Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Daffi wrote:tak pamietam jak pisalas o swiadczeniu rehabilitacyjnym tylko ze nikt nie wiedzial jak sytuacja wygladala wczesniej.. bynajmniej ja tego nie wiedzialam.. i sie dziwilam why cie strasza tym skoro ty masz 270 dni a to wystarcza na ciaze...
teraz wszystko jasne...
musialas zlozyc wniosek lub... po chorobowym na kolano isc do lekarza od medycyny pracy uzyskac zgode a powrot do pracy i wrocic chocby na 1 dzien przed podaniem zwolneinia ciazowego.
trzeba walczyc teraz o ten rehabilitacyjny bo na nim nic nie stracisz nadal amsz 100% wymiaru.. tylko tu gra wazna role czas.
dokładnie Daffi... gdyby Karola napisała o nieprzerwanym L4 na kolano sprzed ciąży to mogłybyśmy coś zaradzić...Fasolka77
-
Karmelllka90 wrote:Później was nadrobię teraz napiszę tylko, że doigralam się haha ; -)
Doktorek powiedział mi że nie ufa mi że na prawdę przestanę grzeszyc ;p i że teraz mogę mieć cukry jeszcze wyższe bo już mam wartości do 87 i te skoki 90-98 nie było ich dużo ale mam insulinę bazowa na noc 2j
witamy w klubieKarmelllka90 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
nick nieaktualnyJa po wizycie, musze zapisac się na kontrolę do kardiologa bo lekarza niepokoja te moje dusznosci jak leze na bokach i może z tego wyniknąć jakis problem. A pozatym wszystko jest dobrze, moglabym nawet według lakarza dzisiaj rodzic bo dziecku juz nic nie grozi, wszystko ma juz rozwiniete i aby przybiera na masie
dzisiaj ważył już 2,5kg.
A i pessar zdejmujemy 8 marca, dzisiaj pobrał wymaz na GBS.
A teraz ide was nadrabiać i odpoczywać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:49
Kasiulka90, malutka_mycha, DorotaAnna, estrella, Wiewióreczka, Fasolka77, mysla.nieskalana, Kiwona, martusiawp, Anete, KarmeLoVe, AniaKJ lubią tę wiadomość
-
Jeszcze się muszę pochwalić dzisiejszymi zdobyczami
Jeszcze tylko paczki z koszulami do karmienia, otulaczami, prześcieradełkiem, rożkiem itp. i będziemy gotowi na powitanie synka
Kwestię żłobka też już dzisiaj przyklepałam. Och, lubię mieć wszystko poukładane i przygotowane przed terminem. Taki komfort psychicznyDorotaAnna, estrella, Fasolka77, Wiewióreczka, mysla.nieskalana, martusiawp, Lolka30, Sansivieria, Anete, Lili90, KarmeLoVe, AniaKJ lubią tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Nie miałam przerwy Fasolka.
Na kolano miałam bodajże od połowy maja. W lipcu miałam zabieg, później w sierpniu dowiedziałam się o ciąży a do końca sierpnia było to zwolnienie. Mimo, że moje samopoczucie było tragiczne, chciałam wrócić do pracy ale szefowa zaproponowała żebym była na zwolnieniu, więc z chęcią taką propozycję przyjęłam.
no to pozostaje Karola złożenie tych dokumentów o których pisałam w poprzedniej wiadomosci i to jak najszybciej do ZUS... może coś sie uda... a powrót do pracy na 1 dzień nic nie da bo ciagle będzie to jedna i ta sama jednostka chorobowa czyli ciąża....Fasolka77
-
Wiewióreczka wrote:Cieszę się, że Ci się podoba
Na mnie ten mniejszy był idealny, ale boję się, że jak cyce napełnią się mlekiem, to jeszcze mocno urosną. I wymieniłam mniejszy na większy, i też jest teraz idealny, tylko dużo bardziej rozciągliwy. Oby się nam dobrze nosiły!
Ale dzięki za polecenie, bo na prawdę fajny ten biustonoszWiewióreczka lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualny
-
DorotaAnna wrote:Współczuje Karola naprawdę mamy wystarczająco na głowie problemów a tu jeszcze takie kwiatki dochodzą...
