Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Wpisywalam 3 wymiary jakie uslyszalam podczas usg do specjalnego kalkulatora jaki znalazlam na internecie i wyszlo mi ze glowa jest w 30,35 tc, czyli bpd, fl na 28,81, a ac na 28,98 tc, nie sa to dysproporcje ktore przekraczaja jakos 2 tg, a przy 3 tygodniach roznicy diagnozuje sie hipotrofie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 23:40
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Lolka30 wrote:Dziewczyny ja Wam wtedy pisałam ale chyba nie zwrocilyscie uwagi, że ten podzial na 100 I 60 % nie jest taki że 20 tyg 100% I 32 tyg 60% tak jak jest macierzyński i rodzicielski, tylko jak decydujesz się na taki podział to przez pierwsze 6 tyg rodzicielskiego dostajesz jeszcze 100% I dopiero potem 60. Co daje podział 26 + 26, czyli suma wychodzi taka sama jakby brać od razu 80% przez cały okres.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Misiabella wrote:Wpisywalam 3 wymiary jakie uslyszalam podczas usg do specjalnego kalkulatora jaki znalazlam na internecie i wyszlo mi ze glowa jest w 30,35 tc, czyli bpd, fl na 28,81, a ac na 28,98 tc, nie sa to dysproporcje ktore przekraczaja jakos 2 tg, a przy 3 tygodniach roznicy diagnozuje sie hipotrofie.
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Lolka30 wrote:Dziewczyny ja Wam wtedy pisałam ale chyba nie zwrocilyscie uwagi, że ten podzial na 100 I 60 % nie jest taki że 20 tyg 100% I 32 tyg 60% tak jak jest macierzyński i rodzicielski, tylko jak decydujesz się na taki podział to przez pierwsze 6 tyg rodzicielskiego dostajesz jeszcze 100% I dopiero potem 60. Co daje podział 26 + 26, czyli suma wychodzi taka sama jakby brać od razu 80% przez cały okres.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 23:50
-
To chodzi o to, że jak ktoś ma niskie zarobki i 60% wychodzi mniej niż 1000zł to dopłacają do tego 1000zł. Dlatego niektórym się opłaca wziąć najpierw 100% a potem 60%. Przy wyższych zarobkach jest bez różnicyB_002, Wiewióreczka, Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Nie zasnę dziś
Mała mnie tak kopie pod żebrami że co chwilę podskakuję, a do tego ta nieszczęsna zgaga. Nie lubię tych nocy ostatnio. Zamiast odpocząć to człowiek się męczy.
Słuchajcie, może jak też nie śpicie to powiedzcie mi co pakujecie do szpitala, bo jest mnóstwo różnych list i ja się zastanawiam co brać a co nie, może bym się zaczęła pakować.
Na stronie szpitala gdzie chcę rodzić jest taka lista. Nie wiem czy oprócz tego pakować coś jeszcze:
Wymagane dokumenty:
aktualny dowód osobisty,
aktualny dokument ubezpieczenia,
karta przebiegu ciąży,
wyniki badań: grupa krwi, HBS, OWA, GBS (oryginały); do planowego cięcia cesarskiego - dwukrotnie oznaczona grupa krwi (oryginały)
Rzeczy dla rodzącej:
dwie bawełniane koszule,
szlafrok,
pantofle,
klapki pod prysznic,
dwa ręczniki i ręczniki papierowe,
podpaski bawełniane,
majtki poporodowe, siatkowe,
biustonosz bez fiszbinów,
przybory toaletowe,
sztućce, kubek,
woda mineralna niegazowana.
Rzeczy dla dziecka:
kilka pampersów,
chusteczki nawilżone,
ubranka opcjonalne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 00:13
-
Basiu, ja pakuję sobie też suchy prowiant
Mam zamiar włożyć sobie kilka batonikow, jakieś sucharrki, słodki napój oprócz wody, jeżeli poród rozkręci się w nocy to ponoć głód ssieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 00:20
B_002, martusiawp lubią tę wiadomość
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 53403.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018.Maleństwo mierzy 4,33 cm
Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku
-
Wiewiórka ciebie akurat się spodziewałam że tu zaglądasz
Co do nakładek na brodawki to na prawdę wam położna kazała? Ja nawet takich nakładek nie kupuję przed porodem bo trudno chyba dobrać rozmiar.
Z resztą nie wiem czy bym tego używała.
A jeśli chodzi o smoczek to nam w szkole rodzenia powiedziano że przez pierwszy miesiąc życia dziecka najlepiej nie dawać ani smoczka ani butelki bo nie ma takich które na 100% nie zaburzą odruchu ssania. Oczywiście jeśli jest taka możliwość z butelką, ale smoczek na pewno można sobie odpuścić.Wiewióreczka lubi tę wiadomość
-
B_002 wrote:Wiewiórka ciebie akurat się spodziewałam że tu zaglądasz
Co do nakładek na brodawki to na prawdę wam położna kazała? Ja nawet takich nakładek nie kupuję przed porodem bo trudno chyba dobrać rozmiar.
