłam też zaświadczenie od immunologa, że leczenie zostało zakończone... może Karola nie miała przerwy tylko ciągłość i dlatego wyczerpał się okres zasiłkowy

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Dokladnie miedzy jednym a drugim musialaby nastapic przerwa. Ja sie tyle irytowalam ze znow z3 chca bo wystapila przerwa między zwoleniniami a teraz tylko mogę dziekowac.

Karola szukam juz info o tym zasilku rehabilitacyjnym czy Ci sie nalezy teraz.

Daffi mówisz o świadczeniu rehabilitacyjnym? to trzeba złożyć na min bodajże 6 tygodni przed upływem okresu zasiłkowego , trzeba dostarczyć historię choroby od lekarza prowadzącego, dok z firmy i czekać na komisję z ZUS

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:51

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszedł mi dzisiaj zamówiony biustonosz elastyczny bez fiszbin z Babyono, ten co polecała Wiewióreczka. Faktycznie fajny i wydaje się wygodny. Poprzedni który kupiłam w sklepie w Krakowie jest zakładany przez głowę bo nie ma z tyłu zapięcia wcale. Ten z Babyono zapina się jak normalny biustonosz, co jest wygodniejsze.
    Dałam za niego 48zł, bo w takiej cenie znalazłam na allegro więc warto!
    I zamówiłam jednak mniejszy niż tam rozmawiałyśmy z Wiewióreczką wtedy, obecnie noszę rozmiar S/M i stanik 70E, ten zamówiłam 70-75E i jest dobry, a jak mi lekko cycki urosną podczas karmienia to jest na tyle elastyczny że się zmieszczą, tak mi się wydaje :)

Wiewióreczka, Tunia76, mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Dzis mialam usg i niestety nie wypadlo ono pomyslnie. A myslalam ze jest ok jak wyszlam, bo lekarz mi powiedzial ze dobre przeplywy i poziom wod. Dziecko od usg poniedzialkowego troche podroslo, bo np bpd z 72,5 wskoczylo na 74,5, z ac z 240 na 250, z fl 52,5 na 54,5. Waga z dnia dzisiejszego 1278 g. Przyjeli termin z usg prenatalnego pierwszego, ze jestem w 30 tc i 6 dniu, a nie z om ze jestem dzis w 29 tc i 6 dniu, choc wczoraj mowili ze jestem pewnie gdzies na pograniczu. Powiedzieli ze to 2centyl nie wiem jak, z ta tabelka napewno by sie to nie zgadzalo. Na moje slowa ze ale przeplywy sa ok i wody, to mi lekarka rezydentka powiedziala ze przeplywy wcale nie sa takie ok. Jutro moja lekarka zadzwoni do nich to moze sie dowie. Czy sa zle srednie, czy mieszcza sie w normie. Czemu tamten lekarz mi powiedzial ze sa dobre? To jakies niepowazne. Jutro poprosze o konsultacje i zapoznanie mnie z wynikami z usg. Traktuja czlowieka jak w prlu. Ta rezydentke to zlapalam na korytarzu i zaczela w bardzo niefajny sposob ze mna rozmawiac, jakby zla ze smiem pytac. Powiedziala ze nie wyjde juz do konca porodu. Rozmawialam tez z dziewczyna ktora cukry miala takie jak ja a insuliny nie dostala. Jakis cyrk.

A przypomnij bo nie pamietam kiedy miałaś ostatnio usg i ile wtedy maluszek ważył? Nie rozumiem dlaczego jeden lekarz mówi że przepływy ok a inny że nie... rezydentka to taka lekarka zaraz po studiach? Pamiętaj że ci młodzi to właśnie czasem strasznie nadgorliwi są i wszędzie widza straszne przypadki. Kurczę no malutki jest ale jakas przyczyna musi być

Misiabella lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam przerwy Fasolka.
    Na kolano miałam bodajże od połowy maja. W lipcu miałam zabieg, później w sierpniu dowiedziałam się o ciąży a do końca sierpnia było to zwolnienie. Mimo, że moje samopoczucie było tragiczne, chciałam wrócić do pracy ale szefowa zaproponowała żebym była na zwolnieniu, więc z chęcią taką propozycję przyjęłam.