Fasolka a jakby „wróciła” do pracy na pare dni? Szefowa wpisaliby jej urlop i potem znowu na l4? Czy ZUS się przyczepi?
myślę, że tak.. bo po 1 dniu przerwy musiałaby być nowa jednostka chorobowa....Fasolka77
-
Wiewióreczka wrote:To nie takie proste z tym powrotem do pracy na 1 dzień
Ginekolog musi wystawić zaświadczenie dla lekarza medycyny pracy, że pacjentka jest zdolna do pracy.
tak, wiem... musi być nowa jednostka chorobowa niestety... bo inaczej i tak, nawet z przerwą, okresy będą się sumowaćFasolka77
-
Karola dobre wieści
Osoba ubiegająca się o świadczenie rehabilitacyjne jest zobowiązana złożyć oświadczenie na druku ZUS Np-7, którego wzór określa załącznik nr 5 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2012 r. poz. 444). Przy czym oświadczenie to jest traktowane przez ZUS jako wniosek w sprawie.
Przepisy ustawy zasiłkowej, jak również powołanego rozporządzenia, nie określają, kiedy osoba zainteresowana otrzymaniem świadczenia ma zgłosić taki wniosek.
Niemniej jednak, oświadczenie Np-7 wraz z kompletną dokumentacją należy złożyć w terenowej jednostce organizacyjnej ZUS właściwej według miejsca zamieszkania co najmniej na 6 tygodni przed zakończeniem pełnego, tj. odpowiednio 182- lub 270-dniowego okresu zasiłkowego. Zasada ta została zawarta w formularzu oświadczenia. Warto ją stosować, ponieważ postępowanie w sprawie świadczenia wymaga określonych procedur, a więc także stosownego czasu na ich przeprowadzenie.
Sześciotygodniowy termin na złożenie wniosku, jak już wcześniej wspomniano, nie wynika wprost z przepisów. Niedotrzymanie go nie spowoduje zatem żadnych ustawowych konsekwencji. Nie ma też mowy o tym, by organ rentowy odrzucił bez rozpoznania spóźniony wniosek pracownika.
Pomimo tego warto trzymać się wyznaczonego terminu, gdyż przekroczenie go (zwłaszcza znaczne) spowoduje, że rozstrzygnięcie sprawy przedłuży się w czasie. Natomiast wskazane byłoby przed końcem okresu zasiłkowego wiedzieć, czy ubezpieczonemu przysługuje świadczenie rehabilitacyjne.Fasolka77
-
Karolinka w zus pracuja ludzie. Ja bym poszla na twoim miejscu i zapytala po ludzku co ty teraz możesz zrobic? Czy da sie jakos ten rehabilitacyjny zlozyc.. To byloby najlepsze bo biorac ten macierzynski skracasz go sobie później o 6tyg.
Nie wiem jak sie ma to dokladnie do macierzyńskiego ale pewne jest to ze jak chcesz miec 100% teraz to pozniej przeskoczysz na 60%.. Pytanie czy Ci sie opłaca? Liczylas to? Jak wezmiesz 100% nie na odwrotu i nie przejdziesz na 80% -
Daffi wrote:Karolinka w zus pracuja ludzie. Ja bym poszla na twoim miejscu i zapytala po ludzku co ty teraz możesz zrobic? Czy da sie jakos ten rehabilitacyjny zlozyc.. To byloby najlepsze bo biorac ten macierzynski skracasz go sobie później o 6tyg.