Z resztą nie wiem czy bym tego używała.
A jeśli chodzi o smoczek to nam w szkole rodzenia powiedziano że przez pierwszy miesiąc życia dziecka najlepiej nie dawać ani smoczka ani butelki bo nie ma takich które na 100% nie zaburzą odruchu ssania. Oczywiście jeśli jest taka możliwość z butelką, ale smoczek na pewno można sobie odpuścić.
Z kolei co do smoczka, to mówili to samo co u Ciebie, żeby unikać jak ognia przez miesiąc, ale są dzieci, którym trzeba podać i koniec kropka, bo się nie uspokoją tylko wykończą się płaczem - więc na dnie torby powinien być spakowany smoczek, ale też tylko w razie konieczności.
Mam nadzieję, że wszystkie będziemy rodzić jak już się zakończy okres grypy, bo przyjaciółka, która rodziła w tym tygodniu we Wrocku była zupełnie sama - nawet męża nie wpuszczono w odwiedziny czy do pomocy... Problemy z laktacją, mała dużo straciła na wadze i kwitną same szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 02:11
-
No tak to jest z tymi różnymi szkołami. Porozmawiam jeszcze na ten temat na najbliższym spotkaniu z położną. Ciekawe co ona powie.
Ale tych nakładek na brodawki to nie kupuję, jak się okaże że mam pogryzione sutki to się będę wtedy martwić, aptek jest pod dostatkiem. A tak na prawdę to nie słyszałam zbyt często w moim otoczeniu żeby kobiety musiały ich używać.
Każda też jest inna z resztą i różne są dzieci
Ja muszę jakoś sprobować zasnąć. Jutro kurier ma przyjechać to nie mogę odsypiać bez końca. Prasowanie mnie też czeka.Wiewióreczka lubi tę wiadomość
-
B_002 wrote:No tak to jest z tymi różnymi szkołami. Porozmawiam jeszcze na ten temat na najbliższym spotkaniu z położną. Ciekawe co ona powie.
Ale tych nakładek na brodawki to nie kupuję, jak się okaże że mam pogryzione sutki to się będę wtedy martwić, aptek jest pod dostatkiem. A tak na prawdę to nie słyszałam zbyt często w moim otoczeniu żeby kobiety musiały ich używać.
Każda też jest inna z resztą i różne są dzieci
Ja muszę jakoś sprobować zasnąć. Jutro kurier ma przyjechać to nie mogę odsypiać bez końca. Prasowanie mnie też czeka.
Dobrej nocy :* Ja jutro (tzn. dziś) wizytujęB_002 lubi tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Ja się obudziłam ze zgagą, musiałam wziąć Rennie ...
Do tego ten zasrany ZUS nie pozwala mi spokojnie spać.Ale jestem pewna, że w obu przypadkach skończy się dobrze!
Pisałam Wam kiedyś o dziewczynie, która urodziła w 30 tc bliźnięta z wagą 960 i 1300...większa córeczka wychodzi już do domu a mniejsza jeszcze na trochę zostaje, ale były przebadane wzdłuż i wszerz - są zdroweWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 12:15
Kasiulka90, malutka_mycha, B_002, Fasolka77, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Wiewióreczka wrote:No właśnie cały czas myślę o Tobie i Mistelli...jak tu spać
Ale jestem pewna, że w obu przypadkach skończy się dobrze!
Pisałam Wam kiedyś o dziewczynie, która urodziła w 30 tc bliźnięta z wagą 960 i 1300...większa córeczka wychodzi już do domu a mniejsza jeszcze na trochę zostaje, ale były przebadane wzdłuż i wszerz - są zdrowe
Jutro tzn dziś, najpóźniej w czwartek będę to załatwiać. Przez te całe zamieszanie dziś i problemy, nie wiem co dzieje się u Was
Kurcze takie maluszki a świetnie sobie radzą. Ja mam nadzieję, że Marcela ma już ponad 2 kg. Do kiedy w szpitalu podają sterydy ? Do którego tygodnia ? Jest jakiś wyznacznik ? -
Karollinax26 wrote:Kurcze takie maluszki a świetnie sobie radzą. Ja mam nadzieję, że Marcela ma już ponad 2 kg. Do kiedy w szpitalu podają sterydy ? Do którego tygodnia ? Jest jakiś wyznacznik ?
A właśnie, Mistella, a Tobie podali sterydy na płucka?