:(

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Daffi, to ja mam z tym do Zusu się udać czy jak ?

Karola... niestety

Aby uzyskać świadczenie rehabilitacyjne, pracownica w ciąży musi złożyć do jednostki ZUS właściwej dla swojego miejsca zamieszkania wniosek na druku ZUS Np-7 najpóźniej 6 tygodni przed zakończeniem okresu zasiłkowego.

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje Karola naprawdę mamy wystarczająco na głowie problemów a tu jeszcze takie kwiatki dochodzą...

Fasolka a jakby „wróciła” do pracy na pare dni? Szefowa wpisaliby jej urlop i potem znowu na l4? Czy ZUS się przyczepi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:30

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Z tym ZUSem to jest ładnie pojebane..skąd zwykły człowiek ma takie rzeczy wiedzieć???

niestety nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności... ja jestem z tych szukających i wnikających.. i dzięku temu byłam 9 miesięcy na L4 a potem jeszcze miałam 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego... życie po prostu....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Przyszedł mi dzisiaj zamówiony biustonosz elastyczny bez fiszbin z Babyono, ten co polecała Wiewióreczka. Faktycznie fajny i wydaje się wygodny. Poprzedni który kupiłam w sklepie w Krakowie jest zakładany przez głowę bo nie ma z tyłu zapięcia wcale. Ten z Babyono zapina się jak normalny biustonosz, co jest wygodniejsze.
    Dałam za niego 48zł, bo w takiej cenie znalazłam na allegro więc warto!
    I zamówiłam jednak mniejszy niż tam rozmawiałyśmy z Wiewióreczką wtedy, obecnie noszę rozmiar S/M i stanik 70E, ten zamówiłam 70-75E i jest dobry, a jak mi lekko cycki urosną podczas karmienia to jest na tyle elastyczny że się zmieszczą, tak mi się wydaje :)
    Cieszę się, że Ci się podoba :) Na mnie ten mniejszy był idealny, ale boję się, że jak cyce napełnią się mlekiem, to jeszcze mocno urosną. I wymieniłam mniejszy na większy, i też jest teraz idealny, tylko dużo bardziej rozciągliwy. Oby się nam dobrze nosiły! :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    A z czego żyć do tej pory ? Z czego płacić za lekarza ? ...

może M. niech się poczuje w tej sytuacji?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:54

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    A z czego żyć do tej pory ? Z czego płacić za lekarza ? ...

Karola... na pismo z ZUS przysługuje Ci odwołanie... napisz je prędko i złóż dokumenty.. może się uda

Co zrobić, by uzyskać świadczenie rehabilitacyjne?
    Aby uzyskać świadczenie rehabilitacyjne, pracownica w ciąży musi złożyć do jednostki ZUS właściwej dla swojego miejsca zamieszkania wniosek na druku ZUS Np-7 najpóźniej 6 tygodni przed zakończeniem okresu zasiłkowego.

Do wniosku ZUS Np-7 powinna być dołączona dokumentacją uzupełniająca, tj.:
    zaświadczenie o stanie zdrowia na druku ZUS N-9, wystawione nie wcześniej niż 1 miesiąc przed datą złożenia wniosku,
    wywiad zawodowy z miejsca pracy na druku ZUS N-10 (wypełnia pracodawca); druku tego nie muszą załączać ubezpieczeni, których niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia oraz osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą,
    protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy oraz kartę wypadku przy pracy – jeżeli niezdolność do pracy spowodowana jest wypadkiem przy pracy pracownika,
    decyzja o stwierdzeniu choroby zawodowej wydaną przez inspektora sanitarnego – jeżeli niezdolność do pracy spowodowana jest chorobą zawodową.

Pracodawca powinien usprawiedliwić pracownikowi przerwę w świadczeniu pracy związaną z oczekiwaniem na decyzję ZUS w sprawie przyznania świadczenia rehabilitacyjnego (jest to nieobecność usprawiedliwiona niepłatna).

O okolicznościach uprawniających do otrzymania świadczenia rehabilitacyjnego decyduje lekarz orzecznik ZUS. Od niekorzystnego orzeczenia lekarza orzecznika, ubezpieczonemu (czyli np. kobiecie w ciąży) przysługuje odwołanie do komisji lekarskiej ZUS.