Nie wiem jak sie ma to dokladnie do macierzyńskiego ale pewne jest to ze jak chcesz miec 100% teraz to pozniej przeskoczysz na 60%.. Pytanie czy Ci sie opłaca? Liczylas to? Jak wezmiesz 100% nie na odwrotu i nie przejdziesz na 80%
Daffi jak napisałam powyżej.. można złożyć wniosek o świadczenie po terminie a ZUS musi ten wniosek rozpatrzyćtakże dobre wieści!
kiedyś tez tutaj liczyłyśmy co się bardziej opłata 100% i 60% czy przez cały rok 80% i wyszło,ze korzystniejsza jest opcja 80% przez rokFasolka77
-
nick nieaktualnyBoże, 4 minuty trwało zanim wbiłam sobie tą igłę! Spocilam się tak, że muszę iść Raz jeszcze pod prysznic mało tego ręce takie mokre że wbiłam raz i mi wypadł więc musiałam wbijać raz jeszcze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 22:16
-
No nadrabiała cały weekend i udało się
wczorajszy dzień był niezły hahahhahaha
U mnie dziś była położna wiec się chętnie podzielę co się dowiedziałam:
- napletka nie ruszać
- kąpiel w oleju migdałowym
-nie smarować teraz brodawek niczym
Wiadomo co położna to opinia...
Ale najciekawsze. Młody jest dalej głowa pod żebrami i pokazała mi dwa ćwiczenia jak pomoc mu się obrócić. Jakby któraś chciała to mogę spróbować opisaćwiadomo nie u każdego zadziałała bo to zależy od powodu złego ułożenia.. ale u mnie co drugie usg robinfukolki wiec wiadomo ze np pępowina za krótka no e jest...
Wiewióreczka, martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarolinka co do lekarza ja był się umówiła jak najszybciej na wizytę. Bo może się okazać że twoja doktorka nie wystawi ci światków są niektóre takie pindy. Ale tobie skraca się szyjka masz zalecenie leżenia więc to już na papierze pokazuje, że nie masz zdolności do pracy. Dodatkowo masz ból spojenia poszlabym do ortopedy i wzięła od niego zaświadczenie że z powodu bólu spojenia łonowego masz zalecony oszczędny tryb życia. Na pewno twoje twardnienia i skurcze to też powód do odpoczynku.
Bo szkoda zebys wybierala wcześniej macierzyński bo stracisz 6 tyg pieniędzy tak czy siak. A rehabilitacyjny ci się nalezy. Ale musisz dzialac już. -
Karolina współczuje sytuacji z zusem...
Karmelka nie spodziewałam się ze faktycznie dostanie insulinę.. ale może możesz grzeszyć dalej:)
Misiabella strasznie ci współczuje i tez nie rozumiem skąd pomysł ze to drugi centyl..
No a pozostałym co wizytowali to gratulacje udanych bo chyba już same dobre wiadomości były:)
-
Aga2606 wrote:No nadrabiała cały weekend i udało się
wczorajszy dzień był niezły hahahhahaha
U mnie dziś była położna wiec się chętnie podzielę co się dowiedziałam:
- napletka nie ruszać
- kąpiel w oleju migdałowym
-nie smarować teraz brodawek niczym
Wiadomo co położna to opinia...
Ale najciekawsze. Młody jest dalej głowa pod żebrami i pokazała mi dwa ćwiczenia jak pomoc mu się obrócić. Jakby któraś chciała to mogę spróbować opisaćwiadomo nie u każdego zadziałała bo to zależy od powodu złego ułożenia.. ale u mnie co drugie usg robinfukolki wiec wiadomo ze np pępowina za krótka no e jest...
A o co chodzi z tym olejkiem migdałowy? Zamiast płynu do kapieli?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 22:28
-
nick nieaktualnyPrzyszedł dzisiaj nowy rożek do szpitala. Bo ten miętowy jakoś mi się nie podoba już.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8139087bb136.jpg
Mąż mówi że teraz jakbym wszystko kupowała to pewnie kupiłabym inne. Pewnie takmartusiawp, Wiewióreczka, Lolka30, Tunia76, Kasiulka90, B_002, KarmeLoVe, estrella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAga2606 wrote:Karolina współczuje sytuacji z zusem...
Karmelka nie spodziewałam się ze faktycznie dostanie insulinę.. ale może możesz grzeszyć dalej:)
Misiabella strasznie ci współczuje i tez nie rozumiem skąd pomysł ze to drugi centyl..
No a pozostałym co wizytowali to gratulacje udanych bo chyba już same dobre wiadomości były:)