Orzeczenie lekarza orzecznika w przedmiocie świadczenia rehabilitacyjnego (od którego nie wniesiono odwołania lub co do którego nie wniesiono zarzutu wadliwości) lub orzeczenie komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych stanowią podstawę do wydania decyzji w sprawie świadczenia rehabilitacyjnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:36

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja właśnie widziałam to jeszcze chyba u mamy ginekolog że w wyższej ciąży trzeba je kontrolować. W ogóle Luxmed prowadzi ciążę jak na NFZ z tego co widzę. Ja jakbym straciła z pracy ubezpieczenie to kupuje je prywatnie. Chodzę ile razy chce, to jest wygodne.
    Ja dopiero nadrabiam dzisiejsze posty także się nie dziwcie jak coś że komentuje temat dawno zamknięty ;). Prowadzę ciążę luxmedzie i to chyba zależy od lekarza dużo, to co jest w karcie to takie minimum, ja mam usg na każdej wizycie doppchwowo i przez brzuch. Przepływy pierwszy raz miałam sprawdzane chyba w 14 tyg i od tego czasu miałam może jedną albo dwie wizyty bez sprawdzenia przepływów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 22:30

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    może M. niech się poczuje w tej sytuacji? albo wróć do pracy na 1 dzień i potem znowu przedstaw L4 :)
    To nie takie proste z tym powrotem do pracy na 1 dzień :( Ginekolog musi wystawić zaświadczenie dla lekarza medycyny pracy, że pacjentka jest zdolna do pracy.

Fasolka77 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Ja bym wnioskowała, żeby za ten okres wypłacili, w końcu miałaś L4, ale nie wiem jak to jest. Jutro biegiem do ZUS Karolka, bo każdy dzień to kasa!
    Kiedy masz wizytę? Ojcu mojemu komisję wyznaczyli już po tygodniu, ale często czeka się dłużej. Przyjdzie zawiadomienie poleconym.

jak okres zasiłkowy wyczerpał się 9.02 to od 10.02 nie ma szans,żeby wypłacili niestety

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Ja dopiero nadrabiam dzisiejsze posty także się nie dziwcie jak coś że komentuje temat dawno zamknięty ;). Prowadzę ciążę luxmedzie i to chyba zależy od lekarza dużo, to co jest w karcie to takie minimum, ja mam iść na każdej wizycie doppchwowo i przez brzuch. Przepływy pierwszy raz miałam sprawdzane chyba w 14 tyg i od tego czasu miałam może jedną albo dwie wizyty bez sprawdzenia przepływów.

O ja się do tego też miałam odnieść i zapomniałam m. To chyba właśnie zależy od lekarza bo ja tą poronioną ciąże też prowadziłam w luxmed i miałam usg co wizytę- lekarz kazał mi umawiać dwie wizyty jedna po drugiej po prostu

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    To nie takie proste z tym powrotem do pracy na 1 dzień :( Ginekolog musi wystawić zaświadczenie dla lekarza medycyny pracy, że pacjentka jest zdolna do pracy.

No tak racja bo była już ponad 30 dni na zwolnieniu... :( masakra

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ale do 9.02 powinni mi wypłacić, jeśli straciłam prawo od tego dnia.

Czy w takiej sytuacji został mi urlop macierzyński ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, Karolcia, współczuję Ci bardzo tego stresu :( Gdyby nie Wy, to forum, to też bym była zielona i nie wiedziała co i jak. Jak przechodziłam świnkę na przełomie sierpnia i września, to oczywiście miałam L4. Niby tylko niecałe 2 tygodnie, a zahaczyły aż o 2 miesiące kalendarzowe. I dzięki Wam dowiedziałam się konkretnie w zusie, że muszę przepracować pełne kolejne 3 miesiące, żeby mi na nowo wyliczyli stawkę (a zależało mi na utrzymaniu podwyżki z grudnia). Więc wytrzymałam w pracy cały październik, listopad i grudzień. Grunt to się nie poddać, dzwonić, pytać, dowiadywać i walczyć o swoje. Trzymam kciuki, Karola! :*

Fasolka77 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
‹‹ 1829 1830 1831 1832 1833 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